«mïSk
Zoete aardappelsoep
meteen Indiaas tintje
KOKEN
\©eten
KOKEN
HEBBEN
plotseling opgewekt thuis met een echte
schat; een arm vol rabarber. Ze herin
nerde zich dat ze ooit een zakje poeder
suiker had bewaard voor als de bevrijding
kwam en voegde dit toe aan de verse
groente.
Na bereiding spuugden alle gezins
leden de traktatie weer uit. Mijn oma had
zich vergist: er had geen poedersuiker in
het zakje gezeten, maar
zuiveringszout.
Vijand
Ook kreeg mijn vader op een dag van een
Duitser zomaar een halve sinaasappel,
een gift die hem met gewetenswroeging
achterliet, want hij vond de partjes erg
lekker, maar hij had wel het idee dat hij
had geheuld met de vijand.
Het zijn dit soort verhaaltjes waarbij
we op een dag als vandaag even zouden
moeten stilstaan (al was het maar om
onze vrijheid en welvaart te koesteren). 41
Gedropte paté
zout
„Nee, en het trekt me ook
niet zo. Ik ben zelfs nog nooit
in Azië geweest. Hoewel, wat
zeg ik nou? Ik ben in Japan ge
weest. Maar India staat niet op
mijn lijstje, ik heb gehoord dat
het er niet zo schoon is."
„Ja! Ik eet graag in restaurant
India Corner in Haarlem. Daar
bestel ik saag paneer, dat is
spinazie met Indiase kaas, of
butter chicken curry, en
natuurlijk naanbrood."
„Qua smaak wel, maar zoete
aardappelsoep kom je niet
tegen in de Indiase keuken.
Ik vind het leuk om te experi
menteren."
magazine 39
30
In mei plukken we kervel; lekker
voor soep. Voor 4 kommen heb
je 30 gram kervel en 1 liter
groentebouillon nodig.
Met dit kruidenbuiltje van Ototo
maak je een bouillon zonder later
de takjes en korreltjes uit de soep
te hoeven vissen (€11,95).
Voor 4 personen
of als snack
2 blikjes ma
kreel (250 g)
1 el mosterd
1 el margarine
scheutje
citroensap
of azijn
1 el melk (van
melkpoeder)
cayennepeper
welfare
biscuits of
crackers
Ter gelegenheid
van de jaarlijkse
Amsterdamse Vrij
heidsmaaltijd ver
scheen op 5 mei
2013 Karnemelk,
kersen en cornfla-
kes, een boekje
over producten die
onlosmakelijk met
de oorlog en de
bevrijding te
maken hebben
(samengesteld
door voedselschrij-
ver Joël Broe-
kaert). In het
boekje staan ook
recepten met oor-
logs- en bevrij
dingsrecepten. Dit
recept komt van
culinair journalist
Johannes van
Dam, overleden in
2013, en heet 'ge
dropte paté'.
Laat de makreel
uitlekken. Maal de
vis met de mos
terd, margarine,
melk en de azijn of
het citroensap fijn
in een foodproces
sor. Breng op
smaak met de
peper, zout (blikvis
kan vrij zout zijn)
en eventueel nog
wat citroensap.
Smeer de paté op
een welfare biscuit
of cracker.
Pauline Weuring (36) deelt op
uitpaulineskeuken.nl lekkere en
eenvoudige recepten. Ze heeft
drie kookboeken op haar naam
staan, waarvan het laatste
Feel Good Food heet.
ndiaas, lekker! Ben
je weieens in India
geweest?
Kom je wel graag in Indiase
restaurants?
Komt dit gerecht in de
buurt van wat je daar eet?
BEREIDING
Pel en snipper de
ui en hak de
knoflook, de
gember en de
rode peper (zon
der zaadjes) fijn.
Fruit dit in een
beetje olijfolie.
Voeg de garam
masala en de
komijn bij de uien
en bak dit kort
mee.
Schil de zoete
aardappelen en
snijd deze in blok
jes. Voeg ze bij
de uien.
Voeg de bouillon
en de kokosmelk
toe en breng het
geheel aan de
kook. De soep is
klaar als de aar
dappelen gaar
zijn. Pureer de
soep glad met
een staafmixer.
Breng de soep
verder op
smaak met
peper en zout en
het sap van een
halve citroen.
Garneer de soep
met een eetlepel
yoghurt en wat
vers gehakte
koriander.
TIP
Houd je niet
van koriander?
Dan kun je ook
peterselie
gebruiken.
Ik ben er zelf
stiekem ook niet
zo dol op.
WG