Lekkers vcin Giplmrt en meer over de kook
Wie zijn toch die lieden die
hun potjes anijszaad, laos,
fenegriek, citroenpeper
en cajunkruiden keurig
weten te rangschikken?
Giphartkent zeniet.
Het is een jaarlijks terugkerende
vraag: wat doen we met die
enorme hoeveelheid kruiden,
potjes, zakjes en poeders die
we de afgelopen tweeënhalf
decennia hebben verzameld? Het is een
variant op een vraag als: wat doen we met
alle keukenapparatuur? Wat doen we met
alle sauzen in de koelkast? Wat doen we
met alle idiote ingrediënten die we ooit
hoopvol hebben aangeschaft, maar niet
vaker dan één keer hebben gebruikt?
Hoeveel kruiden kan een keuken über
haupt herbergen? En hoe zijn we in
godsnaam aan al die zakjes en flesjes
gekomen? Nu zijn mijn vrouw en ik
allebei niet van de opruimerige, dus in
de loop der jaren hebben we uit alle uit
hoeken van de wereld specerijen verza
meld en die welbeschouwd nooit
opgeruimd.
Soms neem ik me voor orde te schep
pen en een la of kast alleen maar voor
kruiden in te richten, mezelf vervloekend
dat ik niet ben als andere mensen. Wie
zijn dat toch: de lieden die hun potjes
laos, baharat, kurkuma, basilicum, chili
poeder, kaneel, anijszaad, Argentijnse
steakkruiden, cajunkruidenmix, citroen
peper, fenegriek, dillezaad en tientallen
andere al dan niet onbekende smaken
overzichtelijk hebben gerangschikt? Dat
zijn vast ook mensen die hun belasting
aangifte al op 2 januari klaar hebben.
Stel dat we onszelf zouden dwingen
nog maar tien kruidenpotjes over te hou
den. Een onmogelijke keuze natuurlijk,
al weet ik wat ik zeker wél zou behouden:
vijfkruidenpoeder. Volgens voedselhisto-
rici is het mengsel steranijs, venkel,
kookeiland
Gipharts
^B^tv Tussen alle paasactiviteiten door kun je
H H H ook nog naar de Utrechtse Werkspoor-
^B ^1 B kathedraal. Tot en met Tweede Paasdag
I 7 staat de hal vol rollende keukens en bars.
Foto SHODYCAREMAN
Nooit
ooaeruimd
401 zaterdag 7 april 2018
WG