23 Over werk, geld en consumentenzaken Biowijn De Grote Hamersma-wijngids kent nu ook een 'bio'-variant. Maar wanneer is wijn biologisch? En smaakt-ie een beetje? Schrijvers Esmee Langereis en Harold Hamersma zijn in ieder geval overtuigd. Esmee Langereis: „Je proeft het niet zozeer met je smaakpapillen, je ervaart het in je mond. Het klinkt verschrikkelijk, maar ik het ga het toch zeggen: er zit een bepaalde 'energie' in die wijn." Harold Hamersma: „Vergelijk het met confectiemode versus handge maakte couture. Wijn uit het onder ste schap in de supermarkt is niet vies, maar doet me ook niets. Het is een gemaakte smaak: als het naar hout moet smaken, voegen ze een beetje houtsmaakpoeder toe. Dat mag allemaal. Bij een biologische wijn proefje geen smaakje; het is schoon en oprecht." Hamersma: „Nee, er zitten ook veel slechte tussen. De wijnboer moet ex tra goed zijn best doen omdat hij geen kunst- en vliegwerk kan toepas sen om de smaak naar zijn hand te zetten. Maar na zo'n twintig wijngid sen te hebben gemaakt wisten we ook: de topscores vallen altijd in de bio-categorie." Langereis: „Vroeger wel. Tien jaar ge leden kreeg ik eens een fles biologi sche wijn opgestuurd om een stuk over te schrijven. Ik keek naar de fles en dacht: wat drijft daar nou? Zaten er fruitvliegjes in! Dat bevestigde wel het imago dat biologische wijn had. Nu is het geen klein wereldje meer, maar een business. In alle takken van sport is duurzaamheid belangrijk en mensen zijn bereid daarvoor te beta len: een bio-wijn is toch vaak 5,99 euro in plaats van die gewone fles voor 4,99 euro. Mensen willen geen troep meer in hun lijf." Bij een bio-wijn proef je geen smaakje; het is schoon en oprecht Hamersma: „Dat past niet op zo'n etiketje. Dat zouden hele bijsluiters worden. En dan moet ook het aantal calorieën per glas op het etiket; daar worden mensen niet blij van." Langereis: „Tja, het is gek dat wijn één van de weinige producten in Eu ropa is waarvoor zo'n ingrediënten- lijst niet verplicht is. Dat het niet zou passen lijkt me onzin. Het past toch ook op een fles tomatenketchup? Ik ben er wel voor. Ik wil gewoon weten wat er in mijn wijn zit." Hamersma: „Simpel gezegd is biolo gische wijn gemaakt zonder kunst mest en bestrijdingsmiddelen en zonder de toevoeging van bepaalde stoffen. In Europa is daar sinds 2012 een keurmerk voor. Maar er zijn ge noeg kleine wijnboeren die al jaren biologisch werken, maar niet die pa piermolen van zo'n keurmerk in wil len. En dan hebben we het nog niet gehad over wijn buiten Europa. Neem nou Chili: dat land werkt van nature biologisch. Moeten ze dat ook nog met samples en rapporten aanto nen? Enfin, voor de 1030 wijnen in de gids hebben we die keurmerken toch aangehouden. Wel zo duidelijk." Langereis: „Het is een verzamelterm voor een bepaalde stijl van wijn ma- WIE? ken waarbij wijnboeren zo min mo gelijk ingrijpen. Ze voegen niets toe en halen er ook niets uit." Hamersma: „Dat resulteert in de lek kerste én de vieste wijnen van het hele spectrum. Laatst had ik een na tuurwijn die smaakte als ontplofte appelsap. Toen ik dat zei, antwoordde de ober: 'U begrijpt die wijn niet'. Nou, als ik 'm al niet begrijp..." Langereis: „Het is een bepaald we reldje binnen de wijnmakers. Verge lijkbaar met de hipsters met een mi cro-bierbrouwerij. De smaak van na tuurwijn is wel voor de gevorderde proever. Die kan soms behoorlijk zuur zijn, maar ik houd ervan." Hamersma: „Nou, we zijn geen fun damentalistische bio-promotors. Er zijn ook heerlijke wijnen die niet-bi- ologisch zijn. Maar eerlijk is eerlijk: als wij op een dag 100 tot 150 wijnen proeven, zijn de pareltjes toch vaak de biologische wijnen." Langereis: „Als ik zelf thuis een flesje opentrek, is het bijna altijd een bio- dynamische of een natuurwijn. Maar als je zoveel wijn drinkt als wij, ver lang je misschien steeds meer naar iets extremers. Mijn vriend krijgt ge woon een fles goede supermarkt wijn, vindt hij ook prima." woensdag 23 mei 2018 Jette Pellemans Jullie zijn beroepsproe vers. Halen jullie er feil loos een biologische wijn tussenuit? Is bio-wijn per definitie lekkerder? Wat voor types zijn die bioboeren? Geitenwollensokken? —Harold Hamersma ivlaar hoe weet je wat er in zit? De ingrediënten staan niet op de fles. Hoe weet je eigenlijk of een wijn biologisch is? Naast biologisch is er ook nog een categorie 'natuurwijnen'? Harold Hamersma schenkt wit in voor Esmee Langereis. „Topscores vallen altijd in de bio- categorie." FOTO MARCO OKHUIZEN Harold Hamersma (1956) schrijft over wijn in kranten en boeken. Van zijn hand verschenen 30 wijnboeken, waar onder sinds 2011 De Grote Hamersma- wijngidsen. Esmee Langereis (1974) is wijnjourna list. Ze heeft haar eigen online wijnma gazine make-me- wine.nl, en publiceert in Elle Eten, Winelife, Harper's Bazaar en De Smaak van Italië. Als mensen door jullie gids aan de biologische wijn gaan; kunnen ze dan ooit nog terug naar 'gewone' wijn? De Grote Hamersma Bio, Fontaine Uitgevers, 512 pag, €19,95.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 24