m
f
16 WEE
Stoere gerechten,
zonder liflafjes.
Portugese gasten
om je heen.
Infante lijkt een
klein stukje
Portugal op
Zeeuwse
bodem.
ETEN INFANTE, VLISSINGEN
Dat treft. Lege stoelen op het terras
van Restaurante Infante aan de
jachthaven in Vlissingen. En dat
op een zwoele avond. Gelukzalig
zakken we onderuit. Tot de eige
naar van het restaurant de pret verstoort.
„Eten kan alleen binnen", zegt Eduardo Du-
ante resoluut. „Een paar jaar geleden zat de
zaak vol. Het terras ook. Tot het begon te rege
nen. Ik kon mijn gasten niet meer kwijt. Dat
was erg vervelend. Bovendien vliegen hier
nogal wat meeuwen." Regen zit er niet in de
lucht. Zeevogels die een hapje meepikken wel.
Daar zitten we niet op te wachten. Dus we
verkassen naar binnen.
Bijna Portugeser dan Portugees, met formica
tafels, blauwwitte papieren placemats en twee
tv-schermen, gelukkig zonder geluid. Als later
die avond een groepje Portugees sprekende
gasten arriveert, is het plaatje compleet. Even
lijkt Vlissingen op Porto aan de Schelde.
Infante ontleent zijn naam aan de Orde van
de Infant Dom Henrique, een Portugese rid
derorde. Voor de voetbalfans: Cristiano Ro-
naldo ontving de onderscheiding in 2014. Met
zijn faam levert de baltovenaar een bijdrage
aan de wereldwijde uitstraling van zijn land.
Eduardo doet hier eigenlijk hetzelfde, maar
dan op culinair gebied. Hij opende in 2014
met zijn vrouw en zijn ouders het Portugese
eethuis. Zijn moeder bestiert de kleine keu
ken.
Gerechten en snacks met namen als prego, bi-
fana, sopa do dia, bacalhau, carnes e peixe.
„Uitsluitend Portugees", zegt Eduardo. Mijn
oog valt op pica-pau. Specht, vermeldt de ver-
taalapp. Dat vraagt om uitleg. Dit gerecht gaat
niet over wat je eet, maar hoe. Met een cock
tailprikker hengel je de brokken varkensvlees
en groenten uit je bord. Je schrokt de stukken
een voor een naar binnen, zoals een specht dat
zou doen. Ik laat Woody Woodpecker voor
wat-ie is en kies een pastéis de bacalhau (ka
beljauwgebakje) en een rissóis (pasteitje met
garnalen). Mijn eetmaatje gaat voor de cama-
rao ao alho, gebakken garnalen met knoflook.
Bijna rol ik van mijn stoel. De pasteitjes (1,50
per stuk) zijn caseiro, huisgemaakt! En hoe!
De korst van het kabeljauwgebakje kraakt als
ik mijn tanden erin zet. Precies goed. De
smeuïge crème van kabeljauw, aardappel en
peterselie smaakt vissig. Ook het garnalenpas-
teitje is knapperig. Jammer dat de subtiele
garnalensmaak niet overeind blijft in de ste
vige korst. Tegenover me staat een robuust
bruin bord met grote garnalen in hete olie.
Mijn eetmaatje smult. En ook de snippers
knoflook verdwijnen in een genietende
mond.
HET MENU
WAAR
REKENING
zaterdag 2 juni 2018
GO
A Eigenaar Eduardo Duante.
A Portugees restaurant Infante, fotoslex de meester
Uit eten in een Portugese
Elian van 't Westeinde
En hoe zit je daar?
Wat kookt ze zoal?
En?
Delicioso. Wat eet je nog meer?
Alle gerechten zijn
huisgemaakt. Je
kunt kiezen uit
voorafjes als kabel
jauwpasteitjes (1,50
euro) en garnalen
met knoflook
(10,00).
Er zijn visgerech
ten, octopus met
rijst (15,00) en
gambas a Infante
(20,00) en vleesge
rechten, kip piri-piri
(12,50), een spies
met varkensvlees
(14,50) of biefstuk
met roomsaus
(13,50). Een vege
tarisch menu kost
12,50 en een dag
menu 17,00. De
desserts kosten 3
euro
Restaurante Infante
Nieuwendijk14
2ei\markt
Vlissingen
Bellamypark
1 Vinho
3,00
1 Heineken
2,00
1 Pastéis de bacalhau
1,50
1 Rissóis
1,50
1 Camarao ao alho
10,00
1 Carne de porco a Portuguesa
12,50
1 Espetada de lulas e carnarao
18,00
1 Pudim caseiro
3,00
1 Doce a casa
3,00
Totaal:
54,50