Lezen 0 O 0 0 Vers gevangen, wilde paling is een tip voor het paasmenu MARGOT 17 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Als kind lag ik 's avonds onder de dekens te lezen met een zaklamp. Mijn ouders kon den dan niet zien dat ik nog op was, aan gezien ik verslaafd was aan lezen. Het was wel erg benauwd. Ieder half uur moest ik even naar lucht happen om daarna weer voorzichtig onder te dui ken en verder te kunnen lezen. Iedere week ging ik een paar keer naar de bibliotheek om boeken en las alles wat los en vastzat. Heerlijk helemaal verdwijnen in een verhaal, je herkennen in een personage, of juist niet, en daardoor je fantasie aan het werk zetten. Een boekwinkel is voor mij dan ook het Walhalla: al die boeken. Het is bewezen dat lezen stress re duceert, al lees ik helaas steeds minder. De factor tijd heeft een negatieve invloed. Soms is het zelfs zo dat ik daardoor niet meer weet waar ik in het verhaal was. Funest om geboeid te blijven. Mijn mannen lezen bijna niet, behalve dan het laatste nieuws op hun telefoons. En al geef ik het goede voorbeeld, het lukt me maar niet om ze aan het lezen te krijgen. Het zal u niet verbazen dat ik met regelmaat kookboeken lees, soms vaker dan romans. Nu bijvoorbeeld een Low Carb kookboek en daar staan, naast veel informatie, lekkere re cepten in. Ik maakte bloemkoolpizza. Vermaal een Zeeuwse bloemkool in de keuken machine, roer er 2 eieren, 150 gram geraspte kaas en wat oregano door. Verdeel alles over een bak plaat met bakpapier en bak 14 minuten op 225 C. Besmeer de bodem met tomatenpassata en beleg met mozzarella, rauwe ham, olijven en basilicum en wat grof zeezout. Bak de pizza in 10 minuten af. Daarna lekker verder lezen. mico bij Sint Jakobsschelpen, maar het licht- zure gerecht is meer dan verfijnd. En de co quilles zijn uitstekend bereid: mooi bruin van buiten, vederzacht van binnen. We krijgen duif uit Frankrijk. Kniesoren zullen zeggen: heb je niks lekker van om de hoek? Wij begrijpen het wel, ook al zegt de chef zich te la ten inspireren door zijn eigen streek. Het wild- seizoen is voorbij, het Zeeuws lammetje zit nog in moeders buik, dus als chef moet je wat. Wij mekkeren niet hoor. Dit is namelijk geen Gerrit de Postduif met een ton aan vlieguren op de tel ler. Het duifje is prachtig rosé bereid op de Ya- kiniku-grill. Mals als boter, vol van smaak. De jus van gerookte thee sluit mooi aan, net als de spitskoolrolletjes. Zo word je aan de Zeeuwse kust toch blij van een Franse duif. De crème van macadamianoten smaakt ons echter te veel naar pindakaas. Het glas Bourgogne uit Gevrey- Chambertin kan ermee door. Je wenst net wat meer knallend pinot noir-fruit (aardbei, ker sen). Een kleurrijk stilleven uit de pincetkeuken. Niet te zoet, dankzij de kunstwerkjes van ton- kabonen, die meer spice hebben dan vanille. Rabarbergelletjes en waterijs van frambozen doneren fris zuur. De mousse van rozen is sterk geparfumeerd. Een heerlijk en interessant toe tje, al zal de roos niet ieders smaak zijn. Smallegange, in 2015 door GaultMillau uit geroepen tot 'belofte van het jaar', is een even wichtskunstenaar. Je proeft de culinaire con trole in zijn aparte combinaties. Waar het in terieur een rimpelloze vijver is, spettert de chef wel. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Mijn mannen lezen bijna niet, behalve dan het nieuws op hun telefoons. En al geef ik het goede voorbeeld, het lukt me maar niet om ze aan het lezen te krijgen MIDDELBURG Net zoals zijn vader en zijn opa deden, vist Maarten van de Kreeke op paling in de Braakman. Aan de binnen kant van de Braakman weltever staan, richting Philippine. Hij vist gewoon in een aluminium sloep met een buitenboordmo tor. Iedere week is hij op het wa ter te vinden. „Er zijn niet meer zoveel palingvissers, maar ik heb een speciale vergunning", legt hij uit. „De Braakman is niet zo diep, dus dat kan ik alleen wel behappen." Hij vist op de paling met fui ken, daar zwemmen de vissen zo in. „Vroeger viste ik op het Veerse Meer, dat heeft nu een oom van me overgenomen, want samen met de winkel werd het een beetje te veel." Van de Kreeke heeft namelijk een viswinkel in Oostkapelle waar hij, naast Noordzeevissen van de vismijn, de versgevangen paling rookt en verkoopt. Dat ro ken doet hij zelf, op eikenhout. „Ik ben gek op paling, dat kun je wel zien", lacht hij. „Zelfs ons logo is een paling, want wat is er nu lekkerder dan een vers gevan- gen, wild exemplaar? Het ver schil met kweekpaling proef je echt." Hij drijft, samen met zijn vrouw Ellen, de winkel die giste ren feestelijk heropend werd. „De winkel is nu tweemaal zo groot, zo kunnen de toeristen in de winkel hun visje opeten." Met het oog op het naderende paasmenu een tip voor het bak ken van paling: nooit door de bloem halen, want dat verbastert de smaak. „Gewoon in roombo ter, dat smaakt het beste," aldus van de Kreeke. BEOORDELING zaterdag 17 maart 2018 GO Heeft het hoofdgerecht ook die kwaliteit? Hoe is het dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Maarten van de Kreeke rookt en verkoopt de vers gevangen paling in zijn winkel, foto ruben oreel de kust

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53