«mïSk Zoete aardappelsoep meteen Indiaas tintje KOKEN \©eten KOKEN HEBBEN plotseling opgewekt thuis met een echte schat; een arm vol rabarber. Ze herin nerde zich dat ze ooit een zakje poeder suiker had bewaard voor als de bevrijding kwam en voegde dit toe aan de verse groente. Na bereiding spuugden alle gezins leden de traktatie weer uit. Mijn oma had zich vergist: er had geen poedersuiker in het zakje gezeten, maar zuiveringszout. Vijand Ook kreeg mijn vader op een dag van een Duitser zomaar een halve sinaasappel, een gift die hem met gewetenswroeging achterliet, want hij vond de partjes erg lekker, maar hij had wel het idee dat hij had geheuld met de vijand. Het zijn dit soort verhaaltjes waarbij we op een dag als vandaag even zouden moeten stilstaan (al was het maar om onze vrijheid en welvaart te koesteren). 41 Gedropte paté zout „Nee, en het trekt me ook niet zo. Ik ben zelfs nog nooit in Azië geweest. Hoewel, wat zeg ik nou? Ik ben in Japan ge weest. Maar India staat niet op mijn lijstje, ik heb gehoord dat het er niet zo schoon is." „Ja! Ik eet graag in restaurant India Corner in Haarlem. Daar bestel ik saag paneer, dat is spinazie met Indiase kaas, of butter chicken curry, en natuurlijk naanbrood." „Qua smaak wel, maar zoete aardappelsoep kom je niet tegen in de Indiase keuken. Ik vind het leuk om te experi menteren." magazine 39 30 In mei plukken we kervel; lekker voor soep. Voor 4 kommen heb je 30 gram kervel en 1 liter groentebouillon nodig. Met dit kruidenbuiltje van Ototo maak je een bouillon zonder later de takjes en korreltjes uit de soep te hoeven vissen (€11,95). Voor 4 personen of als snack 2 blikjes ma kreel (250 g) 1 el mosterd 1 el margarine scheutje citroensap of azijn 1 el melk (van melkpoeder) cayennepeper welfare biscuits of crackers Ter gelegenheid van de jaarlijkse Amsterdamse Vrij heidsmaaltijd ver scheen op 5 mei 2013 Karnemelk, kersen en cornfla- kes, een boekje over producten die onlosmakelijk met de oorlog en de bevrijding te maken hebben (samengesteld door voedselschrij- ver Joël Broe- kaert). In het boekje staan ook recepten met oor- logs- en bevrij dingsrecepten. Dit recept komt van culinair journalist Johannes van Dam, overleden in 2013, en heet 'ge dropte paté'. Laat de makreel uitlekken. Maal de vis met de mos terd, margarine, melk en de azijn of het citroensap fijn in een foodproces sor. Breng op smaak met de peper, zout (blikvis kan vrij zout zijn) en eventueel nog wat citroensap. Smeer de paté op een welfare biscuit of cracker. Pauline Weuring (36) deelt op uitpaulineskeuken.nl lekkere en eenvoudige recepten. Ze heeft drie kookboeken op haar naam staan, waarvan het laatste Feel Good Food heet. ndiaas, lekker! Ben je weieens in India geweest? Kom je wel graag in Indiase restaurants? Komt dit gerecht in de buurt van wat je daar eet? BEREIDING Pel en snipper de ui en hak de knoflook, de gember en de rode peper (zon der zaadjes) fijn. Fruit dit in een beetje olijfolie. Voeg de garam masala en de komijn bij de uien en bak dit kort mee. Schil de zoete aardappelen en snijd deze in blok jes. Voeg ze bij de uien. Voeg de bouillon en de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook. De soep is klaar als de aar dappelen gaar zijn. Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng de soep verder op smaak met peper en zout en het sap van een halve citroen. Garneer de soep met een eetlepel yoghurt en wat vers gehakte koriander. TIP Houd je niet van koriander? Dan kun je ook peterselie gebruiken. Ik ben er zelf stiekem ook niet zo dol op. WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 107