Bij verhitten verandert ook de smaak 24 ZE Boerenkaas of kaas van de boerderij? Een wereld van verschil, vinden de boerenkaasmakers, die het gesjoemel zat zijn. „Boerenkaas is kaas van rauwe melk. Alle andere kaas mag geen boerenkaas heten." Er wordt ontzettend veel fraude gepleegd met boeren kazen f ls iemand een ge- mm kookte appel als vers probeert te verkopen, dan kan de meest na- ^W^^^Mieve, domme consu ment zien dat het niet klopt. Bij kaas ligt dat anders. Goudse boerenkaas wordt gemaakt van rauwe en dus on verhitte melk. Om daar als consu ment zeker van te kunnen zijn, is controle nodig en een goed be schermd logo." Dat zegt Irene van de Voort van kaasmakerij De Groote Voort in Lun teren in de Gelderse Vallei. Ze maakt zich zorgen over het voortbestaan en de bescherming van de rauwmelkse Nederlandse kazen en is sinds deze week lid van de onlangs opgerichte Boerenkaasvereniging (BKV). Deze vereniging van boerenkaasmakers wil dat het gesjoemel met de boeren kazen stopt. „Er wordt ontzettend gefraudeerd met boerenkazen. Als je de melk ver hit, heb je stukken minder risico op bederf en je verdient een kwartje meer per kilo", aldus Van de Voort. Kazen gemaakt met verhitte melk worden daarom dan ook verkocht als rauwmelkse boerenkazen, maar dat zijn ze niet. Melk is 32 graden als het uit de koe komt. Als je daar kaas mee maakt, op de boerderij waar ook gemolken is, spreek je van boerenkaas. Boerenkaas is een EU-erkende Gegarandeerd Traditionele Specialiteit (GTS), maar er is nauwelijks controle of de pro ductie daadwerkelijk wordt gedaan met rauwe melk. Kaas, geproduceerd met licht ver hitte melk tot 40 graden Celsius, is geen rauwmelkse kaas en mag dus geen boerenkaas heten. Die verhit ting wordt gedaan om bacterieen on schadelijk te maken, die de houd baarheid van de kaas bedreigen. Het vervlakt echter ook smaak en veran dert structuur, zeggen kenners. „Het is al lang bekend dat heel wat boeren de melk verhitten en de kaas gewoon boerenkaas noemen. Als de kaas maar geel is en goed smaakt, was een beetje de gedachte. Als we er niet over praten, is dat prima, zo was het idee", aldus Freek van Leeuwen uit Zoeterwoude, voorzitter van de Boe renkaasvereniging. Conservatief, noemt hij dat. Maar nu de vraag naar rauwmelkse kaas stijgt en er steeds meer aandacht voor het product in de media komt, moest er toch een op lossing bedacht worden voor de kaas- makende boeren die de melk verhit ten. „De Bond van Boerderij-Zuivel- bereiders (BBZ) kwam met het idee om kaas van melk die wel verhit wordt 'Kaas van de boerderij' te noe men. Heel onduidelijk en verwar rend voor de consument." Het lijkt ook niet te helpen, aldus Van Leeuwen. In de praktijk blijkt het lastig om te controleren of kaas is gemaakt met rauwe of licht verhitte melk. Een simpele test bestaat niet. De COKZ, het Centraal Overlegor gaan voor Kwaliteitsaangelegenhe den in de Zuivel, is voor voedselvei ligheid prima, zo zeggen de kaasma kers. Maar als het gaat om het be schermen van het unieke product boerenkaas, is het niet goed gesteld. „Het COKZ doet het prima op het ge bied van voedselveiligheid, maar controleren of het klopt wat mensen verkopen, of het goed is, gebeurt niet", aldus Van de Voort. De net opgerichte Boerenkaasver eniging is daarom zelf gestart met controles, vertelt Van Leeuwen. „Boeren die lid willen worden, gaan we bezoeken. We bestuderen de pro ductielijn en alleen als we zeker we ten dat melk niet wordt verhit, kun nen ze lid worden." Van de 100 kaasmakers zijn er nu 15 aangesloten bij de nieuwe club. Voor winkeliers is door een logo op kazen van deze boeren te zien dat het gega randeerde boerenkaas is. „Klanten zien geen verschil omdat de kaas wordt versneden, maar dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat winkeliers ze ker weten dat het rauwmelkse kaas is die ze verkopen." zaterdag 26 mei 2018 Kaas van de boerderij is nog geen boerenkaas De titel 'Beste fromager van Ne derland' mag hij achter zijn naam zetten. Maarten Koek (35) doet niet anders dan kaasmakers be zoeken, kazen proeven en kaas planken serveren in sterrenzaak Niven in Rijswijk. Vol lof is hij over de Gelderse boe renkazen, juist ook door gebruik van rauwe melk. „Het verschil is maar 10 graden Celsius, maar de structuur van de kaas verandert en ook zeker de smaak als de melk wordt verhit." „Het gebeurt geregeld dat melk naar elders gaat en dat daar kaas wordt gemaakt. Die komt terug op de boerderij en wordt dan als boe renkaas verkocht. Dat is het dan of ficieel niet", legt hij uit tijdens een workshop van de Smaakacademie met Achterhoekse en Liemerse kazen. Voor zijn boek De Nederlandse Kaasplank bezocht Koek kaasma kers in het hele land. Frankrijk en Italië kunnen kaas maken, maar wat stelt het Nederlandse kaasje eigen lijk voor? „Nederland staat bekend om de Goudse kazen, maar er is veel meer. Boerenkazen zijn in op mars, maar ons land produceert ook heel mooie geiten- en schapen kazen en zelfs blauw- en roodflora- kazen. Ik denk dat het aanbod al leen nog maar mooier wordt. Ik zie de kaasmakers experimenteren en ontwikkelen." Ellen Willems Lunteren A 'Fromager' (kaas maker) Maarten Koek tijdens een workshop met Achterhoekse en Liemerse kazen, foto JAN VAN DEN BRINK Irene van de Voort

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 60