Mercuur is goed bezocht
EN 19
Ruim 1.000
mensen
kwamen tijdens
de AH Buitendag
kijken hoe ze bij
Kaasboerderij
Schellach kaas
maken.
Busvakanties 2018
maaskant
Maakt er meer vakantie van.
SCHELLACH EXCLUSIEF CONTRACT AH
i en mislukte kaas bracht
Kaasboerderij Schel
lach aan de rand van
Middelburg grote faam.
I De zoete smaak van de
Zeeuwse gatenkaas trekt veel fans.
En verleidde Albert Heijn. De
grootgrutter sloot een exclusief
contract voor de levering van de
Schellachse gatenkaas aan zijn XL-
vestigingen.
Albert Heijn vroeg de eigenaren
van de kaasboerderij, de familie
Mesu-Kwekkeboom, mee te doen
aan de AH Buitendag. De detaillist
laat de consument graag zien dat
veel van de verkochte producten
vers van het land en uit de schuur
komen. Dat Kaasboerderij Schel
lach kaas maakt van melk van haar
eigen koeien, is prachtig. Dat die
koeien ook - als het nu een tijdje
droog blijft - de wei in mogen,
maakt het Middelburgse bedrijf
helemaal ideaal.
Els Mesu, met zus Marja en zoon
Robbie leider van de kaasboerde
rij, schrok niet van de uitnodiging
mee te doen aan de AH Buitendag.
„We houden al langer open dagen
en zijn dus vertrouwd met de or
ganisatie. Medewerkers van AH
helpen ook goed." Lachend: „Het
had alleen wel wat mooier weer
mogen zijn. Een weiland in ge
bruik nemen als parkeerplaats
ging vanmorgen niet. Zelfs met
rijplaten zakten auto's meteen
weg."
Bij Schellach maken ze vele
soorten kazen: van jonge, slechts
vier weken gerijpte kazen, tot
meer dan een jaar oude 'overjarige'
kazen. De door AH uitverkoren
gatenkaas werd door de Middel
burgse kaasmakers aanvankelijk
als mislukt beschouwd. Tijdens
het rijpen ging er iets mis waar
door de kaas bol ging staan. Na het
doorsnijden van de kaas bleken er
allemaal gaten in te zitten. „Mis
lukt, dachten we eerst. Maar toen
we de kaas proefden, was-ie een
beetje zoet. Een speciale smaak,
die veel mensen lekker vinden."
Dus nu laten de kaasmakers een
deel van de gele bollen opzettelijk
'mislukken'. Via een beetje zuur
sel geven ze de bacterie, die aan
vankelijk ongewenst de kaas in
kroop, alle ruimte om zijn werk te
doen, legt Els uit. Het procédé is
natuurlijk bedrijfsgeheim, hoewel
de familie Mesu-Kwekkeboom het
mysterie onthuld heeft aan Friese
collega's. „Die kennissen zitten zo
ver weg dat ze geen concurrenten
zijn voor ons. En door hen is Al
bert Heijn ons op het spoor geko
men."
De bezoekers van de buitendag
mochten op tweede paasdag bijna
overal komen op het bedrijf. Maar
om er voor te zorgen dat vijfhon
derd mensen - er was een och
tend- en een middagploeg van be
zoekers - elkaar niet in de weg lo
pen, hadden AH en Schellach een
puzzeltocht uitgezet. Door het
volgen van een voetstappenpad
kwamen bezoekers op het hele be
drijf en leerden ze van alles over
koeien, melken en kaasmaken.
Kinderen konden - hoe kan het
anders op tweede paasdag - ook
nog eieren van verschillende kleu
ren zoeken. Ook mochten ze gepe
kelde kaasjes voorzien van een
coatinglaagje. Met een spons
wordt tot drie keer toe een laagje
'ademend plastic' op de bolletjes
gewreven. Els Mesu: „De coating
beschermt de kaas tegen bacteriën
die van buitenaf de kaas willen
binnendringen. Het bescherm-
laagje zorgt er ook voor dat de kaas
niet uitdroogt."
Het voormalig
torpedowerkschip
Mercuur trok het
paasweekeinde 525
bezoekers, onder wie
meer dan 200
kinderen.
