Q O Schoolreis Zilte Choco, een verantwoord tussendoortje en nog lekker ook MARGOT 17 BEOORDELING Beter dan het witvisje in het voorgerecht. Perfect gebakken in de oven, hij valt in lamellen uit elkaar. Zo hoort het. De kabeljauw is ook goed op smaak, de peper- en zoutmolen hebben hun werk gedaan. De saus van, alweer, garnalenbisque mag wel war mer geserveerd worden. Qua temperatuur is het nog geen gazpacho, maar heel veel scheelt het niet. De vis koelt daardoor snel af. De smaak van de saus is wel in orde. Geldt ook voor de gamba die op de rand van het bord ligt. Hij is een paar seconden op hoog vuur gebrand. En heeft daardoor een lekkere bite. Kunnen die all-in- restaurants met hun zompige scampi's iets van le ren. Ik mis wel een mooi groentegarnituurtje naast de friet. Ik krijg een klein bakje koude, zoet zure paprika en bloemkool. De kabeljauw verdient meer. Aan de overkant van de tafel verschijnen heer lijk kleverige kippendijen in een marinade van barbecuesaus. Ze zijn onmetelijk mals en de saus is pittig, zoet en zuur. Lekker! Typisch zo'n gerecht waarvoor de mensen op een foodtruckfestival in de rij gaan staan. Niet voor de rijst die erbij komt, die is gortdroog. We bestellen nog maar een bier tje tegen de dorst. Ook, want Tom brengt om de haverklap bolussen met ijs rond. We kunnen onze ogen er niet vanaf houden, dus die moeten we hebben. De bolus is nog meer sticky dan de kippendijen. Horizontaal doorgesneden, met daartussen vanille-ijs. Een puike afsluiter, die het niet redt bij dat andere na gerecht. Lobbige Griekse yoghurt met aardbeien en slagroom. Om te smullen. We kunnen weer een (voormalig) brouwerij van het lijstje afvinken. Een met een behoorlijke keu ken. Jammer dat er weinig Emelisse in de koeling ligt. Gelukkig staat er thuis nog wat koud. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Van de week fietste ik langs een basisschool en zag daar op een ongebruikelijk laat tijd stip ouders staan wachten op hun kinde ren, die terugkwamen van schoolreis. Heerlijk. Ineens wist ik het weer. Schoolreis; een dag waar ik al weken vol spanning naar uitkeek. Vaak sliep ik de nacht van tevoren slecht, bang om de bus te missen. Destijds hadden we weinig snoep bij ons, maar wel een broodtrommeltje met kren tenbollen en kadetjes. Die aten we anders nooit. Ik kreeg geld mee van mijn moeder, die nog probeerde de drang naar snoep en frisdrank te beteugelen: alles wat ik overhield, zou zij verdub belen. Dat leek me in de ochtend nog een goed plan, maar naarmate de dag vorderde, verdween de spaarder in mij. Het skai van de bus plakte al snel aan mijn benen en eenmaal op de bestem ming gearriveerd, waren de broodjes al op. Aan het eind van de dag was ik misselijk en moe van alle indrukken, wel zong ik uit volle borst mee met Potje met vet en We gaan nog niet naar huis. Vlakbij school aangekomen kropen we onder de bank. Jaren later volgden mijn Mannen zo'n beetje hetzelfde stramien. Slecht slapen en snoep en broodjes mee. Al had ik het zelf altijd even te kwaad als ze vertrokken en was ik weer blij wan neer ze heelhuids terugkwamen, verstopt onder de banken. Na het afscheid van hun klasgenoot jes, troonde ik ze mee naar huis voor een kleine maaltijd, zoals een pastasalade van 400 gram pasta, 2 gesnipperde lente-uitjes, olijfolie, wat kleine bolletjes mozzarella, verse basilicum, ge halveerde minitomaatjes, citroenrasp en zout en peper. Om ze daarna, moe van alle indrukken, snel onder de wol te stoppen. Alles wat ik overhield, zou zij verdubbelen. Dat leek me in de ochtend nog een goed plan, maar naarmate de dag vorderde, verdween de spaarder in mij Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland MIDDELBURG Wim de Regt is makelaar food bij Gezond in Zee land en afdelingsleider van food- lab op scholengemeenschap Ne- halennia. Gezond en verant woord eten is zijn passie. „Jonge ren weten niet meer wat een pak melk kost, maar weten wel wat de prijs is van een blikje Red Buil. Mijn doel is hen te leren dat goed, gezond en verantwoord eten ook lekker kan zijn." Terwijl hij dit vertelt, legt hij samen met Marco Adriaanse van het Ministerie van Chocolade in Middelburg de laatste hand aan de Zilte Choco. In dit geval een bonbon die afgelopen week werd gepresenteerd, maar binnenkort als snackreep op de markt komt. Er ging een onderzoek aan vooraf, dat De Regt deed naar goed, duurzaam en gezond voed sel. Zilte Choco is een reep ge maakt van witte bonen, ge brande hazelnoten, walnoten en drie verschillende soorten Zeeuws zeewier. De textuur is spijsachtig. De reep is overgoten met pure chocolade die niet al leen gezond(er) is, maar daar naast ook voedzaam en duur- zaam. Door het zeewier krijgt de candybar een ziltige smaak, in combinatie met de chocolade een heerlijk effect. „Op veel scholen staan auto maten met ongezonde snacks. Dit is een goed alternatief', zegt de Regt. „Al is het wel zo dat wanneer je vertelt wat erin zit, mensen het in eerste instantie vies vinden. Terwijl ze wanneer ze dat niet weten en alleen op de smaak afgaan, enthousiast zijn. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier overgewicht kunt terugdringen en een bewust wordingsproces op gang brengt waar ze ook profijt van hebben." zaterdag 26 mei 2018 GO Weten we dat ook weer, hoe is de kabeljauw? En een dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Wim de Regt en Marco Adriaanse presenteren de Zilte Choco nu als bonbon, maar het wordt een reep. foto ruben oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53