Vers schepijs met Thoolse aardbeien II Restaurants in Goes slaan handen ineen water i specialist 7 Verzet tegen zwaar verkeer door Oostdijk Vanaf half juni tot eind september worden vrachtauto's met zand en stortsteen aangevoerd vanaf het hoogspanningsstation Rilland. De route die het vrachtverkeer rijdt, gaat via de Lavendeldijk en Nieuwlandse Binnendijk door Oostdijk. „De keuze voor een route met veel huizen en bewoners zorgde voor de nodige verbazing", zegt Aart Leegwater. Hij woont aan de Nieuwlandse Binnendijk en vreest voor 'ernstige hinder' om dat drie woningen - waaronder die van hem - binnen drie meter afstand van de dijk liggen. Het steekt Leegwater dat er voor de route door het dorp is gekozen, terwijl er volgens hem ook twee andere opties waren. De ene via de afslag Yerseke, de N67 en 01- zendedijk. De andere via de N289 en de Meiboom richting Ooster- schelde. „Daar staan geen huizen tegen de weg aan. Door zowel Tennet als de gemeente is aangegeven dat er Er is gekozen voor de bedrijfseconomische belangen van Tennet gekozen is voor het traject door Oostdijk omdat de bouwdelen voor de hoogspanningsmasten ook over die route gaan. Dan is er maar één traject waar schade aan het wegdek kan ontstaan." Hij vindt het teleurstellend dat de im pact op de bewoners niet is mee genomen in de belangenafwe ging. „Er is slechts gekozen voor de bedrijfseconomische belangen van Tennet. Gemeente en Tennet laten we ten dat ze na het weekend om de tafel gaan zitten en de route nog eens gaan bekijken. „We vinden het erg vervelend dat mensen niet blij zijn met die route", zegt Ten- net-woordvoerder Eefje van Gorp. „Misschien zijn er alternatieven om Oostdijk te ontzien." WiljeopTholeneen schepijsje eten, dan kom je van een koude kermis thuis. Tot vandaag. Bij fruitteler Van Kempen aan de Kruytenburgseweg in Poortvliet scheppen Bram van Kempen en zijn zoon Naud vers schepijs. Gemaakt van eigen aardbeien. Het is een komen en gaan van klanten. Met de auto of op de fiets. Zoals Peter en Jeannie Jacobs uit Goirle. Het echt paar heeft net een rondje Tholen Goes Die zaak zonder terras is Brasserie achter de kiezen. Met het laatste stuk wind op kop. Dan gaat een ijsje er wel in. „Een collega zei al: op Tholen heb je niets. Dat klopt wel een beetje. Net waren we in Tholen. Kregen we allebei zin in een ijsje. Dan kom je bedrogen uit. Ze hebben alleen softijs." Tot die conclusie is fruitteler Bram van Kempen ook gekomen. Nergens op het eiland kun je een hoorntje schepijs kopen. Dus is hij gaan experimenteren. Eerst met het zelf maken van ijs. Van zijn ei gen aardbeien. Dat leverde niet het gewenste resultaat op. „Toen ben ik gaan rondkijken. Wie kan er goed ijs maken? Het antwoord had ik snel: Adriaan van den Hoek. Een oude bekende uit Sint-Maartens dijk die in Bergen op Zoom op drie plekken ijs verkoopt." Van den Hoek levert het ijs. En Van Kempen verkoopt het als D'Anvers aan de Magdalenastraat. Enkele tientallen meters verderop, aan de Vlasmarkt, doet Happerij en Tapperij Samen het zonder een volledige keuken. Daarom maakt het bedienend personeel van D'Anvers nu regelmatig de gang door de Goudenmuilstraat om eten te serveren op het terras van Sa men. Vaste openingstijden hebben we niet. Eerst eens kijken hoe het loopt Thools ijs. Want Thools is het. De aardbeien komen van de Thoolse klei. En over een maand, als de kersen rijp zijn, kun je er ook te recht voor een bolletje kersenijs. Ook die komen van het eiland. „Als ondernemer ben ik altijd op zoek naar hoe je meerwaarde kunt creëren van bestaande producten. Zo zijn we twintig jaar geleden ge start met de verkoop van fruit in een koelkastje. Dat liep als een tie relier." Het koelkastje maakt snel plaats „Ik geloof in dit soort samenwer kingen", zegt Remko Langendonk van Samen. „We moeten elkaar niet als concurrenten zien. Juist door samen te werken kunnen we iets leuks maken van ons deel van de binnenstad." Levendiger De samenwerking past in het stre- voor twee gekoelde fruitautoma ten. Daarin staan bakjes met vers fruit zoals aardbeien. Ook gesne den en gemixt fruit. Wat met fruit kan, moet met ijs ook kunnen, is wat Van Kempen dacht. Dus ver koopt hij het schepijs ook vanuit een ijsautomaat. De keuze bestaat uit vanille, aardbei, amarena, coo- kies en kersenijs. Fruitkist „Het voordeel is dat klanten van 's ochtends tot 's avonds een ijsje kunnen kopen", zegt zijn vrouw Nancy. Schijnt het zonnetje, dan verkopen Bram en zoon Naud ijs op een hoorntje. Zoals vrijdag middag. Wie wil kan buiten in een tot bankje omgetoverde fruitkist een ijsje eten. „Vaste openingstij den hebben we niet. Eerst eens kijken hoe het loopt. Met mooi weer zijn we in ieder geval open." ven van ondernemers op en rond de Vlasmarkt om het plein levendi ger te maken. „Hoe meer horeca, hoe beter", vindt Langendonk. „Je versterkt el kaar alleen maar. Kijk naar hoe dat gaat bij meubelwinkels. Als er er gens één zit en je zet er drie andere bij, dan wordt het in die eerste zaak ook drukker." Voel, proef en ervaar zelf de voordelen van zacht water! In onze showroom zijn wa3H|E^' leerzame demonstraties, tonen we u graag de nieuwste modellen waterontharders en testen we GRATIS het water uit uw eigen kraan (dat u zelf mee kunt nemen in een flesje). open zaterdag 16 juni 09.00 tot 13.00 uur Smithweg 1.32, Goes T 085 - 30 30 961 W water-specialist.nl zaterdag 9 juni 2018 BE Oostdijkenaar Aart Leegwater is niet blij. Het werkverkeer voor de aanleg van het werkei- land bij Krabbendijke wordt pal langs zijn huis geleid. Dat heeft Tennet in een brief laten weten. Michiel Bouwman Oostdijk - Aart Leegwater Timo van de Kasteele Poortvliet De ene zaak heeft geen terras, de andere geen koks. 'Nou, dan slaan we de handen gewoon ineen!', dachten de eigenaren van twee horecazaken in Goes. Rob Paardekam - Bram van Kempen ater aag Bram en Nancy van Kempen, fotomarcelledavidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 131