Een goed gevulde salade
uit het Midden-Oosten
KOKEN
\©ete«
PLANTEN
BEWAREN
Wetenschappers hebben berekend dat
een liter koemelk ongeveer tien keer zo
veel broeikasgas produceert als een liter
amandelmelk, maar dat er voor een liter
amandelmelk 17 keer zoveel water nodig
is als voor een liter koemelk. De vraag is
dus of we met onze melkinname de aarde
willen laten stikken of laten uitdrogen.
En toen kwam het moment om de
amandelmelk te proeven. Ik houd van
amandelen en het leek me dat ik aman
delmelk ook wel zou waarderen. En dat
klopte.
Verrotting
Amandelmelk heeft het zachtzalvende
van melk, zonder de lichte smaak van
verrotting die je altijd overhoudt na het
slurpen van een glas echte melk. Als zelf
verklaarde wereldverbeteraar ben ik ver
volgens gaan zoeken of ik wellicht mijn
eigen melk kon bereiden, en dat bleek
eenvoudiger dan ik dacht. Vandaar deze
week een recept voor pindamelk.
(Net) iets minder slecht voor de
wereld. <1
Pindamelk
„Het is mijn favoriete keuken.
Wil ik iets speciaals maken, dan
grijp ik terug naar deze gerech
ten. Dan zet ik de hele tafel vol."
„Met kerst heb ik gerechten in
de tajine gemaakt, en veel hapjes.
Hummus, auberginedip. Heer
lijk, die warme smaken en geu
ren."
„Een kruidenmengsel dat qua
smaak doet denken aan
oregano. Het is lekker op
flatbread. Je koopt het bij de
Turkse winkel, maar gewone
supermarkten verkopen het ook
steeds vaker."
magazine 41
De 4 ijsheiligen zijn het land uit, de
nachtvorst is uit de grond. Planten
die binnen zijn voorgezaaid,
mogen de volle grond in.
Maf misschien, maar een pot
pindakaas kun je het beste op
z'n kop zetten. Zo kunnen de oliën
bewegen en blijft het goedje smeuïg.
Ingrediënten
11 water
150 tot 200 g
pinda's
scheut honing,
agavesiroop
of 1 el vanille
suiker
De bereiding van
pindamelk is een
voudig. Neem 1
liter koud water.
Voeg 150 tot
200 g pinda's toe.
Laat die een
halfuur staan.
Voeg een scheut
honing of agave
siroop toe (of een
eetlepel vanille
suiker). Pureer de
pinda's met een
staafmixer 2 minu
ten (of korter). De
substantie is nu al
melkachtig. Haal
de ruwe pinda
melk door een
fijnmazige zeef
of een kaasdoek.
Druk het sediment
goed uit, zodat
al het vocht in de
melk komt (er zijn
ook melkzeven in
de handel). Zet
de pindamelk in
de koelkast.
Ongeveer 5
dagen houdbaar.
Je kunt ook
pistachenoten,
cashewnoten
of gekookte
kikkererwten
nemen.
Kikkererwtenmelk
klinkt erg Groen-
Links, maar
smaakt best
aangenaam.
Pauline Weuring (36) deelt op
uitpaulineskeuken.nl lekkere en
eenvoudige recepten. Ze heeft
drie kookboeken op haar naam
staan, waarvan het laatste
Feel Good Food heet.
De keuken van het
Midden-Oosten:
daarvan ben je fan,
hè?
Wanneer bijvoorbeeld?
In dit recept voor fattoush
staat ook za'atar. Wat is dat?
BEREIDING
Verwarm de
oven voor op
180 graden.
Verdeel 2 eet
lepels olijfolie in
een bakje en
pers er 1 teentje
knoflook boven
uit. Voeg een
theelepel za'atar
toe. Kwast de
flatbreads in
met de olie en
bak ze in 5
minuten krokant
in de oven.
Was de little
gems en snijd
deze in repen.
Was de kom
kommer en snijd
deze in blokjes.
Halveer de
cherrytomaten.
Snijd de rode ui
in halve ringen.
Doe alles in een
grote kom.
Spoei de kikker
erwten af en-
voeg ze bij de
salade. Hak de
groene kruiden
fijn en voeg ze
bij de salade.
Verwijder de
pitjes uit de
granaatappel
en voeg deze
bij de salade.
Maak een
dressing van
de olijfolie, het
citroensap, een
gehakt teentje
knoflook en de
za'atar. Breng
op smaak met
peper en zout.
Schenk de
dressing op de
salade en meng
alles door
elkaar.
Breek het
flatbread in
stukjes en voeg
die bij de salade.
Schep alles
nogmaals om
en serveer
meteen.
3A|BO
WG