UIT TEGENSLAG KWAM WINKEL VOORT
BIOLOGISCH VOOR DE TOEKOMST
'We groeiden
steeds uit ons jasje'
opwaarts met de groenteverkoop in zijn
boerderijwinkel. Wat begon met een gara
gebox van 10m2, groeide al snel naar een
winkelruimte van 230m2. „Ieder jaar kwa
men er klanten bij. We groeiden steeds uit
ons jasje. Op de piekmomenten, zoals de
zaterdagen, was het echt niet meer te
doen. De Rabobank-adviseur gaf me een
zetje in de juiste richting: een fikse nieuw
bouw."
Bart verkoopt nu een ruim assortiment
aan groenten en fruit. „Zelf verbouw ik
onder meer aardappelen, bladgewassen,
boontjes, kruiden en, niet te vergeten,
asperges en aardbeien. De rest komt zo
veel mogelijk van collega-boeren in de
regio. In de nieuwbouw heb ik nu alle
ruimte om alles uit te stallen. De klanten
hebben bovendien meer loopruimte en
kunnen overal makkelijker bij."
Waar dit succes aan te danken is? Daar
geeft de bescheiden Bart liever niet zelf
antwoord op. „Dan ben ik in de eerste
plaats dank verschuldigd aan God, die ons
zo gezegend heeft. Verder noemde ik al de
Rabobank die me ooit in het zadel geholpen
heeft. En dan al die scholieren en vaste
medewerkers die altijd voor ons klaar staan.
Zonder hen zou dit alles nooit gelukt zijn."
De klanten roemen vooral de smaak en
versheid, een goede prijs-kwaliteitverhou-
ding en het feit dat veel uit de buurt en
van het eigen bedrijf komt. o
verwacht." De daaropvolgende herfst werd
het karretje steeds leeg gestolen. „Die dief
ben ik nog steeds dankbaar. Het was voor
mij het punt waarop ik besloot de groen
ten voortaan vanaf huis te verkopen."
Vanaf dat moment ging het alleen maar
Het was 2003 toen Bart Dekker de boer
derij van de gepensioneerde Marien
Louwerse kon overnemen. Een droom
kwam uit, ondernemen in de boerensec-
tor! Bart begon met de teelt van broccoli
en bloemkool. „Die gewassen werden
in de beginjaren gelukkig gelijk goed
betaald." Dit maakte de weg vrij voor
meer groei in zijn bedrijf De Prelaat
vof in Westkapelle, waar vooral kolen
worden geteeld voor een groothandel
in Breda. Daarnaast runt hij een succes
volle boerderijwinkel. Maar dit avontuur
ging niet van start zonder obstakels.
„In de winter van 2003-2004 was het net
te koud voor de winterbloemkool. Veel
van mijn kolen waren misvormd en dus
niks waard op de veiling."
Bart maakte van een nood een deugd en
bood de kolen te koop aan vanuit een kar
retje aan de straat. „Dat liep beter dan
Steeds meer akkerbouwers schakelen
over op biologisch boeren. Lennert den
Boer uit Kerkwerve gooit dit seizoen het
roer volledig om. Van zijn land komen
straks biologische rode bieten. „Natuur
lijk doe ik het niet alleen uit principe,
maar ook voor het financiële resultaat."
Vanuit zijn boerderij kan Lennert een
groot deel van zijn land zien. Hij is tevre
den hoe zijn akkerbouwbedrijf aan de
Zandweg, net buiten Kerkwerve, erbij ligt.
Lennert heeft het boerenbedrijf recent
overgenomen van zijn vader. Met de over
name gooit Lennert het over een andere
boeg. Hij werkt vanaf dit jaar voor het
eerst biologisch.
Biologisch boeren is in trek. Hoewel het
aantal bioboeren op Schouwen-Duiveland
nog op een hand te tellen is, nemen de
aantallen landelijk toe, weet Den Boer.
Omschakelen kan een idealistische keuze
zijn. Dat is het bij Lennart deels. „Op de
lange termijn is biologisch boeren veel
beter voor je grond. Nu ploeg ik niet meer.
Dat is beter voor het bodemleven."
Voor het besluit is Den Boer niet over een
nacht ijs gegaan. Het verruilen van gang
bare teelten voor biologische is ingrijpend.
Het betekent geen bestrijdingsmiddelen
en geen kunstmest. Biodiversiteit is van
groot belang. Dat betekent rouleren. Een
teelt komt nu veel minder frequent terug
op een stuk land.
Nu verbouwt Lennert op de 75 hectare
grond rond zijn boerderij vijf gewassen:
suikerbieten, aardappelen, uien, granen en
graszaad. Over vier jaar moeten dat onge
veer acht biologische teelten zijn. Hij start
met rode bieten. Later komen daar knol
selderij, cichorei, pompoen, mais, aardap
pelen en uien bij. „Met meer gewassen is
de spreiding groter en je risico kleiner."
Lennert moet op zoek naar nieuwe af
nemers. Hoewel de belangstelling voor
biologische producten toeneemt, is de
afzetmarkt in Zeeland nog niet heel groot.
Het is zekerheid verruilen voor een on
zekere periode. „Aan de ene kant denk
ik weieens: waar begin ik aan? Aan de
andere kant heb ik genoeg voorbeelden
gezien van boeren die al jaren succesvol
zijn."
Een risico is de omslag wel. Dat weten ze
bij de bank ook. Toch krijgt Den Boer van
Rabobank Oosterschelde alle vertrouwen.
Accountmanager Food Agri, Bert van
den Bos, begeleidt Lennert bij de keuzes
die hij maakt. Zoals investeren in nieuw
materieel. „De komende jaren moet ik nog
ruim een ton uitgeven aan mechanisatie."
Voor biologische teelten heeft Den Boer
een schoffelmachine, wiedeg en onkruid
brander nodig. En daarnaast een lichte
trekker. Die laatste heeft hij onlangs aan
schaft. „Het is een gezamenlijk proces",
zegt Van den Bos, die ook de bedrijfsover-
dracht heeft begeleid. „Samen kijken we
waar de kansen liggen."
O
tekst KIM DE BOOIJ EN TIMO VAN DE KASTEELE
hun kansen, met succes
Dit artikel is gemaakt in samenwerking
met de Rabobank, o
Lennert den Boer: 'Ik moet
nog ruim een ton uitgeven
aan mechanisatie.'
5