INNOVATIE
FOODDELTA ZEELAND STIMULEERT GROEI EN INNOVATIE VAN FOODSECTOR
De foodsector is een belangrijke pijler van de Zeeuwse
economie, want goed voor een marktwaarde van
ongeveer 1,7 miljard euro. Circa 15 procent van de
Zeeuwse beroepsbevolking werkt in deze sector.
Om die koppositie vast te houden, moet het hele
foodcluster van bedrijven, kennisinstellingen en
overheden blijven vernieuwen en goed samenwerken.
Met FoodDelta Zeeland lukt dit steeds beter.
'Laat zien waar je mee
bezig bent. Dat kan
stimulerend werken'
uitgegroeid tot een sterk kennisbastion van
nieuwe teelten. Denk aan gewassen als de
zoete aardappel, yacon, quinoa en soja. Ook
de teelt van zoutminnende gewassen zoals
zeewier en zilte groenten is in opmars. „De
productontwikkeling van deze gewassen is
nog lang niet klaar", zegt De Vos.
Verder krijgt het maatschappelijk belang
van voeding aandacht. Bijvoorbeeld in een
project in de wijk Dauwendaele in Middel
burg. Daar benadrukt FoodDelta Zeeland
binnen het project De Vitale Revolutie van
de gemeente Middelburg het belang van
gezonde voeding. Samen met ondernemers
maakt het mensen enthousiast voor een
gezondere manier van eten.
Winst boeken
Vernieuwing en innovatie bestaat in soor
ten en maten. Voor ondernemers is het
soms lastig om vernieuwing in de bedrijfs
voering als zodanig te herkennen. En dat is
zonde. „Op dat gebied valt nog veel terrein
te winnen", zegt Karin Witkam, coördinator
bij FoodDelta Zeeland. „Zeeuwen zijn soms
veel te bescheiden. Innovatie is er volop,
maar we lopen er niet mee te koop. Maal
ais je laat zien waar je mee bezig bent, kan
dat juist stimulerend werken voor onder
nemers die met hetzelfde bezig zijn. Bij
FoodDelta Zeeland proberen we die succes
verhalen boven water te krijgen."
Zeeuwse Innovatiemonitor Food
De provincie Zeeland heeft aan FoodDelta
Zeeland opdracht gegeven de innovatie
kracht en -behoefte van het Zeeuwse food
cluster in beeld te brengen. Om die reden
wordt de komende maanden de Zeeuwse
Innovatiemonitor Food uitgevoerd. „We
hopen dat alle spelers in het foodcluster
hun bijdrage leveren aan dit initiatief", zegt
Johan Dourleijn, managing director van
FoodDelta Zeeland. „We willen op korte ter
mijn te weten komen waar de belangrijkste
kansen liggen om het Zeeuwse foodcluster
nog sterker te maken. Dan kunnen we daar
onze pijlen op richten! Ik nodig alle bedrij
ven, kennisinstellingen en overheden uit de
bijbehorende vragenlijst via onze website in
te vullen", www.fooddeltazeeland.nl/zif
O
De foodsector is belangrijk voor de economie
en werkgelegenheid van Zeeland. Willen we
onze positie vasthouden, dan zijn nieuwe
ontwikkelingen nodig, zegt Ronald de Vos,
projectmanager bij FoodDelta Zeeland.
„Wij stimuleren groei en innovatie. Als
FoodDelta Zeeland verbinden we mensen
en initiatieven en helpen we bijvoorbeeld
nieuwe producten te bedenken en
afzetmarkten te vinden."
Afzetmarkt voor wei
Een voorbeeld is het creëren van een afzet
markt voor wei, een restproduct dat ontstaat
bij het maken van kaas. „Bij veel kaas-
bedrijven gaat wei verloren", zegt De Vos.
„Terwijl de mogelijkheden juist heel groot
zijn. Je kunt er poeder van maken, het
gebruiken als basis voor een voedings
supplement en het verwerken in bakkerij
producten. Daarnaast kan wei gebruikt
worden om heerlijke, verfrissende dranken
van te maken. Daar wordt nu aan gewerkt,
zodat kaasboeren wellicht in de toekomst
kunnen samenwerken met producenten
van verse sappen. En dat zijn er in Zeeland
heel wat."
Zeeuwse spelers in de foodsector zoeken
elkaar op onder de paraplu van FoodDelta
Zeeland, dé netwerkorganisatie voor het
brede foodcluster in Zeeland. De organisatie
telt ruim 200 leden, van agrariërs en vis
sers en verwerkers, logistieke ondernemers,
handelaars, winkeliers en horecaonder
nemers tot kennisinstellingen en overhe
den. Opgericht met als kernwaardes: slim,
innovatief én duurzaam ondernemen. „On
dernemers hebben elkaar nodig", zegt De
Vos. „Een visser kan een antwoord hebben
op een prangende vraag van een tuinder en
andersom. Op die manier ontstaan kruis
verbanden met mooie resultaten."
Proeftuin
Onderzoek naar nieuwe gewassen en hun
afzetmarkt gebeurt onder meer in de proef
tuin van het Agro Food Centrum Rusthoeve
in Colijnsplaat. De laatste jaren is het AFC
Samen sta je sterker, ook in de foodsector.
Op zoek naar kansen voor
Dit artikel is geschreven in samenwerking
met FoodDelta Zeeland.
8 I DE ONDERNEMER I VRIJDAG 16 MAART 2018