7 Anme M.G. Schmidt 14 ZE Boerentenen? Palmkooï? Nieuwe recepten met producten uit de streek J .1 De beste musical van het jaar eindelijk in Amsterdam! Worstenbroodjes, balkenbrij, zure zult; dat is Brabants eten. Studenten van Brabantse horeca- opleidingen gaan daar wat nieuws aan toevoegen. Studenten van de zeven Brabantse horecaopleidingen gaan met producten uit de buurt nieuwe recepten be denken. In december moet hun kookboek Van Brabantse Grond af zijn. In dat kookboek hoeft het overigens niet zozeer te draaien om typisch Bra bantse gerechten als worstenbroodjes, balkenbrij, zure zult en asperges. Het moet juist wat nieuws zijn. Wat te den ken van peultjes uit Brabant bijvoor beeld? Die liggen in juni op je bord en smelten op je tong, in tegenstelling tot die ingevlogen groene jongens die we met kerst willen. Het draait ook om de manier waarop de ingrediënten die straks op het menu staan gekweekt of gefokt worden. „Want Brabant is ook bulk", zegt Jan van den Broek van boerderij 't Schop uit Hilvaren- beek, die in zijn streekwinkel uitsluitend biologische producten verkoopt. Hij is een van de boeren bij wie de koks in spe later dit jaar op bezoek gaan. „Die buik productie is een doodlopende weg. Aan dacht voor eten is heel belangrijk, respect ook. Dat moeten die kinderen leren." Daar is nog een lange weg te gaan, ge zien het feit dat leerlingen boerenkool niet herkennen als het niet gesneden in een zakje zit. 'Ouderwetse' groenten als palmkool en boerentenen? Nooit van ge hoord, nooit gezien. Maar ook de hippere bloemspruit zorgt voor glazige blikken bij de leerlingen van het Summa College, ROC de Leijgraaf, het Cingel College, het Koning Willem I College en De Rooi Pannen. „Sommige studenten hebben geen idee", zegt ook directeur Hanneke Majoor van de horecaopleiding van De Rooi Pannen. „Dat is niet erg", haast ze zich te zeggen, „dat leren ze nog. De ko mende tijd gaan ze op bezoek bij eerlijke boeren, ze gaan met een schaapsherder de hei op, naar een brouwerij of wijnboer." Van kop tot kont In dit kookboekproject, onder de vlag van het We Are Food-jaar, werken de zeven Brabantse middelbare horecaopleidingen voor het eerst samen. „Van kop tot kont, zeg ik altijd", zegt Marino de Bruijn, docent op het Koning Willem I College in Den Bosch. „Met een recept met var kenshaas hoeven ze niet aan te komen bij mij, ook niet als-ie uit de buurt komt. Met minder courante delen van een dier kun je ook een mooi gerecht maken." Er zijn een paar spelregels voor het kookboek. Zo moeten de gerechten ge maakt zijn met streekproducten, die bio logisch moeten zijn. En: de recepten moe ten door elke Brabander gemaakt kunnen worden. Met maximaal vijf ingrediënten, want het moet niet te ingewikkeld wor den. Maar student Sjors Wagener (18, uit Oss) lapt die laatste regel waarschijnlijk aan zijn laars. Hij heeft al grootse plan nen. Voor later, als hij een eigen restau rant wil hebben, en ook voor nu: als hij het voor het zeggen heeft, komt er in het kookboek een gerecht met de reis van melk naar kaas op één bord. „Met ver schillende structuren. Saus van yoghurt bijvoorbeeld, een krokant je van kaas. Ziet er supervet uit." Met minder courante delen van een dier kun je ook een mooi gerecht maken Het mooiste aanbod voor een avondje uit! Was Getekend, Ga naar pzc.nl/anniemg vrijdag 6 april 2018 ZV Studenten komen met eigen Brabants kookboek Laura Romanillos Tilburg Het is de bedoeling dat leerlingen bestaande Brabantse producten gebruiken om nieuwe recepten te ontwikkelen, fotodolphcantrijn - docent Marino de Bruijn De nieuwe Nederlandse musical gebaseerd op het boek Anna van Annejet van der Zijl De met vier Musical Awards bekroonde musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt is eindelijk te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. In deze biografische musical blikt Annie (Simone Kleinsma) samen met haar zoon Flip, gespeeld door William Spaaij, terug op haar boeiende leven. Een prachtige en ontroerende voorstelling, vol scherpe humor en uiteraard met haar mooiste liedjes. A-a ■uwV GRATIS RANG-UPGRADE* Nu te zien in het DeLaMarTheater in Amsterdam

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 42