<5) KOKEN \0etew DOEN OOGSTEN Gipnarts kookeiland e hebben in Nederland niet alleen een Dichter, een Striptekenaar, een Componist, een Socio loog, een Denker en een Theoloog, maar ook een Kok des Vader lands. Die laatste is de illustere Haagse smaakambassadeur Pierre Wind, de kale tornado die er een levenstaak van heeft gemaakt om mensen van alle leeftijden en gezindten opnieuw te laten proeven. Ooit zaten hij en ik bij toeval naast elkaar bij een etentje in een Rotterdams restaurant. Hoewel ik hem niet per soonlijk kende, wist ik natuurlijk wie hij was, want op televisie pre senteerde Pierre destijds De eet- fabriek, een van de beste tv-pro- r gramma's die in Nederland ooit over voedsel en de voedselindustrie zijn gemaakt (tijd voor een nieuwe reeks!). Daarnaast had hij al bekendheid als uitvinder van gerechten als gorgon- zola-chocoladeballen en dropsoep - inmiddels klassiekers. Pierres imago is wellicht dat hij als beweeglijke druktemaker schuim bekkend in het rond stuitert, en dat beeld klopt op zich wel, maar als je hem beter leert kennen, merk je dat achter zijn geestdrift een oprechte passie schuilgaat. Bij dat diner in Rotterdam begon Pierre te vertellen over zijn geliefde onderwerp, waarna hij opeens spontaan opstond om het hele gezelschap uit te nodigen voor een onverwacht bezoek aan de keuken. De chef van het restaurant stond even perplex als wij toen Pierre iedereen verraste op een weergaloos college 'ingrediënten en kooktechnieken'. Ik had nog nooit een kok gezien die met zoveel vuur over zijn vak kon vertellen. Niet snel daarna kwam ik op het idee om een romanpersonage aan Pierres aanstekelijke kookhartstocht te wijden, een beslissing waarvan ik nooit Ronald Giphart blaast de loftrompet over Pierre Wind, de kok die soep maakt van drop en gorgonzola met chocola durft te combineren. Bezoekers van festival Zweten Eten weten wat ze morgen te wachten staat in de Keukenhof in Lisse: sportactiviteiten én foodtrucks. Van 12.00 tot 19.00 uur. De eerste zomerworteltjes mogen de grond uit. Lekker met nieuwe aardappe len. O ja, en goed voor de huid, die deze maanden te lijden heeft onder de zon. Typisch Windiaanse culinaire dwarsheid Foto SHODYCAREMAN 401 zaterdag 9 juni 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 108