©NDERNEMER
iYOUR
Are you ready to party?
In 2016 boekte destilleerderij Hooghoudt een omzet van zo'n 20 miljoen. Maar, het bedrijf was
'niet erg winstgevend'. Volgens extern directeur Arno Donkersloot is het marktaandeel weer
aan het groeien. Nu stoomt hij Hooghoudt klaar voor volgende generaties. Door René Bogaarts
Met de naamsbekendheid
van het product is niets
mis, maar de verkoop
daalt al jaren. Volgens
Arno Donkersloot, managing director
van Hooghoudt uit Groningen, daalt
de afzet van jenever jaarlijks met zo'n
4 procent. „Jenever heeft eenvoudigweg
geen goede reputatie, maar dat is nu
al een jaar of drie aan het veranderen.
Bovendien is ons marktaandeel de
afgelopen jaren gegroeid."
Nieuwe initiatieven
In 2016 hoekte Hooghoudt een omzet
van zo'n 20 miljoen euro, maar het
bedrijf was volgens Donkersloot 'niet
erg winstgevend'. De afgelopen zeven
jaar werden steeds 'kleine plusjes'
gescoord. Het meeste geld - tussen de
acht ton en een miljoen per jaar - werd
in marketing gepompt. „We willen de
toekomst van het bedrijf veiligstellen,
voor de vijfde of zesde generatie", legt
hij uit. Zelf is Donkersloot een inge
huurde directeur. „Ik ben niet meer
dan een rimpeling in de rivier, ik zit
er anders in dan de familie Hooghoudt.
Ik word ook niet aangestuurd op het
behalen van rendement, maar op het
ontplooien van nieuwe initiatieven
waar het bedrijf later succes mee moet
behalen."
'Ons marktaandeel
is de afgelopen
jaren gegroeid'
Op de vraag wat de voordelen zijn van
een familiebedrijf, antwoordt Donker
sloot beslist: „We hebben geen schulden,
we hebben alles zelf gefinancierd.
Omdat de beslisbevoegdheid bij één
man ligt, Bert Hooghoudt, kunnen we
snel opereren. We kijken naar de lange
termijn en bouwen toekomstgericht.
En ten slotte houden we de menselijke
waarden hoog; we gaan goed met onze
medewerkers om. Bij Hooghoudt, dat
één vestiging heeft - in de Groningse
Hooghoudtstraat - werken zo'n 40 man.
Zijn er ook nadelen? Ook daarop ant
woordt Donkersloot met grote stellig
heid. „Het betekent nogal wat als een
bedrijf valt of staat met de emoties
van één meneer. En dat het gaat om
het geld van en de risico's voor die ene
meneer. Het gaat ook over meer dan
alleen zaken, hij voelt zich ook persoon
lijk verbonden aan het bedrijf. Zijn
naam staat erop."
Over de grens
„Hooghoudt zet uiteraard in op voort
zetting als familiebedrijf, maar duide
lijk is wel dat het gaat om het door
geven van een bedrijf dat toekomst
hééft. Als we niet mee kunnen, heeft
het bedrijf geen relevantie meer", zegt
Donkersloot. Om de toekomst te garan
deren doet de destilleerderij dan ook
meer dan alleen investeren in marke
ting. Onlangs introduceerde Hooghoudt
de merknaam 'De Borgen', waarmee de
Duitse, Britse, Italiaanse en Canadese
markten worden verkend. Als deze
jeneverconcepten aanslaan, wordt
ook Hooghoudt daar geïntroduceerd."
CHICKSLOVEFOOD: DE GROOTSTE
F00DBL0G VAN NEDERLAND
Bedrijf starten
Eigen sales
Nu met
voordeel*
6l^iWfMÏurlfsmAN
pi MüSKAl
Terug naar jouw 80's en 90's gevoel bij OnYour Feet!
Met wereldhits als 'Conga' en 'Dr. Beat'. Geniet van dit
swingende musicalfeest met grote liveband. Geef je
over aan dat feestgevoel, die sexy sound die je helemaal
terugbrengt naar toen. Wil je er even hélemaal uit? Dit is
de avond die alles heeft.
Het leukste cadeau voor secretaressedag!
Bestel tickets op ad.nl/oyf
thema: het familiebedrijf W I mm k A ^m deondernemer.nl
Familiebedrijf Hooghoudt
bouwt aan imago jenever
Chickslovefood is met 650.000 unieke per
maand de grootste foodblog van het land.
Oprichters Nina de Bruijn en Elise Gruppen
vertellen over hun succes.
„Het begon hobbymatig", vertelt De Bruijn. „De
website zag er niet uit, maar werkte prima. We
gingen er vol in, maar hadden geen businessplan.
Wel wensen: het leek ons leuk als we na een jaar
een keer gratis uiteten zouden kunnen. Elke dag
plaatsten we een recept."
Ze behoren tot de eerste bloggers die ons land
kende. „Dat was ons geluk. Fashion- en beauty-
blogs waren er wel. Nederlandse foodblogs nog
niet. We bleven fanatiek recepten posten, zagen
de bezoekersaantallen groeien. Tegenwoordig
kom je er bijna niet meer tussen." De gratis eten
tjes lieten niet lang op zich wachten. „Inmiddels
waren we afgestudeerd en gingen er steeds meer
uurtjes in Chickslovefood zitten. Na driejaar heb
ben we onze banen opgezegd en zijn we fulltime
voor onszelf gaan werken."
Het was een spannende stap, maar een droom die
uitkwam. En niet zonder resultaat. „We gaven
onze zekerheid op, maar het kon. We bleven
groeien. We hebben nu 650.000 unieke bezoe
kers per maand en zitten met zijn zevenen, werk
nemers, freelancers en stagiaires, op kantoor."
Waar het gouden duo eerder de sales uitbe
steedde, hebben ze die samenwerking vorig jaar
stopgezet. Niet omdat ze slechte ervaringen met
het team hadden, maar omdat ze het zelf wilden
doen. „Niemand weet zo goed wat we kunnen als
wijzelf. Daarbij vinden we het hartstikke leuk."
'De chicks' verdienen hun geld met adverteerders
op de website en met hun kookboeken. Ze hebben
er nu vijf op hun naam staan. Eind 2018 komt er
een nieuw boek aan. „We gaan het voor het eerst
zelf uitgeven. Momenteel zijn we zelf een uitgevers-
tak aan het opzetten. Wie weet komen er nog wel
meer boeken." Door Anna Neeltje de Boer
Lees het hele interview met Nina de Bruijn
en Elise Gruppen op deondernemer.nl.
Fotografie: Pim Hendriksen