Bier Festival heeft nieuw proefglas B 7 WERKEN MET ONKRUID Gek zijn ze op wilde planten. Kunstenaars Ronald Boeren Jonmar van Vlijmen werken altijd met onkruid. In Zeeland struikelen ze over planten als zeeradijs en strandbiet. Misschien moeten we wel een derde nier laten groeien in ons lijf Onderzoek naar wrak loopt nog Sproeiers Rompen sa- Laat Ronald Boer en Jon mar van Vlijmen, het kunstenaarsduo De On kruidenier, door duinen en langs zee struinen. Je kunt er donder op zeggen dat ze er wilde planten met een boeiend verhaal treffen. Zoals de strand biet, waar de twee totaal van in de ban raakten. „Mooi hoe de wereld van zoetigheden eigenlijk een oor sprong heeft in een zout milieu." Die constatering is uitgangspunt van hun expositie De Halotole- rante Mens, ofwel zoutminnende mens. Vanaf zaterdag te zien in de Bewaerschole in Burgh-Haam- stede, als onderdeel van het vijfja rige project Balanceren tussen Zoet en Zout. Die strandbiet die ze langs de Schouwen-Duivelandse kust aantroffen is de voorloper van de suikerbiet, die in grote hoeveel heden in Zeeland wordt ver bouwd. En die uiteindelijk in tig producten in het schap van de su permarkt terecht komt. „Loop je het poortje van de supermarkt door, dan loop je eigenlijk een ak ker van suikerbieten op", zegt Van Vlijmen. Een fascinerende ge dachte, vonden de kunstenaars. Boer: „Juist omdat heel veel boe ren te maken hebben met verzil- ting." In de tuin van de Bewaerschole heeft de Rotterdamse kunstenaar Aletta de Jong onder de titel Hard Water een puintuin met kalkmin- nende planten aangelegd. Voor Ba lanceren tussen Zoet en Zout stortte zij zich op wieren en algen. „Eén plantenfamilie, waar je alles uit kunt halen. Je kunt er energie van maken, het is eetbaar, je kunt ermee verven en als het neerslaat krijg je kalk." Dus zette zij tussen kalkhoudend puin planten neer als zeekool, gipskruid en Zeeuws knopje: stuk voor stuk kalkvreters. „Een tuin in balans." Het clubje kunstenaars dat mee doet aan het project van de Be- waerschole werpt zich vijfjaar lang -dit is het laatste jaar- op de vraag hoe mensen en natuur op Schouwen-Duiveland tussen zoet en zout balanceren. Dat doen ze samen met de lokale bevolking, met wetenschappers en met speci alisten op allerlei gebied. Zo plant ten Boer en Van Vlijmen vorige week zaadjes van de strandbiet op het land van boer Martin in Noordwelle. Naast zijn suikerbie ten en een rijtje voederbieten voor zijn paarden staan straks de blaad jes van de wilde variant boven de grond. „We maken gebruik van kennis die er is en proberen dat op een vrije, poëtische manier in te zetten. We proberen los te denken, om te denken. Kennis die er is op een andere manier inzichtelijk te maken voor mensen", verwoordt De Jong de betekenis van de on derzoeken die door de kunstenaars worden verricht. „Is het eigenlijk wel zo erg dat het land verzilt? En hoe kunnen we als mens zout- minnend worden", zijn vragen die Van Vlijmen en Boer stellen. „Mis schien moeten we wel een derde nier laten groeien in ons lijf." De expositie in de Bewaerschole in Burgh-Haamstede opent zater dag om 14.00 uur met een perfor mance van De Onkruidenier in sa menwerking met kunstenaar Ro- sanne van Wijk. Aansluitend geeft Carla Michielsen van ZLTO een le zing in de Grote Kerk in Haam stede over verzilting. De expo is tot en met 24 juni te zien. Die proeverij gebeurt tijdens deze vierde editie in een nieuw glas dat taps toeloopt. De eerste drie jaren had het proefglas een wijd uitlo pende vorm. „De inhoud, 15 centi- liter, is hetzelfde gebleven. Dit is ontworpen door een biersomme- lier", legt Renny Minnaert uit, die voor de organiserende stichting Bier in Zeeland (BIZ), de uitvoe ring van het festival verzorgt. BIZ- voorzitter Willem van Voorst Va der: „Het aroma van het bier komt in dit kegelvormige glas beter tot Festivalgangers kunnen twee totaal nieuwe bieren degusteren zijn recht." Naast de twee nieuwe bieren, het weizenbier (Duits tar- webier) Hosternokke Whats Ab en het witbier Zeeuwse Zonne schijn, zijn er nog meer nieuwig heden tijdens het festival. Zo lo pen er bierinformateurs rond waaraan vragen gesteld kunnen worden en die een bij de bezoeker passend bier kunnen aanwijzen. Ook een bierboekje wij st bezoe kers de weg. Daarnaast is er een ra dioforum voor discussie over bier onder leiding van Bert van Leer dam. Onder anderen bierauteur Marco Daane en bierjournalist Puck Kerkhoven schuiven aan, maar publiek kan ook meedoen. Nieuw is ook het goede doel, na melijk de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland. De stichting doet zelf mee met een rijtuig dat bezoekers naar het festival brengt. Muziek is er ook. Zo zingen Renny Minnaert en BIZ-bestuurslid Maurits Portier het eerste Zeeuwse Biergenootschap Lied. VLISSINGEN Over een halfjaar is pas duidelijk of de amateurarcheo logen die op het strand bij de Oran jemolen in Vlissingen een scheeps wrak op eigen houtje onderzoch ten, worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. Het recher che-onderzoek naar hun handelen loopt nog. De gemeente Vlissingen heeft aangifte gedaan. Of het wrak een hogaars of een Franse legerkot- ter moet blijken uit verder archeo logisch onderzoek. Dit is over twee weken klaar. Meeuwse handelsonderneming bv zaterdag 5 mei 2018 De Onkruidenier plant strandbiet Esme Soesman -Jonmar van Vlijmen Er zijn twee bieren die niemand ooit geproefd kan hebben en daarnaast nog heel veel unieke, normaal alleen aan de klooster poort verkrijgbare, bieren. Tij dens het Middelburgs Abdij Bier Festival op vrijdag 11 en za terdag 12 mei zijn deze speci- aalbieren te proeven. Valeska Nastaly Middelburg Al bert Plesmanweg 6 4462 GC Goes I Tel. 0113-212620 I Fax 0113-232214 Email: info@meeuwse-goes.com HL\£S' #-,<*•': -i -■ÜÏSD De Onkruideniers, Ronald Boer (links) en Jonmar van Vlijmen met Aletta de Jong in de tuin van de Bewaerschole. foto dirk jan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 127