INNOVATIE
WILFRED VAN ELZAKKER, VOORZITTER FOODDELTA
a
'We laten onvoldoende
zien waar we goed in zijnr
daarnaar de afgelopen jaren sterk is gestegen. „Als Agri-
markt doen we dat ook. Zo hebben we specifieke samen
werkingsverbanden met vlees- en kaasleveranciers. Die
stemmen hun producten af op de vraag van onze klanten."
Meer innovatie is nodig om de Zeeuwse economie en de
foodbedrijven te laten groeien. Innovatie levert op termijn
nieuwe banen op. En daarmee blijft Zeeland als provincie
aantrekkelijk om te wonen. Van Elzakker: „Tegelijkertijd
kunnen vernieuwingen een bijdrage leveren aan de maat
schappelijke opgaven op provinciaal en landelijk niveau.
FoodDelta is de enige organisatie die alle Zeeuwse schakels
met elkaar verbindt."
Verdienmodellen
De komende jaren gaat FoodDelta de voedselketen analy
seren en samen met Zeeuwse ondernemers kansen onder
zoeken die een positieve bijdrage kunnen leveren aan
groei. „Ook kijken we naar de ontwikkeling van nieuwe
producten, het aanboren van nieuwe afzetmarkten en de
realisatie van betere verdienmodellen."
Dat doet FoodDelta door het organiseren van netwerk-,
kennis- en innovatiebijeenkomsten en het aangaan van
samenwerkingsverbanden zoals met Impuls Zeeland, AFC
en Biobased Delta.
In het voorjaar houdt FoodDelta Zeeland een bijeenkomst
voor de aangesloten leden waarin innovatie en kennis
overdracht de kernthema's zullen zijn. Dan worden de
projectmogelijkheden voor ondernemers gepresenteerd
en toegelicht.
De maatschappij verandert in razend tempo. De con
sument bepaalt wat er in de schappen ligt. Dat weet
Wilfred van Elzakker van supermarktketen Agrimarkt
als geen ander. Zijn missie als voorzitter van FoodDelta:
de samenwerking in de foodsector verbeteren.
Zeeland telt veel succesvolle ondernemers. De agrofood-
positie is sterk. Willen we die positie in de toekomst vast
houden, dan moeten we investeren in samenwerking en
innovatie, zegt Wilfred van Elzakker van FoodDelta, het
platform dat werkt aan vernieuwing van de Zeeuwse agro-
en aqua-foodsector.
De basis is zeven jaar geleden gelegd. Van Elzakker was
toen al betrokken bij Pieken in de Delta en Lekker Regio
naal Product. In 2016 is deze stichting gefuseerd met Food-
poort Zeeland en uit die twee is FoodDelta Zeeland ont
staan. De hele Zeeuwse fooddelta zit erachter, van teler
tot horecaondernemer. „Wij verbinden ondernemers,
kennisinstituten en overheden met elkaar. Dat doen we
door de voedselproductie- en verwerking te verbeteren."
Meer met minder
De samenleving verandert. En daar moet de foodsector,
de belangrijkste motor van Zeeland, in mee. De consument
bepaalt wat in de schappen van de supermarkt ligt en stelt
steeds hogere eisen aan producten. „Aan de andere kant
staan we voor een maatschappelijke opgave", zegt Van
Elzakker. „Er moet meer met minder, duurzamer en gezon
der. Dat vraagt een omkering van de keten."
Het rapport Zeeland in stroomversnelling is voor Food
Delta Zeeland aanleiding geweest met een toekomstplan
te komen. Met daarin een aantal uitdagingen. Zoals aan de
ene kant de ontgroening, het wegtrekken van jongeren uit
Zeeland, en aan de andere kant de vergrijzing. „Qua inno
vatiekracht loopt Zeeland nog wat achter. Dat komt door
dat we onvoldoende laten zien waar we goed in zijn. Niet
door het gebrek aan innovatie. Die is er wel degelijk."
Kansen pakken
Volgens Van Elzakker moeten ondernemers af van het
eiland-denken en de samenwerking opzoeken. „Verbinding
is essentieel", zegt hij. „Zowel binnen als tussen de voedsel
ketens. Maar ook tussen overheid, onderwijs en het bedrijfs-
leven." Inmiddels zijn er talrijke initiatieven ontstaan,
zoals Biobased Delta, voor de verbinding tussen agro en
chemie. „Ook buiten de provinciegrenzen liggen kansen,
zoals samenwerken met Rewin, de regionale ontwikke
lingsmaatschappij in West-Brabant.
Willen we vooruit, dan is vernieuwing nodig. „Innoveren
is lastig, zeker voor drukke ondernemers. Het ontbreekt
vaak aan tijd, creativiteit en kennis. De noodzaak wordt
vaak wel gezien, de richting soms ook. Alleen, hoe vlieg
je zoiets aan? En welke aanpak werkt? En hoe kom ik in
contact met de juiste partijen? Vragen waar veel onder
nemers mee zitten. Daarom is FoodDelta in het leven
geroepen. Met kennis en een netwerk in de foodsector."
Van Elzakker ziet dat sommige telers en vissers de omslag
al maken en hun strategie aanpassen. Of overstappen op
een niche, zoals biologische teelten. Puur omdat de vraag
tekst TIMO VAN DE KASTEELE beeld FELICE BUONADONNA
Verbinding ondernemers,
kennis en overheid.
'Zoek samenwerkmgen op'
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met FoodDelta Zeeland.
10 I DE ONDERNEMER I WOENSDAG 14 MAART 2018