i rfe-tf 16 WEE Y&i 1 Het eten was al uit de kunst, een tijdje terug heeft restaurant Spetters in Breskens ook het interieur verfijnd. Spettert dat of juist niet? ETEN SPETTERS, BRESKENS Spetters, dat in 2014 een Michelin- ster opviste, huist in een jaren-ze ventig pand aan de Kaai in Bres kens. De tijd waarin het mode was de gevel af te timmeren met plan ken. Het oogt gedateerd, maar Spetters huurt het pand, dus nieuwbouw zit er voorlopig niet in. Voor een eenvoudiger maal kun je beneden terecht bij bistro De Kluiver, ook gerund door de equipe onder leiding van chef Laurent Smallegange. Spetters zit boven, al is buiten wel een nieuwe lounge neergezet waar je pal aan de jachthaven kunt genieten van het taste- menu van de chef. We bestijgen een trap. Er is geen lift, dus niet voor rolstoelers. Een jaar geleden is het interieur totaal ver nieuwd. Het is licht, met veel hout, maar geen trendy wrakhout. Het oogt Scandinavisch: rustig en zakelijk. De plafondspots versprei den een fel licht. Dining by candlelightl Vergeet dat maar aan de jachthaven te Breskens. We ploffen neer in beige lederen kuipjes die ver draaid lekker zitten. Glurend door de jaloe zieën zien we de zon in het water zakken. Mooi, maar welk zonnestraaltje heeft de out fits van het personeel geselecteerd? De ser veersters dragen lomp zwart schoeisel en al even donkere soepjurken met dito panty's. We vragen ons af wie vandaag ter aarde is be steld? Ja hoor, keurig, misschien een tikje formeel. Terwijl hij zijn verhaaltje afratelt, knijpt de wijnspecialist van Spetters de ogen samen als Charles Bronson in de filmklassieker Once upon a time in the west. Bijna intimiderend. Hij bezit ook een zwaar (Bressiaans?) accent. Is er een tolk in de zaal? Later blijkt het toch een aar dige gast die schik heeft in zijn werk. Voor de rest worden we in de watten gelegd. En gaande de avond ontdooit het personeel ook wat. In een restaurant aan de waterkant verheug je je op zeebanket. De eerste amuse is meteen een schot in de roos: een zeewierhoorntje ge vuld met koningsmakreel en crème van jala- penopeper. Een prachtige, afgewogen combi natie. Bijna meditatief, net als het interieur. Koningsmakreel zwemt rond in de Stille Oce aan. Dit is echter een duurzame vis uit de kwekerij van Kingfish Zeeland in Colijnsplaat. Het hoorntje vinden we de beste van de drie amuses. Het viergangenmenu bewijst dat Mi- chelin het bij het rechte eind heeft. De rauwe zeebaars met knolselder, bergamot, vlierbloe sem, citroen en sherryazijn is een culinaire koorddans. Het is een perfect huwelijk van zoet, zout, zuur, bitter en hartig (umami). Het oogt ook artistiek, met de knolselder die als een bloem is gevouwen. Dezelfde truc haalt chef Smallegange uit in de volgende gang: co quilles met aardpeer, hazelnoot, paddenstoel en balsamico. Een gedurfd element, die balsa- HETMENU WAAR REKENING zaterdag 17 maart 2018 GO A Gastvrouw Quinty geeft uitleg bij het gerecht, Voorgerecht; gerookte paling, salade van qui- noa, komkommer, wakame, yuzu yoghurt en avocado. A Het interieur van Spetters oogt Scandinavisch: rustig en zakelijk, fotos peter nicolai Blij van een Franse duif aan Frank Balkenende Is de bediening wel goed? Hoe is het eten? Het menu wisselt regelmatig, afhan kelijk van het sei zoen. Spetters biedt een viergan genmenu voor 59 euro. Een zeven gangenmenu kost 104 euro. A la carte eten kan ook. Het goedkoopste voor gerecht begint bij 27 euro (zeebaars of paling). Het duurste is kaviaar Rubia Galega (89 euro). Bij de hoofdge rechten is de gast spekkoper met Black Angusrund (34 euro) en het duurst uit met zee baars (42 euro). Genade BRESKENS f i At Spetters Kaai 5 1 fles bruiswater 6,00 1 witte wijn 8,00 1 rode wijn 9,00 2 viergangenmenu 118,00 1 thee dessert 7,00 1 koffie dessert 7,00 TOTAAL: 155,00

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 52