Een goed gevulde salade uit het Midden-Oosten KOKEN \©ete« PLANTEN BEWAREN Wetenschappers hebben berekend dat een liter koemelk ongeveer tien keer zo veel broeikasgas produceert als een liter amandelmelk, maar dat er voor een liter amandelmelk 17 keer zoveel water nodig is als voor een liter koemelk. De vraag is dus of we met onze melkinname de aarde willen laten stikken of laten uitdrogen. En toen kwam het moment om de amandelmelk te proeven. Ik houd van amandelen en het leek me dat ik aman delmelk ook wel zou waarderen. En dat klopte. Verrotting Amandelmelk heeft het zachtzalvende van melk, zonder de lichte smaak van verrotting die je altijd overhoudt na het slurpen van een glas echte melk. Als zelf verklaarde wereldverbeteraar ben ik ver volgens gaan zoeken of ik wellicht mijn eigen melk kon bereiden, en dat bleek eenvoudiger dan ik dacht. Vandaar deze week een recept voor pindamelk. (Net) iets minder slecht voor de wereld. <1 Pindamelk „Het is mijn favoriete keuken. Wil ik iets speciaals maken, dan grijp ik terug naar deze gerech ten. Dan zet ik de hele tafel vol." „Met kerst heb ik gerechten in de tajine gemaakt, en veel hapjes. Hummus, auberginedip. Heer lijk, die warme smaken en geu ren." „Een kruidenmengsel dat qua smaak doet denken aan oregano. Het is lekker op flatbread. Je koopt het bij de Turkse winkel, maar gewone supermarkten verkopen het ook steeds vaker." magazine 41 De 4 ijsheiligen zijn het land uit, de nachtvorst is uit de grond. Planten die binnen zijn voorgezaaid, mogen de volle grond in. Maf misschien, maar een pot pindakaas kun je het beste op z'n kop zetten. Zo kunnen de oliën bewegen en blijft het goedje smeuïg. Ingrediënten 11 water 150 tot 200 g pinda's scheut honing, agavesiroop of 1 el vanille suiker De bereiding van pindamelk is een voudig. Neem 1 liter koud water. Voeg 150 tot 200 g pinda's toe. Laat die een halfuur staan. Voeg een scheut honing of agave siroop toe (of een eetlepel vanille suiker). Pureer de pinda's met een staafmixer 2 minu ten (of korter). De substantie is nu al melkachtig. Haal de ruwe pinda melk door een fijnmazige zeef of een kaasdoek. Druk het sediment goed uit, zodat al het vocht in de melk komt (er zijn ook melkzeven in de handel). Zet de pindamelk in de koelkast. Ongeveer 5 dagen houdbaar. Je kunt ook pistachenoten, cashewnoten of gekookte kikkererwten nemen. Kikkererwtenmelk klinkt erg Groen- Links, maar smaakt best aangenaam. Pauline Weuring (36) deelt op uitpaulineskeuken.nl lekkere en eenvoudige recepten. Ze heeft drie kookboeken op haar naam staan, waarvan het laatste Feel Good Food heet. De keuken van het Midden-Oosten: daarvan ben je fan, hè? Wanneer bijvoorbeeld? In dit recept voor fattoush staat ook za'atar. Wat is dat? BEREIDING Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel 2 eet lepels olijfolie in een bakje en pers er 1 teentje knoflook boven uit. Voeg een theelepel za'atar toe. Kwast de flatbreads in met de olie en bak ze in 5 minuten krokant in de oven. Was de little gems en snijd deze in repen. Was de kom kommer en snijd deze in blokjes. Halveer de cherrytomaten. Snijd de rode ui in halve ringen. Doe alles in een grote kom. Spoei de kikker erwten af en- voeg ze bij de salade. Hak de groene kruiden fijn en voeg ze bij de salade. Verwijder de pitjes uit de granaatappel en voeg deze bij de salade. Maak een dressing van de olijfolie, het citroensap, een gehakt teentje knoflook en de za'atar. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de dressing op de salade en meng alles door elkaar. Breek het flatbread in stukjes en voeg die bij de salade. Schep alles nogmaals om en serveer meteen. 3A|BO WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 108