Als warme broodjes Goeie zaak Hoe blijft de Nederlandse winkelier overeind, ingeklemd tussen grote ketens en internetshops? Op zoek naar middenstanders die kleur geven aan onze dorpen en steden. Sindsdien is Bakkerij Renders een familiebedrijf. „Ik groeide op boven de zaak, net als mijn vader. Hij stond samen met mijn moeder 35 jaar in de bakkerij." Als baby zitten Koen en zijn zussen niet in een box, maar met een krentenbol in een broodkrat. „Zo gaat dat in veel bakkerszaken. Het wordt er met de paplepel ingegoten." In 2008 nemen Koen en zijn zus de zaak van hun ouders over. Sinds februari is de bakkerij van Koen en zijn vrouw Anita. Ook Koens dochters zijn regel matig op de werkvloer. „Mijn kinderen liggen in de Maxi-Cosi op de werkbank terwijl ik chocoladebollen maak. De jongste is 1 jaar en de oudste is 3. Zij steelt al aardbeien uit het koelvak." De aardbeienvlaai en chocoladebollen zijn de traditionele specialiteiten van de familie Renders. Koen breidt het assorti ment uit met een nieuwe specialiteit: brood. „Dat lieten we vroeger door een collega maken. Nu doen we het zelf." Net als met het banket maken Koen en zijn perso neel het brooddeeg op authentieke wijze. „Als ik iets aan mensen verkoop, wil ik weten wat erin zit. We moeten misschien har der werken dan bakkers die machinaal werken, maar we zijn trots op wat we produ ceren." Het resultaat mag er zijn, en het brood vliegt over de toonbank. Vooral het notenbrood doet het goed. „Op een zaterdag verkopen we daar gemakkelijk zestig stuks van." En het geheime ingre diënt dat het volgens de bakker lekker maakt? „Dat is tijd. We laten het deeg van elk brood twaalf tot twintig uur rijzen. Dat geeft meer smaak." 41 Teksl SAMUELBOM I oio JOOST HOVING Al drie generaties lang bakt de familie Renders uit Eindhoven de spreek woordelijke sterren van de hemel. „Het begon met mijn oma", zegt Koen Renders (39). „In 1936 schrijft zij zich als banketbakker in bij de Kamer van Koophandel en in 1944 verhuist zij naar dit pand." Banketbakkerij Renders, Aalsterweg 55, Eindhoven magazine 5

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 73