16 WEE Is De Zeester een ster in culinair Zeeland? Om die vraag te beantwoorden, tuffen we naar het 'einde van de wereld': Gorishoek! ETEN DE ZEESTER, G0RISH0EK «T Het is een zweetdrijvende zaterdag in april. Met het kwik rond de 25 graden spoeden we ons naar de waterkant. Het liefst een kant waar iets lekkers te verhapstukken is. Ons reisdoel wordt buurtschap Gorishoek, een toeristisch bolwerk op zuidwestelijk Tho- len. Een kronkelig polderweggetje voert ons naar De Zeester: een brasserie pal aan de Oos- terschelde. „Zo zeg, wat een panorama! Breder dan de breedste breedbeeld-televisie", gilt mijn gezellin verrukt. Er staat geen zuchtje wind. Aan de 'overkant' ligt Yerseke bedaard te zijn. Klikkerdeklik. Zo, de foto's hebben we. De blauw geschilderde brasserie is van buiten minder adembenemend. Een likje verfis niet voor zijn tijd. IJzeren delen zijn roestig en het witte golfplaten dak oogt smoezelig. De enigs zins troosteloze staat van het pand is de uitba ters van De Zeester - de familie Goudzwaard uit Poortvliet - niet aan te rekenen. Ze zijn slechts huurder, legt 'schoondochter' en be drijfsleider Iris Krijnen uit. Toch wel jammer, want een frisse zaak op zo'n sensationele plek is geheid een winner. Waar in Zeeland springt de vis bijna op je bord? Nou hier dus. Nu we hier toch zijn.We zijgen neer op het terras, waar eters op ruwhouten banken on deruit zakken. Denkend aan onze derrière kiezen we kunststof rotanstoelen aan stan daard terrastafeltjes. Rondspiedend krijgen we trek. De gerechten bij de buren ogen appe tijtelijk en fris. Net als de dames in de bedie ning. Ze zijn goedlachs, snel en scherp: 'let op, uw bord is heet'! Personeelsgebrek in de ho reca? Dat probleem kent De Zeester niet. Iris Krijnen: „We hebben een vast team. De mei den komen met plezier werken. Al jaren. Ik mag dus niet klagen." Klagen doen wij ook niet als we ons vispalet en ons vega-proeverijtje aanschouwen. Het ziet er spartelvers uit. Op een azuurblauw bord liggen gerookte zalm en paling, garnalen en tonijnsalade, als ook wat groene garnituur. De zalm torst grote kappertjes. Dat zien we graag. De druppels whiskysaus en de frisse to nijnsalade komen niet uit een emmer van de groothandel, maar zijn overduidelijk zelfge maakt. De plank van mangohout die voor mijn neus verschijnt, draagt een drieluik: een paprika-tomatensoepje, een kaaskroket en een salade Caprese (tomaat, mozzarella, pesto). Leuke presentatie, maar nog fijner is de smaak. De homemade kaaskroket is romig van binnen, het paneerjasje knapperig. De soep, ook eigen recept, scoort hoog. Volle smaak, niet te zout, decent pikant je. Het is allemaal geen hogere kookkunst, maar wel verdraaid goed uitgevoerd. „Very pleasing"recenseert mijn tafeldame. Als je ze op kunt, wel. We zien gigaspiezen bij HET MENU WAAR Sint Maartensdijk REKENING zaterdag 28 april 2018 De Zeester snapt hoe het Frank Balkenende Toch iets eten? Hoe is het voorgerecht? Zijn de hoofdgerechten ook om op te vreten? A Kok Mischa Michels maakt het bord met paling op. -4 Bedrijfsleidster Iris Krijnen serveert de friet. Vanaf het terras van De Zeester heb je zicht op de Oosterschelde. foto's joh an van der heijden Bij De Zeester be ginnen de voorge rechten bij 4,75 euro (brood met dipjes). Ze lopen op tot 11,75 (car paccio én Thaise salade met bief stukpuntjes). Het voordeligste hoofd gerecht is de huis- gemarineerde su persaté (18,00), het duurste gebakken paling (27,00). De kaart telt ook drie vegetarische ge rechten. Informeer bij de chef of die qua ingrediënten de toets der kritiek kunnen doorstaan. 2? 6° Brasserie de Zeester Gorishoeksedijk 35 Scherpenisse Hartogsweg O) S c cu X 2 cappuccino 5,00 2 bruiswater 4,40 1 espresso 2,20 1 vispalet 11,50 1 vega-proeverij 10,50 1 zalmfilet 19,50 1 sliptong 21,50 1 appeltaart met ijs 4,75 1 ijs met fruit 4,50 Totaal: 83,85 v4 A* I

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 52