7
Anme M.G.
Schmidt
14 ZE
Boerentenen? Palmkooï? Nieuwe recepten met producten uit de streek
J
.1
De beste musical van het jaar
eindelijk in Amsterdam!
Worstenbroodjes,
balkenbrij, zure zult;
dat is Brabants eten.
Studenten van
Brabantse horeca-
opleidingen gaan daar
wat nieuws aan
toevoegen.
Studenten van de zeven
Brabantse horecaopleidingen
gaan met producten uit de
buurt nieuwe recepten be
denken. In december moet
hun kookboek Van Brabantse Grond af
zijn. In dat kookboek hoeft het overigens
niet zozeer te draaien om typisch Bra
bantse gerechten als worstenbroodjes,
balkenbrij, zure zult en asperges. Het
moet juist wat nieuws zijn. Wat te den
ken van peultjes uit Brabant bijvoor
beeld? Die liggen in juni op je bord en
smelten op je tong, in tegenstelling tot die
ingevlogen groene jongens die we met
kerst willen.
Het draait ook om de manier waarop de
ingrediënten die straks op het menu
staan gekweekt of gefokt worden. „Want
Brabant is ook bulk", zegt Jan van den
Broek van boerderij 't Schop uit Hilvaren-
beek, die in zijn streekwinkel uitsluitend
biologische producten verkoopt. Hij is
een van de boeren bij wie de koks in spe
later dit jaar op bezoek gaan. „Die buik
productie is een doodlopende weg. Aan
dacht voor eten is heel belangrijk, respect
ook. Dat moeten die kinderen leren."
Daar is nog een lange weg te gaan, ge
zien het feit dat leerlingen boerenkool
niet herkennen als het niet gesneden in
een zakje zit. 'Ouderwetse' groenten als
palmkool en boerentenen? Nooit van ge
hoord, nooit gezien. Maar ook de hippere
bloemspruit zorgt voor glazige blikken bij
de leerlingen van het Summa College,
ROC de Leijgraaf, het Cingel College,
het Koning Willem I College en De Rooi
Pannen. „Sommige studenten hebben
geen idee", zegt ook directeur Hanneke
Majoor van de horecaopleiding van De
Rooi Pannen. „Dat is niet erg", haast ze
zich te zeggen, „dat leren ze nog. De ko
mende tijd gaan ze op bezoek bij eerlijke
boeren, ze gaan met een schaapsherder de
hei op, naar een brouwerij of wijnboer."
Van kop tot kont
In dit kookboekproject, onder de vlag van
het We Are Food-jaar, werken de zeven
Brabantse middelbare horecaopleidingen
voor het eerst samen. „Van kop tot kont,
zeg ik altijd", zegt Marino de Bruijn,
docent op het Koning Willem I College
in Den Bosch. „Met een recept met var
kenshaas hoeven ze niet aan te komen bij
mij, ook niet als-ie uit de buurt komt. Met
minder courante delen van een dier kun
je ook een mooi gerecht maken."
Er zijn een paar spelregels voor het
kookboek. Zo moeten de gerechten ge
maakt zijn met streekproducten, die bio
logisch moeten zijn. En: de recepten moe
ten door elke Brabander gemaakt kunnen
worden. Met maximaal vijf ingrediënten,
want het moet niet te ingewikkeld wor
den. Maar student Sjors Wagener (18, uit
Oss) lapt die laatste regel waarschijnlijk
aan zijn laars. Hij heeft al grootse plan
nen. Voor later, als hij een eigen restau
rant wil hebben, en ook voor nu: als hij
het voor het zeggen heeft, komt er in het
kookboek een gerecht met de reis van
melk naar kaas op één bord. „Met ver
schillende structuren. Saus van yoghurt
bijvoorbeeld, een krokant je van kaas. Ziet
er supervet uit."
Met minder courante
delen van een dier
kun je ook een mooi
gerecht maken
Het mooiste aanbod voor
een avondje uit!
Was Getekend,
Ga naar pzc.nl/anniemg
vrijdag 6 april 2018
ZV
Studenten komen met eigen
Brabants kookboek
Laura Romanillos
Tilburg
Het is de bedoeling dat leerlingen bestaande Brabantse producten gebruiken om
nieuwe recepten te ontwikkelen, fotodolphcantrijn
- docent Marino de Bruijn
De nieuwe Nederlandse musical
gebaseerd op het boek Anna van Annejet van der Zijl
De met vier Musical Awards bekroonde musical Was
Getekend, Annie M.G. Schmidt is eindelijk te zien in het DeLaMar
Theater in Amsterdam. In deze biografische musical blikt Annie
(Simone Kleinsma) samen met haar zoon Flip, gespeeld door
William Spaaij, terug op haar boeiende leven. Een prachtige en
ontroerende voorstelling, vol scherpe humor en uiteraard met
haar mooiste liedjes.
A-a
■uwV
GRATIS RANG-UPGRADE*
Nu te zien in het DeLaMarTheater in Amsterdam