Een hazewindhond als collega 9 De Zuid-Afrikaanse braai is dé trots van Marco van Roekei (33) uit Eist. Hij bouwde er een mancave omheen, waar hij op vrijdag met soms wel twintig man tot laat zit. TONYSTOlKE Het hout, het vuur, de beno digde skills en natuurlijk het vlees: barbecueën is volgens Marco het mooiste dat er is. Zelf doet hij het eigenlijk bijna dagelijks, ook in de winter. Gewoon in de tuin, of in zijn mancave. Die bouwde hij iets verderop op zijn terrein, dat grenst aan familiebe drijf Van Roekei Vlees dat hij samen met broer Michel runt. „Bewust niet achter het huis. Voor mijn vrouw is het lekker rustig, en voor mij is het mooi dat het voor haar net iets te veel moeite kost om me op te komen halen. Kan ik rustig blijven zitten." Stralend middelpunt in de blokhut is de grote Zuid-Afrikaanse braai. „Daarop grillen is de mooiste manier, het komt het dichtst bij écht barbe cueën. Het leuke is dat je geen houts kool gebruikt, maar echt hout. Dat betekent dat je de braai geen mo ment alleen kan laten. Er komt veel meer bij kijken dan bij 'gewoon' bar becueën." De zelfbenoemde 'barbecueslager' kan het weten. Met zijn bedrijf is hij zich de laatste jaren steeds meer op deze specifieke tak van sport gaan richten, en hij doet mee aan barbe cuewedstrijden door het hele land. Geboren in een echte slagersfami lie zat de liefde voor vlees er al vroeg in. „Dat is me ook al aan te zien. Heb ben we allemaal een beetje, zelfs de hond moet op dieet. Maar vlees is ge woon mijn grootste passie." Marco ziet die liefhebberij nu ook al bij zijn zoontje Jens, die net twee is geworden. „Als we niet oppassen eet hij niets anders. Groenten en aardap pels moet je hem echt voeren. Hij is hier ook graag, dan staat hij te kijken wat wij allemaal aan het doen zijn." Het mooiste is de vrijdagmiddag, vindt Marco. „Dan is het hier een zoete inval. Mijn vrienden, familie, leveranciers die blijven hangen, barbecuevrienden die aan de andere Als we niet oppassen, eet ook mijn zoontje niets anders dan vlees kant van het land wonen: iedereen die zin heeft komt aanwaaien, en dan gaan we van alles proberen. Van ge pofte aardappel en Argentijnse gar nalen tot aan een superdeluxe stuk Wagyu-rundvlees uit Amerika. Soms zijn we met vijf man, de week daarop schuiven er meer dan twintig aan. En niet alleen ik sta dan achter de braai, dat wisselt elkaar heel natuurlijk af." Barbecuemuziek Dat 'pikken en proeven' kan tot in de late uurtjes doorgaan. „Het loopt re gelmatig uit de hand. Biertje erbij, vlees op de braai en hits van Nor maal, Seasick Steve en Johnny Cash uit de speakers. Echte barbecuemu ziek." En wat is er nou het allerlek kerste dat er gebraaid wordt? „Abso luut de spareribs, in de wijde omtrek bekend. Die liggen ook niet een half uurtje op de barbecue hè, die grillen we low en slow: eerst gekruid met een geheim mengsel drie uur 'gewoon', dan nog zo'n twee uur ingepakt. Daarna aflakken. En genieten." NIENKE&NIKKY vrijdag 4 mei 2018 Braaien met vrienden Marco van Erkel, zijn zoontje Jens en zijn broer Michel zijn al lemaal dol op barbecueën. FOTO ISTAR VERSPUIJ Karin Veldwachter Marco van Erkel Nienke Groen-Melissen uit Geersdijk heeft een speciale band met haar huisdier. Zij en haar ha zewindhond Nikky zijn namelijk collega's van elkaar. „Nikky is een teefje van 9 jaar. Ik werkte in een Rotterdams dierenasiel toen ze als puppy van een paar weken oud werd binnengebracht. Ze zwierf rond op een be graafplaats, was zwaar ondervoed en had pup- pyschurft. Ik besloot haar tijdelijk thuis op te vangen. Al snel besloten mijn man en ik dat Nikky bij ons mocht blijven wonen. Ik heb drie honden, maar Nikky is voor mij de meest speciale. We be grijpen elkaar. Ze is waarschijnlijk een krui sing van een Whippet en een Greyhound. Nikky is een lieve hond waar je veel van kunt leren. Ze is heel gevoelig, wat haar een goede therapiehond maakt. Ik ben het bedrijf Woef- jes Boefjes begonnen, waarin Nikky mijn collega is. Ze helpt mee met het coachen van kinderen en volwassenen die niet lek ker in hun vel zitten. Deze therapie wordt 'spiegelen met honden' genoemd. Nikky heeft geen oor deel, maar reageert op gedrag. Als je zelfverze kerd opdrachten geeft, luistert ze goed. Maar ben je onzeker of onge duldig, dan zal ze je ne geren. Ze geeft daarmee eerlijke en heldere feed back bij het coachen." —Hans Puik

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 57