II
7
DE WITTE LELIE JUBILEUM
Horecaman Geo
van Boven begon
jaren geleden met
kookwerkshops.
„Nu ben ik soms
zelfs vrij op
zaterdag. Dat voelt
best raar."
R&B schikt met
woonfraudeur
riETERRBN
Het begon 25 jaar geleden
nog als een 'gewoon' res
taurant, maar nu worden in
De Witte Lelie in Goes vooral
kookworkshops gegeven. Eigenaar
en chef-kok Geo van Boven zou
het niet anders meer willen. „Ik
geniet van de afwisseling."
De geboren Goesenaar runde 25
jaar geleden een brasserie in Mid
delburg met een terras, veel perso
neel en een eenvoudige keuken.
Een broodje kaas, saté met friet,
een uitsmijter... dat soort eten. De
wens van Geo om op een wat ho
ger niveau te gaan koken in een in
tiemer restaurant kwam uit toen
hij in 1993 in Goes in het voorma
lige pand van Trudies Bistro aan
de Opril Grote Markt terecht
kwam. „Ik hou van de gezellige
huiskamersfeer die hier hangt",
zegt hij. „Veel restaurants hebben
dat niet meer."
Achttien jaar geleden gooide
Geo het roer deels om door kook
workshops te gaan geven. Het was
een mooi alternatief om de rustige
avonden als de dinsdag en de
woensdag mee te vullen. „Tegen
woordig is het normaal dat men
sen alle dagen van de week uit
eten gaan", legt hij uit. „Maar dat
was toen nog niet."
Gemis
Wat begon met één workshop in
de maand, groeide in de loop der
jaren uit tot de belangrijkste be
zigheid. Er is zelfs een periode ge
weest dat het etablissement hele
maal nooit meer open was als ge
woon restaurant. Dat dit door
sommige mensen als een gemis is
ervaren, bleek toen De Witte Lelie
zo'n vijfjaar geleden af en toe
weer op de oude vertrouwde ma
nier openging. „Toen kwamen de
vaste klanten van vroeger terug",
vertelt Geo's partner en gastvrouw
Sabina Schoemaker, die in de
zelfde periode in de zaak kwam.
„Je zag dat ze blij waren. 'Hij kan
het nog! Het is nog net zo lekker
als vroeger!', zeiden sommige
klanten enthousiast." Ongeveer
één keer in de zes weken gaat De
Witte Lelie nu open als gewoon
restaurant. Geo stelt dan een
menu van seizoensgerechten sa
men met bijvoorbeeld kreeft, as
perges of wild.
De kookworkshops vormen des
ondanks nog altijd de hoofdmoot.
Geo en Sabina hebben inmiddels
twaalf vaste kookgroepen, en ook
drie serviceclubs komen geregeld
langs.
Verder gaat de keuken vaak open
voor onder meer bedrijfsuitjes,
vrijgezellenfeesten, verjaardagen
of familie-uitjes. Geo probeert zijn
gasten altijd op een restaurant
waardig niveau te laten koken,
maar wel met ingrediënten die ze
bij wijze van spreken allemaal bij
Albert Heijn kunnen halen. „Men
sen moeten het gerecht ook thuis
kunnen maken."
Rust
Behalve meer afwisseling (het res
taurant kan ook nog geboekt wor
den voor besloten diners) heeft de
nieuwe manier van werken Geo
ook rust gebracht. Hoewel het ge
ven van de workshops ook hard
werken is, levert het minder stress
op dan het continu runnen van een
Tegenwoordig gaan
mensen alle dagen
van de week uit eten
standaard restaurant. „Ik ben nu
zelfs wel eens vrij op zaterdag", zegt
Van Boven lachend. „Dat voelt al
tijd een beetje raar. Je gevoel zegt
toch dat je als restaurant-eigenaar
op zaterdagavond niet thuis hoort
te zitten."
De illegale verhuur van een so
ciale huurwoning in Kruiningen
door een uitzendbureau is met
een schikking afgedaan. Daar
naast krijgt woningbouwcorpo
ratie R&B Wonen informatie
over andere woonfraudezaken.
De onrechtmatige bewoning
kwam in september vorig jaar
aan het licht toen de corporatie
bij het huis in Kruiningen aan
belde vanwege een huurachter
stand. De oorspronkelijke bewo
ner was vertrokken en arbeids
migranten uit Midden- en Oost-
Europa huurden een kamer via
een uitzendbureau.
Hoeveel geld er met de schik
king gemoeid is, wil directeur Pe
ter Bevers niet zeggen. Hij is blij
met de getroffen schikking en
'nog blijer' met het feit dat het be
rispte uitzendbureau informatie
heeft gedeeld over andere locaties
waar onrechtmatige bewoning
plaatsvindt. „Met de gang naar de
rechter en deze uitkomst zenden
wij het signaal uit dat met ons
niet te sollen valt."
donderdag 5 april 2018
Chef-kok geniet van afwisseling
Rob Paardekam
Goes
Geo van Boven en Sabina Schoemaker in hun kookrestaurant De Witte Lelie, fotomarcelledavidse
- Geo van Boven, chef-kok
In verband met het 25-jarig jubi
leum serveren Geo en Sabina op
13 en 14 april een verrassings
menu voor 25 euro. Meer infor
matie op www.wittelelie.nl.
Ellen Jobse
Kruiningen
De Verfbron b.v.
Livingstoneweg 5C
4462 GL Goes
info@verfbron.nl
www.verfbron.nl