Lekkers ucin Giphart en meer over cle kook DOEN Giphart verbetert de wereld en begint bij zichzelf. Hij schenkt zichzelf een goed glas meikin. Bottomsup! Op een ochtend kocht ik bij mijn supermarkt in plaats van halfvolle melk een pak amandelmelk. Living the dangerous life, zeg maar. Een vreemde aankoop, want ik heb geen lac- tose-neurose, al heb ik ooit weieens een lelijk stukje geschreven over koeienmelk. Wij mensen zijn namelijk de enige zoogdieren die ook na onze zoogtijd melk blijven drinken, hoewel niet van onze eigen soort. Onze voorouders zijn melk van andere zoogdieren gaan stelen en die praktijk hebben wij vervolmaakt. Door onze schreeuwende behoefte aan melk hebben onze loeiende melkmachi nes echter nogal vaak ziektes. Volgens de ook door mij weieens verspreide urban myth zou als gevolg een deel van het zogenoemde 'uierontstekingsvocht' (in de volksmond 'etter' of'pus' genoemd) in de melk terechtkomen. Dat schijnt niet helemaal waar te zijn, hoewel op onze immense melkproductie heus een en ander valt aan te merken. Amandelmelk Melk heeft veel voor-, maar ook veel tegenstanders, en dat is een van de rede nen dat sommige mensen tegenwoordig overstappen op lactosevrije melkdran- ken, zoals bijvoorbeeld amandelmelk. Ik moet bekennen: toen ik het pak aan schafte voelde ik me een halve wereldver beteraar, of in ieder geval iemand die heel milieubewust of duurzaam bezig is. Thuis begon ik te googelen naar hoe amandelmelk eigenlijk wordt gemaakt. Binnen twee muisklikken kwam ik terecht in de Wondere Wereld Van De Lactosevrije Melkdranken. Alternatieve zuiveldranken zijn booming, maar niet onomstreden, want amandel- en sojamelk bevatten dan wel geen dierlijke vetten, maar zijn wel degelijk ook een aanslag op het milieu. Gipharts koken eten Cuisine Machine, het grootste culinaire carnaval van Nederland, heeft de tenten opgeslagen in Zeeland. Tot en met Tweede Pinksterdag in de Vlissingse Machinefabriek. Foto SHODYCAREMAN Pindamelk is aoed voor... 401 zaterdag 19 mei 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 107