INNOVATIE FOODDELTA ZEELAND STIMULEERT GROEI EN INNOVATIE VAN FOODSECTOR De foodsector is een belangrijke pijler van de Zeeuwse economie, want goed voor een marktwaarde van ongeveer 1,7 miljard euro. Circa 15 procent van de Zeeuwse beroepsbevolking werkt in deze sector. Om die koppositie vast te houden, moet het hele foodcluster van bedrijven, kennisinstellingen en overheden blijven vernieuwen en goed samenwerken. Met FoodDelta Zeeland lukt dit steeds beter. 'Laat zien waar je mee bezig bent. Dat kan stimulerend werken' uitgegroeid tot een sterk kennisbastion van nieuwe teelten. Denk aan gewassen als de zoete aardappel, yacon, quinoa en soja. Ook de teelt van zoutminnende gewassen zoals zeewier en zilte groenten is in opmars. „De productontwikkeling van deze gewassen is nog lang niet klaar", zegt De Vos. Verder krijgt het maatschappelijk belang van voeding aandacht. Bijvoorbeeld in een project in de wijk Dauwendaele in Middel burg. Daar benadrukt FoodDelta Zeeland binnen het project De Vitale Revolutie van de gemeente Middelburg het belang van gezonde voeding. Samen met ondernemers maakt het mensen enthousiast voor een gezondere manier van eten. Winst boeken Vernieuwing en innovatie bestaat in soor ten en maten. Voor ondernemers is het soms lastig om vernieuwing in de bedrijfs voering als zodanig te herkennen. En dat is zonde. „Op dat gebied valt nog veel terrein te winnen", zegt Karin Witkam, coördinator bij FoodDelta Zeeland. „Zeeuwen zijn soms veel te bescheiden. Innovatie is er volop, maar we lopen er niet mee te koop. Maal ais je laat zien waar je mee bezig bent, kan dat juist stimulerend werken voor onder nemers die met hetzelfde bezig zijn. Bij FoodDelta Zeeland proberen we die succes verhalen boven water te krijgen." Zeeuwse Innovatiemonitor Food De provincie Zeeland heeft aan FoodDelta Zeeland opdracht gegeven de innovatie kracht en -behoefte van het Zeeuwse food cluster in beeld te brengen. Om die reden wordt de komende maanden de Zeeuwse Innovatiemonitor Food uitgevoerd. „We hopen dat alle spelers in het foodcluster hun bijdrage leveren aan dit initiatief", zegt Johan Dourleijn, managing director van FoodDelta Zeeland. „We willen op korte ter mijn te weten komen waar de belangrijkste kansen liggen om het Zeeuwse foodcluster nog sterker te maken. Dan kunnen we daar onze pijlen op richten! Ik nodig alle bedrij ven, kennisinstellingen en overheden uit de bijbehorende vragenlijst via onze website in te vullen", www.fooddeltazeeland.nl/zif O De foodsector is belangrijk voor de economie en werkgelegenheid van Zeeland. Willen we onze positie vasthouden, dan zijn nieuwe ontwikkelingen nodig, zegt Ronald de Vos, projectmanager bij FoodDelta Zeeland. „Wij stimuleren groei en innovatie. Als FoodDelta Zeeland verbinden we mensen en initiatieven en helpen we bijvoorbeeld nieuwe producten te bedenken en afzetmarkten te vinden." Afzetmarkt voor wei Een voorbeeld is het creëren van een afzet markt voor wei, een restproduct dat ontstaat bij het maken van kaas. „Bij veel kaas- bedrijven gaat wei verloren", zegt De Vos. „Terwijl de mogelijkheden juist heel groot zijn. Je kunt er poeder van maken, het gebruiken als basis voor een voedings supplement en het verwerken in bakkerij producten. Daarnaast kan wei gebruikt worden om heerlijke, verfrissende dranken van te maken. Daar wordt nu aan gewerkt, zodat kaasboeren wellicht in de toekomst kunnen samenwerken met producenten van verse sappen. En dat zijn er in Zeeland heel wat." Zeeuwse spelers in de foodsector zoeken elkaar op onder de paraplu van FoodDelta Zeeland, dé netwerkorganisatie voor het brede foodcluster in Zeeland. De organisatie telt ruim 200 leden, van agrariërs en vis sers en verwerkers, logistieke ondernemers, handelaars, winkeliers en horecaonder nemers tot kennisinstellingen en overhe den. Opgericht met als kernwaardes: slim, innovatief én duurzaam ondernemen. „On dernemers hebben elkaar nodig", zegt De Vos. „Een visser kan een antwoord hebben op een prangende vraag van een tuinder en andersom. Op die manier ontstaan kruis verbanden met mooie resultaten." Proeftuin Onderzoek naar nieuwe gewassen en hun afzetmarkt gebeurt onder meer in de proef tuin van het Agro Food Centrum Rusthoeve in Colijnsplaat. De laatste jaren is het AFC Samen sta je sterker, ook in de foodsector. Op zoek naar kansen voor Dit artikel is geschreven in samenwerking met FoodDelta Zeeland. 8 I DE ONDERNEMER I VRIJDAG 16 MAART 2018

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 64