(Volkoren)pasta met
broccolipesto
DRINKEN
keer per kwartaal - best te pruimen,
vooral omdat mijn vrouw zichzelf altijd
opwerpt als 'chef vuur' en ik rustig in een
luie stoel kan wachten tot zij lappen ver
brand vlees en verschroeide worstjes op
tafel zet. Ik doe haar tekort, want ook haar
gegrilde groentes hebben vaak van die
mooie gitzwarte levensverkortende
schroeiplekken die de barbecue zo'n
goede naam in de medische wereld
hebben gegeven.
Tutu
Afgelopen winter was ik in Zuid-Afrika,
waar ze 'braaien' hebben verheven tot
culinaire sport en kunstvorm (er is een
Nationale Braaidag, met aartsbisschop
Desmond Tutu als beschermheer). Ik at
er skilpadjies, oftewel lamslever in
niervet, en zogenaamde braaibroodjies en
nu moet ik bekennen dat die iets met me
deden. Inmiddels maak ik mijn eigen
braaibroodjies, een gerecht waaraan ik al
redelijk verslaafd ben. Sterker, ik denk
erover om een braaibroodjie op mijn arm
te laten tatoeëren. <1
„Wel als je broccoli
alleen kookt, dan ben ik er
niet kapot van. Maar je kan
er meer mee. Roosteren, in
de soep doen, of er pesto van
maken, zoals ik doe in dit
recept."
„Wat dacht je van salade?
Kook de broccoli kort en ser
veer het met appel, nootjes,
rode ui en een mengsel van
yoghurt en mayonaise. Heel
lekker."
„Ik ben fan van spaghetti en
orecchiette, van die oortjes
pasta. Het liefst gebruik ik de
volkoren variant."
magazine 39
Dit drankje doet het prima in de
dispenser: 1 liter sinaasappelsap, 2 liter
ginger ale, 300 gram sinaasappelschijf
jes, 1 ananas in stukjes, 1 kilo ijsblokjes.
Braaibroodjies met blatjang
voor 4 personen
8 sneetjes witbrood
150 g geraspte kaas
2 tomaatjes, dun gesne
den
1 ui, in ringen
boter
blatjang uit een fles (of:
2 uien, in blokjes)
1 scheutje olijfolie
1 grote teen knoflook,
geperst
2 cm gember, fijngehakt
1 tl sambal badjak
1 tl gedroogde
koriander
2 tl mosterdzaadjes
1 tl chilipoeder
1 tl kurkuma
200 g gedroogde
abrikozen, in
stukjes gesneden
100 g rozijnen
1 appel, in blokjes
50 g amandelsnippers
125 g bruine suiker
2 tl zout
100 ml wijnazijn
Een braaibroodjie is een tosti
voor op de barcecue, die een
unieke smaak krijgt door de
chutney (blatjang).
Beboter het brood aan de
buitenkant en beleg de bin
nenkant met kaas, ui, tomaat
en scheutjes blatjang. Die kun
je kopen of zelf maken. Leg de
abrikozen en rozijnen minimaal
een halfuur in een halve liter
water dat net van de kook is
(water bewaren). Fruit uisnip
pers in olijfolie, voeg knoflook,
gember, sambal, koriander,
mosterdzaad, chilipoeder en
kurkuma toe en bak goed door.
Voeg gewelde abrikozen, rozij
nen, appel, amandelsnippers,
suiker en zout toe. Roer goed.
Giet weekwater en wijnazijn
erbij, roer en laat het een half
uur tot drie kwartier inkoken
(zonder deksel). De blatjang
mag stevig zijn.
Pauline Weuring (36) deelt op uitpaulineskeuken.nl lekkere
en eenvoudige recepten. Ze heeft drie kookboeken op haar
naam staan, waarvan het laatste Feel Good Food heet.
Broccoli vind jij maar
een saaie groente,
toch?
Je hebt vast nog meer
ideeën voor broccoli.
Kom maar op!
In je recept staat alleen
'pasta'. Heb je nog een
voorkeur?
INGREDIËNTEN
voor 4 personen
300 g pasta 50 g rucola
1 grote broccolistronk (500
gr) 2 teentjes knoflook
40 g Parmezaanse kaas
wat extra 50 g pijnboompit
ten basilicum olijfolie
peper en zout
BEREIDING
Snijd de broccoli in roosjes en
was ze. Kook iets meer dan de
helft (ongeveer 300 gram)
gaar in ruim water met zout.
Giet af en zet apart. De rest
bewaar je voor de pesto.
Kook de pasta gaar. Rooster
de pijnboompitten kort.
Maal de rauwe broccoli met
30 gram pijnboompitten, 40
gram parmezaan, de knoflook,
een flinke hand basilicum en
een royale scheut olijfolie tot
een gladde pesto in je keuken
machine (een hakmolentje of
staafmixer kan ook).
Is het mengsel te droog, voeg
dan wat extra olijfolie toe.
Breng de broccolipesto op
smaak met wat peper en zout.
Giet de pasta af en doe deze
terug in de pan. Voeg de ge
kookte broccoli en de pesto
toe. Verhit de pasta nog even
kort en meng alles goed door
elkaar.
Verdeel de pasta met de pesto
over de borden. Verdeel over
elk bord een handje rucola, wat
geroosterde pijnboompitjes en
maak het af met extra parme
zaan.
LET OP
Het recept is voor twee vol
wassenen en twee kinderen.
Vier volwassenen aan tafel?
Voeg wat extra broccoli toe.
WG