Poolse afwasser is nu kok
Minister: Ramingen benadelen uienmarkt niet
3
OASEjffl1^
Kunnen buitenlandse
krachten het personeelsge
brek in de horeca oplossen?
Niet uitsluitend, zegt Hein Rob
bers van strandrestaurant De
Oase in Domburg, die 28 mede
werkers op de werkvloer heeft
rondlopen. „Je zit soms met de
taal, maar vooral met huisvesting.
Dat is echt een groot probleem."
Robbers kijkt dus breed naar de
arbeidsmarkt. Buitenlanders
prima, maar in Zeeland zijn ook
nog krachten te vinden. Zo heeft
hij ook enkele mensen via het
Walcherse werkvoorzieningen-
bedrijf Orionis in dienst geno
men.
Toch herbergt de brigade van
De Oase enkele buitenlanders.
Via via kwam Robbers aan een
Ierse jongen die toevallig familie
heeft in Aagtekerke. ,Ik heb ook
een zelfstandig kok uit Polen. Hij
werkt al acht jaar hier. Hij stond
eerst in de spoelkeuken, maar ver
telde dat hij thuis schik heeft in
koken. Die heb ik een kans gege
ven." Nu is Marcin Maszerowski
zelfstandig kok en chef de partie
in het bijzonder. In een razend
tempo dresseert hij borden. Be
stelbon erbij en weg met die vis
jes. Hij is blij met zijn baan. „Ik
verdien een goede boterham. In
Polen is geen werk te vinden. Ie
dereen vertrekt. Mijn ouders wer
ken bijvoorbeeld in Londen, mijn
broer zit in Duitsland." Marcin
prijst zich gelukkig dat hij de kans
kreeg zich binnen De Oase te
ontwikkelen. „Dat moti
veert me enorm."
Personeelsleve-
rancier Happy-
Staff uit Goes
zet ook buiten
landse krachten
in als de kans
zich voordoet.
Ruud van Hou
ten: „De
Zeeuwse vijver is
klein, dus kijk je ook
naar andere mogelijk
heden. Zo hebben we
een groepje Schotse rugby
ers als vakantiekrachten kun
nen inzetten. In hun vrije tijd
trainen ze bij Tovaal in Goes. Het
is leuk als je zo'n combinatie kunt
maken."
Dat schrijft minister Carola Schou
ten (Landbouw, Natuur en Voed
selkwaliteit) in antwoord op vragen
van CDA-Kamerleden Joba van
den Berg en Jaco Geurts.
Van den Berg vroeg de minister
om opheldering na klachten van
akkerbouwer Kees Hanse uit Zie-
rikzee. Hij vindt dat actie onderno
men moet worden tegen de voorlo
pige ramingen van het CBS. Vol
gens Hanse schat het CBS de uien-
oogst elk jaar in september te roos
kleurig in. Bij de definitieve raming
in februari wordt dit naar beneden
bijgesteld. „Jaar op jaar blijkt dat het
CBS ernaast zit en altijd ten nadele
van onze sector. Door deze cijfers
slaat de hele handel dood. Dat hou
den we op den duur niet vol", zei
Hanse eerder in deze krant. Land
en tuinbouworganisatie ZLTO
steunt hem.
Bijstellen
Minister Schouten bestrijdt de be
weringen van Hanse. Zij stelt dat de
ramingen voor de uienoogst tussen
2010 en 2017 vier keer naar boven
zijn bijgesteld en vier keer naar be
neden. Voor aardappelen zijn in de
zelfde periode de cijfers drie keer
naar beneden en vijf keer omhoog
bijgesteld.
Dat de definitieve ramingen al
tijd lager uitvallen, is volgens haar
niet juist. Schouten schrijft ook dat
het CBS een onafhankelijke partij
is. „Zonder een voorlopige raming
door het CBS is het zeer waar
schijnlijk dat deze prijszetting ook
zal plaatsvinden, maar dan op basis
van eigen, wellicht minder transpa
rante gegevens, die verzameld wor
den door individuele ketenpar
tijen."
Hoewel de voorlopige oogstra-
mingen geen Europese verplichting
zijn, is het volgens Schouten nood
zakelijk om de voorlopige oogstra-
mingen te blijven publiceren. Het
CBS moet de cijfers openbaar ma
ken.
„Met deze publicatie wordt ook
voorzien in een nationale behoefte
aan transparante en onafhankelijke
cijfers."
zaterdag 28 april 2018
voor een fatsoenlijk loon
Em9
A Hein Robbers (I) van De Oase en Ruud van Houten (r) van HappyStaff.
De Poolse Marcin
Maszerowski heeft het
naar zijn zin bij De Oase
in Domburg.
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA
De voorlopige ramingen van de
uienoogst door het Centraal Bu
reau voor de Statistiek (CBS)
verstoren de markt niet.
Cornelleke Blok
Den Haag