(Volkoren)pasta met broccolipesto DRINKEN keer per kwartaal - best te pruimen, vooral omdat mijn vrouw zichzelf altijd opwerpt als 'chef vuur' en ik rustig in een luie stoel kan wachten tot zij lappen ver brand vlees en verschroeide worstjes op tafel zet. Ik doe haar tekort, want ook haar gegrilde groentes hebben vaak van die mooie gitzwarte levensverkortende schroeiplekken die de barbecue zo'n goede naam in de medische wereld hebben gegeven. Tutu Afgelopen winter was ik in Zuid-Afrika, waar ze 'braaien' hebben verheven tot culinaire sport en kunstvorm (er is een Nationale Braaidag, met aartsbisschop Desmond Tutu als beschermheer). Ik at er skilpadjies, oftewel lamslever in niervet, en zogenaamde braaibroodjies en nu moet ik bekennen dat die iets met me deden. Inmiddels maak ik mijn eigen braaibroodjies, een gerecht waaraan ik al redelijk verslaafd ben. Sterker, ik denk erover om een braaibroodjie op mijn arm te laten tatoeëren. <1 „Wel als je broccoli alleen kookt, dan ben ik er niet kapot van. Maar je kan er meer mee. Roosteren, in de soep doen, of er pesto van maken, zoals ik doe in dit recept." „Wat dacht je van salade? Kook de broccoli kort en ser veer het met appel, nootjes, rode ui en een mengsel van yoghurt en mayonaise. Heel lekker." „Ik ben fan van spaghetti en orecchiette, van die oortjes pasta. Het liefst gebruik ik de volkoren variant." magazine 39 Dit drankje doet het prima in de dispenser: 1 liter sinaasappelsap, 2 liter ginger ale, 300 gram sinaasappelschijf jes, 1 ananas in stukjes, 1 kilo ijsblokjes. Braaibroodjies met blatjang voor 4 personen 8 sneetjes witbrood 150 g geraspte kaas 2 tomaatjes, dun gesne den 1 ui, in ringen boter blatjang uit een fles (of: 2 uien, in blokjes) 1 scheutje olijfolie 1 grote teen knoflook, geperst 2 cm gember, fijngehakt 1 tl sambal badjak 1 tl gedroogde koriander 2 tl mosterdzaadjes 1 tl chilipoeder 1 tl kurkuma 200 g gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden 100 g rozijnen 1 appel, in blokjes 50 g amandelsnippers 125 g bruine suiker 2 tl zout 100 ml wijnazijn Een braaibroodjie is een tosti voor op de barcecue, die een unieke smaak krijgt door de chutney (blatjang). Beboter het brood aan de buitenkant en beleg de bin nenkant met kaas, ui, tomaat en scheutjes blatjang. Die kun je kopen of zelf maken. Leg de abrikozen en rozijnen minimaal een halfuur in een halve liter water dat net van de kook is (water bewaren). Fruit uisnip pers in olijfolie, voeg knoflook, gember, sambal, koriander, mosterdzaad, chilipoeder en kurkuma toe en bak goed door. Voeg gewelde abrikozen, rozij nen, appel, amandelsnippers, suiker en zout toe. Roer goed. Giet weekwater en wijnazijn erbij, roer en laat het een half uur tot drie kwartier inkoken (zonder deksel). De blatjang mag stevig zijn. Pauline Weuring (36) deelt op uitpaulineskeuken.nl lekkere en eenvoudige recepten. Ze heeft drie kookboeken op haar naam staan, waarvan het laatste Feel Good Food heet. Broccoli vind jij maar een saaie groente, toch? Je hebt vast nog meer ideeën voor broccoli. Kom maar op! In je recept staat alleen 'pasta'. Heb je nog een voorkeur? INGREDIËNTEN voor 4 personen 300 g pasta 50 g rucola 1 grote broccolistronk (500 gr) 2 teentjes knoflook 40 g Parmezaanse kaas wat extra 50 g pijnboompit ten basilicum olijfolie peper en zout BEREIDING Snijd de broccoli in roosjes en was ze. Kook iets meer dan de helft (ongeveer 300 gram) gaar in ruim water met zout. Giet af en zet apart. De rest bewaar je voor de pesto. Kook de pasta gaar. Rooster de pijnboompitten kort. Maal de rauwe broccoli met 30 gram pijnboompitten, 40 gram parmezaan, de knoflook, een flinke hand basilicum en een royale scheut olijfolie tot een gladde pesto in je keuken machine (een hakmolentje of staafmixer kan ook). Is het mengsel te droog, voeg dan wat extra olijfolie toe. Breng de broccolipesto op smaak met wat peper en zout. Giet de pasta af en doe deze terug in de pan. Voeg de ge kookte broccoli en de pesto toe. Verhit de pasta nog even kort en meng alles goed door elkaar. Verdeel de pasta met de pesto over de borden. Verdeel over elk bord een handje rucola, wat geroosterde pijnboompitjes en maak het af met extra parme zaan. LET OP Het recept is voor twee vol wassenen en twee kinderen. Vier volwassenen aan tafel? Voeg wat extra broccoli toe. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 107