Plasticsoep 0 O 0 De If tar na het vasten begint altijd met een linzensoep MARGOT 17 De Europese Commissie wil een verbod op het gebruik van plastic wegwerpartikelen waar een milieuvriendelijk alternatief voor bestaat. Een goed plan want plastic is een grote vervuiler. Met ons driepersoons huishou den gebruiken wij nog best veel plastic. Dat weet ik omdat we het plastic scheiden en iedere week apart weggooien. Ondanks dat we er op letten, onze groente en fruit op de markt halen en vlees, vis en kaas zo min mogelijk voorverpakt kopen, hebben we iedere week toch een boodschappen tas vol plastic afval. Dus nam ik met Man de inhoud van het afval eens onder de loep om te kijken waar we nog be ter op konden letten. Yoghurtemmertjes, zakjes, flesjes, bakjes, shampooflessen, plastic verpak kingen; je hebt zo een zak vol. Best lastig om nog alerter te zijn en natuurlijk gebruiken we al lan gere tijd geen wegwerpbestek, bekertjes of bor den meer. Om de hoek zit een winkel die etenswaren zonder verpakkingen verkoopt, die ga ik eens va ker bezoeken en laatst bij de slager had iemand bakjes voor het vlees meegenomen; een goed idee dat ik ga overnemen. Alle kleine beetjes helpen denk ik altijd en verandering begint bij onszelf. Een recept met ingrediënten die niet in plastic verpakt zaten. Kook 400 gr. Zeeuwse aardappelen en pureer ze met wat melk en een scheutje azijn. Koop 3 speklapjes bij de slager (neem je eigen bakje mee!) en bak deze uit in een koekenpan. Haal 750 gr. verse andijvie bij de groenteboer, snij deze in dunne reepjes en was goed uit. Doe wat van het spekvet bij de puree, laat de andijvie uit lekken en voeg deze ook toe. Blijf even goed roe ren en voeg eventueel zout en peper toe. Laatst bij de slager had iemand zelf bakjes meegenomen om vlees in mee te nemen. Een goed idee dat ik ga overnemen BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland naast. Ook deze entree is een schot in de roos. We proeven voldoende 'geit' zodat de zoete chutney niet de overhand neemt. De Oase be steedt ook zorg aan de presentatie. We zien op dit bord bijvoorbeeld een leuk lijnenspel van sesamzaadjes. Op papier ogen de visgerechten verrukkelijk. De gefileerde zeeduivel van mijn gezellin komt met ver doorgebakken serranoham en een saus van grove mosterd. Het is een bord vol vis, net als mijn koningsmakreel. De Oase schept royaal op. De smaak is net als de zoutgraad in orde, alleen is de zeeduivel wat ons betreft te ver gegaard. De stevige vis is net wat te droog en daardoor iets taai. Met een paar slokken van de sappige Grüner Veltliner (fris, citrustoets, bittertje, witte peper) krijgen we het bord leeg. Mijn ko ningsmakreel ofwel yellowtail kingfïsh is be reid op de grill, met zeezout en citrusboter. Smaak: super! Uitvoering: mag van ons 25 se conden korter op de grill, al is de koningsma kreel smeuiger dan de zeeduivel. Het zijn van die kooktechnische details die maken of zo'n gerecht op je tong danst dan wel schuifelt. Ove rigens vinden we koningsmakreel, die qua smaak tussen tonijn en zeebaars in zit, vooral schitteren als hij rauw of ceviche (in zuur ge gaard) wordt opgediend. En wat voor een. Een huisgemaakte cheesecake met rood fruit. Het dessert is fris en romig. Niks meer aan doen! De Oase is een prachtig pavil joen met een interessante kaart en veel (lek kere) huisbereidingen. Die durf waarderen we. Net als de koffie, en de handshake van Hein. MIDDELBURG Het is Ramadan. Voor moslims de maand van de inkeer en bezinning waarop tus sen de dageraad en zonsonder gang gevast wordt. Ook Azize Kandemir uit Mid delburg doet hieraan mee. Haar ouders zijn Turks, zij is hier ge boren en opgegroeid. Ze vertelt dat ze altijd tegen de Ramadan op ziet omdat het best een lange periode is. „De eerste week vind ik lastig, daarna is het lichaam eraan gewend en wordt het makkelijker. Wel is het bij warm weer moeilijk om niet te mogen drinken. Of tijdens mijn werk. Ik heb een eigen bedrijf in Thuis zorg voor oudere Turkse men sen. Dan is het wel eens lastig. Toen ik zwanger was en daarna borstvoeding gaf, hoefde ik niet te vasten. Onze kinderen zijn ook nog te jong; je doet pas mee aan de Ramadan vanaf je 12e jaar. Deze weken eet ze rond 22.00 uur de Iftar, dat is de maaltijd na het vasten. „Ik maak dan een uit gebreid maal met verschillende gerechten zoals salades, rijst met vlees of kip en veel zoete toetjes. Maar we beginnen altijd met een linzensoep, mercimek gorbasi in het Turks." Verhit wat olijfolie in een pan, bak hierin een gesnipperde ui, voeg 1 el. tomatenpuree een aardappel, een winterwortel in stukjes toe en 250 gr. rode linzen, 2 tl zout, 1 tl peper, 1 tl. rode vlok ken peper en 1,5 liter water toe. Als alles kookt, kun je de soep pureren. Op 14 juni is de Rama dan afgelopen. Dat wordt ge vierd tijdens het Suikerfeest. Daar kijkt ze nu al naar uit. zaterdag 9 juni 2018 GO (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Zijn de hoofdgerechten net zo goed? Nog een dessert dan? Azize Kandemir met haar gezin genieten van de uitgebreide Iftar. FOTO RUBEN OREEL

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53