Q
O
Schoolreis
Zilte Choco, een verantwoord
tussendoortje en nog lekker ook
MARGOT
17
BEOORDELING
Beter dan het witvisje in het voorgerecht. Perfect
gebakken in de oven, hij valt in lamellen uit elkaar.
Zo hoort het. De kabeljauw is ook goed op smaak,
de peper- en zoutmolen hebben hun werk gedaan.
De saus van, alweer, garnalenbisque mag wel war
mer geserveerd worden. Qua temperatuur is het
nog geen gazpacho, maar heel veel scheelt het niet.
De vis koelt daardoor snel af.
De smaak van de saus is wel in orde. Geldt ook
voor de gamba die op de rand van het bord ligt. Hij
is een paar seconden op hoog vuur gebrand. En
heeft daardoor een lekkere bite. Kunnen die all-in-
restaurants met hun zompige scampi's iets van le
ren. Ik mis wel een mooi groentegarnituurtje
naast de friet. Ik krijg een klein bakje koude, zoet
zure paprika en bloemkool. De kabeljauw verdient
meer.
Aan de overkant van de tafel verschijnen heer
lijk kleverige kippendijen in een marinade van
barbecuesaus. Ze zijn onmetelijk mals en de saus
is pittig, zoet en zuur. Lekker! Typisch zo'n gerecht
waarvoor de mensen op een foodtruckfestival in
de rij gaan staan. Niet voor de rijst die erbij komt,
die is gortdroog. We bestellen nog maar een bier
tje tegen de dorst.
Ook, want Tom brengt om de haverklap bolussen
met ijs rond. We kunnen onze ogen er niet vanaf
houden, dus die moeten we hebben. De bolus is
nog meer sticky dan de kippendijen. Horizontaal
doorgesneden, met daartussen vanille-ijs. Een
puike afsluiter, die het niet redt bij dat andere na
gerecht. Lobbige Griekse yoghurt met aardbeien
en slagroom. Om te smullen.
We kunnen weer een (voormalig) brouwerij van
het lijstje afvinken. Een met een behoorlijke keu
ken. Jammer dat er weinig Emelisse in de koeling
ligt. Gelukkig staat er thuis nog wat koud.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Van de week fietste ik langs een basisschool
en zag daar op een ongebruikelijk laat tijd
stip ouders staan wachten op hun kinde
ren, die terugkwamen van schoolreis. Heerlijk.
Ineens wist ik het weer. Schoolreis; een dag
waar ik al weken vol spanning naar uitkeek. Vaak
sliep ik de nacht van tevoren slecht, bang om de
bus te missen. Destijds hadden we weinig snoep
bij ons, maar wel een broodtrommeltje met kren
tenbollen en kadetjes. Die aten we anders nooit.
Ik kreeg geld mee van mijn moeder, die nog
probeerde de drang naar snoep en frisdrank te
beteugelen: alles wat ik overhield, zou zij verdub
belen. Dat leek me in de ochtend nog een goed
plan, maar naarmate de dag vorderde, verdween
de spaarder in mij. Het skai van de bus plakte al
snel aan mijn benen en eenmaal op de bestem
ming gearriveerd, waren de broodjes al op.
Aan het eind van de dag was ik misselijk en
moe van alle indrukken, wel zong ik uit volle
borst mee met Potje met vet en We gaan nog niet
naar huis. Vlakbij school aangekomen kropen we
onder de bank.
Jaren later volgden mijn Mannen zo'n beetje
hetzelfde stramien. Slecht slapen en snoep en
broodjes mee. Al had ik het zelf altijd even te
kwaad als ze vertrokken en was ik weer blij wan
neer ze heelhuids terugkwamen, verstopt onder
de banken. Na het afscheid van hun klasgenoot
jes, troonde ik ze mee naar huis voor een kleine
maaltijd, zoals een pastasalade van 400 gram
pasta, 2 gesnipperde lente-uitjes, olijfolie, wat
kleine bolletjes mozzarella, verse basilicum, ge
halveerde minitomaatjes, citroenrasp en zout en
peper. Om ze daarna, moe van alle indrukken,
snel onder de wol te stoppen.
Alles wat ik overhield, zou zij verdubbelen. Dat leek me
in de ochtend nog een goed plan, maar naarmate de
dag vorderde, verdween de spaarder in mij
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
MIDDELBURG Wim de Regt is
makelaar food bij Gezond in Zee
land en afdelingsleider van food-
lab op scholengemeenschap Ne-
halennia. Gezond en verant
woord eten is zijn passie. „Jonge
ren weten niet meer wat een pak
melk kost, maar weten wel wat
de prijs is van een blikje Red Buil.
Mijn doel is hen te leren dat goed,
gezond en verantwoord eten ook
lekker kan zijn."
Terwijl hij dit vertelt, legt hij
samen met Marco Adriaanse van
het Ministerie van Chocolade in
Middelburg de laatste hand aan
de Zilte Choco. In dit geval een
bonbon die afgelopen week werd
gepresenteerd, maar binnenkort
als snackreep op de markt komt.
Er ging een onderzoek aan
vooraf, dat De Regt deed naar
goed, duurzaam en gezond voed
sel. Zilte Choco is een reep ge
maakt van witte bonen, ge
brande hazelnoten, walnoten en
drie verschillende soorten
Zeeuws zeewier. De textuur is
spijsachtig. De reep is overgoten
met pure chocolade die niet al
leen gezond(er) is, maar daar
naast ook voedzaam en duur-
zaam. Door het zeewier krijgt de
candybar een ziltige smaak, in
combinatie met de chocolade
een heerlijk effect.
„Op veel scholen staan auto
maten met ongezonde snacks.
Dit is een goed alternatief', zegt
de Regt. „Al is het wel zo dat
wanneer je vertelt wat erin zit,
mensen het in eerste instantie
vies vinden. Terwijl ze wanneer
ze dat niet weten en alleen op de
smaak afgaan, enthousiast zijn.
Bijkomend voordeel is dat je op
deze manier overgewicht kunt
terugdringen en een bewust
wordingsproces op gang brengt
waar ze ook profijt van hebben."
zaterdag 26 mei 2018
GO
Weten we dat ook weer, hoe is de kabeljauw?
En een dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Wim de Regt en Marco Adriaanse presenteren de Zilte
Choco nu als bonbon, maar het wordt een reep. foto ruben oreel