Poolse afwasser is nu kok Minister: Ramingen benadelen uienmarkt niet 3 OASEjffl1^ Kunnen buitenlandse krachten het personeelsge brek in de horeca oplossen? Niet uitsluitend, zegt Hein Rob bers van strandrestaurant De Oase in Domburg, die 28 mede werkers op de werkvloer heeft rondlopen. „Je zit soms met de taal, maar vooral met huisvesting. Dat is echt een groot probleem." Robbers kijkt dus breed naar de arbeidsmarkt. Buitenlanders prima, maar in Zeeland zijn ook nog krachten te vinden. Zo heeft hij ook enkele mensen via het Walcherse werkvoorzieningen- bedrijf Orionis in dienst geno men. Toch herbergt de brigade van De Oase enkele buitenlanders. Via via kwam Robbers aan een Ierse jongen die toevallig familie heeft in Aagtekerke. ,Ik heb ook een zelfstandig kok uit Polen. Hij werkt al acht jaar hier. Hij stond eerst in de spoelkeuken, maar ver telde dat hij thuis schik heeft in koken. Die heb ik een kans gege ven." Nu is Marcin Maszerowski zelfstandig kok en chef de partie in het bijzonder. In een razend tempo dresseert hij borden. Be stelbon erbij en weg met die vis jes. Hij is blij met zijn baan. „Ik verdien een goede boterham. In Polen is geen werk te vinden. Ie dereen vertrekt. Mijn ouders wer ken bijvoorbeeld in Londen, mijn broer zit in Duitsland." Marcin prijst zich gelukkig dat hij de kans kreeg zich binnen De Oase te ontwikkelen. „Dat moti veert me enorm." Personeelsleve- rancier Happy- Staff uit Goes zet ook buiten landse krachten in als de kans zich voordoet. Ruud van Hou ten: „De Zeeuwse vijver is klein, dus kijk je ook naar andere mogelijk heden. Zo hebben we een groepje Schotse rugby ers als vakantiekrachten kun nen inzetten. In hun vrije tijd trainen ze bij Tovaal in Goes. Het is leuk als je zo'n combinatie kunt maken." Dat schrijft minister Carola Schou ten (Landbouw, Natuur en Voed selkwaliteit) in antwoord op vragen van CDA-Kamerleden Joba van den Berg en Jaco Geurts. Van den Berg vroeg de minister om opheldering na klachten van akkerbouwer Kees Hanse uit Zie- rikzee. Hij vindt dat actie onderno men moet worden tegen de voorlo pige ramingen van het CBS. Vol gens Hanse schat het CBS de uien- oogst elk jaar in september te roos kleurig in. Bij de definitieve raming in februari wordt dit naar beneden bijgesteld. „Jaar op jaar blijkt dat het CBS ernaast zit en altijd ten nadele van onze sector. Door deze cijfers slaat de hele handel dood. Dat hou den we op den duur niet vol", zei Hanse eerder in deze krant. Land en tuinbouworganisatie ZLTO steunt hem. Bijstellen Minister Schouten bestrijdt de be weringen van Hanse. Zij stelt dat de ramingen voor de uienoogst tussen 2010 en 2017 vier keer naar boven zijn bijgesteld en vier keer naar be neden. Voor aardappelen zijn in de zelfde periode de cijfers drie keer naar beneden en vijf keer omhoog bijgesteld. Dat de definitieve ramingen al tijd lager uitvallen, is volgens haar niet juist. Schouten schrijft ook dat het CBS een onafhankelijke partij is. „Zonder een voorlopige raming door het CBS is het zeer waar schijnlijk dat deze prijszetting ook zal plaatsvinden, maar dan op basis van eigen, wellicht minder transpa rante gegevens, die verzameld wor den door individuele ketenpar tijen." Hoewel de voorlopige oogstra- mingen geen Europese verplichting zijn, is het volgens Schouten nood zakelijk om de voorlopige oogstra- mingen te blijven publiceren. Het CBS moet de cijfers openbaar ma ken. „Met deze publicatie wordt ook voorzien in een nationale behoefte aan transparante en onafhankelijke cijfers." zaterdag 28 april 2018 voor een fatsoenlijk loon Em9 A Hein Robbers (I) van De Oase en Ruud van Houten (r) van HappyStaff. De Poolse Marcin Maszerowski heeft het naar zijn zin bij De Oase in Domburg. FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA De voorlopige ramingen van de uienoogst door het Centraal Bu reau voor de Statistiek (CBS) verstoren de markt niet. Cornelleke Blok Den Haag

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 39