Actief HulstArt bouwt tijdelijk kunstdorp op plaats van voormalig postkantoor Hulst 7 VLEESWORKSHOP DELAUSANNE Leren hoe een varken in elkaar zit, vervolgens zelf je karbonaadje lossnijden en daarna oppeuzelen. Dat kan op de vleesworkshops van restaurant Delausanne in IJzendijke. Crowdfunding voor Frans debuutalbum zv Een Nederlands landvar- ken hangt op aan een vleeshaak, in een nieuw gedeelte van het onlangs verbouwde restaurant. Delau sanne heeft nu een charcuterie in huis, waar mensen kunnen borre len en proeven van verschillende soorten vlees. Er hangen glan zende hammen en worsten, maar het halve varken trekt alle aan dacht naar zich toe. Het dier wordt langs alle kanten van dicht bij bekeken. Het is net een - heel smakelijk - kunstwerk. „Is dit een echt varken?", vraagt iemand on gelovig. „Dit varken is gisteren ge slacht", bevestigt eigenaar Hans Ulijn. „En dat gaan we opeten." Slagersfamilie Een groep mannen van service club Kiwanis is een van de eerste die de vleesworkshop bij Delau sanne volgt. De eigenaar van het restaurant is ook slager en combi neert zijn twee passies met de workshops. Minder vlees eten is een trend, weet Hans, maar 'als je vlees eet moet het goed zijn'. Hans komt uit een slagersfamilie. Zijn ouders runden ruim 30 jaar een slagerij en delicatessenzaak in de Oude Kerkstraat in Sluis. Zijn opa had een keurslagerij in de Axelse- straat in Terneuzen en zijn oom in Groede. Ook Hans ging als van zelfsprekend naar de slagersvak school, maar koos uiteindelijk voor de horeca. Elf jaar geleden opende hij Delausanne. „Door me met mijn restaurant op vlees te fo cussen, ben ik weer bezig met mijn oude ambacht." Zijn slagers- vakdiploma hangt op in de zaak, evenals foto's van koeien en var kens: Hans houdt van vlees en heeft respect voor dieren. Uitbenen Iedereen krijgt een schort en Hans haalt het varken van de haak. Hij legt het dier op de bar, legt enthousiast uit en wijst alles aan. „Hier zit de buik, hier het varkenshaasje, de nek, de schou- Alles van het varken kun je gebruiken der. Alles van het varken kun je gebruiken." Hij begint delen van het varken los te snijden. Een var ken uitbenen is vakwerk, laat Hans zien. De aanwezigen worden er even stil van. „Mooi hè", zegt iemand. De deelnemers mogen ook hun eigen karbonaadje hak ken. Het lijkt makkelijk als Hans het doet, maar in de praktijk blijkt het een stuk lastiger. Steak tartaar De afgesneden speklappen zijn in middels gebakken op de barbecue, stukjes sappig vlees gaan rond op een zilveren schaal. Snijplanken en vlijmscherpe messen liggen al klaar voor het volgende onderdeel: steak tartaar van rundvlees maken. „Stukjes ossenhaas gaan we op reepjes snijden en de reepjes in blokjes." Hans doet het even voor, in recordtempo. De deelnemers doen verwoede pogingen. „Het moet héél fijn zijn, jongens", zegt Hans. „Het is bij mij iets grover ge worden", lacht iemand. Hans snijdt alles nog even extra fijn. Een andere groep maakt droge worst, van varkensvlees. Het vlees wordt gekruid, door een molen ge draaid en met de hand gemengd. „Tot we binding krijgen. Door zout te te voegen, maak je de ei witten kapot." Een darm ('Ja een echte') wordt gebruikt om worst te draaien. „Die mogen jullie meene men en thuis in de keuken han gen." Het dorp bestaat uit een aantal con tainers, zegt Paul Cornelis, secretaris van HulstArt. Kunstenaars en geïn teresseerden kunnen daar elkaar ontmoeten. Er zijn wisseltentoon stellingen te zien, die telkens twee tot vier weken duren. HulstArt zoekt ook samenwerking met openlucht museum Verbeke Foundation in Kemzeke. Open podium Het zijn sowieso drukke tijden voor HulstArt. Vrijdag houdt het vanaf 19.00 uur een open podium in de Paardenstal van het 's-Landshuis in de Hulster Steenstraat. Het thema is 'Greetings from the guilt complex'. Kunstenaars en muzikanten staan op het podium. Jan d'Hooghe van muziekvereniging Clingse Bossen doet experimenten op de synthesi zer. Randell doet aan expressieve keelklanken, Rimas improviseert BenW willen het gebied met tijdelijke activiteiten opfleuren met muziek en Paul Cornelis doet een performance. Ook is er een set van dj Luk Sponselee, Mike speelt muziek met achtergrondbeelden. Wie zelf mee wil doen op het open podium, is welkom. Het open podium past in een reeks evenementen die HulstArt in het 's- Landshuis houdt. Van 27 april tot en met 23 mei geven docenten van de academie in Sint-Niklaas er work shops. Ook stellen ze hun werk ten toon. Volgens HulstArt groeit de vraag naar tentoonstellingen. Daarom heeft de werkgroep inmid dels twee zalen aan de Steenstraat ter beschikking. Vanaf oktober komt daar nog een bovenzaal bij. HULST Marjolaine et les Manou- ches heeft een crowdfundcam- pagne opgezet om in Frankrijk een debuutalbum op te nemen. Als voorproefje heeft de band een Franse versie van Blof-hit Zoute- lande opgenomen. De band rond zangeres Marjolijn Polfliet bestaat vijfjaar. De kroon op dat jubileum moet een album wor den, dat wordt opgenomen in de streek Les Landes, wat ook de titel is van de Zoutelande-cover. Wie de band wil steunen, kan dat doen via de site voordekunst.nl. De band is bereid tot een tegen prestatie, zoals bijvoorbeeld een huiskamerconcert. woensdag 4 april 2018 Zelf je karbonaadje snijden en opeten Sophie Stockman IJzendijke - Hans Ulijn, restaurateur en slager Een vleesworkshop boeken kan via delausanne.nl. De werkgroep HulstArt bouwt deze zomer een tijdelijk kunstdorp op het voormalige postkantoorterrein in Hulst. Dat gebeurt in het kader van een pop-up-initiatief, waarmee het college van B en W het gebied met tijdelijke activiteiten wil op fleuren. Bob Maes Hulst Hans Ulijn van Delausanne geeft vleesworkshops in zijn restaurant en vertelt met geestdrift, fotocamileschelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 57