Mercuur is goed bezocht EN 19 Ruim 1.000 mensen kwamen tijdens de AH Buitendag kijken hoe ze bij Kaasboerderij Schellach kaas maken. Busvakanties 2018 maaskant Maakt er meer vakantie van. SCHELLACH EXCLUSIEF CONTRACT AH i en mislukte kaas bracht Kaasboerderij Schel lach aan de rand van Middelburg grote faam. I De zoete smaak van de Zeeuwse gatenkaas trekt veel fans. En verleidde Albert Heijn. De grootgrutter sloot een exclusief contract voor de levering van de Schellachse gatenkaas aan zijn XL- vestigingen. Albert Heijn vroeg de eigenaren van de kaasboerderij, de familie Mesu-Kwekkeboom, mee te doen aan de AH Buitendag. De detaillist laat de consument graag zien dat veel van de verkochte producten vers van het land en uit de schuur komen. Dat Kaasboerderij Schel lach kaas maakt van melk van haar eigen koeien, is prachtig. Dat die koeien ook - als het nu een tijdje droog blijft - de wei in mogen, maakt het Middelburgse bedrijf helemaal ideaal. Els Mesu, met zus Marja en zoon Robbie leider van de kaasboerde rij, schrok niet van de uitnodiging mee te doen aan de AH Buitendag. „We houden al langer open dagen en zijn dus vertrouwd met de or ganisatie. Medewerkers van AH helpen ook goed." Lachend: „Het had alleen wel wat mooier weer mogen zijn. Een weiland in ge bruik nemen als parkeerplaats ging vanmorgen niet. Zelfs met rijplaten zakten auto's meteen weg." Bij Schellach maken ze vele soorten kazen: van jonge, slechts vier weken gerijpte kazen, tot meer dan een jaar oude 'overjarige' kazen. De door AH uitverkoren gatenkaas werd door de Middel burgse kaasmakers aanvankelijk als mislukt beschouwd. Tijdens het rijpen ging er iets mis waar door de kaas bol ging staan. Na het doorsnijden van de kaas bleken er allemaal gaten in te zitten. „Mis lukt, dachten we eerst. Maar toen we de kaas proefden, was-ie een beetje zoet. Een speciale smaak, die veel mensen lekker vinden." Dus nu laten de kaasmakers een deel van de gele bollen opzettelijk 'mislukken'. Via een beetje zuur sel geven ze de bacterie, die aan vankelijk ongewenst de kaas in kroop, alle ruimte om zijn werk te doen, legt Els uit. Het procédé is natuurlijk bedrijfsgeheim, hoewel de familie Mesu-Kwekkeboom het mysterie onthuld heeft aan Friese collega's. „Die kennissen zitten zo ver weg dat ze geen concurrenten zijn voor ons. En door hen is Al bert Heijn ons op het spoor geko men." De bezoekers van de buitendag mochten op tweede paasdag bijna overal komen op het bedrijf. Maar om er voor te zorgen dat vijfhon derd mensen - er was een och tend- en een middagploeg van be zoekers - elkaar niet in de weg lo pen, hadden AH en Schellach een puzzeltocht uitgezet. Door het volgen van een voetstappenpad kwamen bezoekers op het hele be drijf en leerden ze van alles over koeien, melken en kaasmaken. Kinderen konden - hoe kan het anders op tweede paasdag - ook nog eieren van verschillende kleu ren zoeken. Ook mochten ze gepe kelde kaasjes voorzien van een coatinglaagje. Met een spons wordt tot drie keer toe een laagje 'ademend plastic' op de bolletjes gewreven. Els Mesu: „De coating beschermt de kaas tegen bacteriën die van buitenaf de kaas willen binnendringen. Het bescherm- laagje zorgt er ook voor dat de kaas niet uitdroogt." Het voormalig torpedowerkschip Mercuur trok het paasweekeinde 525 bezoekers, onder wie meer dan 200 kinderen. Hans van IJzerloo werkt zelfbij de fensie. Beroepsmatig vindt hij het voormalige torpedowerkschip, dat werd gebouwd als mijnenveger, al razend interessant. Maar