m. DUURZAAMHEID HET MOET OOK ANDERS KUNNEN Innovatieve Zeeuwse boeren slaan andere wegen in, op zoek naar nieuwe business in zeekool, zeebanaan, biologische producten en een boerderijwinkel. 'Zes jaar geleden was ik toe aan een nieuwe uitdaging: zeekoor „Er is helemaal niks mis met standaard akkerbouwproducten, maar ik heb altijd gedacht dat het ook anders moet kunnen", zegt pionier Jean-Pierre van Wesemael van Saeftinghe Zilt in Nieuw Namen. Twaalf jaar geleden begon hij met kleine proefjes met zeekraal en lamsoor. Een paar jaar later zette hij er al twee hec tare mee vol. Zoals dat met alle innovaties gaat, worden ook die na verloop van tijd de standaard. Dat was niks voor Jean-Pierre. „Zes jaar ge leden was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik droeg mijn kennis, machines en uit gangsmateriaal over aan een Fransman en ging op zoek naar iets nieuws. Dat werd zeekool." Jean-Pierre vond 20 stekjes en ging hiermee testen en kweken op een klein stukje land van 10 bij 10 meter. Nu produceert hij 100 kilo zeekool per week. Exclusieve markt Wanneer je weet dat elk stengeltje met de hand wordt geplukt en er 120 stengels in een kilo gaan, besef je dat het hier om een exclusief product gaat. De zeekool van Saeftinghe Zilt komt via handelaren veelal terecht bij de beste restaurants in Neder land, Duitsland, Engeland en Frankrijk. „Dat was ook het doel: iets bijzonders maken." Ook traditionele producten Behalve met de bijzondere groente zeekool wilde Jean-Pierre ook aan de slag met een traditioneel product. Bijvoorbeeld met de zilte aardappel. „De ontwikkeling van deze aardappel heeft meerwaarde op andere gebieden. Ons onderzoek leidt ertoe dat in gebieden waar zoet (drink)water schaars is, toch succesvol kan worden geoogst. Dat is nu al het geval in bijvoorbeeld Egypte, maar kan in de toekomst ook uitkomst bieden als Zeeland verder verzilt. Het zoute water dient daarbij meteen als bestrij dingsmiddel, dus het is nog milieu vriendelijk ook." De familie Van Wesemael biedt graag een kijkje in de keuken van haar bijzondere bedrijf op de Mariahoeve. Tijdens een bedrijfsbezoek kan worden kennisgemaakt met zilte producten als zeekool, zilte aardappel, oesterblad, zeevenkel en zee banaan. Een bedrijfsbezoek kan des gewenst worden gekoppeld aan een poldertocht, excursie en borrel, etentje of feest in de speciaal ingerichte zaal. „Behalve onze producten maken ook de grote landbouwmachines, waar we loon werk mee doen, altijd indruk." De bedrijfsbezoeken zijn erg populair. „We denken aan uitbreiding. Binnenkort de Rabobank weer maar eens bellen." De volgende innovatie in dit veelzijdig bedrijf komt er dus alweer aan. o Innovatie en groei op het boerenbedrijf. Zeeuwse boeren pakken 4 I DE ONDERNEMER I VRIJDAG 16 MAART 2018

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 60