h
0
0
Zaai
Even naar het Melkhuis
voor een 'kus van Maxima'
MARGOT
17
BS
W-.V-* ft
■ykT?hé^0
nfc§vW![»i ft;J
~i: V
k~t
S;
onze Vlaamse buren. Belgen wensen veel voor
weinig. Nou, dat biedt De Zeester wel. Neem
mijn langwerpige bord met slip tongetjes, die
op de kaart worden aangeprezen als 'slibtong
die sliptong had moeten heten'. Je kunt het
ook in één goed keer opschrijven, denken we
dan. Maar goed, de drie sliptongen zijn niet
petieterig. Ze zijn prachtig bruin gebakken, en
zeker niet te ver gegaard. De vis wordt geflan
keerd door beetgare wortel, broccoli, bloem
kool en schijfjes citroen. Er ligt een knijpertje
naast. Attent! Een serveerster zet verder een
flinke schaal Vlaamse frieten en een bak sa
lade op tafel.
We noteren een smetje: twee van de drie
tongetjes hebben kuit. Van maart tot en mei
schiet tong kuit. Dat is ook de reden waarom
veel restaurants in die periode tong van de
kaart halen. Je wilt volgend jaar ook tong en
bovendien oogt het niet zo smakelijk. Tegelij
kertijd zit viskuit boordevol vitaminen. Su-
perfood eigenlijk. Aan de overkant van de tafel
wordt een zalmfilet verorberd. De garing is
prima, de kreeften-vissaus zalvend. Het stukje
groentetaart gaat erin als koek. De zoutgraad is
op alle borden uitstekend. Kortom, de keuken
snapt het.
De huisgemaakte appeltaart komt met een bol
vanille-ijs. Het is een knoert van een punt,
maar zo fris en fruitig dat je toch adjundum
gaat. De serveerster regelt voor mijn gezellin
ook vers fruit met ijs. Het staat niet op de
kaart, maar het team van De Zeester is zo
flexibel als een werknemer met een nuluren-
contract. U vraagt, wij draaien! Kijk, dat is ser
vice. Op alle fronten laat De Zeester zien hoe
het moet. Een reisje naar Gorishoek is dus het
einde.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Het was afgelopen week Landelijke Zaaidag
voor bijen en vlinders. Niet alleen een
leuk, maar vooral een goed initiatief. Om
dat er nog steeds gezaaid kan worden doe ik een
oproep aan u: Zaai biologische zaden! Zaai, zodat
niet alleen de bijen en vlinders, maar ook kevers
en hommels kunnen blijven voortbestaan.
Want wat is er aan de hand? Er zijn steeds minder
insecten en dus ook steeds minder bestuivende
dieren. En dat is zorgelijk, want met name de
bijen zijn belangrijk voor het voortbestaan van
gewassen. Voor meer dan zeventig procent is de
bij, jawel dat kleine, zwart/gele zoemende
beestje, verantwoordelijk voor alles wat in de
schappen van de supermarkt ligt. Volgens Ein-
stein volgt de uitsterving van de mensheid bin
nen vier jaar nadat de bij uitgestorven is.
Normaliter hou ik niet van oproepen, maar nu
maak ik toch een uitzondering. Bij mij in de tuin
zag ik het ook tijdens de bijentelling afgelopen
weekend: er vliegt verdacht weinig zoemends
rond en dat terwijl ik een groene, ietwat verwil
derde, tuin met bloemen heb. Ideaal voor de be-
stuivers, zou je denken en ze zijn dan ook van
harte welkom. Dus zaaide ook ik biologische za
den. Laten we daarnaast met z'n allen minder tot
geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken: niet
alleen slecht voor voor dieren maar ook voor ons
zelf.
Bijen maken honing, daar maken we deze week
een honingkoek mee. Neem 100 gram donkere
basterdsuiker, 250 gram zelfrijzend bakmeel, een
snuf nootmuskaat, wat kruidnagelpoeder, 125
gram honing, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel
gembersiroop. Meng alles door elkaar en voeg wat
melk toe. Zo, dat het geheel wat dikker wordt dan
cakemeel. Bak 45 minuten in de oven op 150 C in
een cakeblik. Lekker voor na het zaaien.
Volgens Einstein volgt de uitsterving van de
mensheid binnen vier jaar nadat de bij uitgestorven
is
TERHOLE Bij ijssalon het Melk
huis in Terhole is het seizoen be
gonnen. Het melkveebedrijf is
weer open voor een heerlijk am
bachtelijk bereid roomijsje, met
als belangrijkste ingrediënt de
melk van hun eigen roodbonte
koeien. Naast de traditionele
smaken als vanille, hazelnoot,
chocolade, aardbeien en pistache
verkopen ze ook een ijsje onder
de naam Kus van Maxima.
De kleur van dit ijsje is wat
oranje-bruin", vertelt Gabri van
Esch, die samen met haar man
John het Melkhuis runt. Het
smaakt naar sinaasappel en cara-
mel. „De dag voordat we het ijs
gaan draaien, maken we de ba
sismix", legt Van Esch uit. „Die
bestaat uit melk, suikers, bind
middelen en, in het geval van de
Kus van Maxima, kruiden en
specerijen uit Zuid-Amerika. De
mix wordt gepasteuriseerd en
teruggekoeld naar 4C. Dan laten
we het een nacht staan en gaan
vervolgens het ijs draaien. We
gebruiken zo weinig mogelijk
kleur- en smaakstoffen."
„Het recept van de Kus van
Maxima is overigens geheim",
lacht ze. „We krijgen er veel re
acties op, meestal van mannen
die het ijsje wel eens uit willen
proberen. Maar de meeste men
sen kiezen toch voor vanille."
Naast roomijs verkoopt het
Melkhuis ook sorbetijs voor
mensen met een lactoseallergie:
zonder melk, maar met diverse
soorten fruit. Van Esch:„Mango
en passievrucht zijn mijn favo
riet, al is ons rabarberijs ook niet
te versmaden." In het seizoen
kun je er bijna dagelijks terecht.
„Omdat we toch thuisblijven
voor de koeien zijn we zes dagen
per week geopend voor een lek
kere stop. Met een Kus."
zaterdag 28 april 2018
GO
A
moet
Nog een dessert?
7,9
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
John van Esch runt met zijn vrouw Gabri het Melkhuis in Ter
hole, waar ze onder meer zelfgemaakt ijs verkopen.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE