ONDERNEMEN
IN ZEELAND
55.000
'Ik ploeg niet. Dat is
beter voor de grond
en ook duurzamer'
DE DAG VAN BIOLOGISCHE BOER EMIEL VAN DE VIJVER
Vlak bij Graauw ligt het biologische
akkerbouwbedrijf De Zeeuwse Akker
van Emiel en Sonja van de Vijver.
In 2001 waren zij een van de eersten
die de omslag maakten naar biologische
gewassenteelt. De filosofie? Gezonde
bodem, gezonde planten, gezonde
mensen. Met het voedselbos gaan ze
nóg een stapje verder.
Wat is nou het verschil tussen een werkdag
van een traditionele boer en die van zijn
biologische collega? „De werkdag van élke
boer wordt uiteraard bepaald door het
seizoen. Het is de kunst van de bioboer om
het onkruid beheersbaar te maken zonder
chemische bestrijdingsmiddelen. Dat gaat
ons gelukkig goed af", vertelt Emiel van
de Vijver. „Maar onze planning is daardoor
nóg afhankelijker van de dagelijkse weers
verwachting. Bijvoorbeeld: droogte is
belangrijk voor onkruidbestrijding, de zon
verdroogt dan het losgesneden onkruid.
Zodra het gaat regenen, wortelt het
onkruid opnieuw en is je werk voor niets
geweest. In de gangbare landbouw heb je
daar minder last van."
Groene mest
„Onze jaarplanning ziet er ook anders uit",
vervolgt hij. „Ik ploeg niet bijvoorbeeld.
Dat is veel beter voor de grond én duur
zamer vanwege de brandstofbesparing en
de verminderde C02-uitstoot. Wij zaaien in
het najaar groenbemesters: wikke, rogge of
Alexandrijnse klavers. Deze bodembedek
kers geven de grond zuurstof en voedings
stoffen. Het gewas sterft af in de winter. In
het voorjaar kan ik meteen zaaien, zonder
ploegen. De dichte wortels van de bodem
bedekker vormen een beschermlaag, waar
het onkruid niet doorheen kan. En doordat
de bodemstructuur verbetert, bevatten de
groenten meer voedingsstoffen, wat weer
gezonder is voor de mens."
Van de Vijver verbouwt aardappels, bloem
kool, pastinaak, rode bieten, broccoli, pom
poen en wortels (in drie kleuren). Deze zijn
verkrijgbaar in de boerderijwinkel. Maar je
kunt er ook bijzonderheden kopen als
rankspinazie, Spaanse zuring of zeebiet.
„Dat zijn de groenten uit ons voedselbos.
Koks zijn er dol op! We experimenteren op
anderhalve hectare, het ecosysteem van de
oertijd. Er groeien 150 soorten meerjarige
gewassen. Je plant ze maar één keer, daarna
geven ze elk jaar opbrengst. Een totaal
ander landbouwprincipe dan de 50 hectare,
waarop we eenjarige gewassen telen."
Buurman Buurman
De grondbewerking in het voedselbos wordt
uitgevoerd door Buurman Buurman,
twee Tamworth-varkens, oranjerode joekels
van 150 kilo. „Ze trekken de klimop los,
eten het onkruid op en ondertussen
bemesten ze de grond ook nog", vertelt
Emiel trots, wijzend op een keurig afgezet
stuk plantklare grond, waar geen spoortje
onkruid te vinden is. „Mogelijk is dit een
duurzame oplossing voor de problematiek
van de intensieve landbouw, waaronder
de uitputting van de grond, de opwarming
van de aarde en de steeds grotere vraag
naar voedsel vallen. Er zijn boeren die
werken met 100 hectare voedselbos.
Ik ben benieuwd wat dit experiment ons
zal brengen!"
Voedselbron Graauw richt zich daarnaast
op educatieve en toeristische activiteiten.
Er staan een vakantiehuisje en drie luxe
safaritenten op het terrein. En binnenkort
zullen er kookworkshops, diners, lezingen
en rondleidingen worden gegeven, o
O
In vogelvlucht door de dynamische regio.
De mensen, de zaken en de dingen die
ertoe doen.
Van de 55.000
boerenbedrijven
in Nederland,
hebben er maar
liefst 15.000 geen
opvolger.
In Zeeland is de akker
bouw dominant. 70
procent van de grond
is in gebruik voor de
teelt van gewassen. De
landbouw is goed voor
bijna een kwart van
de banen in Zeeland.
Koks zijn dol op groenten uit voedselbos'
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met
De Zeeuwse Akker, voedselbrongraauw.nl.
22 I DE ONDERNEMER I VRIJDAG 16 MAART 2018