h 0 0 Zaai Even naar het Melkhuis voor een 'kus van Maxima' MARGOT 17 BS W-.V-* ft ■ykT?hé^0 nfc§vW![»i ft;J ~i: V k~t S; onze Vlaamse buren. Belgen wensen veel voor weinig. Nou, dat biedt De Zeester wel. Neem mijn langwerpige bord met slip tongetjes, die op de kaart worden aangeprezen als 'slibtong die sliptong had moeten heten'. Je kunt het ook in één goed keer opschrijven, denken we dan. Maar goed, de drie sliptongen zijn niet petieterig. Ze zijn prachtig bruin gebakken, en zeker niet te ver gegaard. De vis wordt geflan keerd door beetgare wortel, broccoli, bloem kool en schijfjes citroen. Er ligt een knijpertje naast. Attent! Een serveerster zet verder een flinke schaal Vlaamse frieten en een bak sa lade op tafel. We noteren een smetje: twee van de drie tongetjes hebben kuit. Van maart tot en mei schiet tong kuit. Dat is ook de reden waarom veel restaurants in die periode tong van de kaart halen. Je wilt volgend jaar ook tong en bovendien oogt het niet zo smakelijk. Tegelij kertijd zit viskuit boordevol vitaminen. Su- perfood eigenlijk. Aan de overkant van de tafel wordt een zalmfilet verorberd. De garing is prima, de kreeften-vissaus zalvend. Het stukje groentetaart gaat erin als koek. De zoutgraad is op alle borden uitstekend. Kortom, de keuken snapt het. De huisgemaakte appeltaart komt met een bol vanille-ijs. Het is een knoert van een punt, maar zo fris en fruitig dat je toch adjundum gaat. De serveerster regelt voor mijn gezellin ook vers fruit met ijs. Het staat niet op de kaart, maar het team van De Zeester is zo flexibel als een werknemer met een nuluren- contract. U vraagt, wij draaien! Kijk, dat is ser vice. Op alle fronten laat De Zeester zien hoe het moet. Een reisje naar Gorishoek is dus het einde. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Het was afgelopen week Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders. Niet alleen een leuk, maar vooral een goed initiatief. Om dat er nog steeds gezaaid kan worden doe ik een oproep aan u: Zaai biologische zaden! Zaai, zodat niet alleen de bijen en vlinders, maar ook kevers en hommels kunnen blijven voortbestaan. Want wat is er aan de hand? Er zijn steeds minder insecten en dus ook steeds minder bestuivende dieren. En dat is zorgelijk, want met name de bijen zijn belangrijk voor het voortbestaan van gewassen. Voor meer dan zeventig procent is de bij, jawel dat kleine, zwart/gele zoemende beestje, verantwoordelijk voor alles wat in de schappen van de supermarkt ligt. Volgens Ein- stein volgt de uitsterving van de mensheid bin nen vier jaar nadat de bij uitgestorven is. Normaliter hou ik niet van oproepen, maar nu maak ik toch een uitzondering. Bij mij in de tuin zag ik het ook tijdens de bijentelling afgelopen weekend: er vliegt verdacht weinig zoemends rond en dat terwijl ik een groene, ietwat verwil derde, tuin met bloemen heb. Ideaal voor de be- stuivers, zou je denken en ze zijn dan ook van harte welkom. Dus zaaide ook ik biologische za den. Laten we daarnaast met z'n allen minder tot geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken: niet alleen slecht voor voor dieren maar ook voor ons zelf. Bijen maken honing, daar maken we deze week een honingkoek mee. Neem 100 gram donkere basterdsuiker, 250 gram zelfrijzend bakmeel, een snuf nootmuskaat, wat kruidnagelpoeder, 125 gram honing, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel gembersiroop. Meng alles door elkaar en voeg wat melk toe. Zo, dat het geheel wat dikker wordt dan cakemeel. Bak 45 minuten in de oven op 150 C in een cakeblik. Lekker voor na het zaaien. Volgens Einstein volgt de uitsterving van de mensheid binnen vier jaar nadat de bij uitgestorven is TERHOLE Bij ijssalon het Melk huis in Terhole is het seizoen be gonnen. Het melkveebedrijf is weer open voor een heerlijk am bachtelijk bereid roomijsje, met als belangrijkste ingrediënt de melk van hun eigen roodbonte koeien. Naast de traditionele smaken als vanille, hazelnoot, chocolade, aardbeien en pistache verkopen ze ook een ijsje onder de naam Kus van Maxima. De kleur van dit ijsje is wat oranje-bruin", vertelt Gabri van Esch, die samen met haar man John het Melkhuis runt. Het smaakt naar sinaasappel en cara- mel. „De dag voordat we het ijs gaan draaien, maken we de ba sismix", legt Van Esch uit. „Die bestaat uit melk, suikers, bind middelen en, in het geval van de Kus van Maxima, kruiden en specerijen uit Zuid-Amerika. De mix wordt gepasteuriseerd en teruggekoeld naar 4C. Dan laten we het een nacht staan en gaan vervolgens het ijs draaien. We gebruiken zo weinig mogelijk kleur- en smaakstoffen." „Het recept van de Kus van Maxima is overigens geheim", lacht ze. „We krijgen er veel re acties op, meestal van mannen die het ijsje wel eens uit willen proberen. Maar de meeste men sen kiezen toch voor vanille." Naast roomijs verkoopt het Melkhuis ook sorbetijs voor mensen met een lactoseallergie: zonder melk, maar met diverse soorten fruit. Van Esch:„Mango en passievrucht zijn mijn favo riet, al is ons rabarberijs ook niet te versmaden." In het seizoen kun je er bijna dagelijks terecht. „Omdat we toch thuisblijven voor de koeien zijn we zes dagen per week geopend voor een lek kere stop. Met een Kus." zaterdag 28 april 2018 GO A moet Nog een dessert? 7,9 (Prijs/kwaliteit telt dubbel) John van Esch runt met zijn vrouw Gabri het Melkhuis in Ter hole, waar ze onder meer zelfgemaakt ijs verkopen. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53