23
Over werk, geld en consumentenzaken
Biowijn De Grote Hamersma-wijngids kent nu ook
een 'bio'-variant. Maar wanneer is wijn biologisch? En
smaakt-ie een beetje? Schrijvers Esmee Langereis
en Harold Hamersma zijn in ieder geval overtuigd.
Esmee Langereis: „Je proeft
het niet zozeer met je smaakpapillen,
je ervaart het in je mond. Het klinkt
verschrikkelijk, maar ik het ga het
toch zeggen: er zit een bepaalde
'energie' in die wijn."
Harold Hamersma: „Vergelijk het
met confectiemode versus handge
maakte couture. Wijn uit het onder
ste schap in de supermarkt is niet
vies, maar doet me ook niets. Het is
een gemaakte smaak: als het naar
hout moet smaken, voegen ze een
beetje houtsmaakpoeder toe. Dat
mag allemaal. Bij een biologische
wijn proefje geen smaakje; het is
schoon en oprecht."
Hamersma: „Nee, er zitten ook veel
slechte tussen. De wijnboer moet ex
tra goed zijn best doen omdat hij
geen kunst- en vliegwerk kan toepas
sen om de smaak naar zijn hand te
zetten. Maar na zo'n twintig wijngid
sen te hebben gemaakt wisten we
ook: de topscores vallen altijd in de
bio-categorie."
Langereis: „Vroeger wel. Tien jaar ge
leden kreeg ik eens een fles biologi
sche wijn opgestuurd om een stuk
over te schrijven. Ik keek naar de fles
en dacht: wat drijft daar nou? Zaten
er fruitvliegjes in! Dat bevestigde wel
het imago dat biologische wijn had.
Nu is het geen klein wereldje meer,
maar een business. In alle takken van
sport is duurzaamheid belangrijk en
mensen zijn bereid daarvoor te beta
len: een bio-wijn is toch vaak 5,99
euro in plaats van die gewone fles
voor 4,99 euro. Mensen willen geen
troep meer in hun lijf."
Bij een bio-wijn proef je
geen smaakje; het is
schoon en oprecht
Hamersma: „Dat past niet op zo'n
etiketje. Dat zouden hele bijsluiters
worden. En dan moet ook het aantal
calorieën per glas op het etiket; daar
worden mensen niet blij van."
Langereis: „Tja, het is gek dat wijn
één van de weinige producten in Eu
ropa is waarvoor zo'n ingrediënten-
lijst niet verplicht is. Dat het niet zou
passen lijkt me onzin. Het past toch
ook op een fles tomatenketchup? Ik
ben er wel voor. Ik wil gewoon weten
wat er in mijn wijn zit."
Hamersma: „Simpel gezegd is biolo
gische wijn gemaakt zonder kunst
mest en bestrijdingsmiddelen en
zonder de toevoeging van bepaalde
stoffen. In Europa is daar sinds 2012
een keurmerk voor. Maar er zijn ge
noeg kleine wijnboeren die al jaren
biologisch werken, maar niet die pa
piermolen van zo'n keurmerk in wil
len. En dan hebben we het nog niet
gehad over wijn buiten Europa.
Neem nou Chili: dat land werkt van
nature biologisch. Moeten ze dat ook
nog met samples en rapporten aanto
nen? Enfin, voor de 1030 wijnen in de
gids hebben we die keurmerken toch
aangehouden. Wel zo duidelijk."
Langereis: „Het is een verzamelterm
voor een bepaalde stijl van wijn ma-
WIE?
ken waarbij wijnboeren zo min mo
gelijk ingrijpen. Ze voegen niets toe
en halen er ook niets uit."
Hamersma: „Dat resulteert in de lek
kerste én de vieste wijnen van het
hele spectrum. Laatst had ik een na
tuurwijn die smaakte als ontplofte
appelsap. Toen ik dat zei, antwoordde
de ober: 'U begrijpt die wijn niet'.
Nou, als ik 'm al niet begrijp..."
Langereis: „Het is een bepaald we
reldje binnen de wijnmakers. Verge
lijkbaar met de hipsters met een mi
cro-bierbrouwerij. De smaak van na
tuurwijn is wel voor de gevorderde
proever. Die kan soms behoorlijk
zuur zijn, maar ik houd ervan."
Hamersma: „Nou, we zijn geen fun
damentalistische bio-promotors. Er
zijn ook heerlijke wijnen die niet-bi-
ologisch zijn. Maar eerlijk is eerlijk:
als wij op een dag 100 tot 150 wijnen
proeven, zijn de pareltjes toch vaak
de biologische wijnen."
Langereis: „Als ik zelf thuis een flesje
opentrek, is het bijna altijd een bio-
dynamische of een natuurwijn. Maar
als je zoveel wijn drinkt als wij, ver
lang je misschien steeds meer naar
iets extremers. Mijn vriend krijgt ge
woon een fles goede supermarkt
wijn, vindt hij ook prima."
woensdag 23 mei 2018
Jette Pellemans
Jullie zijn beroepsproe
vers. Halen jullie er feil
loos een biologische wijn
tussenuit?
Is bio-wijn per definitie lekkerder?
Wat voor types zijn die bioboeren?
Geitenwollensokken?
—Harold Hamersma
ivlaar hoe weet je wat er in zit? De
ingrediënten staan niet op de fles.
Hoe weet je eigenlijk of een wijn
biologisch is?
Naast biologisch is er ook nog een
categorie 'natuurwijnen'?
Harold Hamersma
schenkt wit in voor
Esmee Langereis.
„Topscores vallen
altijd in de bio-
categorie."
FOTO MARCO OKHUIZEN
Harold Hamersma
(1956) schrijft over
wijn in kranten en
boeken. Van zijn
hand verschenen
30 wijnboeken, waar
onder sinds 2011
De Grote Hamersma-
wijngidsen.
Esmee Langereis
(1974) is wijnjourna
list. Ze heeft haar
eigen online wijnma
gazine make-me-
wine.nl, en publiceert
in Elle Eten, Winelife,
Harper's Bazaar en
De Smaak van Italië.
Als mensen door jullie gids aan de
biologische wijn gaan; kunnen ze
dan ooit nog terug naar 'gewone'
wijn?
De Grote Hamersma Bio, Fontaine
Uitgevers, 512 pag, €19,95.