Lekkers vcin Giplmrt en meer over de kook Wie zijn toch die lieden die hun potjes anijszaad, laos, fenegriek, citroenpeper en cajunkruiden keurig weten te rangschikken? Giphartkent zeniet. Het is een jaarlijks terugkerende vraag: wat doen we met die enorme hoeveelheid kruiden, potjes, zakjes en poeders die we de afgelopen tweeënhalf decennia hebben verzameld? Het is een variant op een vraag als: wat doen we met alle keukenapparatuur? Wat doen we met alle sauzen in de koelkast? Wat doen we met alle idiote ingrediënten die we ooit hoopvol hebben aangeschaft, maar niet vaker dan één keer hebben gebruikt? Hoeveel kruiden kan een keuken über haupt herbergen? En hoe zijn we in godsnaam aan al die zakjes en flesjes gekomen? Nu zijn mijn vrouw en ik allebei niet van de opruimerige, dus in de loop der jaren hebben we uit alle uit hoeken van de wereld specerijen verza meld en die welbeschouwd nooit opgeruimd. Soms neem ik me voor orde te schep pen en een la of kast alleen maar voor kruiden in te richten, mezelf vervloekend dat ik niet ben als andere mensen. Wie zijn dat toch: de lieden die hun potjes laos, baharat, kurkuma, basilicum, chili poeder, kaneel, anijszaad, Argentijnse steakkruiden, cajunkruidenmix, citroen peper, fenegriek, dillezaad en tientallen andere al dan niet onbekende smaken overzichtelijk hebben gerangschikt? Dat zijn vast ook mensen die hun belasting aangifte al op 2 januari klaar hebben. Stel dat we onszelf zouden dwingen nog maar tien kruidenpotjes over te hou den. Een onmogelijke keuze natuurlijk, al weet ik wat ik zeker wél zou behouden: vijfkruidenpoeder. Volgens voedselhisto- rici is het mengsel steranijs, venkel, kookeiland Gipharts ^B^tv Tussen alle paasactiviteiten door kun je H H H ook nog naar de Utrechtse Werkspoor- ^B ^1 B kathedraal. Tot en met Tweede Paasdag I 7 staat de hal vol rollende keukens en bars. Foto SHODYCAREMAN Nooit ooaeruimd 401 zaterdag 7 april 2018 WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 104