16 WEE
Is De Zeester
een ster in
culinair
Zeeland? Om
die vraag te
beantwoorden,
tuffen we naar het
'einde van de
wereld':
Gorishoek!
ETEN DE ZEESTER, G0RISH0EK
«T
Het is een zweetdrijvende zaterdag
in april. Met het kwik rond de 25
graden spoeden we ons naar de
waterkant. Het liefst een kant
waar iets lekkers te verhapstukken
is. Ons reisdoel wordt buurtschap Gorishoek,
een toeristisch bolwerk op zuidwestelijk Tho-
len. Een kronkelig polderweggetje voert ons
naar De Zeester: een brasserie pal aan de Oos-
terschelde. „Zo zeg, wat een panorama! Breder
dan de breedste breedbeeld-televisie", gilt
mijn gezellin verrukt. Er staat geen zuchtje
wind. Aan de 'overkant' ligt Yerseke bedaard te
zijn. Klikkerdeklik. Zo, de foto's hebben we. De
blauw geschilderde brasserie is van buiten
minder adembenemend. Een likje verfis niet
voor zijn tijd. IJzeren delen zijn roestig en het
witte golfplaten dak oogt smoezelig. De enigs
zins troosteloze staat van het pand is de uitba
ters van De Zeester - de familie Goudzwaard
uit Poortvliet - niet aan te rekenen. Ze zijn
slechts huurder, legt 'schoondochter' en be
drijfsleider Iris Krijnen uit. Toch wel jammer,
want een frisse zaak op zo'n sensationele plek
is geheid een winner. Waar in Zeeland springt
de vis bijna op je bord? Nou hier dus.
Nu we hier toch zijn.We zijgen neer op het
terras, waar eters op ruwhouten banken on
deruit zakken. Denkend aan onze derrière
kiezen we kunststof rotanstoelen aan stan
daard terrastafeltjes. Rondspiedend krijgen
we trek. De gerechten bij de buren ogen appe
tijtelijk en fris. Net als de dames in de bedie
ning. Ze zijn goedlachs, snel en scherp: 'let op,
uw bord is heet'! Personeelsgebrek in de ho
reca? Dat probleem kent De Zeester niet. Iris
Krijnen: „We hebben een vast team. De mei
den komen met plezier werken. Al jaren. Ik
mag dus niet klagen."
Klagen doen wij ook niet als we ons vispalet
en ons vega-proeverijtje aanschouwen. Het
ziet er spartelvers uit. Op een azuurblauw
bord liggen gerookte zalm en paling, garnalen
en tonijnsalade, als ook wat groene garnituur.
De zalm torst grote kappertjes. Dat zien we
graag. De druppels whiskysaus en de frisse to
nijnsalade komen niet uit een emmer van de
groothandel, maar zijn overduidelijk zelfge
maakt. De plank van mangohout die voor
mijn neus verschijnt, draagt een drieluik: een
paprika-tomatensoepje, een kaaskroket en een
salade Caprese (tomaat, mozzarella, pesto).
Leuke presentatie, maar nog fijner is de
smaak. De homemade kaaskroket is romig van
binnen, het paneerjasje knapperig. De soep,
ook eigen recept, scoort hoog. Volle smaak,
niet te zout, decent pikant je. Het is allemaal
geen hogere kookkunst, maar wel verdraaid
goed uitgevoerd. „Very pleasing"recenseert
mijn tafeldame.
Als je ze op kunt, wel. We zien gigaspiezen bij
HET MENU
WAAR
Sint Maartensdijk
REKENING
zaterdag 28 april 2018
De Zeester snapt hoe het
Frank Balkenende
Toch iets eten?
Hoe is het voorgerecht?
Zijn de hoofdgerechten ook om op te vreten?
A Kok Mischa Michels maakt het bord met paling op.
-4 Bedrijfsleidster Iris Krijnen serveert de friet.
Vanaf het terras van De Zeester heb je zicht op de
Oosterschelde. foto's joh an van der heijden
Bij De Zeester be
ginnen de voorge
rechten bij 4,75
euro (brood met
dipjes). Ze lopen
op tot 11,75 (car
paccio én Thaise
salade met bief
stukpuntjes). Het
voordeligste hoofd
gerecht is de huis-
gemarineerde su
persaté (18,00), het
duurste gebakken
paling (27,00). De
kaart telt ook drie
vegetarische ge
rechten. Informeer
bij de chef of die
qua ingrediënten
de toets der kritiek
kunnen doorstaan.
2?
6°
Brasserie de Zeester
Gorishoeksedijk 35
Scherpenisse
Hartogsweg
O)
S
c
cu
X
2 cappuccino
5,00
2 bruiswater
4,40
1 espresso
2,20
1 vispalet
11,50
1 vega-proeverij
10,50
1 zalmfilet
19,50
1 sliptong
21,50
1 appeltaart met ijs
4,75
1 ijs met fruit
4,50
Totaal:
83,85
v4 A*
I