HET IS HARD
WERKEN IN EEN
FOODTRUCK,
NIET ALLEEN
ROMANTIEK'
ERFLHPPF
dapcrse^
,U>|)|»''rs
FOODTRUCKPIONIER
Klaas Schaft (49) van Wat de Pot
Schaft uit Amsterdam: „Wij rijden in een
van de oudste foodtrucks. Vijftien jaar
geleden was ik kok van beroep. Ik wilde
een traiteur in een busje en bij de veerpont
in Amsterdam staan. Maar niemand in de
stad had ooit van een foodtruck gehoord,
dus ik kreeg geen vergunning. Daarom ben
ik ijs gaan verkopen. Eerst met een soort
ijscowagen op straat, daarna op festivals
en evenementen. De afgelopen jaren
heb ik het aantal foodtrucks zien groeien.
Super, ik praat graag met collega's. Maar
het is niet alleen romantiek, maar ook hard
werken. Veel foodtrucks redden het niet.
Dit is mijn ijswagen, maar ik heb ook een
oude Renault van waaruit ik verse friet ver
koop en een pick-uptruck die uitklapt om
burgers te grillen."
LEVENSVERANDERENDE TRUCK
Joni (62) en Carol Oud (62) van
Oerflappe uit Zaandam: „Ik werkte mijn
hele leven op kantoor. Drie jaar geleden sloot
het bedrijf waar ik als secretaresse werkte.
Dat was voor mij het moment om iets anders
aan te pakken. Carol is van origine kok en
bakker. Hij wilde een mooi vegetarisch ge
recht maken dat nog niet werd verkocht. Na
een winter lang testbakken bedacht hij een
speltbrood dat op een ciabatta lijkt. Het is
een soort wrap die we vullen met groenten
en geitenkaas, Indiase dahl, vegetarische
shoarma of guacamole. We noemen die
broodjes 'Oerflappe'. Die naam komt van een
kennis uit Friesland. In het Fries betekent het
'overslaan', zoals wij met het broodje doen
wanneer we het vouwen. Maar het betekent
ook van koers veranderen. Dat hebben wij
gedaan door deze truck te nemen."
£M(TEUZ£UÏT
V£9«5HD#en/l «ff -
r fiiu i ii" 'M v
HUHffUS*CHIITK£»2ffi f
p.-H l \wtr- g J - -
DAHLOIMZENPUIffEËi-
'rguACAnnLE z»
181 zaterdag 2 juni 2018
WG