7
Bijster groot is mouterij The Swaen in Kloosterzande niet, maar
hun vak verstaan ze wel. „Al onze klanten maken goed bier."
THE SWAEN KRAAMKAMER VAN BIER
Kloosterzand
zv
Ze horen bij de skyline van
Kloosterzande als de
Erasmusbrug bij die van
Rotterdam. De silo's van
mouterij The Swaen, op
bedrijventerrein Hoek en Bosch.
Sinds kort zet de voormalige moute
rij van Menu de deuren open. Want
er is nogal wat te vertellen over het
bedrijf waar zo'n dertig personen
werken, maar veel meer mensen ple
zier van hebben. De mouterij is na
melijk de kraamkamer van bier. Zon
der de mouterij, geen bier.
The Swaen mout vooral gerst en
tarwe. Mouten? Heel simpel gezegd is
dat het ontkiemen en drogen van
graansoorten, belangrijke grondstof
fen voor bier. In Kloosterzande wordt
vooral tarwe en gerst gemout, die via
de haven van Walsoorden binnenko
men. Het eindproduct, tarwe- of ger-
stemout, gaat naar brouwers over de
hele wereld. The Swaen doet dat
blijkbaar zo goed, dat het vorig jaar is
uitgeroepen tot de derde beste mou
terij ter wereld.
De Zwaan
Even terug naar 1906. The Swaen
heette toen gewoon De Zwaan. Een
naam die gesneden koek was. Jos
Haeck, directeur en meestermouter
van The Swaen, heeft het ooit uitge
zocht. Het viel hem op dat het edel
dier in namen van brouwerijen en
herbergen tot in Engeland voor
kwam. „In Nederland waren er 26
brouwerijen met die naam. Bewijzen
is moeilijk, maar er is een theorie. In
de Middeleeuwen werd het bier vlak
bij de slotgrachten gebrouwen. Wat
de brouwers niet nodig hadden, gooi
den ze in het water. De zwanen in
het water aten die tarwekorrels ver
volgens op."
Meer dan honderd jaar geleden
werd in De Zwaan ook bier gebrou
wen. Daar kwam een einde aan toen
tijdens de Tweede Wereldoorlog de
brouwketels ontmanteld werden,
omdat de Duitser het staal nodig
hadden. In 1948 ging de brouwerij,
die in 1923 door de familie Menu ge
kocht was, definitief ter ziele. De
mouterij bleef bestaan. Brouwerij
Grolsch nam die in 1998 over. Vijf
jaar geleden werd The Swaen zelf
standig. Drie jaar geleden is er een
nieuwe mouterij bijgebouwd. Even
daarvoor was het bedrijf al uitgebreid
met een branderij. Die was noodza
kelijk voor de toekomst, want The
Swaen kon niet concurreren met be
drijven net over de grens en moest
zich specialiseren.
„We doen niet aan massaproduc
tie, maar aan goede productie. Waar
wij 23 ton mout maken, maken ze in
Antwerpen 600 ton", weet Haeck.
„Nu maken wij ook gekarameliseerde
en gebrande mout. Voor de donkere,
zwaardere en specialere bieren."
Vooral kleinere brouwerijen, waar
van er in Nederland steeds meer ko-
men, zijn klant. „We hebben onge
veer vijfhonderd klanten. Die maken
natuurlijk alleen goed bier!" Lokale
brouwers als Vermeersen in Hulst en
Kip in Ossenisse halen hun mout ook
in Kloosterzande.
Soorten
Haeck leidt ons rond door de de fa
briek. We stoppen bij de kiemkast,
waar een gigantische hoeveelheid
gerst ligt. Het is er vijftien graden,
wat in deze vrieskou subtropisch
aanvoelt. „In de zomer kom je hier
juist om af te koelen", lacht Haeck.
„Mouters gaan steeds van warm naar
koud. We werken goed aan onze
weerstand." Vele stappen en techni
sche termen later, staan we bij het
eindproduct: mout. Zes soorten pro
duceert de fabriek. Swaen, (voor
pils), Gold Swaen (bockbier, donker),
Black Swaen (stout), White Swaen
(witbier), Platinum Swaen (spelt-
bier) en de biologische variant Green
Swaen. Die gaan in zakken van 25
kilo naar de klant. Haeck is daar maar
wat fier op. Hij hoopt ooit hetzelfde
niveau te bereiken als Spa. „Als je op
terras zit en je wilt een plat water,
dan bestel je een Spa Blauw. De
merknaam. Terwijl je een fles Sourcy
krijgt. Als jouw merk als het product
wordt gezien, ben je geslaagd."
De volgende rondleiding is op 28
maart. Deelname kost 10 euro.
Als jouw merk
als het product
wordt gezien,
ben je
geslaagd
Mouters gaan
steedsvan
warm naar
koud. We
werken goed
aan onze
weerstand
VACATURES
vrijdag 16 maart 2018
Zonder mout, geen stout
Bob Maes
Kloosterzande
Jos Haeck (r) geeft
uitleg over gekiemd
gerst.
FOTO CAMILE SCHELSTRAETE
- Jos Haeck, directeur
- Jos Haeck, directeur
Mouterij The Swaen in Klooster
zande opereert sinds 2013 zelf
standig. Daarvoor leverde het be
drijf exclusief aan brouwerij
Grolsch in Enschede. Na de onaf
hankelijkheid heeft de mouterij een
metamorfose ondergaan. Het aan
dachtsgebied werd verlegd naar
meer speciale soorten mout. Daar
voor wordt vooral met gerst ge
werkt, omdat dat goed bestand is
tegen zout water, wat Zeeuws-
Vlaanderen in de geschiedenis
meerdere keren heeft geteisterd.
The Swaen heeft dertig perso
neelsleden. „Daar zullen mensen
bij moeten, we komen handen te
kort", zegt directeur Jos Haeck.
„We hebben constant vacatures
vrij. Nu ook weer vijf." Net als bij
meer Zeeuws-Vlaamse bedrijven, is
er veel vraag naar technici. „Elek-
tromonteurs zijn niet te vinden, of
we moeten ze ergens weghalen."
Binnenkort gaat bovendien een
aantal personeelsleden met pensi
oen. „We proberen ook Belgen te
trekken, maar dat is zo simpel niet.
Dow slokt ook veel op."
q«m Hulst
De silo's van The Swaen torenen hoog boven Kloosterzande uit.
FOTO BOAZ TIMMERMANS