0
0
O
0
O
Leeg
Schapen van Kaljouw leveren
mooie malse stukjes zuiglam
MARGOT
17
vindt mijn horecadeskundige.
Onze serveerster tovert een grijns op mijn ge
zicht als ze het zeebanketplateau neerzet. Met
oesters, een coquille, alikruiken, een krabben-
poot, gamba's, langoustines en garnalen oogt
het decadent. De rijkdom smaak. Alle schaal-
en schelpdieren zijn mooi gegaard. Eén detail:
net wat te veel zout op de coquille. Dat wringt
al snel bij de superzachte smaak van zo'n Sint
Jakobsschelp. Voor de rest een uitstekend pla
teau waarbij de huiswijn, een kruidige Franse
sauvignon blanc, netjes aansluit. Zo begin je
stilletjes aan van Hector te houden. Bij mijn
tafeldame moet de liefde nog ontluiken. Op
papier klinkt het verrukkelijk en interessant:
plat brood met auberginecrème (baba ga-
noush), gorgonzola en geroosterde artisjok.
Maar: „De blauwschimmelkaas geeft wat pit,
voor de rest is de smaak nogal ingetogen. Ik
mis ook iets krokants bij zo'n gerecht", zegt
mijn tafeldame. Ik proef en stel vast dat het ge
recht harmonieus, maar inderdaad timide is.
Bij gebrek aan een chocoladedessert zet mijn
gezellin de lepel in een trog crème brülée. De
toplaag van gebrande suiker laat meer 'flats' dan
'krak' horen. De custard, met veel steranijs, mag
van ons iets minder zoet. Mijn trifle met rabar
ber is wel top. Een heerlijke fris-zoete finale.
Mijn chocoflakes sta ik liefdevol af aan mijn ca-
caoverslaafde tafeldame.
Hector is een leuke aanwinst in gastrono
misch Goes. Prijzenswaardig zijn de avon
tuurlijke vegetarische gerechten. Als de keu
ken die bijvijlt, krijgen we de volgende keer
vast kippenvel.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Het is morgen Annie M.G. Schmidt-dag.
Voor het geval u het nog niet wist; er is ie
dere dag wel iets te vieren of te herdenken
tegenwoordig en morgen is dat dus Annie M.G.
omdat ze dan 107 jaar zou zijn geworden.
Op het kerkhof van Kapelle, waar ook mijn
grootouders liggen, zijn haar ouders begraven.
We liepen er wel eens langs wanneer we het graf
van mijn opa en oma gingen verzorgen. Alhoewel
ik daar nu al weer lang niet geweest ben, vond ik
het er altijd een mooie plek. Zelf wil ik namelijk
liever begraven worden dan gecremeerd, al hoop
ik dat het nog lang duurt. Op een of andere ma
nier spreekt begraven me meer aan en heb ik daar
een beter gevoel over, ook al ben ik er zelf niet
meer bij.
Toch is het niet zo dat ik dit uitgebreid bespro
ken heb hier thuis. Sterker nog, ik denk dat ze
niet eens weten dat ik dit wil. Man wel, maar de
Mannen niet. Gek, maar daar praat je eigenlijk
nooit over.
Een van de mooiste gedichten van Annie M.G.
Schmidt is volgens mij 'Zonder jou'. Wel heel
toepasselijk bij dit onderwerp. Zo begint het: 'De
wereld is wonderlijk leeg zonder jou, er staat
maar zo weinig meer in. De hemel is aldoor zo
hinderlijk blauw. Waarom? Wat heeft het voor
zin? De merel zit zachtjes te zingen in 't groen.
Voor mij hoeft-ie heus zo z'n best niet te doen.
De wereld kon vol van geluk zijn, maar nou: leeg,
zonder jou.'
Het lijkt heel simpel, maar het klopt. Voor mij
tegen die tijd trouwens geen cake bij de koffie,
maar natuurlijk veel Zeeuwse happen en een
goede borrel. Maar dat zullen de Mannen wel be
grijpen.
Een van de mooiste gedichten van Annie M.G. Schmidt
is volgens mij 'Zonder jou'. Wel heel toepasselijk bij dit
onderwerp
MIDDELBURG Terwijl hij
wordt geïnterviewd, luncht Jan
Kaljouw van Kaljouw Land
schapsbeheer uit Biggekerke met
uitzicht op de zuiglammeren bij
zijn stal in Middelburg. Hij is
schaapherder van de kuddes die
onder andere lopen in en om
Middelburg: op braakliggende
terreinen, op de singels en op de
dijk langs het kanaal. Inmiddels
grazen de kuddes ook in Oranje
zon en sinds kort in de Zeepe-
duinen op Schouwen-Duive-
land.
„Overal houden mijn schapen
het gras kort, op een ecologische
wijze", legt Kaljouw uit. „Ze eten
niet alleen gras, maar ook bloe
men en andere begroeiing; een
gevarieerd menu. Met een maai-
machine maai je alles dood, ook
de insecten en kleine dieren.
Daarna wordt het gras gehak-
seld; dat is niet goed voor de na
tuur. Dit is veel beter voor de bi
odiversiteit. Daarnaast zorgen de
schapen voor de verspreiding
van zaden in hun vacht en door
de uitwerpselen. Daar komen
weer vliegen op af die voer zijn
voor vogels. Dat is heel belang-
rijk voor de natuur."
De zuiglammeren blijven bij
hun moeder totdat ze ongeveer
35 kilo wegen, 's Ochtends drin
ken ze nog bij de moeder en
daarna breng ik ze naar slager
Slager op Tholen, die ze slacht.
Daarna verkoop ik ze. Inmiddels
heb ik een hele lijst met klanten,
want iedereen wil wel zo'n mooi
mals stukje vlees, doordat het
lam langer bij de moeder drinkt
en goed eet. Dat proefje echt te
rug."
Lamskoteletten zijn heerlijk
voor op de barbecue. Marineer ze
in een mengsel van knoflook,
tijm en olijfolie en grill ze daarna
kort op een hete barbecue. Suc
ces verzekerd.
MSSZEfTl bi
m 1 1-
BEOORDELING
zaterdag 19 mei 2018
GO
Hoe zijn de hoofdgerechten?
En de desserts?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
ï- 11 ,'D
A Jan Kaljouw met zijn schapen, foto ruben oreel
haven