i
rfe-tf
16 WEE
Y&i
1
Het eten was al
uit de kunst, een
tijdje terug heeft
restaurant
Spetters in
Breskens ook het
interieur verfijnd.
Spettert dat of
juist niet?
ETEN SPETTERS, BRESKENS
Spetters, dat in 2014 een Michelin-
ster opviste, huist in een jaren-ze
ventig pand aan de Kaai in Bres
kens. De tijd waarin het mode was
de gevel af te timmeren met plan
ken. Het oogt gedateerd, maar Spetters huurt
het pand, dus nieuwbouw zit er voorlopig niet
in. Voor een eenvoudiger maal kun je beneden
terecht bij bistro De Kluiver, ook gerund door
de equipe onder leiding van chef Laurent
Smallegange. Spetters zit boven, al is buiten
wel een nieuwe lounge neergezet waar je pal
aan de jachthaven kunt genieten van het taste-
menu van de chef. We bestijgen een trap. Er is
geen lift, dus niet voor rolstoelers.
Een jaar geleden is het interieur totaal ver
nieuwd. Het is licht, met veel hout, maar geen
trendy wrakhout. Het oogt Scandinavisch:
rustig en zakelijk. De plafondspots versprei
den een fel licht. Dining by candlelightl Vergeet
dat maar aan de jachthaven te Breskens. We
ploffen neer in beige lederen kuipjes die ver
draaid lekker zitten. Glurend door de jaloe
zieën zien we de zon in het water zakken.
Mooi, maar welk zonnestraaltje heeft de out
fits van het personeel geselecteerd? De ser
veersters dragen lomp zwart schoeisel en al
even donkere soepjurken met dito panty's.
We vragen ons af wie vandaag ter aarde is be
steld?
Ja hoor, keurig, misschien een tikje formeel.
Terwijl hij zijn verhaaltje afratelt, knijpt de
wijnspecialist van Spetters de ogen samen als
Charles Bronson in de filmklassieker Once
upon a time in the west. Bijna intimiderend. Hij
bezit ook een zwaar (Bressiaans?) accent. Is er
een tolk in de zaal? Later blijkt het toch een aar
dige gast die schik heeft in zijn werk. Voor de
rest worden we in de watten gelegd. En gaande
de avond ontdooit het personeel ook wat.
In een restaurant aan de waterkant verheug je
je op zeebanket. De eerste amuse is meteen
een schot in de roos: een zeewierhoorntje ge
vuld met koningsmakreel en crème van jala-
penopeper. Een prachtige, afgewogen combi
natie. Bijna meditatief, net als het interieur.
Koningsmakreel zwemt rond in de Stille Oce
aan. Dit is echter een duurzame vis uit de
kwekerij van Kingfish Zeeland in Colijnsplaat.
Het hoorntje vinden we de beste van de drie
amuses. Het viergangenmenu bewijst dat Mi-
chelin het bij het rechte eind heeft. De rauwe
zeebaars met knolselder, bergamot, vlierbloe
sem, citroen en sherryazijn is een culinaire
koorddans. Het is een perfect huwelijk van
zoet, zout, zuur, bitter en hartig (umami). Het
oogt ook artistiek, met de knolselder die als
een bloem is gevouwen. Dezelfde truc haalt
chef Smallegange uit in de volgende gang: co
quilles met aardpeer, hazelnoot, paddenstoel
en balsamico. Een gedurfd element, die balsa-
HETMENU
WAAR
REKENING
zaterdag 17 maart 2018
GO
A Gastvrouw Quinty geeft uitleg bij het gerecht,
Voorgerecht; gerookte paling, salade van qui-
noa, komkommer, wakame, yuzu yoghurt en
avocado.
A Het interieur van Spetters oogt Scandinavisch: rustig
en zakelijk, fotos peter nicolai
Blij van een Franse duif aan
Frank Balkenende
Is de bediening wel goed?
Hoe is het eten?
Het menu wisselt
regelmatig, afhan
kelijk van het sei
zoen. Spetters
biedt een viergan
genmenu voor 59
euro. Een zeven
gangenmenu kost
104 euro. A la carte
eten kan ook. Het
goedkoopste voor
gerecht begint bij
27 euro (zeebaars
of paling). Het
duurste is kaviaar
Rubia Galega (89
euro).
Bij de hoofdge
rechten is de gast
spekkoper met
Black Angusrund
(34 euro) en het
duurst uit met zee
baars (42 euro).
Genade
BRESKENS
f i At
Spetters
Kaai 5
1 fles bruiswater
6,00
1 witte wijn
8,00
1 rode wijn
9,00
2 viergangenmenu
118,00
1 thee dessert
7,00
1 koffie dessert
7,00
TOTAAL:
155,00