m.
DUURZAAMHEID
HET MOET OOK ANDERS KUNNEN
Innovatieve Zeeuwse boeren slaan andere wegen in, op zoek naar nieuwe business in zeekool, zeebanaan,
biologische producten en een boerderijwinkel.
'Zes jaar geleden was
ik toe aan een nieuwe
uitdaging: zeekoor
„Er is helemaal niks mis met standaard
akkerbouwproducten, maar ik heb altijd
gedacht dat het ook anders moet kunnen",
zegt pionier Jean-Pierre van Wesemael
van Saeftinghe Zilt in Nieuw Namen.
Twaalf jaar geleden begon hij met kleine
proefjes met zeekraal en lamsoor. Een
paar jaar later zette hij er al twee hec
tare mee vol.
Zoals dat met alle innovaties gaat, worden
ook die na verloop van tijd de standaard.
Dat was niks voor Jean-Pierre. „Zes jaar ge
leden was ik toe aan een nieuwe uitdaging.
Ik droeg mijn kennis, machines en uit
gangsmateriaal over aan een Fransman en
ging op zoek naar iets nieuws. Dat werd
zeekool." Jean-Pierre vond 20 stekjes en
ging hiermee testen en kweken op een
klein stukje land van 10 bij 10 meter. Nu
produceert hij 100 kilo zeekool per week.
Exclusieve markt
Wanneer je weet dat elk stengeltje met de
hand wordt geplukt en er 120 stengels in
een kilo gaan, besef je dat het hier om een
exclusief product gaat. De zeekool van
Saeftinghe Zilt komt via handelaren veelal
terecht bij de beste restaurants in Neder
land, Duitsland, Engeland en Frankrijk.
„Dat was ook het doel: iets bijzonders
maken."
Ook traditionele producten
Behalve met de bijzondere groente zeekool
wilde Jean-Pierre ook aan de slag met een
traditioneel product. Bijvoorbeeld met de
zilte aardappel. „De ontwikkeling van deze
aardappel heeft meerwaarde op andere
gebieden. Ons onderzoek leidt ertoe dat in
gebieden waar zoet (drink)water schaars is,
toch succesvol kan worden geoogst. Dat is
nu al het geval in bijvoorbeeld Egypte,
maar kan in de toekomst ook uitkomst
bieden als Zeeland verder verzilt. Het zoute
water dient daarbij meteen als bestrij
dingsmiddel, dus het is nog milieu
vriendelijk ook."
De familie Van Wesemael biedt graag een
kijkje in de keuken van haar bijzondere
bedrijf op de Mariahoeve. Tijdens een
bedrijfsbezoek kan worden kennisgemaakt
met zilte producten als zeekool, zilte
aardappel, oesterblad, zeevenkel en zee
banaan. Een bedrijfsbezoek kan des
gewenst worden gekoppeld aan een
poldertocht, excursie en borrel, etentje
of feest in de speciaal ingerichte zaal.
„Behalve onze producten maken ook de
grote landbouwmachines, waar we loon
werk mee doen, altijd indruk."
De bedrijfsbezoeken zijn erg populair.
„We denken aan uitbreiding. Binnenkort
de Rabobank weer maar eens bellen."
De volgende innovatie in dit veelzijdig
bedrijf komt er dus alweer aan. o
Innovatie en groei op het boerenbedrijf.
Zeeuwse boeren pakken
4 I DE ONDERNEMER I VRIJDAG 16 MAART 2018