23 Over werk, geld en consumentenzaken Plukken Ga de natuur in, pluk planten, bloesems, vruchten en noten en maak er een gerecht mee klaar. Onze natuur biedt veel bruikbare wilde planten, maar voorzichtigheid is geboden. Kruidenkundige Leoniek Bontje weet er alles van. „Sommige planten mag je plukken, maar een deel valt onder de stroperijwet. Sommige bos wachters zijn heel streng, anderen la ten het toe. Vaak mag je wel een bak je of zakje meenemen. Bij bramen en paddenstoelen doen boswachters moeilijk. Terecht, want mensen ne men bakken vol mee om te verkopen. Bij sommige planten moet je oplet ten. Daslook bijvoorbeeld stond tot vorig jaar op de beschermde lijst. Dat moet je dus echt niet plukken. Het is verstandig die lijst te checken voor dat je op pad gaat. Bij sommige ge wassen, zoals brandnetels, zevenblad en paardenbloem, zal niemand er be zwaar tegen hebben dat je het af knipt." „Zorg dat je zeker weet dat je de juiste planten plukt. Als je twijfelt, laat het staan. Eigenlijk zou je eerst een workshop moeten volgen of met iemand op pad moeten gaan die er verstand van heeft. Doe het altijd met respect en liefde voor de natuur. Laat voldoende staan voor vogels en insecten. Oogst alleen voor eigen ge bruik en niet te veel, want thuis weg gooien is zonde. Trek geen wortels uit, vertrap geen planten. En pluk in de duinen boven kniehoogte, want lager kan urine of speeksel van vos sen op de vruchten zitten, daar kan je ernstig ziek van worden." Oogst alleen wat je nodig hebt, want thuis weggooien is zonde „Best gek dat iedereen het over de ri sico's heeft. Vroeger deden we niet anders, iedereen at uit de natuur en wist er alles van. Maar natuurlijk moetje opletten. Leiiet jes-van-dalen en daslook lijken bijvoorbeeld veel op elkaar, maar de eerste zijn giftig. Verder vormen wormen en parasie ten aan de waterkant een risico. Pluk op een schone plek, waar geen hon den plassen en niet met chemicaliën wordt gespoten. Was thuis de groente die je hebt geplukt. Gelukkig zijn er veel planten die goed herkenbaar zijn en die je zonder risico kunt meenemen, zoals brand netels, paardenbloemen en madelief jes. Paddenstoelen oogst ik zelf nooit. Dat zou ik ook niet zonder gids doen. Het risico is te groot." „Zelf pluk ik het liefst in het voor- en najaar. In het voorjaar is er nog veel jong, vers blad. In het najaar komen er bessen, noten en tamme kastanjes bij. Heerlijk. Natuurlijk is de zomer ook een goede pluktijd, met veel eet bare bloemen, maar dan zijn de bla deren al wat verder." „Ik pluk graag rondom de stad, daar staan vaak wilde gewassen die je WIE? kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in parken, op de dijk en aan de randen van het bos. Bij het Amstelpark in Amsterdam groeit veel wilde marjo lein en sint-janskruid. Maar wild plukken kan ook in je eigen achter tuin, in het bos, in de duinen - bijna overal." „Ik neem handschoenen en een schepje mee. Verder heb ik een schaar bij me en een zakje of schone jampot om de gewassen in te bewa ren. Ik draag meestal een lange broek en dichte schoenen, omdat het dicht bij de grond vochtig is, maar ook als bescherming tegen teken." „Mensen geven veel geld uit aan geïmporteerde superfoods en vitami nen uit een pot. Dat is helemaal niet nodig, want Nederlandse gewassen als brandnetel zijn gratis en zitten boordevol vitaminen en mineralen. Verder zijn de gewassen die je plukt een aanvulling op je bestaande maal tijd. Je kunt een lekkere soep of pas- tasaus maken van brandnetel en je kunt er thee van trekken. Paarden bloemen en madeliefjes zijn lekker door de salade. Maar het blijft vooral iets om je eten mee op te leuken, niet om een hele maaltijd mee te vervan gen." woensdag 16 mei 2018 GO Geld&Soed Arwen Kleyngeld Wildplukken, dat mag toch helemaal niet? Hoe doe je het goed? —Leoniek Bontje Wildplukken kan dus gevaarlijk zijn? Wat is een goed seizoen om te plukken? Waar ga je dan heen? A Vrijwel overal valt iets te plukken om je eten mee op te leu ken, weet Leoniek Bontje. FOTO MARCO OKHUIZEN Kruidenkundige Leoniek Bontje (48) richtte in 2016 met voedingscoach Yvet Noordermeer De Buitenkeuken op, een platform voor wild plukken en koken. Samen schreven ze Wildplukken (uitgeve rij Terra, €22,50). De beschermde plantensoorten checken? Op Wiki- pedia staat de meest actuele lijst. Wat heb je altijd bij je? Kun je geld besparen door te koken met wat je plukt?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 23