Pulled chicken met een broodje koolsla KOPEN spijt heb gehad. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en zijn Pierre en ik nog steeds bevriend. Aankomende november is er weer de jaarlijkse actie 'Nederland Leest' van de CPNB, de nationale leespromotor, dit keer geheel gewijd aan voedsel. Iedereen die lid is van de Openbare Bibliotheek krijgt in die maand gratis een exemplaar van een speciaal uitgegeven boek. Dit jaar zijn vijf eetschrijvers gevraagd om een onder werp te bespreken dat hen na aan het hart ligt en een van hen is - hoe kan het an ders? - de Kok des Vaderlands. Pierre zal zich typisch Windiaans storten op het thema 'culinaire dwars heid', waarbij we in zijn onnavolgbare geest moeten denken aan trekdropbrood met sinaasappelmayonaise en kersen- ketchup, een hartige tiramisu in bloem potje, tartaar van tonijn met geweekt krentenbrood, of gamba's met vanillevla. Was het maar alvast november. <1 Gorgonzola-chocoladebonbons Sofie: „Ja, het is hip hè? Het effect is hetzelfde als dat van draadjesvlees. Zacht en sma kelijk. Ik zag voor het eerst pulled pork bij foodfestival Rollende Keukens. Het sprak me niet zo aan, maar later at ik het eens bij een vriend. Toen was ik om." „Pulled chicken in dit recept is heel zacht en absoluut niet droog, omdat het zo lang heeft kunnen garen." „Ja, Jorrit en ik gaan er graag naartoe. Het eerste wat we altijd eten, is een hamburger. Na zo'n lange reis zijn we daar echt aan toe. Het liefst bestel len we een hamburger bij TGI Fridays." 1 ui magazine 41 Kijk dan hoe schattig. Dit kinder- besteksetje met wortel en konijn is zo vormgegeven dat kinderen 'm makkelijk vasthouden (kookwinkel.nl, €14,95). Sofie Chanou (27) en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie (28) runnen receptensite lekkerensimpel.com, voor mensen die snel een smakelijke maaltijd op tafel willen zetten. Ze hebben drie kookboeken op hun naam staan, waaronder Lekker simpel, 1 x kopen, 5 x koken. Om het wachten te verzachten hier het recept voor een van Winds klassiekers. Voor 12 stuks 100 g gorgonzola 140 g witte chocola verse, zeer fijn gehakte rozemarijn (naar smaak) 2 a 3 kleine gedroogde Spaanse pepertjes, zeer fijn gehakt Maak van de gorgonzola drie balletjes van ongeveer 8 gram. Laat ze een kwartier rusten in de koeling. Smelt de chocola en breng deze op smaak met rozemarijn en Spaanse peper (steeds proeven en eventueel meer toevoegen). Haal de gor- gonzolaballetjes met een vork één voor één door de choco lade. Leg de ballen op een plateau dat is bedekt met vetvrij papier en zet ze in de koeling. Wanneer de bonbons hard zijn, zijn ze klaar voor con sumptie. Of voor verdere verwerking. Pierre serveert de bonbons met roggebroodijs, een tuille van rozemarijn-serra- noham en sauzen van spinazie, gele paprika en tomaat-bieten. De receptuur vindt u in Wind aan de kook (1999). Wat is dat tegenwoordig, dat alles 'pul led' moet zijn? Wat is het verschil tussen pulled chicken en andere soorten kip? Bij het gerecht hoort ook koolsla, of cole slaw op z'n Amerikaans. Houd je van de VS? INGREDIËNTEN voor 2-3 personen 4 kippendijen 200 ml barbecuesaus 2 tenen knoflook 25 g boter 6 broodjes of bolletjes 150 g witte kool 100 g rode kool 2 el mayonaise peper en zout BEREIDING Verwarm de oven voor op 160 graden. Breng de kippendijen op smaak met zout en peper. Snijd de ui in halve ringen. Smelt de boter in een pan en bak de kippendijen rondom bruin. Haai ze uit de pan. Bak de ui en uitgeperste tenen knoflook in dezelfde pan aan. Als de ui glazig is, voeg je de kippendijen en de barbecue saus toe. Meng alles door el kaar en zet het vuur uit. Als je een gietijzeren pan gebruikt, kun je het deksel erop zetten en hem voor 1 uur in de oven schuiven. Geen pan met deksel die in de oven kan? Schep alles in een ovenschaal en dek die af met aluminiumfolie. Onder tussen kun je de koolsalade maken. Meng de twee kool soorten met de mayonaise en peper en zout in een kom. Na ongeveer 1 uur haal je de kip uit de oven. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Schep de kip terug bij de saus. Ser veer de pulled chicken op een broodje met de koolsalade. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 109