Een feestelijk torentje
voor in het weekend
KOKEN
\©eten
WETEN
want La Vucciria is een plek waar tijd en
eeuwigheid elkaar ontmoeten.
Smeltkroes
Nu is Sicilië een eiland dat eerst door
Grieken en Romeinen is bezet, vervol
gens door Byzantijnen en Moren (het
eiland was tweeënhalve eeuw een islami
tisch emiraat), daarna door Noormannen
uit Normandië, daarna door Duitsers,
Fransen, Spanjaarden, en al die verschil
lende volkeren en culturen lieten hun
sporen na, met als gevolg dat het eiland
heden ten dage een smeltkroes is van
invloeden, bouwstijlen en smaken.
Opgewarmd door alle invloeden togen
we naar het Palazzo waar het doek van
Guttuso is tentoongesteld.
Helaas, het schilderij bleek nét te wor
den gerenoveerd en tijdelijk niet voor
publiek beschikbaar. Hadden wij weer.
Helemaal naar Palermo voor één schilde
rij... Nu moeten we zeker nog een keer
terug.
Sarde a beccaf ico alla
palermitana
Elise: „Bij de grotere super
markten. Je kunt deze produc
ten ook online bestellen of
kopen bij Chinese supermark
ten."
„Japanse heeft een meer oos
terse smaak. We hebben het
een keer nagemaakt met soja
saus, sesamolie en wasabi. Dat
kwam in de buurt, maar de
kewpie uit de fles is het
lekkerst."
„Klopt! Je bent er wat langer
mee bezig."
DRINKEN
magazine 39
De java chip frappuccino, het
meest calorierijke drankje
van koffiegigant Starbucks,
telt 600 calorieën.
Voor 4 personen
800 g verse
sardines
2 tenen knof
look, geperst
100 g rozijnen,
geweld
100 g pijn
boompitten
80 g ontpitte
groene olijven
50 g kappers
80 g witbrood
zonder korst
80 g oude pe-
corino, geraspt
goede olijfolie
300 ml rode-
wijnazijn
zout
peper
citroenpartjes
Ontgraat de sardi
nes en week ze
20 minuten in azijn.
Dep ze droog. Be
sprenkel brood
met een paar eet
lepels azijn en knijp
het vocht erin.
Meng met olie,
pecorino, zout,
peper, geweekte
rozijnen, pijnboom
pitten, olijfreepjes,
kapperts en knof
look. Maak bolle
tjes van dit
mengsel en druk
ze in de buik van
de sardines. Zorg
dat het niet kan
wegvloeien. Zet de
oven op 170 gra
den en bak de sar
dines een kwartier.
Serveer met de
citroenpartjes. Lek
ker op focaccia of
bruschetta, die uit
een andere streek
komen, maar wel
goed smaken.
Nina (32) en Elise (33) runnen
samen chickslovefood.com.
Ze houden van gemakkelijke en
lekkere recepten die weinig
ingrediënten nodig hebben.
(at een fancy
ingrediënten!
Waar haal ik
zwarte rijst en
Japanse mayonaise?
Wat is het verschil tussen
Nederlandse en Japanse
mayonaise?
Dit is niet echt een ge
rechtje voor een gewone
doordeweekse avond
BEREIDING
Kook de rijst vol
gens de aanwij
zingen op de
verpakking.
Giet een flinke
laag olie in een
pan en laat warm
worden tot 180
graden. De olie is
warm genoeg als
het flink gaat sis
sen als je er een
stukje pastinaak
in doet. Heb je
een frituurpan?
Gebruik die dan.
Rasp met een
dunschiller de
pastinaak schoon
en snijd deze
vervolgens in de
lengte in lange
linten.
Doe een handvol
pastinaakslierten
in de olie, kijk uit
voor spetteren,
en bak ze tot ze
goudbruin kleu
ren. Haal ze er
dan direct uit
met een
schuim
spaan. Leg ze op
een met keuken
papier bekleed
bord en herhaal
met de overige
pastinaak.
Verwarm een
scheutje olie in
een koekenpan
en bak de garna
len met flinke
snuf zout in zo'n
5 minuten tot ze
mooi roze zijn.
Bak ook de zee
kraal.
Giet het water
van de rijst af en
schep de helft in
een kookring.
Met de andere
helft maak je het
tweede rijstto-
rentje.
Smeer daarover
heen een flinke
laag mayonaise,
gevolgd door een
laag zeekraal en
een flinke pluk
pastinaak. Leg de
garnalen erom
heen en serveren
maar.
Kurkuma is hot. Maak een
gezonde thee met de geelwortel:
1 el kurkumapoeder, gember, het
sap van 1 citroen en 1 liter heet water.
WG