Bier Festival heeft nieuw proefglas
B
7
WERKEN MET ONKRUID
Gek zijn ze op
wilde planten.
Kunstenaars
Ronald Boeren
Jonmar van Vlijmen
werken altijd met
onkruid. In Zeeland
struikelen ze over
planten als
zeeradijs en
strandbiet.
Misschien
moeten we wel
een derde nier
laten groeien in
ons lijf
Onderzoek naar wrak loopt nog
Sproeiers
Rompen
sa-
Laat Ronald Boer en Jon
mar van Vlijmen, het
kunstenaarsduo De On
kruidenier, door duinen
en langs zee struinen. Je
kunt er donder op zeggen dat ze er
wilde planten met een boeiend
verhaal treffen. Zoals de strand
biet, waar de twee totaal van in de
ban raakten. „Mooi hoe de wereld
van zoetigheden eigenlijk een oor
sprong heeft in een zout milieu."
Die constatering is uitgangspunt
van hun expositie De Halotole-
rante Mens, ofwel zoutminnende
mens. Vanaf zaterdag te zien in de
Bewaerschole in Burgh-Haam-
stede, als onderdeel van het vijfja
rige project Balanceren tussen
Zoet en Zout. Die strandbiet die ze
langs de Schouwen-Duivelandse
kust aantroffen is de voorloper van
de suikerbiet, die in grote hoeveel
heden in Zeeland wordt ver
bouwd. En die uiteindelijk in tig
producten in het schap van de su
permarkt terecht komt. „Loop je
het poortje van de supermarkt
door, dan loop je eigenlijk een ak
ker van suikerbieten op", zegt Van
Vlijmen. Een fascinerende ge
dachte, vonden de kunstenaars.
Boer: „Juist omdat heel veel boe
ren te maken hebben met verzil-
ting."
In de tuin van de Bewaerschole
heeft de Rotterdamse kunstenaar
Aletta de Jong onder de titel Hard
Water een puintuin met kalkmin-
nende planten aangelegd. Voor Ba
lanceren tussen Zoet en Zout
stortte zij zich op wieren en algen.
„Eén plantenfamilie, waar je alles
uit kunt halen. Je kunt er energie
van maken, het is eetbaar, je kunt
ermee verven en als het neerslaat
krijg je kalk." Dus zette zij tussen
kalkhoudend puin planten neer
als zeekool, gipskruid en Zeeuws
knopje: stuk voor stuk kalkvreters.
„Een tuin in balans."
Het clubje kunstenaars dat mee
doet aan het project van de Be-
waerschole werpt zich vijfjaar
lang -dit is het laatste jaar- op de
vraag hoe mensen en natuur op
Schouwen-Duiveland tussen zoet
en zout balanceren. Dat doen ze
samen met de lokale bevolking,
met wetenschappers en met speci
alisten op allerlei gebied. Zo plant
ten Boer en Van Vlijmen vorige
week zaadjes van de strandbiet op
het land van boer Martin in
Noordwelle. Naast zijn suikerbie
ten en een rijtje voederbieten voor
zijn paarden staan straks de blaad
jes van de wilde variant boven de
grond. „We maken gebruik van
kennis die er is en proberen dat op
een vrije, poëtische manier in te
zetten. We proberen los te denken,
om te denken. Kennis die er is op
een andere manier inzichtelijk te
maken voor mensen", verwoordt
De Jong de betekenis van de on
derzoeken die door de kunstenaars
worden verricht. „Is het eigenlijk
wel zo erg dat het land verzilt? En
hoe kunnen we als mens zout-
minnend worden", zijn vragen die
Van Vlijmen en Boer stellen. „Mis
schien moeten we wel een derde
nier laten groeien in ons lijf."
De expositie in de Bewaerschole
in Burgh-Haamstede opent zater
dag om 14.00 uur met een perfor
mance van De Onkruidenier in sa
menwerking met kunstenaar Ro-
sanne van Wijk. Aansluitend geeft
Carla Michielsen van ZLTO een le
zing in de Grote Kerk in Haam
stede over verzilting. De expo is
tot en met 24 juni te zien.
Die proeverij gebeurt tijdens deze
vierde editie in een nieuw glas dat
taps toeloopt. De eerste drie jaren
had het proefglas een wijd uitlo
pende vorm. „De inhoud, 15 centi-
liter, is hetzelfde gebleven. Dit is
ontworpen door een biersomme-
lier", legt Renny Minnaert uit, die
voor de organiserende stichting
Bier in Zeeland (BIZ), de uitvoe
ring van het festival verzorgt. BIZ-
voorzitter Willem van Voorst Va
der: „Het aroma van het bier komt
in dit kegelvormige glas beter tot
Festivalgangers
kunnen twee totaal
nieuwe bieren
degusteren
zijn recht." Naast de twee nieuwe
bieren, het weizenbier (Duits tar-
webier) Hosternokke Whats Ab
en het witbier Zeeuwse Zonne
schijn, zijn er nog meer nieuwig
heden tijdens het festival. Zo lo
pen er bierinformateurs rond
waaraan vragen gesteld kunnen
worden en die een bij de bezoeker
passend bier kunnen aanwijzen.
Ook een bierboekje wij st bezoe
kers de weg. Daarnaast is er een ra
dioforum voor discussie over bier
onder leiding van Bert van Leer
dam. Onder anderen bierauteur
Marco Daane en bierjournalist
Puck Kerkhoven schuiven aan,
maar publiek kan ook meedoen.
Nieuw is ook het goede doel, na
melijk de Stichting Het Werkend
Trekpaard Zeeland. De stichting
doet zelf mee met een rijtuig dat
bezoekers naar het festival brengt.
Muziek is er ook. Zo zingen Renny
Minnaert en BIZ-bestuurslid
Maurits Portier het eerste
Zeeuwse Biergenootschap Lied.
VLISSINGEN Over een halfjaar is
pas duidelijk of de amateurarcheo
logen die op het strand bij de Oran
jemolen in Vlissingen een scheeps
wrak op eigen houtje onderzoch
ten, worden vervolgd door het
Openbaar Ministerie. Het recher
che-onderzoek naar hun handelen
loopt nog. De gemeente Vlissingen
heeft aangifte gedaan. Of het wrak
een hogaars of een Franse legerkot-
ter moet blijken uit verder archeo
logisch onderzoek. Dit is over twee
weken klaar.
Meeuwse handelsonderneming bv
zaterdag 5 mei 2018
De Onkruidenier plant strandbiet
Esme Soesman
-Jonmar van Vlijmen
Er zijn twee bieren die niemand
ooit geproefd kan hebben en
daarnaast nog heel veel unieke,
normaal alleen aan de klooster
poort verkrijgbare, bieren. Tij
dens het Middelburgs Abdij
Bier Festival op vrijdag 11 en za
terdag 12 mei zijn deze speci-
aalbieren te proeven.
Valeska Nastaly
Middelburg
Al bert Plesmanweg 6 4462 GC Goes I Tel. 0113-212620 I Fax 0113-232214
Email: info@meeuwse-goes.com
HL\£S' #-,<*•': -i
-■ÜÏSD
De Onkruideniers, Ronald Boer (links) en Jonmar van Vlijmen met Aletta de Jong in de tuin van de Bewaerschole. foto dirk jan gjeltema