[7, 0 0 O Nest Scharrelkip uit de oven is altijd een feestje MARGOT T E 17 proefd hebben. Het stuk rundvlees weegt een slordige 300 gram. Ik kom tot iets meer dan de helft. Zonde, want de ribeye is uit muntend. De typische, ietwat rokerige grill- smaak stuwt het mooie stuk vlees naar grote hoogten. En dan die bearnaisesaus die erbij komt: vol en licht fris tegelijk. Dit gerecht is een carnivorencarnaval. Daardoor nemen we de bijgerechten voor lief. De aardappelgratin is immens van smaak. De groene asperges gewikkeld in spek wat flauw en het stoof- peertje hebben we liever een seizoen eerder. Het gegrilde babymaïskolfje met kerrie is ronduit raar. De tournedos van de tafelgenoot komt niet van de grill, maar gewoon uit de pan. Hij is door een rietje te zuigen zo mals. Het is bijna jammer dat er een emmer aan jagersaus overheen is gegaan. Wat frisse garnituren hadden overigens niet misstaan. U zult begrijpen dat een dessert na twee zulke masculiene borden eigenlijk overbodig is. Toch kiezen we er een, zij het op karakter. Een groot glas met galia- en watermeloen en druiven, getopt met vanilleijs. Daar moeten we ons eerst doorheen eten, voordat we het fruit kunnen bereiken. Desondanks is het een smakelijk toetje. We komen tot de helft. Een hele prestatie, vinden we zelf. Het vlees sowieso. In Sluiskil schatten ze rundvlees op waarde. We willen niets anders meer dan die houtskoolgrill, al had het een onsje minder gemogen. Tweehonderd gram vlees is ook heel behoorlijk. En anders vra gen we volgende keer vriendelijk om een doggy bag. W eindscoi BEOORDELING Voorgerecht I loofdgereeht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Hebban olla vogala nestashagunnan hinase hic anda tu wat unbidan we nu?' Dit zijn de al lereerste woorden die in het Nederlands werden opgeschreven, door een monnik, rond 1100, in een liefdesliedje. Het betekent: 'Alle vo gels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik, waar wachten we nog op?' Ik moest van de week aan deze zinnen denken. Tijdens mijn hardlooprondjes zie ik op dit mo ment overal vogels die druk in de weer zijn met hun nesten. De een maakt een heel rommelig nest van een hoop takjes, veertjes en gras in de struiken, een ander zit hoog op een troon in de kruin van een boom en weer elders zie ik merels verdwijnen voor een gestructureerd nest. Samen zijn ze druk doende van alles te verzamelen om straks hun eieren te kunnen leggen. In een struik in de tuin hebben mussen een prachtig nestje gemaakt. Zelfs stukken plastic zijn erin verwerkt. Ik verheug me nu al op het ge piep dat er straks te horen zal zijn. Stuk voor stuk vind ik die vogelnesten kleine kunstwerkjes. Het is wat om ieder jaar weer in weer en wind zo'n plek te maken om de eieren in uit te broeden. Vandaag een vogelnest op het menu. Een Vlaams vogelnestje is een gehaktbal met een hardgekookt ei daarin. Ook lekker en weer eens wat anders. Kook 4 eieren hard en pel ze. Haal 4 ons gehakt bij de slager, meng met wat zout en peper, een ei en paneermeel. Maak vier ballen, maak in ieder een kuiltje. Leg daar het ei in en kneed het vlees rondom het ei totdat het een egale bal wordt. Bak ze 30 minuten in een flinke klont boter. Serveer bij een stamppot van raapstelen. Ik verheug me nu al op het gepiep dat er straks te horen zal zijn. Stuk voor stuk vind ik die vogelnesten kleine kunstwerkjes BRUINISSE Bram en Claudia de Ronde uit Bruinisse begon nen twee jaar geleden met hun Zeker Zeeuwse scharrelkippen. Aanvankelijk hadden ze 500 exemplaren, inmiddels zijn dat er wel 3000. „Een uit de hand gelopen hobby, zo kun je het wel noemen", zegt Bram de Ronde lachend. „De vraag naar onze scharrel- kippen was meteen zo groot, dat we steeds verder moesten uitbreiden. Maar omdat we het verwerken van het vlees eigen lijk veel leuker vinden, hebben we bedacht dat we onze schar relkippen elders gaan betrek ken. Na de slacht verwerken wij ze tot onder meer barbe cuepakketten, rollades, soep, schnitzels en ander lekkers. De verwerking van het kippen vlees is namelijk veel meer mijn ding." De Ronde: „We maken alles zelf. Daarom hebben we een nieuwe webshop laten ontwik kelen. Alles wat we maken, vriezen we vers in en dat kun nen mensen vervolgens bij ons bestellen. Dat is wel zo makke lijk." De regelgeving rondom dit product bezorgde hem overi gens wel eens hoofdbrekens. Inmiddels is hij bezig met een EG-erkenning, wat veel tijd kost. „Maar dat heb ik er graag voor over", aldus De Ronde. Kip uit de oven is altijd een feestje. Neem een scharrelkip, bestrooi met zout en peper. Neem een limoen en prik deze rondom in met een vork. Stop deze in de kip en zet in een braadslee met wat olijfolie 1,5 uur in de oven op 180C. Bak de laatste 30 minuten geschilde aardappelen mee in het kip- penvet. Smullen maar! zaterdag 14 april 2018 GO raad Dat klinkt allemaal niet slecht. En, van even hoog niveau als het biljarten? W (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Het hart van Bram de Ronde ligt meer bij de verwerking dan bij het houden van kippen, foto dirk-jan gjeltema Kok Bas Cordvriendt keert een ribeye op de Josper-houtskoolgrill. FOTO'S CAMILE SCHELSTRAETE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53