Lezen
0
O
0
0
Vers gevangen, wilde paling is
een tip voor het paasmenu
MARGOT
17
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Als kind lag ik 's avonds onder de dekens te
lezen met een zaklamp. Mijn ouders kon
den dan niet zien dat ik nog op was, aan
gezien ik verslaafd was aan lezen. Het was wel erg
benauwd. Ieder half uur moest ik even naar lucht
happen om daarna weer voorzichtig onder te dui
ken en verder te kunnen lezen. Iedere week ging
ik een paar keer naar de bibliotheek om boeken
en las alles wat los en vastzat. Heerlijk helemaal
verdwijnen in een verhaal, je herkennen in een
personage, of juist niet, en daardoor je fantasie
aan het werk zetten.
Een boekwinkel is voor mij dan ook het Walhalla:
al die boeken. Het is bewezen dat lezen stress re
duceert, al lees ik helaas steeds minder. De factor
tijd heeft een negatieve invloed. Soms is het zelfs
zo dat ik daardoor niet meer weet waar ik in het
verhaal was. Funest om geboeid te blijven.
Mijn mannen lezen bijna niet, behalve dan het
laatste nieuws op hun telefoons. En al geef ik het
goede voorbeeld, het lukt me maar niet om ze aan
het lezen te krijgen. Het zal u niet verbazen dat ik
met regelmaat kookboeken lees, soms vaker dan
romans. Nu bijvoorbeeld een Low Carb kookboek
en daar staan, naast veel informatie, lekkere re
cepten in. Ik maakte bloemkoolpizza.
Vermaal een Zeeuwse bloemkool in de keuken
machine, roer er 2 eieren, 150 gram geraspte kaas
en wat oregano door. Verdeel alles over een bak
plaat met bakpapier en bak 14 minuten op 225 C.
Besmeer de bodem met tomatenpassata en beleg
met mozzarella, rauwe ham, olijven en basilicum
en wat grof zeezout. Bak de pizza in 10 minuten
af. Daarna lekker verder lezen.
mico bij Sint Jakobsschelpen, maar het licht-
zure gerecht is meer dan verfijnd. En de co
quilles zijn uitstekend bereid: mooi bruin van
buiten, vederzacht van binnen.
We krijgen duif uit Frankrijk. Kniesoren zullen
zeggen: heb je niks lekker van om de hoek? Wij
begrijpen het wel, ook al zegt de chef zich te la
ten inspireren door zijn eigen streek. Het wild-
seizoen is voorbij, het Zeeuws lammetje zit nog
in moeders buik, dus als chef moet je wat. Wij
mekkeren niet hoor. Dit is namelijk geen Gerrit
de Postduif met een ton aan vlieguren op de tel
ler. Het duifje is prachtig rosé bereid op de Ya-
kiniku-grill. Mals als boter, vol van smaak. De
jus van gerookte thee sluit mooi aan, net als de
spitskoolrolletjes. Zo word je aan de Zeeuwse
kust toch blij van een Franse duif. De crème van
macadamianoten smaakt ons echter te veel naar
pindakaas. Het glas Bourgogne uit Gevrey-
Chambertin kan ermee door. Je wenst net wat
meer knallend pinot noir-fruit (aardbei, ker
sen).
Een kleurrijk stilleven uit de pincetkeuken.
Niet te zoet, dankzij de kunstwerkjes van ton-
kabonen, die meer spice hebben dan vanille.
Rabarbergelletjes en waterijs van frambozen
doneren fris zuur. De mousse van rozen is sterk
geparfumeerd. Een heerlijk en interessant toe
tje, al zal de roos niet ieders smaak zijn.
Smallegange, in 2015 door GaultMillau uit
geroepen tot 'belofte van het jaar', is een even
wichtskunstenaar. Je proeft de culinaire con
trole in zijn aparte combinaties. Waar het in
terieur een rimpelloze vijver is, spettert de
chef wel.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Mijn mannen lezen bijna niet, behalve dan het nieuws
op hun telefoons. En al geef ik het goede voorbeeld,
het lukt me maar niet om ze aan het lezen te krijgen
MIDDELBURG Net zoals zijn
vader en zijn opa deden, vist
Maarten van de Kreeke op paling
in de Braakman. Aan de binnen
kant van de Braakman weltever
staan, richting Philippine. Hij
vist gewoon in een aluminium
sloep met een buitenboordmo
tor. Iedere week is hij op het wa
ter te vinden. „Er zijn niet meer
zoveel palingvissers, maar ik heb
een speciale vergunning", legt
hij uit. „De Braakman is niet zo
diep, dus dat kan ik alleen wel
behappen."
Hij vist op de paling met fui
ken, daar zwemmen de vissen zo
in. „Vroeger viste ik op het
Veerse Meer, dat heeft nu een
oom van me overgenomen, want
samen met de winkel werd het
een beetje te veel."
Van de Kreeke heeft namelijk
een viswinkel in Oostkapelle
waar hij, naast Noordzeevissen
van de vismijn, de versgevangen
paling rookt en verkoopt. Dat ro
ken doet hij zelf, op eikenhout.
„Ik ben gek op paling, dat kun je
wel zien", lacht hij. „Zelfs ons
logo is een paling, want wat is er
nu lekkerder dan een vers gevan-
gen, wild exemplaar? Het ver
schil met kweekpaling proef je
echt."
Hij drijft, samen met zijn
vrouw Ellen, de winkel die giste
ren feestelijk heropend werd.
„De winkel is nu tweemaal zo
groot, zo kunnen de toeristen in
de winkel hun visje opeten."
Met het oog op het naderende
paasmenu een tip voor het bak
ken van paling: nooit door de
bloem halen, want dat verbastert
de smaak. „Gewoon in roombo
ter, dat smaakt het beste," aldus
van de Kreeke.
BEOORDELING
zaterdag 17 maart 2018
GO
Heeft het hoofdgerecht ook die kwaliteit?
Hoe is het dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Maarten van de Kreeke rookt en verkoopt de vers gevangen
paling in zijn winkel, foto ruben oreel
de kust