23
Over werk, geld en consumentenzaken
Plukken Ga de natuur in, pluk planten, bloesems,
vruchten en noten en maak er een gerecht mee klaar.
Onze natuur biedt veel bruikbare wilde planten, maar
voorzichtigheid is geboden. Kruidenkundige Leoniek
Bontje weet er alles van.
„Sommige planten
mag je plukken,
maar een deel valt
onder de stroperijwet. Sommige bos
wachters zijn heel streng, anderen la
ten het toe. Vaak mag je wel een bak
je of zakje meenemen. Bij bramen en
paddenstoelen doen boswachters
moeilijk. Terecht, want mensen ne
men bakken vol mee om te verkopen.
Bij sommige planten moet je oplet
ten. Daslook bijvoorbeeld stond tot
vorig jaar op de beschermde lijst. Dat
moet je dus echt niet plukken. Het is
verstandig die lijst te checken voor
dat je op pad gaat. Bij sommige ge
wassen, zoals brandnetels, zevenblad
en paardenbloem, zal niemand er be
zwaar tegen hebben dat je het af
knipt."
„Zorg dat je zeker weet dat je de
juiste planten plukt. Als je twijfelt,
laat het staan. Eigenlijk zou je eerst
een workshop moeten volgen of met
iemand op pad moeten gaan die er
verstand van heeft. Doe het altijd
met respect en liefde voor de natuur.
Laat voldoende staan voor vogels en
insecten. Oogst alleen voor eigen ge
bruik en niet te veel, want thuis weg
gooien is zonde. Trek geen wortels
uit, vertrap geen planten. En pluk in
de duinen boven kniehoogte, want
lager kan urine of speeksel van vos
sen op de vruchten zitten, daar kan je
ernstig ziek van worden."
Oogst alleen wat je
nodig hebt, want thuis
weggooien is zonde
„Best gek dat iedereen het over de ri
sico's heeft. Vroeger deden we niet
anders, iedereen at uit de natuur en
wist er alles van. Maar natuurlijk
moetje opletten. Leiiet jes-van-dalen
en daslook lijken bijvoorbeeld veel
op elkaar, maar de eerste zijn giftig.
Verder vormen wormen en parasie
ten aan de waterkant een risico. Pluk
op een schone plek, waar geen hon
den plassen en niet met chemicaliën
wordt gespoten. Was thuis de
groente die je hebt geplukt.
Gelukkig zijn er veel planten die
goed herkenbaar zijn en die je zonder
risico kunt meenemen, zoals brand
netels, paardenbloemen en madelief
jes. Paddenstoelen oogst ik zelf nooit.
Dat zou ik ook niet zonder gids doen.
Het risico is te groot."
„Zelf pluk ik het liefst in het voor- en
najaar. In het voorjaar is er nog veel
jong, vers blad. In het najaar komen
er bessen, noten en tamme kastanjes
bij. Heerlijk. Natuurlijk is de zomer
ook een goede pluktijd, met veel eet
bare bloemen, maar dan zijn de bla
deren al wat verder."
„Ik pluk graag rondom de stad, daar
staan vaak wilde gewassen die je
WIE?
kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in
parken, op de dijk en aan de randen
van het bos. Bij het Amstelpark in
Amsterdam groeit veel wilde marjo
lein en sint-janskruid. Maar wild
plukken kan ook in je eigen achter
tuin, in het bos, in de duinen - bijna
overal."
„Ik neem handschoenen en een
schepje mee. Verder heb ik een
schaar bij me en een zakje of schone
jampot om de gewassen in te bewa
ren. Ik draag meestal een lange broek
en dichte schoenen, omdat het dicht
bij de grond vochtig is, maar ook als
bescherming tegen teken."
„Mensen geven veel geld uit aan
geïmporteerde superfoods en vitami
nen uit een pot. Dat is helemaal niet
nodig, want Nederlandse gewassen
als brandnetel zijn gratis en zitten
boordevol vitaminen en mineralen.
Verder zijn de gewassen die je plukt
een aanvulling op je bestaande maal
tijd. Je kunt een lekkere soep of pas-
tasaus maken van brandnetel en je
kunt er thee van trekken. Paarden
bloemen en madeliefjes zijn lekker
door de salade. Maar het blijft vooral
iets om je eten mee op te leuken, niet
om een hele maaltijd mee te vervan
gen."
woensdag 16 mei 2018
GO
Geld&Soed
Arwen Kleyngeld
Wildplukken, dat mag
toch helemaal niet?
Hoe doe je het goed?
—Leoniek Bontje
Wildplukken kan dus gevaarlijk
zijn?
Wat is een goed seizoen om te
plukken?
Waar ga je dan heen?
A Vrijwel overal valt
iets te plukken om je
eten mee op te leu
ken, weet Leoniek
Bontje.
FOTO MARCO OKHUIZEN
Kruidenkundige
Leoniek Bontje (48)
richtte in 2016 met
voedingscoach Yvet
Noordermeer De
Buitenkeuken op, een
platform voor wild
plukken en koken.
Samen schreven ze
Wildplukken (uitgeve
rij Terra, €22,50).
De beschermde
plantensoorten
checken? Op Wiki-
pedia staat de meest
actuele lijst.
Wat heb je altijd bij je?
Kun je geld besparen door te
koken met wat je plukt?