Als warme
broodjes
Goeie zaak
Hoe blijft de Nederlandse winkelier
overeind, ingeklemd tussen grote
ketens en internetshops? Op zoek
naar middenstanders die kleur
geven aan onze dorpen en steden.
Sindsdien is Bakkerij
Renders een familiebedrijf.
„Ik groeide op boven de
zaak, net als mijn vader. Hij
stond samen met mijn
moeder 35 jaar in de
bakkerij."
Als baby zitten Koen en
zijn zussen niet in een box,
maar met een krentenbol in
een broodkrat. „Zo gaat dat
in veel bakkerszaken. Het
wordt er met de paplepel
ingegoten."
In 2008 nemen Koen en
zijn zus de zaak van hun
ouders over. Sinds februari
is de bakkerij van Koen en
zijn vrouw Anita. Ook
Koens dochters zijn regel
matig op de werkvloer.
„Mijn kinderen liggen in de
Maxi-Cosi op de werkbank
terwijl ik chocoladebollen
maak. De jongste is 1 jaar en
de oudste is 3. Zij steelt al
aardbeien uit het koelvak."
De aardbeienvlaai en
chocoladebollen zijn de
traditionele specialiteiten
van de familie Renders.
Koen breidt het assorti
ment uit met een nieuwe
specialiteit: brood. „Dat
lieten we vroeger door een
collega maken. Nu doen we
het zelf."
Net als met het banket
maken Koen en zijn perso
neel het brooddeeg op
authentieke wijze. „Als ik
iets aan mensen verkoop,
wil ik weten wat erin zit.
We moeten misschien har
der werken dan bakkers die
machinaal werken, maar we
zijn trots op wat we produ
ceren."
Het resultaat mag er zijn,
en het brood vliegt over
de toonbank. Vooral het
notenbrood doet het goed.
„Op een zaterdag verkopen
we daar gemakkelijk zestig
stuks van."
En het geheime ingre
diënt dat het volgens de
bakker lekker maakt?
„Dat is tijd. We laten het
deeg van elk brood twaalf
tot twintig uur rijzen. Dat
geeft meer smaak." 41
Teksl SAMUELBOM I oio JOOST HOVING
Al drie generaties lang
bakt de familie Renders
uit Eindhoven de spreek
woordelijke sterren van
de hemel. „Het begon
met mijn oma", zegt
Koen Renders (39). „In
1936 schrijft zij zich als
banketbakker in bij de
Kamer van Koophandel
en in 1944 verhuist zij
naar dit pand."
Banketbakkerij Renders,
Aalsterweg 55, Eindhoven
magazine 5