'C f u r-~ 11 IJSHOCKEY TILBURG TRAPPERS Topsport en vegetarisch eten kunnen prima gecombineerd worden, zo bewijzen Trappers-spelers Jordy van Oorschot, Nardo Nagtzaam en Mitch Bruijsten. Al die troep die in beesten wordt gespoten, krijg je toch ook in je lijf? Vlees noch vis heeft veelal een negatieve bijklank, maar drie spelers van de Til- burgse ijshockey club Trappers kiezen er bewust voor. Mitch Bruijsten, Nardo Nagtzaam en Jordy van Oorschot zijn sinds ruim een jaar vegetariër. En dat be leven zij juist heel positief. Wat heet; vorige week werd het team, mede door hun inbreng, voor de derde keer kampioen op het derde Duitse niveau. Het was geen gezamenlijke actie; de drie ijshockeyers maakten die keuze los van elkaar. „Maar het is wel prettig dat we met meerderen zijn", vindt Mitch Bruijsten, wiens broer en teamgenoot Kevin juist een enorme vleeseter is. „De andere jongens maken vaak grapjes als wij aan onze vegetarische maaltijd zit ten na een wedstrijd", aldus Van Oorschot. „Maar als zij langskomen met een groot stuk vlees op hun bord, dan zeggen wij: 'daar gaat om te vragen of ze bij het eten re kening willen houden met de ve getariërs. „Dat gebeurt altijd net jes", weet Nagtzaam." Alledrie zijn ze niet 'cold turkey' afgestapt van vlees en vis. „Ge woon steeds wat minder werkt bedoeling is dat mensen vlees eten. „Dieren die een ander dier opeten, beginnen niet voor niets met de maag, waar planten in zitten." Nagtzaam begon vlees- en vis- loos te eten toen zijn moeder zo'n dieet moest volgen vanwege een ziekte. „Het was makkelijk om dan hetzelfde te eten. En het was even wennen, maar nu wil ik niet meer anders. Vlees vervangen is heel goed te doen. In de supermarkten had je eerst een paar vegetarische producten, maar tegenwoordig liggen er schappen mee vol. Daar zitten veel lekkere dingen bij. En in restaurants staat ook altijd wel minimaal één vege tarisch gerecht op de kaart, zelfs bij McDonald's. In Duitsland hebben ze daar ook een röstiburger, heel lekker." Notenballen Na een wedstrijd is het gebruikelijk dat het thuisspelende team een maaltijd verzorgt voor beide ploegen. Bij Trap pers levert de keuken van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis het eten voor de ijshockeyers aan, met keurig een apart zakje voor de vegetariërs. „Wat ik het lekkerste vind? Iets met een soort notenballen", zegt Van Oorschot. Voor elke uitwed strijd pleegt iemand een tele foontje naar de tegenstander weer een jaar van je leven'." Het trio vegetariërs is van me ning dat het eten van vlees geen en kel doel dient en zelfs ongezond is. „Want welke voedingswaarde haal je uit vlees?", vraagt Bruijsten zich hardop af. „Proteïne", geeft Nagtzaam het antwoord dat Bruijsten uiteraard al be kend was. „Maar in groente zit nog veel meer proteïne. Als je ziet wat er alle maal voor troep gespoten wordt in beesten die voor de con sumptie zijn, dan krijg jij dat toch ook in je lijf als je dat vlees eet?! Dat kan nooit gezond zijn. En er zijn ook steeds vaker van die schandalen in de voedingsbranche." Hij denkt zelfs dat het niet de volgens mij het beste", stelt Bruij sten. De anderen knikken. „En heel soms kan het weieens gebeuren dat je er niet onderuit komt om een stukje vlees of vis te eten, als er echt geen alternatiefis. Ergens on derweg bijvoorbeeld. We krijgen geen straf of zo als we dat dan toch eten, hè." Ze hebben nog geen medespelers in hun 'kamp' kunnen krijgen. „Ie dereen moet dat helemaal voor zichzelf bepalen", aldus Van Oor schot. „Ivy van den Heuvel heeft het even geprobeerd, maar hield het niet vol. En andere jongens stellen er weieens vragen over. Daar begint het mee. Als je er maar genoeg informatie over hebt, is de kans groot dat je op z'n minst gaat overwegen om vegetarisch te gaan eten." woensdag 18 april 2018 Nardo Nagtzaam (I), Kevin Bruijsten (m) en Jordy van Oorschot genieten van een vegetari sche maaltijd, foto beeld werkt Vlees voegt niks toe voor de Vegaboys van Trappers Max van der Put Tilburg Mitch Bruijsten moet niks meer van vlees hebben, net als twee Tilburgse ploeggeno ten. —Mitch Bruijsten (29)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 43