ONDERNEMEN IN ZEELAND 55.000 'Ik ploeg niet. Dat is beter voor de grond en ook duurzamer' DE DAG VAN BIOLOGISCHE BOER EMIEL VAN DE VIJVER Vlak bij Graauw ligt het biologische akkerbouwbedrijf De Zeeuwse Akker van Emiel en Sonja van de Vijver. In 2001 waren zij een van de eersten die de omslag maakten naar biologische gewassenteelt. De filosofie? Gezonde bodem, gezonde planten, gezonde mensen. Met het voedselbos gaan ze nóg een stapje verder. Wat is nou het verschil tussen een werkdag van een traditionele boer en die van zijn biologische collega? „De werkdag van élke boer wordt uiteraard bepaald door het seizoen. Het is de kunst van de bioboer om het onkruid beheersbaar te maken zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dat gaat ons gelukkig goed af", vertelt Emiel van de Vijver. „Maar onze planning is daardoor nóg afhankelijker van de dagelijkse weers verwachting. Bijvoorbeeld: droogte is belangrijk voor onkruidbestrijding, de zon verdroogt dan het losgesneden onkruid. Zodra het gaat regenen, wortelt het onkruid opnieuw en is je werk voor niets geweest. In de gangbare landbouw heb je daar minder last van." Groene mest „Onze jaarplanning ziet er ook anders uit", vervolgt hij. „Ik ploeg niet bijvoorbeeld. Dat is veel beter voor de grond én duur zamer vanwege de brandstofbesparing en de verminderde C02-uitstoot. Wij zaaien in het najaar groenbemesters: wikke, rogge of Alexandrijnse klavers. Deze bodembedek kers geven de grond zuurstof en voedings stoffen. Het gewas sterft af in de winter. In het voorjaar kan ik meteen zaaien, zonder ploegen. De dichte wortels van de bodem bedekker vormen een beschermlaag, waar het onkruid niet doorheen kan. En doordat de bodemstructuur verbetert, bevatten de groenten meer voedingsstoffen, wat weer gezonder is voor de mens." Van de Vijver verbouwt aardappels, bloem kool, pastinaak, rode bieten, broccoli, pom poen en wortels (in drie kleuren). Deze zijn verkrijgbaar in de boerderijwinkel. Maar je kunt er ook bijzonderheden kopen als rankspinazie, Spaanse zuring of zeebiet. „Dat zijn de groenten uit ons voedselbos. Koks zijn er dol op! We experimenteren op anderhalve hectare, het ecosysteem van de oertijd. Er groeien 150 soorten meerjarige gewassen. Je plant ze maar één keer, daarna geven ze elk jaar opbrengst. Een totaal ander landbouwprincipe dan de 50 hectare, waarop we eenjarige gewassen telen." Buurman Buurman De grondbewerking in het voedselbos wordt uitgevoerd door Buurman Buurman, twee Tamworth-varkens, oranjerode joekels van 150 kilo. „Ze trekken de klimop los, eten het onkruid op en ondertussen bemesten ze de grond ook nog", vertelt Emiel trots, wijzend op een keurig afgezet stuk plantklare grond, waar geen spoortje onkruid te vinden is. „Mogelijk is dit een duurzame oplossing voor de problematiek van de intensieve landbouw, waaronder de uitputting van de grond, de opwarming van de aarde en de steeds grotere vraag naar voedsel vallen. Er zijn boeren die werken met 100 hectare voedselbos. Ik ben benieuwd wat dit experiment ons zal brengen!" Voedselbron Graauw richt zich daarnaast op educatieve en toeristische activiteiten. Er staan een vakantiehuisje en drie luxe safaritenten op het terrein. En binnenkort zullen er kookworkshops, diners, lezingen en rondleidingen worden gegeven, o O In vogelvlucht door de dynamische regio. De mensen, de zaken en de dingen die ertoe doen. Van de 55.000 boerenbedrijven in Nederland, hebben er maar liefst 15.000 geen opvolger. In Zeeland is de akker bouw dominant. 70 procent van de grond is in gebruik voor de teelt van gewassen. De landbouw is goed voor bijna een kwart van de banen in Zeeland. Koks zijn dol op groenten uit voedselbos' Dit artikel is gemaakt in samenwerking met De Zeeuwse Akker, voedselbrongraauw.nl. 22 I DE ONDERNEMER I VRIJDAG 16 MAART 2018

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 78