'C f
u
r-~
11
IJSHOCKEY TILBURG TRAPPERS
Topsport en vegetarisch eten
kunnen prima gecombineerd worden,
zo bewijzen Trappers-spelers Jordy van
Oorschot, Nardo Nagtzaam en Mitch
Bruijsten.
Al die troep die in
beesten wordt
gespoten, krijg je
toch ook in je lijf?
Vlees noch vis heeft
veelal een negatieve
bijklank, maar drie
spelers van de Til-
burgse ijshockey club
Trappers kiezen er bewust voor.
Mitch Bruijsten, Nardo Nagtzaam
en Jordy van Oorschot zijn sinds
ruim een jaar vegetariër. En dat be
leven zij juist heel positief. Wat
heet; vorige week werd het team,
mede door hun inbreng, voor de
derde keer kampioen op het derde
Duitse niveau.
Het was geen gezamenlijke actie;
de drie ijshockeyers maakten die
keuze los van elkaar. „Maar het is
wel prettig dat we met meerderen
zijn", vindt Mitch Bruijsten, wiens
broer en teamgenoot Kevin juist
een enorme vleeseter is. „De andere
jongens maken vaak grapjes als wij
aan onze vegetarische maaltijd zit
ten na een wedstrijd", aldus Van
Oorschot. „Maar als zij langskomen
met een groot stuk vlees op hun
bord, dan zeggen wij: 'daar gaat
om te vragen of ze bij het eten re
kening willen houden met de ve
getariërs. „Dat gebeurt altijd net
jes", weet Nagtzaam."
Alledrie zijn ze niet 'cold turkey'
afgestapt van vlees en vis. „Ge
woon steeds wat minder werkt
bedoeling is dat mensen vlees eten.
„Dieren die een ander dier opeten,
beginnen niet voor niets met de
maag, waar planten in zitten."
Nagtzaam begon vlees- en vis-
loos te eten toen zijn moeder zo'n
dieet moest volgen vanwege een
ziekte. „Het was makkelijk om dan
hetzelfde te eten. En het was even
wennen, maar nu wil ik niet meer
anders. Vlees
vervangen is
heel goed
te doen. In
de supermarkten had je eerst een
paar vegetarische producten, maar
tegenwoordig liggen er schappen
mee vol. Daar zitten veel lekkere
dingen bij. En in restaurants staat
ook altijd wel minimaal één vege
tarisch gerecht op de kaart, zelfs bij
McDonald's. In Duitsland hebben
ze daar ook een röstiburger, heel
lekker."
Notenballen
Na een wedstrijd is het
gebruikelijk dat het
thuisspelende team een
maaltijd verzorgt voor
beide ploegen. Bij Trap
pers levert de keuken van
het Elisabeth TweeSteden
Ziekenhuis het eten voor
de ijshockeyers aan, met
keurig een apart zakje voor
de vegetariërs. „Wat ik het
lekkerste vind? Iets met een
soort notenballen", zegt Van
Oorschot. Voor elke uitwed
strijd pleegt iemand een tele
foontje naar de tegenstander
weer een jaar van je leven'."
Het trio vegetariërs is van me
ning dat het eten van vlees geen en
kel doel dient en zelfs ongezond is.
„Want welke voedingswaarde haal
je uit vlees?", vraagt Bruijsten zich
hardop af. „Proteïne", geeft
Nagtzaam het antwoord dat
Bruijsten uiteraard al be
kend was. „Maar in
groente zit nog veel
meer proteïne. Als
je ziet wat er alle
maal voor troep
gespoten wordt
in beesten die
voor de con
sumptie zijn, dan
krijg jij dat toch
ook in je lijf als je dat vlees
eet?! Dat kan nooit gezond
zijn. En er zijn ook steeds
vaker van die schandalen in
de voedingsbranche." Hij
denkt zelfs dat het niet de
volgens mij het beste", stelt Bruij
sten. De anderen knikken. „En heel
soms kan het weieens gebeuren dat
je er niet onderuit komt om een
stukje vlees of vis te eten, als er
echt geen alternatiefis. Ergens on
derweg bijvoorbeeld. We krijgen
geen straf of zo als we dat dan toch
eten, hè."
Ze hebben nog geen medespelers
in hun 'kamp' kunnen krijgen. „Ie
dereen moet dat helemaal voor
zichzelf bepalen", aldus Van Oor
schot. „Ivy van den Heuvel heeft
het even geprobeerd, maar hield
het niet vol. En andere jongens
stellen er weieens vragen over.
Daar begint het mee. Als je er maar
genoeg informatie over hebt, is de
kans groot dat je op z'n minst gaat
overwegen om vegetarisch te gaan
eten."
woensdag 18 april 2018
Nardo Nagtzaam (I), Kevin Bruijsten (m) en
Jordy van Oorschot genieten van een vegetari
sche maaltijd, foto beeld werkt
Vlees voegt niks toe voor
de Vegaboys van Trappers
Max van der Put
Tilburg
Mitch Bruijsten moet niks
meer van vlees hebben, net
als twee Tilburgse ploeggeno
ten.
—Mitch Bruijsten (29)