0 0 O 0 O Leeg Schapen van Kaljouw leveren mooie malse stukjes zuiglam MARGOT 17 vindt mijn horecadeskundige. Onze serveerster tovert een grijns op mijn ge zicht als ze het zeebanketplateau neerzet. Met oesters, een coquille, alikruiken, een krabben- poot, gamba's, langoustines en garnalen oogt het decadent. De rijkdom smaak. Alle schaal- en schelpdieren zijn mooi gegaard. Eén detail: net wat te veel zout op de coquille. Dat wringt al snel bij de superzachte smaak van zo'n Sint Jakobsschelp. Voor de rest een uitstekend pla teau waarbij de huiswijn, een kruidige Franse sauvignon blanc, netjes aansluit. Zo begin je stilletjes aan van Hector te houden. Bij mijn tafeldame moet de liefde nog ontluiken. Op papier klinkt het verrukkelijk en interessant: plat brood met auberginecrème (baba ga- noush), gorgonzola en geroosterde artisjok. Maar: „De blauwschimmelkaas geeft wat pit, voor de rest is de smaak nogal ingetogen. Ik mis ook iets krokants bij zo'n gerecht", zegt mijn tafeldame. Ik proef en stel vast dat het ge recht harmonieus, maar inderdaad timide is. Bij gebrek aan een chocoladedessert zet mijn gezellin de lepel in een trog crème brülée. De toplaag van gebrande suiker laat meer 'flats' dan 'krak' horen. De custard, met veel steranijs, mag van ons iets minder zoet. Mijn trifle met rabar ber is wel top. Een heerlijke fris-zoete finale. Mijn chocoflakes sta ik liefdevol af aan mijn ca- caoverslaafde tafeldame. Hector is een leuke aanwinst in gastrono misch Goes. Prijzenswaardig zijn de avon tuurlijke vegetarische gerechten. Als de keu ken die bijvijlt, krijgen we de volgende keer vast kippenvel. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Het is morgen Annie M.G. Schmidt-dag. Voor het geval u het nog niet wist; er is ie dere dag wel iets te vieren of te herdenken tegenwoordig en morgen is dat dus Annie M.G. omdat ze dan 107 jaar zou zijn geworden. Op het kerkhof van Kapelle, waar ook mijn grootouders liggen, zijn haar ouders begraven. We liepen er wel eens langs wanneer we het graf van mijn opa en oma gingen verzorgen. Alhoewel ik daar nu al weer lang niet geweest ben, vond ik het er altijd een mooie plek. Zelf wil ik namelijk liever begraven worden dan gecremeerd, al hoop ik dat het nog lang duurt. Op een of andere ma nier spreekt begraven me meer aan en heb ik daar een beter gevoel over, ook al ben ik er zelf niet meer bij. Toch is het niet zo dat ik dit uitgebreid bespro ken heb hier thuis. Sterker nog, ik denk dat ze niet eens weten dat ik dit wil. Man wel, maar de Mannen niet. Gek, maar daar praat je eigenlijk nooit over. Een van de mooiste gedichten van Annie M.G. Schmidt is volgens mij 'Zonder jou'. Wel heel toepasselijk bij dit onderwerp. Zo begint het: 'De wereld is wonderlijk leeg zonder jou, er staat maar zo weinig meer in. De hemel is aldoor zo hinderlijk blauw. Waarom? Wat heeft het voor zin? De merel zit zachtjes te zingen in 't groen. Voor mij hoeft-ie heus zo z'n best niet te doen. De wereld kon vol van geluk zijn, maar nou: leeg, zonder jou.' Het lijkt heel simpel, maar het klopt. Voor mij tegen die tijd trouwens geen cake bij de koffie, maar natuurlijk veel Zeeuwse happen en een goede borrel. Maar dat zullen de Mannen wel be grijpen. Een van de mooiste gedichten van Annie M.G. Schmidt is volgens mij 'Zonder jou'. Wel heel toepasselijk bij dit onderwerp MIDDELBURG Terwijl hij wordt geïnterviewd, luncht Jan Kaljouw van Kaljouw Land schapsbeheer uit Biggekerke met uitzicht op de zuiglammeren bij zijn stal in Middelburg. Hij is schaapherder van de kuddes die onder andere lopen in en om Middelburg: op braakliggende terreinen, op de singels en op de dijk langs het kanaal. Inmiddels grazen de kuddes ook in Oranje zon en sinds kort in de Zeepe- duinen op Schouwen-Duive- land. „Overal houden mijn schapen het gras kort, op een ecologische wijze", legt Kaljouw uit. „Ze eten niet alleen gras, maar ook bloe men en andere begroeiing; een gevarieerd menu. Met een maai- machine maai je alles dood, ook de insecten en kleine dieren. Daarna wordt het gras gehak- seld; dat is niet goed voor de na tuur. Dit is veel beter voor de bi odiversiteit. Daarnaast zorgen de schapen voor de verspreiding van zaden in hun vacht en door de uitwerpselen. Daar komen weer vliegen op af die voer zijn voor vogels. Dat is heel belang- rijk voor de natuur." De zuiglammeren blijven bij hun moeder totdat ze ongeveer 35 kilo wegen, 's Ochtends drin ken ze nog bij de moeder en daarna breng ik ze naar slager Slager op Tholen, die ze slacht. Daarna verkoop ik ze. Inmiddels heb ik een hele lijst met klanten, want iedereen wil wel zo'n mooi mals stukje vlees, doordat het lam langer bij de moeder drinkt en goed eet. Dat proefje echt te rug." Lamskoteletten zijn heerlijk voor op de barbecue. Marineer ze in een mengsel van knoflook, tijm en olijfolie en grill ze daarna kort op een hete barbecue. Suc ces verzekerd. MSSZEfTl bi m 1 1- BEOORDELING zaterdag 19 mei 2018 GO Hoe zijn de hoofdgerechten? En de desserts? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) ï- 11 ,'D A Jan Kaljouw met zijn schapen, foto ruben oreel haven

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53