ook als Vlissinger is hij trots dat het schip in Het Dok ligt. „Het is toch prach tig dat dit historisch erfgoed nu hier ligt. Fantastisch dat een club mensen het schip helemaal op knapt. Onderhoud zal nodig blij ven. Ik heb begrepen dat er een stichting Vrienden van de Mer cuur komt. Ik zou graag de eerste vriend worden." Die wens kan niet in vervulling gaan, lacht voorzitter Niek Peters van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen. „Ik word natuurlijk zelf de eerste vriend." Maar hij laat grijnzend doorschemeren dat er voor de juiste prijs natuurlijk altijd iets kan worden geregeld. Peters was aan het eind van tweede paas dag, net als alle andere vrijwilligers van de stichting, zeer in zijn nop jes met meer dan vijfhonderd be zoekers op de middagen van goede vrijdag tot en met tweede paasdag. Onder de laatste bezoekers wa ren ook Benjamin en Jonathan uit Sint Laurens. De kruip-door-sluip- door-gangen op het schip vonden de jongens razend interessant. „Maar de stuurhut vond ik het mooist", meldt Jonathan. Peters hoort het graag. Hij heeft met het bestuur nog niet besproken wan neer de Mercuur weer te bezichti gen is. „Maar het zou mooi zijn ais het met Hemelvaart of Pinksteren weer kan. Ook dan is nog niet alles klaar, maar we kunnen elke keer weer iets meer laten zien." reizen Noorwegen op z'n Nederlands Rondreis Klassiek Italië Algarve, Porto, Lissabon, Sevilla en Madrid SanktJohann in Tirol Rondreis Kroatië De pracht van Leipzig, Dresden en Weimar maaskantreizen.nl dinsdag 3 april 2018 WA Gatenkaas als uithangbord René Hoonhorst A Fé (11), Boet (6) en Mijs (9) in volle concentratie bij het opbrengen van een coatinglaagje op gepekelde kaasbolletjes, fotorubenoreel. A Ron van Maanen van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (m) laat Jan Buzeyn en diens dochter scheepsmodellen uit binnen- en buitenland zien in de vroegere officiersruimte, foto ruben oreel René Hoonhorst Vlissingen 11-daagse rondreis vanaf 949 Per Comfort-Class touringcar door het land waar de schemering een ode is aan het licht en de bergen en gletsjers de grenzen zijn van EF het wezenlijke. O.b.v. 8x half-pension. Vertrek: 7 juni, 7,30 juli, 31 augustus e.a. 10-daagse rondreis vanaf 599 Per Comfort-Class touringcar naar o.a. Pisa, Florence, Assisi en Rome! Prachtig verblijf in mooie hotels. Inclusief half-pension. Vertrek: 27 april, 17,28 mei, 19 juli e.a. 14-daagse rondreis vanaf 899 Per Comfort-Class touringcar naar o.a. Bilbao, met 4-sterren hotel in Albufeira. Gehele rond reis o.b.v. half-pension. Vertrek: 8,29 april, 20 mei, 2,30 september 8-daagse busreis vanaf 499 Per Comfort-Class touringcar naar Sankt Johann naar Gasthof zur Schónen Aussicht! Heerlijk eten. mooie excursies en ouderwetse gezelligheid. Servus! Vertrek: 12,26 mei, 16 juni, 28 juli, 11 augustus e.a. 12-daagse rondreis vanaf 699 Per Comfort-Class touringcar naar o.a. Split, Dubrovnik, Mostar en Sibenik Rivièra! Gehele rondreis op basis van half-pension. Vertrek: 28 april, 12 mei, 2 juni, 1,15 september e.a. 5-daagse stedenreis vanaf 259 Per Comfort-Class touringcar. Met o.a. gidsen in Weimar, Dresden en Leipzig. Inclusief half-pension. Vertrek: 8,22 april, 20 mei, 10 juni e.a. Maaskant Reizen organiseert al ruim 50 jaar busvakanties, excursie- en Q3Ö/ rondreizen. Bij bijna alle reizen zijn excursies en half-pension inbegrepen. «SE» scr Vraag de gratis brochure aan info@maaskantreizen.ni i 0412-48 28 28

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 19