7 Bijster groot is mouterij The Swaen in Kloosterzande niet, maar hun vak verstaan ze wel. „Al onze klanten maken goed bier." THE SWAEN KRAAMKAMER VAN BIER Kloosterzand zv Ze horen bij de skyline van Kloosterzande als de Erasmusbrug bij die van Rotterdam. De silo's van mouterij The Swaen, op bedrijventerrein Hoek en Bosch. Sinds kort zet de voormalige moute rij van Menu de deuren open. Want er is nogal wat te vertellen over het bedrijf waar zo'n dertig personen werken, maar veel meer mensen ple zier van hebben. De mouterij is na melijk de kraamkamer van bier. Zon der de mouterij, geen bier. The Swaen mout vooral gerst en tarwe. Mouten? Heel simpel gezegd is dat het ontkiemen en drogen van graansoorten, belangrijke grondstof fen voor bier. In Kloosterzande wordt vooral tarwe en gerst gemout, die via de haven van Walsoorden binnenko men. Het eindproduct, tarwe- of ger- stemout, gaat naar brouwers over de hele wereld. The Swaen doet dat blijkbaar zo goed, dat het vorig jaar is uitgeroepen tot de derde beste mou terij ter wereld. De Zwaan Even terug naar 1906. The Swaen heette toen gewoon De Zwaan. Een naam die gesneden koek was. Jos Haeck, directeur en meestermouter van The Swaen, heeft het ooit uitge zocht. Het viel hem op dat het edel dier in namen van brouwerijen en herbergen tot in Engeland voor kwam. „In Nederland waren er 26 brouwerijen met die naam. Bewijzen is moeilijk, maar er is een theorie. In de Middeleeuwen werd het bier vlak bij de slotgrachten gebrouwen. Wat de brouwers niet nodig hadden, gooi den ze in het water. De zwanen in het water aten die tarwekorrels ver volgens op." Meer dan honderd jaar geleden werd in De Zwaan ook bier gebrou wen. Daar kwam een einde aan toen tijdens de Tweede Wereldoorlog de brouwketels ontmanteld werden, omdat de Duitser het staal nodig hadden. In 1948 ging de brouwerij, die in 1923 door de familie Menu ge kocht was, definitief ter ziele. De mouterij bleef bestaan. Brouwerij Grolsch nam die in 1998 over. Vijf jaar geleden werd The Swaen zelf standig. Drie jaar geleden is er een nieuwe mouterij bijgebouwd. Even daarvoor was het bedrijf al uitgebreid met een branderij. Die was noodza kelijk voor de toekomst, want The Swaen kon niet concurreren met be drijven net over de grens en moest zich specialiseren. „We doen niet aan massaproduc tie, maar aan goede productie. Waar wij 23 ton mout maken, maken ze in Antwerpen 600 ton", weet Haeck. „Nu maken wij ook gekarameliseerde en gebrande mout. Voor de donkere, zwaardere en specialere bieren." Vooral kleinere brouwerijen, waar van er in Nederland steeds meer ko- men, zijn klant. „We hebben onge veer vijfhonderd klanten. Die maken natuurlijk alleen goed bier!" Lokale brouwers als Vermeersen in Hulst en Kip in Ossenisse halen hun mout ook in Kloosterzande. Soorten Haeck leidt ons rond door de de fa briek. We stoppen bij de kiemkast, waar een gigantische hoeveelheid gerst ligt. Het is er vijftien graden, wat in deze vrieskou subtropisch aanvoelt. „In de zomer kom je hier juist om af te koelen", lacht Haeck. „Mouters gaan steeds van warm naar koud. We werken goed aan onze weerstand." Vele stappen en techni sche termen later, staan we bij het eindproduct: mout. Zes soorten pro duceert de fabriek. Swaen, (voor pils), Gold Swaen (bockbier, donker), Black Swaen (stout), White Swaen (witbier), Platinum Swaen (spelt- bier) en de biologische variant Green Swaen. Die gaan in zakken van 25 kilo naar de klant. Haeck is daar maar wat fier op. Hij hoopt ooit hetzelfde niveau te bereiken als Spa. „Als je op terras zit en je wilt een plat water, dan bestel je een Spa Blauw. De merknaam. Terwijl je een fles Sourcy krijgt. Als jouw merk als het product wordt gezien, ben je geslaagd." De volgende rondleiding is op 28 maart. Deelname kost 10 euro. Als jouw merk als het product wordt gezien, ben je geslaagd Mouters gaan steedsvan warm naar koud. We werken goed aan onze weerstand VACATURES vrijdag 16 maart 2018 Zonder mout, geen stout Bob Maes Kloosterzande Jos Haeck (r) geeft uitleg over gekiemd gerst. FOTO CAMILE SCHELSTRAETE - Jos Haeck, directeur - Jos Haeck, directeur Mouterij The Swaen in Klooster zande opereert sinds 2013 zelf standig. Daarvoor leverde het be drijf exclusief aan brouwerij Grolsch in Enschede. Na de onaf hankelijkheid heeft de mouterij een metamorfose ondergaan. Het aan dachtsgebied werd verlegd naar meer speciale soorten mout. Daar voor wordt vooral met gerst ge werkt, omdat dat goed bestand is tegen zout water, wat Zeeuws- Vlaanderen in de geschiedenis meerdere keren heeft geteisterd. The Swaen heeft dertig perso neelsleden. „Daar zullen mensen bij moeten, we komen handen te kort", zegt directeur Jos Haeck. „We hebben constant vacatures vrij. Nu ook weer vijf." Net als bij meer Zeeuws-Vlaamse bedrijven, is er veel vraag naar technici. „Elek- tromonteurs zijn niet te vinden, of we moeten ze ergens weghalen." Binnenkort gaat bovendien een aantal personeelsleden met pensi oen. „We proberen ook Belgen te trekken, maar dat is zo simpel niet. Dow slokt ook veel op." q«m Hulst De silo's van The Swaen torenen hoog boven Kloosterzande uit. FOTO BOAZ TIMMERMANS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 90