[7,
0
0
O
Nest
Scharrelkip uit de oven
is altijd een feestje
MARGOT
T
E 17
proefd hebben. Het stuk rundvlees weegt
een slordige 300 gram. Ik kom tot iets meer
dan de helft. Zonde, want de ribeye is uit
muntend. De typische, ietwat rokerige grill-
smaak stuwt het mooie stuk vlees naar grote
hoogten. En dan die bearnaisesaus die erbij
komt: vol en licht fris tegelijk. Dit gerecht is
een carnivorencarnaval. Daardoor nemen we
de bijgerechten voor lief. De aardappelgratin
is immens van smaak. De groene asperges
gewikkeld in spek wat flauw en het stoof-
peertje hebben we liever een seizoen eerder.
Het gegrilde babymaïskolfje met kerrie is
ronduit raar.
De tournedos van de tafelgenoot komt niet
van de grill, maar gewoon uit de pan. Hij is
door een rietje te zuigen zo mals. Het is bijna
jammer dat er een emmer aan jagersaus
overheen is gegaan. Wat frisse garnituren
hadden overigens niet misstaan.
U zult begrijpen dat een dessert na twee
zulke masculiene borden eigenlijk overbodig
is. Toch kiezen we er een, zij het op karakter.
Een groot glas met galia- en watermeloen en
druiven, getopt met vanilleijs. Daar moeten
we ons eerst doorheen eten, voordat we het
fruit kunnen bereiken. Desondanks is het
een smakelijk toetje. We komen tot de helft.
Een hele prestatie, vinden we zelf.
Het vlees sowieso. In Sluiskil schatten ze
rundvlees op waarde. We willen niets anders
meer dan die houtskoolgrill, al had het een
onsje minder gemogen. Tweehonderd gram
vlees is ook heel behoorlijk. En anders vra
gen we volgende keer vriendelijk om een
doggy bag.
W eindscoi
BEOORDELING
Voorgerecht
I loofdgereeht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Hebban olla vogala nestashagunnan hinase hic
anda tu wat unbidan we nu?' Dit zijn de al
lereerste woorden die in het Nederlands
werden opgeschreven, door een monnik, rond
1100, in een liefdesliedje. Het betekent: 'Alle vo
gels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik, waar
wachten we nog op?'
Ik moest van de week aan deze zinnen denken.
Tijdens mijn hardlooprondjes zie ik op dit mo
ment overal vogels die druk in de weer zijn met
hun nesten. De een maakt een heel rommelig
nest van een hoop takjes, veertjes en gras in de
struiken, een ander zit hoog op een troon in de
kruin van een boom en weer elders zie ik merels
verdwijnen voor een gestructureerd nest. Samen
zijn ze druk doende van alles te verzamelen om
straks hun eieren te kunnen leggen.
In een struik in de tuin hebben mussen een
prachtig nestje gemaakt. Zelfs stukken plastic
zijn erin verwerkt. Ik verheug me nu al op het ge
piep dat er straks te horen zal zijn. Stuk voor stuk
vind ik die vogelnesten kleine kunstwerkjes. Het
is wat om ieder jaar weer in weer en wind zo'n
plek te maken om de eieren in uit te broeden.
Vandaag een vogelnest op het menu. Een Vlaams
vogelnestje is een gehaktbal met een hardgekookt
ei daarin. Ook lekker en weer eens wat anders.
Kook 4 eieren hard en pel ze. Haal 4 ons gehakt
bij de slager, meng met wat zout en peper, een ei
en paneermeel. Maak vier ballen, maak in ieder
een kuiltje. Leg daar het ei in en kneed het vlees
rondom het ei totdat het een egale bal wordt. Bak
ze 30 minuten in een flinke klont boter. Serveer
bij een stamppot van raapstelen.
Ik verheug me nu al op het gepiep dat er straks te
horen zal zijn. Stuk voor stuk vind ik die vogelnesten
kleine kunstwerkjes
BRUINISSE Bram en Claudia
de Ronde uit Bruinisse begon
nen twee jaar geleden met hun
Zeker Zeeuwse scharrelkippen.
Aanvankelijk hadden ze 500
exemplaren, inmiddels zijn dat
er wel 3000. „Een uit de hand
gelopen hobby, zo kun je het
wel noemen", zegt Bram de
Ronde lachend.
„De vraag naar onze scharrel-
kippen was meteen zo groot,
dat we steeds verder moesten
uitbreiden. Maar omdat we het
verwerken van het vlees eigen
lijk veel leuker vinden, hebben
we bedacht dat we onze schar
relkippen elders gaan betrek
ken. Na de slacht verwerken
wij ze tot onder meer barbe
cuepakketten, rollades, soep,
schnitzels en ander lekkers. De
verwerking van het kippen
vlees is namelijk veel meer
mijn ding."
De Ronde: „We maken alles
zelf. Daarom hebben we een
nieuwe webshop laten ontwik
kelen. Alles wat we maken,
vriezen we vers in en dat kun
nen mensen vervolgens bij ons
bestellen. Dat is wel zo makke
lijk."
De regelgeving rondom dit
product bezorgde hem overi
gens wel eens hoofdbrekens.
Inmiddels is hij bezig met een
EG-erkenning, wat veel tijd
kost. „Maar dat heb ik er graag
voor over", aldus De Ronde.
Kip uit de oven is altijd een
feestje. Neem een scharrelkip,
bestrooi met zout en peper.
Neem een limoen en prik deze
rondom in met een vork. Stop
deze in de kip en zet in een
braadslee met wat olijfolie 1,5
uur in de oven op 180C. Bak de
laatste 30 minuten geschilde
aardappelen mee in het kip-
penvet. Smullen maar!
zaterdag 14 april 2018
GO
raad
Dat klinkt allemaal niet slecht.
En, van even hoog niveau als het biljarten?
W
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Het hart van Bram de Ronde ligt meer bij de verwerking dan
bij het houden van kippen, foto dirk-jan gjeltema
Kok Bas Cordvriendt keert een ribeye op de Josper-houtskoolgrill.
FOTO'S CAMILE SCHELSTRAETE