16 WEE
Smakelijk eten
op het strand?
Steeds meer
paviljoens zijn de
snack voorbij,
zoals De Oase in
Domburg.
ETEN OASE DOMBURG
WWÊ
ïp
Humor hebben ze in Domburg. Je
strandetablissement De Oase do
pen. Geestig toch? En ver bezij
den de waarheid is het ook niet.
Goed, er staan geen palmen, er
ligt minder zand dan in de Sahara en de oase
zeifis een plas die tot Engeland reikt. Maar
wie de kaart bekijkt, ziet dat dit gastrono
misch wel degelijk een oase is in de woestijn
van strandpaviljoens waar de kibbeling en het
kipsateetje al jaren sultans zijn.
Octopus in tempura, verse kreeft uit het ei
gen homarium en ook duurzaam gekweekte
koningsmakreel (yellowtail kingfish) uit Co-
lijnsplaat. De Oase heeft duidelijk meer pre
tenties. „We noemen ons zelf ook geen
strandpaviljoen, maar een restaurant op het
strand", geeft Hein Robbers het fijne verschil
aan. Samen met zakenpartner Jaco Duvekot
exploiteert Robbers al zo'n drie jaar De Oase
en het dichtbij gelegen, iets simpeler High Hill
Beach.
Parkeren kun je er bijna voor de deur, ten
minste als er plaats is op het terrein aan de
Van Voorthuijsenstraat. Je hoeft alleen nog het
duin over. De bult is een kuitenbijtertje voor
de oudere dame die me deze dag vergezelt. De
Oase ligt aan het eind van de afdaling. Het is
een enorm paviljoen dat fris en hip oogt, met
zeeblauwe banken, beige stoffen en ook rotan
stoelen. Van visnetten hebben ze hier wolkjes
aan het plafond gemaakt. Alsof ze het strand
panorama naar binnen hebben getrokken. Je
blik richt je natuurlijk door de glazen pui.
Bijna nergens in Zeeland zit je zo vorstelijk
met je neus richting zee te dineren.
Vandaag lopen er rijpere obers. Ze zijn vriende
lijk, snel en attent. Ongevraagd krijgen we een
karaf water. Hulde! En onze ober weet ook dat
Mart Scherp (chef-kok uit Middelburg) ambas
sadeur is van Kingfish Zeeland, de viskwekerij
in Colijnsplaat. Kortom, hij weet waar hij over
praat. Ook prettig dat er standaard een mooie
olijfolie op tafel staat. In dit geval Picual, een
Spaanse olijvensoort. De Oase biedt nog een
andere service: stuur een selfie in en zij maken
er een originele cappuccino van. Zo kun je je ei
gen snuit opdrinken.
Het begint voortreffelijk: octopus in tempura,
met koolsalade en yoghurtsaus, ofwel tzatziki
met een decent snufje knoflook. Octopus ver
eist een Vredestein-test: is het een autoband of
niet? Geen zorg, De Oase kookt het weekdier
uren voor. Het resultaat: lekker malse octopus
in een krokant tempura-jasje. De koolsalade -
Duitsers eten dit vaak - is fris en knapperig.
Mijn tafeldame hapt in huisgemaakte loempia's
die zijn gevuld met geitenkaas, noten en ho
ning. Er staat een chutney van verse mango
HET MENU
WAAR
Domb
REKENING
zaterdag 9 juni 2018
GO
Merel van der Nat bedient op het terras, fotos
RUBEN OREEL
Kok Farid Qadirza-
deh met fruits de mer.
De Oase is gelegen
op het strand in Dom
burg.
Een culinaire oase aan de
Frank Balkenende
Goed horecapersoneel is een probleem
aan de kust. Hoe is de bediening?
Hoe is het eten?
Bij De Oase begint
het goedkoopste
voorgerecht bij
4,50 euro (brood
met kruidenboter).
Het duurst is de
koude halve kreeft
(18,90).
Bij de hoofdge
rechten is de gast
spekkoper met ka
beljauw (21 euro)
en het duurst uit
met Surf Turf
(tournedos met
een halve kreeft,
33,50 euro). De
Oase denkt ook
aan kinderen en
vegetariërs. En
snackers vreest
niet: een friet spe
ciaal staat ook op
de kaart.
Strand Domburg 70
1 ijsthee
2,80
1 verse jus
3,50
2 witte wijn
11,20
1 octopus tempura
13,50
1 loempia geitenkaas
8,90
1 zeeduivel
21,90
1 koningsmakreel
25,80
1cheesecake
6,90
2 koffie
5,20
Totaal:
99,70