Lekkers ucin Giphart en meer over cle kook
DOEN
Giphart verbetert de
wereld en begint bij
zichzelf. Hij schenkt
zichzelf een goed glas
meikin. Bottomsup!
Op een ochtend kocht ik bij
mijn supermarkt in plaats
van halfvolle melk een pak
amandelmelk. Living the
dangerous life, zeg maar. Een
vreemde aankoop, want ik heb geen lac-
tose-neurose, al heb ik ooit weieens een
lelijk stukje geschreven over koeienmelk.
Wij mensen zijn namelijk de enige
zoogdieren die ook na onze zoogtijd melk
blijven drinken, hoewel niet van onze
eigen soort. Onze voorouders zijn melk
van andere zoogdieren gaan stelen en die
praktijk hebben wij vervolmaakt.
Door onze schreeuwende behoefte aan
melk hebben onze loeiende melkmachi
nes echter nogal vaak ziektes. Volgens de
ook door mij weieens verspreide urban
myth zou als gevolg een deel van het
zogenoemde 'uierontstekingsvocht' (in
de volksmond 'etter' of'pus' genoemd) in
de melk terechtkomen. Dat schijnt niet
helemaal waar te zijn, hoewel op onze
immense melkproductie heus een en
ander valt aan te merken.
Amandelmelk
Melk heeft veel voor-, maar ook veel
tegenstanders, en dat is een van de rede
nen dat sommige mensen tegenwoordig
overstappen op lactosevrije melkdran-
ken, zoals bijvoorbeeld amandelmelk.
Ik moet bekennen: toen ik het pak aan
schafte voelde ik me een halve wereldver
beteraar, of in ieder geval iemand die heel
milieubewust of duurzaam bezig is.
Thuis begon ik te googelen naar hoe
amandelmelk eigenlijk wordt gemaakt.
Binnen twee muisklikken kwam ik
terecht in de Wondere Wereld Van
De Lactosevrije Melkdranken.
Alternatieve zuiveldranken zijn
booming, maar niet onomstreden, want
amandel- en sojamelk bevatten dan wel
geen dierlijke vetten, maar zijn wel
degelijk ook een aanslag op het milieu.
Gipharts
koken eten
Cuisine Machine, het grootste culinaire
carnaval van Nederland, heeft de tenten
opgeslagen in Zeeland. Tot en met Tweede
Pinksterdag in de Vlissingse Machinefabriek.
Foto SHODYCAREMAN
Pindamelk
is aoed voor...
401 zaterdag 19 mei 2018
WG