23
Over werk, geld en consumentenzaken
problemen achteraf. Communicatie
is altijd, bij elk bedrijf cruciaal."
„Misschien had ik dingen anders ge
daan, maar dat vind ik lastig om te
zeggen. Want ik ben er niet meer bij
betrokken en weet dus niet wat er
gebeurt. Maar het is natuurlijk jam
mer als gasten of restaurants daar
door teleurgesteld zijn.
Wat ik altijd heel belangrijk vond,
is volledigheid. Gasten moesten alle
restaurants kunnen beoordelen. La
ter kwam daar dus SeatMe bij. Ik heb
in die tijd veel overlegd met Horeca
Nederland, want ik vond het belang
rijk een goede band te houden met
horecaondernemers. Wij wilden
nooit een Booking.com worden, een
bedrijf dat de naam heeft hoteleige
naren uit te buiten. Of althans, dat
gevoel hebben die mensen."
„In mijn ogen valt dat wel mee. Res
taurants betaalden in mijn tijd 1,50
euro per couvert voor een reservering
via de site. Volgens mij is dat nu on
geveer hetzelfde. Ze betalen dat be
drag alleen als mensen via IENS re
serveren. Als ze het telefonisch doen
of via de website van het restaurant,
betalen ze niks. Ik vind het een faire
prijs. IENS levert concreet gasten aan
WIE:
voor dat bedrag. En die besteden ge
middeld tussen de 40 en 50 euro in
het restaurant. Booking.com vraagt
veel meer aan hotels, percentages
tussen de 15 en 25 procent.
Daarbij kost het geld om de boe
kingen te kunnen verzorgen. Wij zijn
begonnen als recensiesite. Maar toen
wij SeatMe erbij kregen, moesten er
jaarlijks tonnen bij om het up to date
te houden."
„Het valt me natuurlijk wel op dat za
ken veranderen. Zo mis ik opties die
er eerst wel waren. Vroeger kon ik
apart 'lunch in Amsterdam' selecte
ren en dan kreeg ik alle plekken waar
ik kon lunchen. Nu kan ik 'lunch' al
leen in het boekingssysteem vinden
en daar maken niet alle restaurants
gebruik van, dus ik krijg niet de vol
ledige lijst.
De chatfunctie werkt daarentegen
juist weer heel goed. En ik ben blij
dat IENS eindelijk is verbonden met
recensiesites in andere Europese ste
den. Mensen vroegen altijd wanneer
er een 'IENS Berlijn' kwam en een
'IENS Barcelona'. Nu is het er, onder
de overkoepelende naam The Fork.
Maar inderdaad, het is wel gek als je
eigen naam wordt gebruikt door een
bedrijf waar je niet meer bij bent be
trokken. Daar moet je wel tegen kun
nen. Gelukkig staat het steeds verder
van me af."
IENS Uit onvrede over de macht en stijgende kosten
van sites als IENS, lanceerde Horeca Nederland een
eigen reserveringssite: BookDinners.nl. Oprichter
en naamgever lens Boswijk beziet het van een
afstandje.
wilden ze van de site af.
Toen ik IENS verkocht, schrokken
veel mensen: 'O jee, IENS hoort nu
bij een groot commercieel bedrijf.'
Maar ze vergaten dat wij ondertussen
al een groot commercieel bedrijf wa
ren. IENS had in mijn tijd al 45 men
sen in dienst.
Ik denk dat het grote probleem vlak
na de overname communicatie is ge
weest. Blijkbaar worden restaurants
Als je zaken verandert,
moet je betrokkenen
altijd goed informeren
die je met SeatMe direct via IENS
kunt reserveren, boven restaurants
geplaatst die het systeem niet gebrui
ken. Als je dingen verandert, moet je
betrokkenen vooraf op de hoogte
stellen over wat je gaat doen en
waarom je dat doet. Dat voorkomt
„Het verbaast me een beetje. Want ik
weet uit eigen ervaring dat het niet
makkelijk is om zo'n site te maken en
te onderhouden. Aan de voorkant
ziet het er simpel uit, maar aan de
achterkant is het een ingewikkeld,
geavanceerd systeem. En er moeten
ook bakken geld in om het systeem te
blijven ontwikkelen."
woensdag 28 maart 2018
Geld&Soed
Wat vindt u ervan dat restaurants
die meedoen aan SeatMe worden
bevoordeeld?
Is dat niet wat er juist nu aan hand
is? Want de horeca vindt dat IENS
te hoge reserveringskosten rekent.
A lens Boswijk:
„Restaurateurs
vonden het eerst
belachelijk dat gasten
zomaar commentaar
mochten geven."
FOTO MARCO OKHUIZEN
lens Boswijk (53)
stelde in 1998 een
restaurantgids voor
Amsterdam samen.
Al snel richtte ze de
website IENS.nl op: een
reviewsite met landelijke
dekking. Begin 2015
verkocht Boswijk IENS
aan Tripadvisor. Ze
bleef nog acht maanden
verbonden aan het be
drijf. Sindsdien geeft ze
lezingen en doet advies
werk. Ze werkt nu aan
een boek en heeft plan
nen om een nieuw be
drijf op te richten.
IENS draagt nog steeds uw naam.
Voelt dat niet raar nu het een eigen
koers vaart?
Arwen Kleyngeld
oninklijke Horeca
Nederland is niet blij
met de macht van IENS.
Best slim toch, dat het
een eigen reserve
ringsplatform begint?
U verkocht IENS driejaar geleden
aan Tripadvisor. Sindsdien kwam
er steeds meer kritiek. Het zou van
een eerlijke reviewsite zijn veran
derd in een commerciële reserve
ringssite. Wat vindt u daarvan?
„Voordien kreeg ik ook al veel kritiek,
hoor. Dat hoort bij een groeiend
bedrijf. In het begin vonden restaura
teurs het belachelijk dat eters zomaar
commentaar mochten geven op het
eten en de bediening. Daarom