Hans van IJzerloo werkt zelfbij de
fensie. Beroepsmatig vindt hij het
voormalige torpedowerkschip, dat
werd gebouwd als mijnenveger, al
razend interessant. Maar ook als
Vlissinger is hij trots dat het schip
in Het Dok ligt. „Het is toch prach
tig dat dit historisch erfgoed nu
hier ligt. Fantastisch dat een club
mensen het schip helemaal op
knapt. Onderhoud zal nodig blij
ven. Ik heb begrepen dat er een
stichting Vrienden van de Mer
cuur komt. Ik zou graag de eerste
vriend worden."
Die wens kan niet in vervulling
gaan, lacht voorzitter Niek Peters
van de Stichting Maritiem Erfgoed
Vlissingen. „Ik word natuurlijk zelf
de eerste vriend." Maar hij laat
grijnzend doorschemeren dat er
voor de juiste prijs natuurlijk altijd
iets kan worden geregeld. Peters
was aan het eind van tweede paas
dag, net als alle andere vrijwilligers
van de stichting, zeer in zijn nop
jes met meer dan vijfhonderd be
zoekers op de middagen van goede
vrijdag tot en met tweede paasdag.
Onder de laatste bezoekers wa
ren ook Benjamin en Jonathan uit
Sint Laurens. De kruip-door-sluip-
door-gangen op het schip vonden
de jongens razend interessant.
„Maar de stuurhut vond ik het
mooist", meldt Jonathan. Peters
hoort het graag. Hij heeft met het
bestuur nog niet besproken wan
neer de Mercuur weer te bezichti
gen is. „Maar het zou mooi zijn ais
het met Hemelvaart of Pinksteren
weer kan. Ook dan is nog niet alles
klaar, maar we kunnen elke keer
weer iets meer laten zien."
reizen
Noorwegen op z'n Nederlands
Rondreis Klassiek Italië
Algarve, Porto, Lissabon,
Sevilla en Madrid
SanktJohann in Tirol
Rondreis Kroatië
De pracht van Leipzig, Dresden
en Weimar
maaskantreizen.nl
dinsdag 3 april 2018
WA
Gatenkaas als uithangbord
René Hoonhorst
A Fé (11), Boet (6) en Mijs (9) in volle concentratie bij het opbrengen
van een coatinglaagje op gepekelde kaasbolletjes, fotorubenoreel.
A Ron van Maanen van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (m) laat Jan Buzeyn en diens dochter
scheepsmodellen uit binnen- en buitenland zien in de vroegere officiersruimte, foto ruben oreel
René Hoonhorst
Vlissingen
11-daagse rondreis vanaf 949
Per Comfort-Class touringcar door het land
waar de schemering een ode is aan het licht
en de bergen en gletsjers de grenzen zijn van EF
het wezenlijke. O.b.v. 8x half-pension. Vertrek: 7 juni, 7,30 juli, 31 augustus e.a.
10-daagse rondreis vanaf 599
Per Comfort-Class touringcar naar o.a. Pisa,
Florence, Assisi en Rome! Prachtig verblijf in
mooie hotels. Inclusief half-pension.
Vertrek: 27 april, 17,28 mei, 19 juli e.a.
14-daagse rondreis vanaf 899
Per Comfort-Class touringcar naar o.a. Bilbao,
met 4-sterren hotel in Albufeira. Gehele rond
reis o.b.v. half-pension. Vertrek: 8,29 april, 20 mei, 2,30 september
8-daagse busreis vanaf 499
Per Comfort-Class touringcar naar Sankt
Johann naar Gasthof zur Schónen Aussicht!
Heerlijk eten. mooie excursies en ouderwetse
gezelligheid. Servus! Vertrek: 12,26 mei, 16 juni, 28 juli, 11 augustus e.a.
12-daagse rondreis vanaf 699
Per Comfort-Class touringcar naar o.a. Split,
Dubrovnik, Mostar en Sibenik Rivièra!
Gehele rondreis op basis van half-pension.
Vertrek: 28 april, 12 mei, 2 juni, 1,15 september e.a.
5-daagse stedenreis vanaf 259
Per Comfort-Class touringcar. Met o.a. gidsen
in Weimar, Dresden en Leipzig. Inclusief
half-pension.
Vertrek: 8,22 april, 20 mei, 10 juni e.a.
Maaskant Reizen organiseert al ruim 50 jaar busvakanties, excursie- en
Q3Ö/ rondreizen. Bij bijna alle reizen zijn excursies en half-pension inbegrepen.
«SE» scr Vraag de gratis brochure aan
info@maaskantreizen.ni i 0412-48 28 28