Lekkers uan Giphart en meer over de kook 7 DOEN De vader van Ronald Giphart schreef een oorlogsautobiografie. Het boekje gaat opvallend vaak over eten. a zijn pensionering begon mijn vader zijn jeugd in Dordrecht op te schrijven, onder de titel OZO of wat de pot verder schaft, de belevenissen van een oorlogskleuter. Hij was 6 jaar toen de Tweede Wereldoorlog begon, een ge beurtenis die zijn leven tekende. Het gaat in zijn oorlogsautobiografie regelmatig over eten, over wat er wel en later vooral niet meer verkrijgbaar was, over het slachten van een argeloos huiskonijntje, over zout op de bon en de eentonigheid van een halve baal erwten. Bijna met compassie beschrijft hij de Centrale Keuken, vlakbij zijn woonhuis. In dat gebouw werden massale hoeveel heden maaltijden gekookt, die in troggen door de stad werden verspreid om de hongerige bevolking te voeden. 'In het gebouw werden op gezette tijden gamellen neergezet met mannen erachter die met grote scheppen een kwak eten of plons soep in pannen en emmers stortten', schreef mijn vader, die zich erover verwonderde dat er 's avonds altijd mensen waren die met een lepel of met hun blote handen de laatste resten van de binnenranden van de bakken kwamen schrapen. De maaltijden van de gaarkeuken smaakten vaak laf en altijd hetzelfde (de koolsoep en de koolstamppot waren vrij wel identiek). Op een dag wist mijn vader met een schoolvriendje bij een malafide boer ver buiten Dordrecht voor twee zuurver diende kwartjes de hand te leggen op een halve kruiwagen bieten. Nadat mijn oma die uren had gekookt op het noodkachel- tje - wat een grote aanslag was op hun voorraad briketten - bleek dat mijn vader geen bieten had gekocht, maar voeder bieten die niet geschikt waren voor men selijke consumptie. In de zomer van 1944 kwam mijn oma kookeiland Gipharts koken eten In Roosendaal is het hele weekend Appeltje Eitje te bezoeken, een foodtruck- festival in het Vrouwenhofpark. Ook kun je er proeven van speciaalbieren. Foto SHODYCAREMAN Zout op de bon 381 zaterdag 5 mei 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 106