'Jaarlijks gaat het in Kruiningen
al om 250.000 ton friet' f
CIJFERS
een buizensysteem gaan de aardappelen via een
waterstroom naar de fabriek. Volautomatische schil
lers en snijders maken er frieten van. Daarna worden
alleen de beste frietjes geselecteerd en verpakt.
Naar 29 landen
Het complete proces, van aanleveren tot invriezen,
duurt twee uur. In die tijd gaan de producten van
140 gradentijdens het bakken, naar min twintig
tijdens het invriezen. Eenmaal diepgevroren en inge
pakt, verlaten de zakken friet in de dozen de fabriek.
Jaarlijks gaat het in Kruiningen alleen om 250.000
ton. Omgerekend een slordige 12.000 vrachtwagens.
Transporteur Visbeen uit Nieuwe-Tonge zorgt voor
vervoer vanaf Bergen op Zoom, waar op bedrijven
terrein Noordland een gigantisch volautomatisch diep
vriesmagazijn staat die aan alle bewaareisen voldoet.
Vanaf dat punt gaan de bevroren frieten de wereld
over. De gebieden die via de weg te bereiken zijn is
de volledige verantwoording van logistiek dienstver
lener Visbeen. Er zijn in 2017 meer dan 15.000 ritten
samengesteld en afgeleverd in 29 landen. Dit is maar
een deel van het transport. „Het wegennet raakt
overvol", zegt Joost Visbeen. „Wij benutten alle moge
lijke manieren van vervoer. Van weg, spoor tot water.
Een speciaal planningsysteem bepaalt de snelste en
meest efficiënte vervoersmethode. Vanaf ons hoofd
kantoor kunnen wij alle transporten 24 uur per dag
monitoren. Waar ze zijn en zelfs wat de temperatuur
is binnenin het koeltransport. Dat laatste is cruciaal
voor het bewaken van de kwaliteit."
Investeren
Schitterende processen. Maar zonder aardappel en
teler geen frieten. De fabriek in Kruiningen heeft
met 400 telers contracten. Het merendeel op relatief
korte afstand. Zoals Kees Groenewege uit Sint-
Maartensdijk. Van zijn 90 hectare grond, gaan alle
aardappelen naar Lamb Weston/Meijer. „Vroeger
ging er een deel naar de veiling in Sint-Annaland.
Daar ben ik mee gestopt. Nu krijg ik een veel sta
bielere en gestructureerde afzet. Als teler weet je
waar je aan toe bent. Ook als het seizoen onver
wachts minder is. Want het blijft een natuurproduct."
Van zijn land komt jaarlijks zo'n 4.700 ton aardappe
len. Bewaren gebeurt in een mechanisch gekoelde
opslagloods op het erf. Die heeft Groenewege speci
aal laten bouwen, zodat hij een jaar rond aan de
fabriek kan leveren. „Dat is het grote voordeel van
aardappelen uit de klei. Die kun je langer bewaren.
In augustus leveren wij de aardappelen van het jaar
daarvoor. Dat kan alleen als je beschikt over genoeg
bewaarcapaciteit. Daarin hebben wij fors geïnvesteerd."
Zorgen
Kijkend naar de toekomst uit Groenewege zijn zorgen.
Niet over opvolging in zijn bedrijf, wel over de kwali
teit van de grond. Die wordt minder. „De aardappel
teelt vraagt om meer voedingsstoffen dan dat wij
mogen uitrijden op het land. Dat zijn nu eenmaal de
regels die de Nederlandse overheid stelt, gemaakt op
basis van de klimaatdoelstellingen. Deels begrijpelijk.
Kijk je naar de landbouw, dan heeft dat gevolgen
voor de grond op de langere termijn. Gaan we op
deze voet door, dan putten we de grond uit en dalen
de opbrengsten. De laatste jaren draaide alles om
aantallen. Nu is het tijd dat we investeren in het
vasthouden van de kwaliteit. En daar werken we
samen met Lamb Weston/Meijer planmatig aan."
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met
Lamb Weston/Meijer.
- Van 500.000 ton aardappelen blijft 250.000
ton friet over. Dat zijn 12.000 vrachtwagens
vol.
- Drie vrachtwagens per uur leveren aardappelen
af in Kruiningen.
- De 90 hectare akkerbouwgrond levert Kees
Groenewege uit Sint-Maartensdijk jaarlijks
zo'n 4.700 ton aardappelen.
Die gaan allemaal naar de fabriek in
Kruiningen.
- Transporteur Visbeen verspreidt de aardappe
len over 29 landen. Jaarlijks goed voor 15.000
ritten vanuit de vriesopslag in Bergen op Zoom.
- 400 telers uit 4 landen leveren aardappelen
aan Lamb Weston/Meijer in Kruiningen.
- Eenmaal gelost, schieten de aardappelen in
een buizensysteem via een waterstroom naar
de fabriek.
- Lamb Weston/Meijer wil het waterverbruik
in 2020 met 50 procent reduceren per ton
geproduceerd product. Het energieverbruik en
de uitstoot van broeikasgassen moet voor die
tijd met 30 procent zijn gedaald per ton
geproduceerd product.
- Verder wil het bedrijf 10 procent meer
eindproduct halen uit dezelfde hoeveelheid
grondstof (in 2020 versus 2008) en krijgt
99,8 procent van alle reststromen een
nuttige herbestemming.
Het verpakkingsmateriaal
loopt van de band.
18 I DE ONDERNEMER I VRIJDAG 16 MAART 2018