Actief HulstArt bouwt tijdelijk kunstdorp
op plaats van voormalig postkantoor Hulst
7
VLEESWORKSHOP DELAUSANNE
Leren hoe een
varken in elkaar
zit, vervolgens zelf
je karbonaadje
lossnijden en
daarna oppeuzelen.
Dat kan op de
vleesworkshops
van restaurant
Delausanne in
IJzendijke.
Crowdfunding
voor Frans
debuutalbum
zv
Een Nederlands landvar-
ken hangt op aan een
vleeshaak, in een nieuw
gedeelte van het onlangs
verbouwde restaurant. Delau
sanne heeft nu een charcuterie in
huis, waar mensen kunnen borre
len en proeven van verschillende
soorten vlees. Er hangen glan
zende hammen en worsten, maar
het halve varken trekt alle aan
dacht naar zich toe. Het dier
wordt langs alle kanten van dicht
bij bekeken. Het is net een - heel
smakelijk - kunstwerk. „Is dit een
echt varken?", vraagt iemand on
gelovig. „Dit varken is gisteren ge
slacht", bevestigt eigenaar Hans
Ulijn. „En dat gaan we opeten."
Slagersfamilie
Een groep mannen van service
club Kiwanis is een van de eerste
die de vleesworkshop bij Delau
sanne volgt. De eigenaar van het
restaurant is ook slager en combi
neert zijn twee passies met de
workshops. Minder vlees eten is
een trend, weet Hans, maar 'als je
vlees eet moet het goed zijn'. Hans
komt uit een slagersfamilie. Zijn
ouders runden ruim 30 jaar een
slagerij en delicatessenzaak in de
Oude Kerkstraat in Sluis. Zijn opa
had een keurslagerij in de Axelse-
straat in Terneuzen en zijn oom in
Groede. Ook Hans ging als van
zelfsprekend naar de slagersvak
school, maar koos uiteindelijk
voor de horeca. Elf jaar geleden
opende hij Delausanne. „Door me
met mijn restaurant op vlees te fo
cussen, ben ik weer bezig met
mijn oude ambacht." Zijn slagers-
vakdiploma hangt op in de zaak,
evenals foto's van koeien en var
kens: Hans houdt van vlees en
heeft respect voor dieren.
Uitbenen
Iedereen krijgt een schort en
Hans haalt het varken van de
haak. Hij legt het dier op de bar,
legt enthousiast uit en wijst alles
aan. „Hier zit de buik, hier het
varkenshaasje, de nek, de schou-
Alles van het varken
kun je gebruiken
der. Alles van het varken kun je
gebruiken." Hij begint delen van
het varken los te snijden. Een var
ken uitbenen is vakwerk, laat
Hans zien. De aanwezigen worden
er even stil van. „Mooi hè", zegt
iemand. De deelnemers mogen
ook hun eigen karbonaadje hak
ken. Het lijkt makkelijk als Hans
het doet, maar in de praktijk blijkt
het een stuk lastiger.
Steak tartaar
De afgesneden speklappen zijn in
middels gebakken op de barbecue,
stukjes sappig vlees gaan rond op
een zilveren schaal. Snijplanken
en vlijmscherpe messen liggen al
klaar voor het volgende onderdeel:
steak tartaar van rundvlees maken.
„Stukjes ossenhaas gaan we op
reepjes snijden en de reepjes in
blokjes." Hans doet het even voor,
in recordtempo. De deelnemers
doen verwoede pogingen. „Het
moet héél fijn zijn, jongens", zegt
Hans. „Het is bij mij iets grover ge
worden", lacht iemand. Hans
snijdt alles nog even extra fijn.
Een andere groep maakt droge
worst, van varkensvlees. Het vlees
wordt gekruid, door een molen ge
draaid en met de hand gemengd.
„Tot we binding krijgen. Door
zout te te voegen, maak je de ei
witten kapot." Een darm ('Ja een
echte') wordt gebruikt om worst te
draaien. „Die mogen jullie meene
men en thuis in de keuken han
gen."
Het dorp bestaat uit een aantal con
tainers, zegt Paul Cornelis, secretaris
van HulstArt. Kunstenaars en geïn
teresseerden kunnen daar elkaar
ontmoeten. Er zijn wisseltentoon
stellingen te zien, die telkens twee
tot vier weken duren. HulstArt zoekt
ook samenwerking met openlucht
museum Verbeke Foundation in
Kemzeke.
Open podium
Het zijn sowieso drukke tijden voor
HulstArt. Vrijdag houdt het vanaf
19.00 uur een open podium in de
Paardenstal van het 's-Landshuis in
de Hulster Steenstraat. Het thema is
'Greetings from the guilt complex'.
Kunstenaars en muzikanten staan
op het podium. Jan d'Hooghe van
muziekvereniging Clingse Bossen
doet experimenten op de synthesi
zer. Randell doet aan expressieve
keelklanken, Rimas improviseert
BenW
willen het
gebied met
tijdelijke
activiteiten
opfleuren
met muziek en Paul Cornelis doet
een performance. Ook is er een set
van dj Luk Sponselee, Mike speelt
muziek met achtergrondbeelden.
Wie zelf mee wil doen op het open
podium, is welkom.
Het open podium past in een reeks
evenementen die HulstArt in het 's-
Landshuis houdt. Van 27 april tot en
met 23 mei geven docenten van de
academie in Sint-Niklaas er work
shops. Ook stellen ze hun werk ten
toon. Volgens HulstArt groeit de
vraag naar tentoonstellingen.
Daarom heeft de werkgroep inmid
dels twee zalen aan de Steenstraat
ter beschikking. Vanaf oktober komt
daar nog een bovenzaal bij.
HULST Marjolaine et les Manou-
ches heeft een crowdfundcam-
pagne opgezet om in Frankrijk een
debuutalbum op te nemen. Als
voorproefje heeft de band een
Franse versie van Blof-hit Zoute-
lande opgenomen.
De band rond zangeres Marjolijn
Polfliet bestaat vijfjaar. De kroon op
dat jubileum moet een album wor
den, dat wordt opgenomen in de
streek Les Landes, wat ook de titel
is van de Zoutelande-cover.
Wie de band wil steunen, kan dat
doen via de site voordekunst.nl.
De band is bereid tot een tegen
prestatie, zoals bijvoorbeeld een
huiskamerconcert.
woensdag 4 april 2018
Zelf je karbonaadje snijden en opeten
Sophie Stockman
IJzendijke
- Hans Ulijn, restaurateur en
slager
Een vleesworkshop boeken kan
via delausanne.nl.
De werkgroep HulstArt bouwt deze
zomer een tijdelijk kunstdorp op
het voormalige postkantoorterrein
in Hulst. Dat gebeurt in het kader
van een pop-up-initiatief, waarmee
het college van B en W het gebied
met tijdelijke activiteiten wil op
fleuren.
Bob Maes
Hulst
Hans Ulijn van Delausanne geeft vleesworkshops in zijn restaurant en vertelt met geestdrift, fotocamileschelstraete