II Dieven stelen beeldengroep van vijf ton zwaar in Brugge 5 FOODFEST CADZAND-BAD Een blik op de parkeerplaats leert: vooral Belgen komen maandag af op de derde editie van Foodfest bij de Strandkerk in Cadzand-Bad. Ze proeven daar de beste producten die Zeeland te bieden heeft. Foodfest komt uit de cu linaire koker van Sergio Herman (The Jane, Pure C), Syrco Bakker (Pure C), Mark Labruyere (Delica Licious) en Petra Gorthmanns (Strandhotel). Voor de derde editie, die met 2500 be zoekers uitverkocht is, heeft Her man een paar oude vrienden uit genodigd, die inmiddels over de hele wereld zijn uitgewaaid. Het gaat een tikkeltje anders dan op de doorsnee basisschoolreünie, want waar daar de barbecue be staat uit een worst en speklap, krijg je op Sergio Hermans feestje bereidingen van oesters, asperges of paling. Matthias Speybrouck is een van de Heroes of Oud Sluis die voor Foodfest is teruggekeerd naar West-Zeeuws-Vlaanderen. Hij heeft zijn eigen restaurant in Kort- rijk, Va et Vient en werkte 'zeven, acht jaar geleden', in Sluis. Hij staat in de grote tent die achter de Strandkerk is opgetrokken. „We moesten allemaal een gerecht met een Zeeuws product maken." Hij kiest voor de bruine boon, want Zeeuws-Vlaanderen is een waar bonenparadijs. Speybrouck ser veert een pizza met bruine bonen, humus, witte kool en oregano. Likkebaardend lekker. Het thema van de derde editie is Zee en Land. Michiel Verstraten uit Hulst beeldt het uit met kunst. „Ik maak Zeeland in uien." Op een groot stuk houtwerk heeft hij sa men met vriendin Shirin Azad de provincie getekend, die ze inkleu ren door er uien in te spijkeren. „Ik combineer kunst met eten. De en oesters waren ook heel goed", zegt Ashley. „We zijn hier voor het eerst, maar komen zeker eens te rug. Het ziet er ook mooi uit." Ashley en Valentine werken in de horeca en zijn maandag vrij. „Bij Kwizien in Maldegem, zet dat er maar bij." De relaxe sfeer van Foodfest is te vergelijken met de bekende hip- piemarkt op Ibiza. Het eten is wel van een ander level. Langoustine a la plancha met beurre noisette, Oosterscheldekreeft belle vue, oosterse pil pil met bruine bonen, 28 maanden gerijpte Ibericoham, een appletini van Appelaere, de in middels bekende rookwortel van de Kromme Watergang. Daarvoor moet je niet op Ibiza, maar in Cad- zand zijn. Ik combineer kunst en eten. De uien komen van lokale boeren zwoele saxklanken. Valentine d'Hooge en Ashley Colmann uit Maldegem zijn voor het podium neergeploft, nippend van Hierbas de las Dunas. Een likeur met acht tien soorten kruiden, bloemen en planten uit de duinen, van de hand van Syrco Bakker. Het smaakt de meiden. „De asperges uien komen van lokale boeren. Zeeuws-Vlaanderen doen we in rode uien, omdat we daar vandaag zijn. Hier zijn we wel een dagje zoet mee." Naast kunst is er ook veel mu ziek. Op het middenplein klinken BRUGGE De aankleding van het Koning Albert-I park in Brugge laat wat langer op zich wachten. De omvangrijke beeldengroep die daar in een vijver geplaatst zou worden, is afgelopen weekeinde gestolen. Het gaat om een beeldengroep van Stefaan Depuydt en Livia Ca- nestrano, die jarenlang het bekende plein 't Zand stonden. De beelden sierden ook nogal wat promotie plaatjes van Brugge en werden daarom gezien als een uithangbord voor de stad. Vorig jaar zijn de beelden bij 't Zand weggehaald. Ze zouden ver huizen naar het Albertpark. In de tussentijd stonden ze opgeslagen op een terrein elders in de stad. Toen de aannemer ze daar wilde ophalen, bleken ze afgelopen week einde onvindbaar. Volgens de politie was het terrein goed afgesloten en wisten maar weinig mensen dat de beelden juist daar stonden. Bovendien zijn de beelden loeizwaar: ze wegen bij el kaar meer dan vijf ton. Er moet dus zwaar materiaal gebruikt zijn. De politie spreekt daarom van 'profes sionele voorbereidingen' en gaat er van uit dat het de dieven om de waarde van het brons te doen is. De gemeente Brugge en de poli tie doen onderzoek. dinsdag 5 juni 2018 Likkebaarden op Sergio's reünie Bob Maes Cadzand-Bad Ashley Colmann (links) en Valentine d'Hooge drinken een Hierbas de las Dunas op de loungeplek. foto scamileschelstraete Pizza met bruine bonen van Matthias van Speybrouck. -Michiel Verstraten, kunstenaar Willem Hiele grilt kreeftjes.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 37