'Jaarlijks gaat het in Kruiningen al om 250.000 ton friet' f CIJFERS een buizensysteem gaan de aardappelen via een waterstroom naar de fabriek. Volautomatische schil lers en snijders maken er frieten van. Daarna worden alleen de beste frietjes geselecteerd en verpakt. Naar 29 landen Het complete proces, van aanleveren tot invriezen, duurt twee uur. In die tijd gaan de producten van 140 gradentijdens het bakken, naar min twintig tijdens het invriezen. Eenmaal diepgevroren en inge pakt, verlaten de zakken friet in de dozen de fabriek. Jaarlijks gaat het in Kruiningen alleen om 250.000 ton. Omgerekend een slordige 12.000 vrachtwagens. Transporteur Visbeen uit Nieuwe-Tonge zorgt voor vervoer vanaf Bergen op Zoom, waar op bedrijven terrein Noordland een gigantisch volautomatisch diep vriesmagazijn staat die aan alle bewaareisen voldoet. Vanaf dat punt gaan de bevroren frieten de wereld over. De gebieden die via de weg te bereiken zijn is de volledige verantwoording van logistiek dienstver lener Visbeen. Er zijn in 2017 meer dan 15.000 ritten samengesteld en afgeleverd in 29 landen. Dit is maar een deel van het transport. „Het wegennet raakt overvol", zegt Joost Visbeen. „Wij benutten alle moge lijke manieren van vervoer. Van weg, spoor tot water. Een speciaal planningsysteem bepaalt de snelste en meest efficiënte vervoersmethode. Vanaf ons hoofd kantoor kunnen wij alle transporten 24 uur per dag monitoren. Waar ze zijn en zelfs wat de temperatuur is binnenin het koeltransport. Dat laatste is cruciaal voor het bewaken van de kwaliteit." Investeren Schitterende processen. Maar zonder aardappel en teler geen frieten. De fabriek in Kruiningen heeft met 400 telers contracten. Het merendeel op relatief korte afstand. Zoals Kees Groenewege uit Sint- Maartensdijk. Van zijn 90 hectare grond, gaan alle aardappelen naar Lamb Weston/Meijer. „Vroeger ging er een deel naar de veiling in Sint-Annaland. Daar ben ik mee gestopt. Nu krijg ik een veel sta bielere en gestructureerde afzet. Als teler weet je waar je aan toe bent. Ook als het seizoen onver wachts minder is. Want het blijft een natuurproduct." Van zijn land komt jaarlijks zo'n 4.700 ton aardappe len. Bewaren gebeurt in een mechanisch gekoelde opslagloods op het erf. Die heeft Groenewege speci aal laten bouwen, zodat hij een jaar rond aan de fabriek kan leveren. „Dat is het grote voordeel van aardappelen uit de klei. Die kun je langer bewaren. In augustus leveren wij de aardappelen van het jaar daarvoor. Dat kan alleen als je beschikt over genoeg bewaarcapaciteit. Daarin hebben wij fors geïnvesteerd." Zorgen Kijkend naar de toekomst uit Groenewege zijn zorgen. Niet over opvolging in zijn bedrijf, wel over de kwali teit van de grond. Die wordt minder. „De aardappel teelt vraagt om meer voedingsstoffen dan dat wij mogen uitrijden op het land. Dat zijn nu eenmaal de regels die de Nederlandse overheid stelt, gemaakt op basis van de klimaatdoelstellingen. Deels begrijpelijk. Kijk je naar de landbouw, dan heeft dat gevolgen voor de grond op de langere termijn. Gaan we op deze voet door, dan putten we de grond uit en dalen de opbrengsten. De laatste jaren draaide alles om aantallen. Nu is het tijd dat we investeren in het vasthouden van de kwaliteit. En daar werken we samen met Lamb Weston/Meijer planmatig aan." Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Lamb Weston/Meijer. - Van 500.000 ton aardappelen blijft 250.000 ton friet over. Dat zijn 12.000 vrachtwagens vol. - Drie vrachtwagens per uur leveren aardappelen af in Kruiningen. - De 90 hectare akkerbouwgrond levert Kees Groenewege uit Sint-Maartensdijk jaarlijks zo'n 4.700 ton aardappelen. Die gaan allemaal naar de fabriek in Kruiningen. - Transporteur Visbeen verspreidt de aardappe len over 29 landen. Jaarlijks goed voor 15.000 ritten vanuit de vriesopslag in Bergen op Zoom. - 400 telers uit 4 landen leveren aardappelen aan Lamb Weston/Meijer in Kruiningen. - Eenmaal gelost, schieten de aardappelen in een buizensysteem via een waterstroom naar de fabriek. - Lamb Weston/Meijer wil het waterverbruik in 2020 met 50 procent reduceren per ton geproduceerd product. Het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen moet voor die tijd met 30 procent zijn gedaald per ton geproduceerd product. - Verder wil het bedrijf 10 procent meer eindproduct halen uit dezelfde hoeveelheid grondstof (in 2020 versus 2008) en krijgt 99,8 procent van alle reststromen een nuttige herbestemming. Het verpakkingsmateriaal loopt van de band. 18 I DE ONDERNEMER I VRIJDAG 16 MAART 2018

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 74