<5) KOKEN
\0etew
DOEN
OOGSTEN
Gipnarts
kookeiland
e hebben in Nederland
niet alleen een Dichter,
een Striptekenaar, een
Componist, een Socio
loog, een Denker en een
Theoloog, maar ook een Kok des Vader
lands. Die laatste is de illustere Haagse
smaakambassadeur Pierre Wind, de kale
tornado die er een levenstaak van heeft
gemaakt om mensen van alle leeftijden
en gezindten opnieuw te laten proeven.
Ooit zaten hij en ik bij toeval naast
elkaar bij een etentje in een Rotterdams
restaurant. Hoewel ik hem niet per
soonlijk kende, wist ik natuurlijk
wie hij was, want op televisie pre
senteerde Pierre destijds De eet-
fabriek, een van de beste tv-pro-
r gramma's die in Nederland ooit
over voedsel en de voedselindustrie
zijn gemaakt (tijd voor een nieuwe
reeks!). Daarnaast had hij al bekendheid
als uitvinder van gerechten als gorgon-
zola-chocoladeballen en dropsoep
- inmiddels klassiekers.
Pierres imago is wellicht dat hij als
beweeglijke druktemaker schuim
bekkend in het rond stuitert, en dat beeld
klopt op zich wel, maar als je hem beter
leert kennen, merk je dat achter zijn
geestdrift een oprechte passie schuilgaat.
Bij dat diner in Rotterdam begon Pierre
te vertellen over zijn geliefde onderwerp,
waarna hij opeens spontaan opstond om
het hele gezelschap uit te nodigen voor
een onverwacht bezoek aan de keuken.
De chef van het restaurant stond even
perplex als wij toen Pierre iedereen
verraste op een weergaloos college
'ingrediënten en kooktechnieken'.
Ik had nog nooit een kok gezien die
met zoveel vuur over zijn vak kon
vertellen. Niet snel daarna kwam ik op
het idee om een romanpersonage aan
Pierres aanstekelijke kookhartstocht te
wijden, een beslissing waarvan ik nooit
Ronald Giphart blaast de loftrompet over Pierre Wind,
de kok die soep maakt van drop en gorgonzola met
chocola durft te combineren.
Bezoekers van festival Zweten Eten
weten wat ze morgen te wachten staat in
de Keukenhof in Lisse: sportactiviteiten én
foodtrucks. Van 12.00 tot 19.00 uur.
De eerste zomerworteltjes mogen de
grond uit. Lekker met nieuwe aardappe
len. O ja, en goed voor de huid, die deze
maanden te lijden heeft onder de zon.
Typisch Windiaanse
culinaire dwarsheid
Foto SHODYCAREMAN
401 zaterdag 9 juni 2018
WG