Pulled chicken met
een broodje koolsla
KOPEN
spijt heb gehad. Inmiddels zijn we
twintig jaar verder en zijn Pierre en ik
nog steeds bevriend. Aankomende
november is er weer de jaarlijkse actie
'Nederland Leest' van de CPNB, de
nationale leespromotor, dit keer geheel
gewijd aan voedsel. Iedereen die lid is van
de Openbare Bibliotheek krijgt in die
maand gratis een exemplaar van een
speciaal uitgegeven boek. Dit jaar zijn
vijf eetschrijvers gevraagd om een onder
werp te bespreken dat hen na aan het hart
ligt en een van hen is - hoe kan het an
ders? - de Kok des Vaderlands.
Pierre zal zich typisch Windiaans
storten op het thema 'culinaire dwars
heid', waarbij we in zijn onnavolgbare
geest moeten denken aan trekdropbrood
met sinaasappelmayonaise en kersen-
ketchup, een hartige tiramisu in bloem
potje, tartaar van tonijn met geweekt
krentenbrood, of gamba's met vanillevla.
Was het maar alvast november. <1
Gorgonzola-chocoladebonbons
Sofie: „Ja, het is hip hè? Het
effect is hetzelfde als dat van
draadjesvlees. Zacht en sma
kelijk. Ik zag voor het eerst
pulled pork bij foodfestival
Rollende Keukens. Het sprak
me niet zo aan, maar later at ik
het eens bij een vriend. Toen
was ik om."
„Pulled chicken in dit recept
is heel zacht en absoluut niet
droog, omdat het zo lang
heeft kunnen garen."
„Ja, Jorrit en ik gaan er graag
naartoe. Het eerste wat we
altijd eten, is een hamburger.
Na zo'n lange reis zijn we daar
echt aan toe. Het liefst bestel
len we een hamburger bij TGI
Fridays."
1 ui
magazine 41
Kijk dan hoe schattig. Dit kinder-
besteksetje met wortel en konijn is zo
vormgegeven dat kinderen 'm makkelijk
vasthouden (kookwinkel.nl, €14,95).
Sofie Chanou (27) en Jorrit van Daalen Buissant des
Amorie (28) runnen receptensite lekkerensimpel.com,
voor mensen die snel een smakelijke maaltijd op tafel willen
zetten. Ze hebben drie kookboeken op hun naam staan,
waaronder Lekker simpel, 1 x kopen, 5 x koken.
Om het wachten te verzachten
hier het recept voor een van
Winds klassiekers.
Voor 12 stuks
100 g gorgonzola
140 g witte chocola
verse, zeer fijn gehakte
rozemarijn (naar smaak)
2 a 3 kleine gedroogde
Spaanse pepertjes,
zeer fijn gehakt
Maak van de gorgonzola drie
balletjes van ongeveer 8 gram.
Laat ze een kwartier rusten in
de koeling. Smelt de chocola
en breng deze op smaak met
rozemarijn en Spaanse peper
(steeds proeven en eventueel
meer toevoegen). Haal de gor-
gonzolaballetjes met een vork
één voor één door de choco
lade. Leg de ballen op een
plateau dat is bedekt met
vetvrij papier en zet ze in de
koeling. Wanneer de bonbons
hard zijn, zijn ze klaar voor con
sumptie. Of voor verdere
verwerking. Pierre serveert de
bonbons met roggebroodijs,
een tuille van rozemarijn-serra-
noham en sauzen van spinazie,
gele paprika en tomaat-bieten.
De receptuur vindt u in Wind
aan de kook (1999).
Wat is dat
tegenwoordig,
dat alles 'pul
led' moet zijn?
Wat is het verschil tussen
pulled chicken en andere
soorten kip?
Bij het gerecht hoort ook
koolsla, of cole slaw op z'n
Amerikaans. Houd je van
de VS?
INGREDIËNTEN
voor 2-3 personen
4 kippendijen
200 ml barbecuesaus
2 tenen knoflook
25 g boter
6 broodjes of bolletjes
150 g witte kool
100 g rode kool
2 el mayonaise
peper en zout
BEREIDING
Verwarm de oven voor op 160
graden. Breng de kippendijen
op smaak met zout en peper.
Snijd de ui in halve ringen.
Smelt de boter in een pan en
bak de kippendijen rondom
bruin. Haai ze uit de pan. Bak
de ui en uitgeperste tenen
knoflook in dezelfde pan aan.
Als de ui glazig is, voeg je de
kippendijen en de barbecue
saus toe. Meng alles door el
kaar en zet het vuur uit. Als je
een gietijzeren pan gebruikt,
kun je het deksel erop zetten
en hem voor 1 uur in de oven
schuiven. Geen pan met deksel
die in de oven kan? Schep alles
in een ovenschaal en dek die
af met aluminiumfolie. Onder
tussen kun je de koolsalade
maken. Meng de twee kool
soorten met de mayonaise en
peper en zout in een kom. Na
ongeveer 1 uur haal je de kip uit
de oven. Trek het vlees met
twee vorken uit elkaar. Schep
de kip terug bij de saus. Ser
veer de pulled chicken op een
broodje met de koolsalade.
WG