Vers schepijs met Thoolse aardbeien
II
Restaurants in Goes slaan handen ineen
water i
specialist
7
Verzet tegen
zwaar
verkeer door
Oostdijk
Vanaf half juni tot eind september
worden vrachtauto's met zand en
stortsteen aangevoerd vanaf het
hoogspanningsstation Rilland.
De route die het vrachtverkeer
rijdt, gaat via de Lavendeldijk en
Nieuwlandse Binnendijk door
Oostdijk.
„De keuze voor een route met
veel huizen en bewoners zorgde
voor de nodige verbazing", zegt
Aart Leegwater. Hij woont aan de
Nieuwlandse Binnendijk en
vreest voor 'ernstige hinder' om
dat drie woningen - waaronder
die van hem - binnen drie meter
afstand van de dijk liggen. Het
steekt Leegwater dat er voor de
route door het dorp is gekozen,
terwijl er volgens hem ook twee
andere opties waren. De ene via
de afslag Yerseke, de N67 en 01-
zendedijk. De andere via de N289
en de Meiboom richting Ooster-
schelde.
„Daar staan geen huizen tegen
de weg aan. Door zowel Tennet als
de gemeente is aangegeven dat er
Er is gekozen voor de
bedrijfseconomische
belangen van
Tennet
gekozen is voor het traject door
Oostdijk omdat de bouwdelen
voor de hoogspanningsmasten
ook over die route gaan. Dan is er
maar één traject waar schade aan
het wegdek kan ontstaan." Hij
vindt het teleurstellend dat de im
pact op de bewoners niet is mee
genomen in de belangenafwe
ging. „Er is slechts gekozen voor
de bedrijfseconomische belangen
van Tennet.
Gemeente en Tennet laten we
ten dat ze na het weekend om de
tafel gaan zitten en de route nog
eens gaan bekijken. „We vinden
het erg vervelend dat mensen niet
blij zijn met die route", zegt Ten-
net-woordvoerder Eefje van Gorp.
„Misschien zijn er alternatieven
om Oostdijk te ontzien."
WiljeopTholeneen
schepijsje eten, dan kom je
van een koude kermis thuis.
Tot vandaag. Bij fruitteler
Van Kempen aan de
Kruytenburgseweg in
Poortvliet scheppen Bram
van Kempen en zijn zoon
Naud vers schepijs.
Gemaakt van eigen
aardbeien.
Het is een komen en gaan
van klanten. Met de auto of
op de fiets. Zoals Peter en
Jeannie Jacobs uit Goirle. Het echt
paar heeft net een rondje Tholen
Goes
Die zaak zonder terras is Brasserie
achter de kiezen. Met het laatste
stuk wind op kop. Dan gaat een
ijsje er wel in. „Een collega zei al:
op Tholen heb je niets. Dat klopt
wel een beetje. Net waren we in
Tholen. Kregen we allebei zin in
een ijsje. Dan kom je bedrogen uit.
Ze hebben alleen softijs."
Tot die conclusie is fruitteler
Bram van Kempen ook gekomen.
Nergens op het eiland kun je een
hoorntje schepijs kopen. Dus is hij
gaan experimenteren. Eerst met
het zelf maken van ijs. Van zijn ei
gen aardbeien. Dat leverde niet het
gewenste resultaat op. „Toen ben
ik gaan rondkijken. Wie kan er
goed ijs maken? Het antwoord had
ik snel: Adriaan van den Hoek. Een
oude bekende uit Sint-Maartens
dijk die in Bergen op Zoom op drie
plekken ijs verkoopt."
Van den Hoek levert het ijs. En
Van Kempen verkoopt het als
D'Anvers aan de Magdalenastraat.
Enkele tientallen meters verderop,
aan de Vlasmarkt, doet Happerij en
Tapperij Samen het zonder een
volledige keuken. Daarom maakt
het bedienend personeel van
D'Anvers nu regelmatig de gang
door de Goudenmuilstraat om eten
te serveren op het terras van Sa
men.
Vaste openingstijden
hebben we niet. Eerst
eens kijken hoe het
loopt
Thools ijs. Want Thools is het. De
aardbeien komen van de Thoolse
klei. En over een maand, als de
kersen rijp zijn, kun je er ook te
recht voor een bolletje kersenijs.
Ook die komen van het eiland.
„Als ondernemer ben ik altijd op
zoek naar hoe je meerwaarde kunt
creëren van bestaande producten.
Zo zijn we twintig jaar geleden ge
start met de verkoop van fruit in
een koelkastje. Dat liep als een tie
relier."
Het koelkastje maakt snel plaats
„Ik geloof in dit soort samenwer
kingen", zegt Remko Langendonk
van Samen. „We moeten elkaar
niet als concurrenten zien. Juist
door samen te werken kunnen we
iets leuks maken van ons deel van
de binnenstad."
Levendiger
De samenwerking past in het stre-
voor twee gekoelde fruitautoma
ten. Daarin staan bakjes met vers
fruit zoals aardbeien. Ook gesne
den en gemixt fruit. Wat met fruit
kan, moet met ijs ook kunnen, is
wat Van Kempen dacht. Dus ver
koopt hij het schepijs ook vanuit
een ijsautomaat. De keuze bestaat
uit vanille, aardbei, amarena, coo-
kies en kersenijs.
Fruitkist
„Het voordeel is dat klanten van 's
ochtends tot 's avonds een ijsje
kunnen kopen", zegt zijn vrouw
Nancy. Schijnt het zonnetje, dan
verkopen Bram en zoon Naud ijs
op een hoorntje. Zoals vrijdag
middag. Wie wil kan buiten in een
tot bankje omgetoverde fruitkist
een ijsje eten. „Vaste openingstij
den hebben we niet. Eerst eens
kijken hoe het loopt. Met mooi
weer zijn we in ieder geval open."
ven van ondernemers op en rond
de Vlasmarkt om het plein levendi
ger te maken.
„Hoe meer horeca, hoe beter",
vindt Langendonk. „Je versterkt el
kaar alleen maar. Kijk naar hoe dat
gaat bij meubelwinkels. Als er er
gens één zit en je zet er drie andere
bij, dan wordt het in die eerste zaak
ook drukker."
Voel, proef en ervaar zelf de voordelen
van zacht water!
In onze showroom zijn wa3H|E^' leerzame
demonstraties, tonen we u graag de nieuwste modellen
waterontharders en testen we GRATIS het water uit uw
eigen kraan (dat u zelf mee kunt nemen in een flesje).
open
zaterdag
16 juni
09.00 tot
13.00 uur
Smithweg 1.32, Goes
T 085 - 30 30 961
W water-specialist.nl
zaterdag 9 juni 2018
BE
Oostdijkenaar Aart Leegwater
is niet blij. Het werkverkeer
voor de aanleg van het werkei-
land bij Krabbendijke wordt
pal langs zijn huis geleid. Dat
heeft Tennet in een brief laten
weten.
Michiel Bouwman
Oostdijk
- Aart Leegwater
Timo van de Kasteele
Poortvliet
De ene zaak heeft geen terras,
de andere geen koks. 'Nou, dan
slaan we de handen gewoon
ineen!', dachten de eigenaren
van twee horecazaken in Goes.
Rob Paardekam
- Bram van Kempen
ater
aag
Bram en Nancy van Kempen, fotomarcelledavidse