13 KOOKBOEK LIEVELINGSETEN VAN DE PAUS Gevulde calamari, Argentijnse biefstuk of luchtige hazelnoottaart. Het zijn gerechten uit het kookboek Aan tafel, waarin Roberto Alborghetti vertelt over de bijzondere relatie van paus Franciscus met eten. Rijkelijk gevulde pauselijke inktvis 'om te juichen zo lekker' uon Prnnzo!' (fijne lunch!) Het is de vaste afsluiting van de zondag mis van paus Franciscus op het Sint-Pieters plein in Rome. Volgens schrijver Roberto Alborghetti zit achter de woorden een diepere betekenis. „De paus gebruikt eten regelma tig als metafoor in zijn preken", zegt Alborghetti, „en ook de Bijbel zit vol met verwijzingen naar eten en drinken, zoals het brood dat symbool staat voor het lichaam van Jezus. Maar eten heeft ook een belangrijke rol in de persoonlijke geschiedenis van paus Franciscus. Hij is zelf een prima kok. Het leek me leuk om die kant, die nog rede lijk onbekend is, van deze bijzon dere paus te belichten." Het kookboek bevat de favoriete recepten van de paus uit de Itali aanse en Argentijnse keuken, maar ook zijn levensverhaal en visie op voedsel. De recepten in het boek illustreren de levensloop van Jorge Bergoglio, die sinds 2013 als paus Franciscus door het leven gaat. Zijn grootmoeder, de Italiaanse nonna Rosa, was gezegend met een groot talent voor koken. Begin vorige eeuw emigreerde zij, net als veel Italianen, naar Argentinië sa men met haar echtgenoot. Haar hele leven bleef zij in de keuken De paus stond veel zelf achter het fornuis en was daar verdraaid goed in haar afkomst trouw. Bij de zon dagse lunch bereidde zij voor de hele familie specialiteiten uit haar geboortestreek: de Noord-Itali aanse regio Piëmonte. Alborghetti: „Ook zijn moeder Regina Maria was een uitstekende kok. Paus Franciscus heeft van deze dames de fijne kneepjes in de keuken geleerd: hoe je producten kiest, hoe je met weinig ingrediën ten kunt koken, en hoe je met de restjes weer nieuwe gerechten kunt maken.' Al op jonge leeftijd schoof Jorge zelf achter de pannen, nadat zijn moeder half verlamd was geraakt tijdens de bevalling van zijn jon gere zusje Maria Elena. Vanuit haar bed gaf zij scherpe instructies aan de jonge Jorge, die als oudste zoon de taak had het eten te berei den voor de hele familie. Talent „Zodra hij uit school kwam, ging hij aan de slag. Moeder liet hem alle ingrediënten op tafel leggen en loodste hem stap voor stap door de gerechten. 'Pak dit. Snijd dat. Draai het vuur omlaag.' Hij bleek talent te hebben en ging steeds meer zelf experimenteren." Zijn zus Maria Elena beaamt dat. Ze roemt zijn risotto en noemt zijn gevulde inktvis 'om te juichen zo lekker' (zie kader). Zijn inte resse voor eten blijkt ook uit de keuze voor de studie voedings middelentechnologie. Daar leert hij de wetenschappelijke kant van voedsel kennen, voordat hij een ander pad zou inslaan dat uitein delijk zou leiden naar de rol van leider van de katholieke kerk. Alborghetti: „Uit alle documen ten en alle gesprekken die ik heb gevoerd, blijkt dat de paus veel zelf achter het fornuis heeft gestaan en daar verdraaid goed in was! Ik kan me voorstellen dat hij het koken nu mist. Nog altijd gebruikt hij de maaltijd om mensen te ontmoe ten. Hij organiseert vaak grote maaltijden, voor mensen uit alle lagen van de bevolking." Wat de pot schaft Het is bekend dat de paus een erg bescheiden man is, en dat zien we ook terug in zijn eetgewoontes. Hij eet iedere dag in het restaurant van het Vaticaan en niet in zijn ap partement. Hij eet gewoon wat de pot schaft. Dat heeft hij direct dui delijk gemaakt toen hij paus werd. „Er hoeft voor mij niets bijzonders te worden gekookt", zei hij toen. De paus heeft volgens Alborg hetti met zijn opvattingen over eten in het Vaticaan een kleine re volutie ontketend. Er wordt veel Niet weggooien. Dat is diefstal van de armen. Ik drink dat kookwater met alle liefde op minder weggegooid. Hij heeft een hekel aan voedselverspilling en ziet het weggooien van eten als 'diefstal van de armen', en dus wordt er nu binnen de muren van het Vaticaan ook met de restjes ge kookt. In het boek wordt beschre ven hoe de paus een non tegen houdt die op het punt stond een pan water waar groente in waren gekookt in de gootsteen te gieten. „Niet weggooien. Ik drink dat kookwater met alle liefde op." Heilig Alborghetti: „Het is de filosofie die hij van huis uit heeft meegekre gen. Zelfs broodkruimels zijn hei lig en zouden niet moeten worden verspild. Respect hebben voor voedsel en de maaltijd als een mo ment zien dat mensen samen brengt, dat zijn de lessen die hij nu als paus doorgeeft." Wat zou schrijver Alborghetti zelf voor de paus koken? Lachend: „O, nee, dat zou ik niet durven. Dan zie ik veel liever hem aan het werk achter de pannen. Welk ge recht maakt me niets uit. Wat door de paus zeifis bereid, is sowieso een heilig gerecht!" vrijdag 23 maart 2018 GO De paus gebruikt de maaltijd vaak als gele genheid om mensen te ontmoeten, zoals hier in Rio de Janeiro. fotoepa Paus blijkt een prima kok Eveline Rethmeier Rotterdam/Rome B - Roberto Alborghetti (schrijver) - paus Franciscus ►Het kook boek Aan tafel, met lievelings gerechten van paus Franciscus. Eten met Franciscus feaSvVfTiTu'- TL Recept voor 4 personen Neem 4 inktvissen (ongeveer 500 gram voor vier personen) en maak ze schoon. Pak de tentakels van de inktvissen vast en trek ze voorzichtig los van de zak. Zo verwijdert u ook de ingewanden. Haal het 'bof van de inktvis uit de zak en spoel de binnenkant goed schoon. Verwijder ook de ogen en de bek van de inktvis. U kunt natuurlijk ook de visboer vragen dit te doen. Hak de tentakels fijn. Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie en bak de tentakels 5 minuten met zout, peper en 1 teentje knoflook. Zet dit opzij. Wijn Rooster vervolgens 100 gram broodkrui mels in een beetje olijfolie in dezelfde pan. Meng de tenta kels met 1 biologisch ei, 1 eetlepel Parme zaanse kaas, gehakte peterselie en een snufje peper en zout naar smaak. Vul met een lepel de zakken van de vier inktvissen voor de helft met de tentakels. Steek de inktvissen dicht met een tan denstoker en bak ze een paar minuten in een koekenpan in 2 eetlepels olie. Blus af met een beetje water of witte wijn. Leg vervolgens het deksel op de pan en laat de inktvissen nog ongeveer 20 minuten op laag vuur stoven.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 13