II
Dieven stelen beeldengroep van vijf ton zwaar in Brugge
5
FOODFEST CADZAND-BAD
Een blik op de
parkeerplaats leert:
vooral Belgen
komen maandag af
op de derde editie
van Foodfest bij de
Strandkerk in
Cadzand-Bad. Ze
proeven daar de
beste producten
die Zeeland te
bieden heeft.
Foodfest komt uit de cu
linaire koker van Sergio
Herman (The Jane, Pure
C), Syrco Bakker (Pure
C), Mark Labruyere
(Delica Licious) en Petra
Gorthmanns (Strandhotel). Voor
de derde editie, die met 2500 be
zoekers uitverkocht is, heeft Her
man een paar oude vrienden uit
genodigd, die inmiddels over de
hele wereld zijn uitgewaaid.
Het gaat een tikkeltje anders dan
op de doorsnee basisschoolreünie,
want waar daar de barbecue be
staat uit een worst en speklap,
krijg je op Sergio Hermans feestje
bereidingen van oesters, asperges
of paling.
Matthias Speybrouck is een van
de Heroes of Oud Sluis die voor
Foodfest is teruggekeerd naar
West-Zeeuws-Vlaanderen. Hij
heeft zijn eigen restaurant in Kort-
rijk, Va et Vient en werkte 'zeven,
acht jaar geleden', in Sluis. Hij
staat in de grote tent die achter de
Strandkerk is opgetrokken. „We
moesten allemaal een gerecht met
een Zeeuws product maken." Hij
kiest voor de bruine boon, want
Zeeuws-Vlaanderen is een waar
bonenparadijs. Speybrouck ser
veert een pizza met bruine bonen,
humus, witte kool en oregano.
Likkebaardend lekker.
Het thema van de derde editie is
Zee en Land. Michiel Verstraten
uit Hulst beeldt het uit met kunst.
„Ik maak Zeeland in uien." Op een
groot stuk houtwerk heeft hij sa
men met vriendin Shirin Azad de
provincie getekend, die ze inkleu
ren door er uien in te spijkeren. „Ik
combineer kunst met eten. De
en oesters waren ook heel goed",
zegt Ashley. „We zijn hier voor het
eerst, maar komen zeker eens te
rug. Het ziet er ook mooi uit."
Ashley en Valentine werken in de
horeca en zijn maandag vrij. „Bij
Kwizien in Maldegem, zet dat er
maar bij."
De relaxe sfeer van Foodfest is te
vergelijken met de bekende hip-
piemarkt op Ibiza. Het eten is wel
van een ander level. Langoustine a
la plancha met beurre noisette,
Oosterscheldekreeft belle vue,
oosterse pil pil met bruine bonen,
28 maanden gerijpte Ibericoham,
een appletini van Appelaere, de in
middels bekende rookwortel van
de Kromme Watergang. Daarvoor
moet je niet op Ibiza, maar in Cad-
zand zijn.
Ik combineer kunst
en eten. De uien
komen van lokale
boeren
zwoele saxklanken. Valentine
d'Hooge en Ashley Colmann uit
Maldegem zijn voor het podium
neergeploft, nippend van Hierbas
de las Dunas. Een likeur met acht
tien soorten kruiden, bloemen en
planten uit de duinen, van de
hand van Syrco Bakker. Het
smaakt de meiden. „De asperges
uien komen van lokale boeren.
Zeeuws-Vlaanderen doen we in
rode uien, omdat we daar vandaag
zijn. Hier zijn we wel een dagje
zoet mee."
Naast kunst is er ook veel mu
ziek. Op het middenplein klinken
BRUGGE De aankleding van het
Koning Albert-I park in Brugge laat
wat langer op zich wachten. De
omvangrijke beeldengroep die daar
in een vijver geplaatst zou worden,
is afgelopen weekeinde gestolen.
Het gaat om een beeldengroep
van Stefaan Depuydt en Livia Ca-
nestrano, die jarenlang het bekende
plein 't Zand stonden. De beelden
sierden ook nogal wat promotie
plaatjes van Brugge en werden
daarom gezien als een uithangbord
voor de stad.
Vorig jaar zijn de beelden bij 't
Zand weggehaald. Ze zouden ver
huizen naar het Albertpark. In de
tussentijd stonden ze opgeslagen
op een terrein elders in de stad.
Toen de aannemer ze daar wilde
ophalen, bleken ze afgelopen week
einde onvindbaar.
Volgens de politie was het terrein
goed afgesloten en wisten maar
weinig mensen dat de beelden juist
daar stonden. Bovendien zijn de
beelden loeizwaar: ze wegen bij el
kaar meer dan vijf ton. Er moet dus
zwaar materiaal gebruikt zijn. De
politie spreekt daarom van 'profes
sionele voorbereidingen' en gaat er
van uit dat het de dieven om de
waarde van het brons te doen is.
De gemeente Brugge en de poli
tie doen onderzoek.
dinsdag 5 juni 2018
Likkebaarden op Sergio's reünie
Bob Maes
Cadzand-Bad
Ashley Colmann (links) en Valentine d'Hooge drinken een Hierbas de las Dunas op de loungeplek. foto scamileschelstraete
Pizza met bruine bonen van
Matthias van Speybrouck.
-Michiel Verstraten, kunstenaar
Willem Hiele grilt kreeftjes.