UIT TEGENSLAG KWAM WINKEL VOORT BIOLOGISCH VOOR DE TOEKOMST 'We groeiden steeds uit ons jasje' opwaarts met de groenteverkoop in zijn boerderijwinkel. Wat begon met een gara gebox van 10m2, groeide al snel naar een winkelruimte van 230m2. „Ieder jaar kwa men er klanten bij. We groeiden steeds uit ons jasje. Op de piekmomenten, zoals de zaterdagen, was het echt niet meer te doen. De Rabobank-adviseur gaf me een zetje in de juiste richting: een fikse nieuw bouw." Bart verkoopt nu een ruim assortiment aan groenten en fruit. „Zelf verbouw ik onder meer aardappelen, bladgewassen, boontjes, kruiden en, niet te vergeten, asperges en aardbeien. De rest komt zo veel mogelijk van collega-boeren in de regio. In de nieuwbouw heb ik nu alle ruimte om alles uit te stallen. De klanten hebben bovendien meer loopruimte en kunnen overal makkelijker bij." Waar dit succes aan te danken is? Daar geeft de bescheiden Bart liever niet zelf antwoord op. „Dan ben ik in de eerste plaats dank verschuldigd aan God, die ons zo gezegend heeft. Verder noemde ik al de Rabobank die me ooit in het zadel geholpen heeft. En dan al die scholieren en vaste medewerkers die altijd voor ons klaar staan. Zonder hen zou dit alles nooit gelukt zijn." De klanten roemen vooral de smaak en versheid, een goede prijs-kwaliteitverhou- ding en het feit dat veel uit de buurt en van het eigen bedrijf komt. o verwacht." De daaropvolgende herfst werd het karretje steeds leeg gestolen. „Die dief ben ik nog steeds dankbaar. Het was voor mij het punt waarop ik besloot de groen ten voortaan vanaf huis te verkopen." Vanaf dat moment ging het alleen maar Het was 2003 toen Bart Dekker de boer derij van de gepensioneerde Marien Louwerse kon overnemen. Een droom kwam uit, ondernemen in de boerensec- tor! Bart begon met de teelt van broccoli en bloemkool. „Die gewassen werden in de beginjaren gelukkig gelijk goed betaald." Dit maakte de weg vrij voor meer groei in zijn bedrijf De Prelaat vof in Westkapelle, waar vooral kolen worden geteeld voor een groothandel in Breda. Daarnaast runt hij een succes volle boerderijwinkel. Maar dit avontuur ging niet van start zonder obstakels. „In de winter van 2003-2004 was het net te koud voor de winterbloemkool. Veel van mijn kolen waren misvormd en dus niks waard op de veiling." Bart maakte van een nood een deugd en bood de kolen te koop aan vanuit een kar retje aan de straat. „Dat liep beter dan Steeds meer akkerbouwers schakelen over op biologisch boeren. Lennert den Boer uit Kerkwerve gooit dit seizoen het roer volledig om. Van zijn land komen straks biologische rode bieten. „Natuur lijk doe ik het niet alleen uit principe, maar ook voor het financiële resultaat." Vanuit zijn boerderij kan Lennert een groot deel van zijn land zien. Hij is tevre den hoe zijn akkerbouwbedrijf aan de Zandweg, net buiten Kerkwerve, erbij ligt. Lennert heeft het boerenbedrijf recent overgenomen van zijn vader. Met de over name gooit Lennert het over een andere boeg. Hij werkt vanaf dit jaar voor het eerst biologisch. Biologisch boeren is in trek. Hoewel het aantal bioboeren op Schouwen-Duiveland nog op een hand te tellen is, nemen de aantallen landelijk toe, weet Den Boer. Omschakelen kan een idealistische keuze zijn. Dat is het bij Lennart deels. „Op de lange termijn is biologisch boeren veel beter voor je grond. Nu ploeg ik niet meer. Dat is beter voor het bodemleven." Voor het besluit is Den Boer niet over een nacht ijs gegaan. Het verruilen van gang bare teelten voor biologische is ingrijpend. Het betekent geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Biodiversiteit is van groot belang. Dat betekent rouleren. Een teelt komt nu veel minder frequent terug op een stuk land. Nu verbouwt Lennert op de 75 hectare grond rond zijn boerderij vijf gewassen: suikerbieten, aardappelen, uien, granen en graszaad. Over vier jaar moeten dat onge veer acht biologische teelten zijn. Hij start met rode bieten. Later komen daar knol selderij, cichorei, pompoen, mais, aardap pelen en uien bij. „Met meer gewassen is de spreiding groter en je risico kleiner." Lennert moet op zoek naar nieuwe af nemers. Hoewel de belangstelling voor biologische producten toeneemt, is de afzetmarkt in Zeeland nog niet heel groot. Het is zekerheid verruilen voor een on zekere periode. „Aan de ene kant denk ik weieens: waar begin ik aan? Aan de andere kant heb ik genoeg voorbeelden gezien van boeren die al jaren succesvol zijn." Een risico is de omslag wel. Dat weten ze bij de bank ook. Toch krijgt Den Boer van Rabobank Oosterschelde alle vertrouwen. Accountmanager Food Agri, Bert van den Bos, begeleidt Lennert bij de keuzes die hij maakt. Zoals investeren in nieuw materieel. „De komende jaren moet ik nog ruim een ton uitgeven aan mechanisatie." Voor biologische teelten heeft Den Boer een schoffelmachine, wiedeg en onkruid brander nodig. En daarnaast een lichte trekker. Die laatste heeft hij onlangs aan schaft. „Het is een gezamenlijk proces", zegt Van den Bos, die ook de bedrijfsover- dracht heeft begeleid. „Samen kijken we waar de kansen liggen." O tekst KIM DE BOOIJ EN TIMO VAN DE KASTEELE hun kansen, met succes Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Rabobank, o Lennert den Boer: 'Ik moet nog ruim een ton uitgeven aan mechanisatie.' 5

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 61