OP DE MENUKAART VAN EETCAFE BORRELSTAAN BOERENKOOL EN DRAADJESVLEES Inmiddels hanteert in de St. Lawrence Market de Indiase Sainu Kanichirakal het slagersmes. Hij werkte jarenlang voor de Witteveens. Nu Witteveen junior naar zijn pensioen toewerkt, heeft de Indiër de zaak in de markthal overgenomen - inclusief de naam. „Witteveen is een sterk merk", zegt hij. Kanichirakal snijdt dikke plakken van een lokale lekkernij: peameal bacon, vlees dat is geconserveerd door het in erwtenmeel te rollen. Het smaakt zacht- zoet, vermengd met een vleugje zout, lekker op een knapperig broodje of uit de hand, aan de balie van Witteveen. De Nederlandse keuken staat in de we reld niet bekend als sexy of verfijnd, en wordt zelden geserveerd in restaurants buiten de eigen grenzen. In Toronto heeft de cuisine van de lage landen toch een plek bemachtigd, dankzij de vele Hollan ders die in de omgeving neerstreken. „Ik had geen idee dat hier zoveel Nederlan ders zijn", zegt Amy Jenkinson, de bar dame van Borrel, het Hollandse eetcafé vlakbij metrostation Greenwood. Nederlandse Canadezen en hun na komelingen zijn dol op Borrel, vertelt Jenkinson - al kunnen ze soms niet na laten op te merken dat oma de erwten soep toch anders maakte. Nijntje Ook op de menukaart: boerenkool, draadjesvlees en maatjesharing. In de fles: jenever en Chocomel. De toiletten zijn een attractie op zich, dankzij muur schilderingen van illustrator Nanna Koe koek. Je Canadese plas doe je met uitzicht op Annie M.G. Schmidt, Ruud Gullit, Nijntje en de Zangeres Zonder Naam, 'queen of the levenslied'. „Het leukste aan Toronto is dat het zo multicultureel is", zegt Monique Guf- fens, Nederlandse die uitsmijters en nasi goreng bakt in restaurant Real Mo-Mo's in het oude centrum van Toronto. „Dat er ook zoveel Nederlandse historie in Canada is, heb ik me nooit gerealiseerd. Bij mij was niet blijven hangen dat de Canadezen zo belangrijk zijn geweest bij de bevrijding van Nederland." Het spoor van tulpen leidt naar het zuiden, waar veel Hollandse tuinbouwers neerstreken op het Niagara-schiereiland. De tulpenkwekers heten er Van Meer, de fresia's komen uit de kassen van Van Zanten en de orchideeën van de gebroe ders Van Steekelenburg zijn in vrijwel elke bloemenzaak in de regio verkrijg baar. Huur een auto, volg de kustlijn van het Ontariomeer met de markante sky line van Toronto in de achteruitkijkspie gel, en je bent er in een uur of wat. Marynissen De Niagara-streek is natuurlijk vooral beroemd vanwege de enorme waterval len. Aan de overkant ligt Amerika, maar daar valt weinig van te zien door de nevel boven de ontzagwekkende kolkende massa in vijftig tinten blauw en grijs. Of wit, als delen van de watervallen bij ex treme kou bevriezen, zoals afgelopen winter. Dat lijkt moeilijk te verenigen met wijnbouw, maar het lukt in de Niagara- regio, dankzij het Ontariomeer dat zachte lucht aanvoert en een steile heuvelrug die beschermt tegen de kou. Een van de eersten die het probeerde was - jawel, een Nederlander-John Marynissen, die in 1953 een wijngaard kocht in Niagara-on-the-Lake. In de jaren 70 begon hij chardonnay en merlot te maken op wat nu de Marynissen Estates Winery heet (niet meer van de familie, wel te bezoeken). Dat kon nooit goed gaan, dachten veel Canadezen. Wijnhit Maar de wijnranken overleefden en meer wijnboeren volgden. Een van de mooist gelegen bedrijven is de Peninsula Ridge Estates Winery. Makkelijk is het niet om hier wijn te maken, moet verkoopster Susan Prit- chard toegeven - 'we hebben twee barre winters gehad' - maar de streek is een wijnhit aan het worden. „Toen wij acht tien jaar geleden begonnen, waren er nog maar een stuk of tien wijngaarden in dit gebied, nu meer dan veertig. Niagara als wijngebied, het komt nu echt van de grond." Met dank aan John Marynissen. II magazine 43 Emigranten Toen Nederland zich door de wederopbouwjaren worstelde, bood Canada vrede en voor spoed in overvloed. Dus maak ten veel Nederlanders in die periode de oversteek naar het land van de bevrijders, aange spoord door de Nederlandse overheid. Onder hen 1886 'oor logsbruiden': Nederlandse meisjes die een Canadese sol daat aan de haak hadden ge slagen. Ze sloten zich aan bij de Nederlanders die al in de late 19de en vroege 20ste eeuw naar Canada waren ver trokken. Zij stichtten hun eigen gemeenschappen: Neerlandia in de provincie Alberta, Edam in Saskatchewan. De vroegste connectie komt uit Vancouver: de stad is genoemd naar Coe- vorden. Of beter gezegd: naar de 18de-eeuwse Britse ontdek kingsreiziger George Vancou ver, een nakomeling van een telg uit de Nederlandse adel lijke familie Van Coevorden die ooit heerste over het stadje in Drenthe. Inmiddels telt Canada maar liefst een miljoen inwo ners met Nederlandse wortels, volgens de bevolkingstelling van 2016. De meesten zijn opgegaan in de Canadese sa menleving, maar voor 104.000 mensen, voornamelijk ouderen, is het Nederlands nog steeds hun moedertaal. Onze reisreportages kunnen (deels) door derden zijn betaald. Deze sponsors hebben geen invloed op de tekst, de foto's en de vormgeving. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 111