Toekomst kermis Zierikzee nog ongewis Schouwen-Duiveland gaat voor 10 Blauwe Vlaggen Familie Hoep is terug op hun oude stek in Bruinisse 7 Er werd geproost en gepraat, er bloeiden liefdes op en er werden tranen vergoten. Café Petit is niet meer, maar binnenlopen bij het nieuwe restaurant is de moeite waard. Iet niet veel meer dan zijn brommertje streek Jeroen Hoep vanuit hartje Ne derland 36 jaar geleden in café Pe tit in Bruinisse neer. Bijna drie de cennia én vijf ondernemers later, is het zoon Jeroen (22) die van zich laat horen op het haast legendari sche stekkie aan de Oudestraat in Bru. Op de plek waar de familie Hoep op Zeeuwse bodem wor telde, opende Jeroen junior dit weekend Petit Kitchen Bar. In een pracht van een strak pand, waar niets meer herinnert aan de tijd dat Hoep senior - destijds 20 jaar oud - zijn plannen om te gaan studeren afblies voor een sprong in het diepe. Hij had een vakantie baantje bij jeugdherberg de Stoof- polder toen Café Petit leeg kwam te staan. Zijn toenmalige baas kocht het café op en vroeg Hoep het uit te baten voor een periode van vijfjaar. Hoep zei zijn studentenkamer op, vroeg het meisje van zijn dromen met hem mee te springen en ging in Bruinisse aan de slag. Twee jaar later draaide de boel zó goed dat Je roen en Monique het café zelf kon den kopen. Ze gingen niet meer weg. Het tweetal exploiteerde Café Petit acht jaar lang. Daarna werd de kroeg verpacht aan Heineken en ging Hoep senior bij Geronimo Leatherworks aan de slag, waar hij nog altijd deel uitmaakt van de di rectie. Toen Café Petit afgelopen jaar leeg kwam te staan, bleek Je roen junior net zo'n durfal als zijn vader. „Natuurlijk heb ik er wel wat nachten van wakker gelegen, maar je krijgt maar één keer zo'n kans. Ik dacht: die kan ik maar be ter met beide handen aangrijpen." Met chefkok Michael van der Kroft en gastvrouw en sommelier Emy Koster uit Wolphaartsdijk aan zijn zijde, stortte hij zich op de grote metamorfose van Café Petit tot eenfine dining restaurant én wijn bar. Dat leverde, naast veel lof, ook gemor op. Café Petit is een naam in het dorp en onbetwist middel punt van de jaarlijkse Visserijda- gen. „Daar gaan we gewoon mee Met de Visserijdagen worden we weer even een ouderwetse kroeg door. Met de Visserijdagen wor den we weer even een ouderwetse kroeg. We halen alles leeg en feest- dj Carlo, de vorige uitbater, komt draaien. Café Petit is altijd een hotspot geweest met de Visserijda gen en dat moet zo blijven. Het is voor Bruinisse de belangrijkste week van het jaar." Alle overige dagen kun je bij Pe tit Kitchen Bar terecht voor een hapje en een drankje. Met veel streekproducten, bijna 25 wijnen die per glas zijn te bestellen en een hele reeks bijzondere gerechten. Wie voor het maximale van 16 ge rechtjes gaat, is zo een uurtje of vier onder de pannen. „Je bent hier echt een avondje weg. Dat is ook ons doel", vertellen Van der Kroft, Hoep en Koster. Dankzij de open keuken en de nabijheid van de koks die zelf uitserveren, heeft het restaurant iets huiskamerach tigs. „Het is een beleving. We ho pen dat mensen blij de deur uit zullen gaan." Van het oude Café Petit - in het verleden onder meer ook slijterij en snackbar - staan alleen de bui ten- en dragende muren nog over eind. Grote raampartijen geven Petit Kitchen Bar een eigen tijdse uitstraling. Maar ook het 200 jaar oude stukje muur in het wijn bargedeelte is pronkstuk in het pand. „Het zou zonde zijn alles weg te halen. Dit pand vertelt een verhaal." Deze kermis werd in 2017 slecht be zocht, meldt het gemeentebestuur. „Dat zal deels komen omdat we op het Havenplein geen grote ver- maakzaken kunnen plaatsen en dat het Havenpark als kermisterrein is vervallen." B en W zien het nog even aan, maar gaan over de kermis van 2019 eens goed nadenken. Op het Havenplein staan sinds de herinrichting permanente terras sen en het Havenpark is met veel groen een echt parkje geworden. Zaken die de gemeente zelf heeft aangelegd. „Klopt", zegt burge meester Gerard Rabelink. Hem is ook bekend dat horeca en midden stand niet staan te juichen bij de kermis. „Daarom gaan we met hen en met de kermismensen praten. Wat ons betreft zijn daarbij alle op ties open. Maar we gaan het in 2019 wel anders doen." Zelfs stoppen is een mogelijkheid. De kermis van Renesse wordt dit jaar van 26 juli tot en met 1 augustus gehouden. Die van Zierikzee duurt van 3 tot en met 9 augustus. Op zondag is de kermis dicht. De Blauwe Vlag is een internatio nale milieu-onderscheiding die wordt toegekend aan stranden en jachthavens die schoon en veilig zijn. Wereldwijd gaat het om meer dan 3500 plekken. In Zeeland dra gen 19 jachthavens en 18 stranden het eco-label. Schouwen-Duive land verwacht dat aantal flink op te krikken. Als het goed is, wappert het blauwe dundoek straks bij tien strandovergangen: drie aan het strand van Westenschouwen (de Punt, Rotonde en Speelduin), bij de Wilhelminahoeve en de Jan van Renesseweg en vijf langs de Rampweg en op de Brouwers- dam: de strandopgangen Kijk duin, 't Klokje, Ellemeet, Scharen- dijke en Brouwersdam 1. AED's Om de strandvoorzieningen ver der te verbeteren zijn er AED's ge regeld voor de drukste stranden en wordt een tweede elektrische strandrolstoel aangeschaft. Bij Strandclub Zee aan de Brouwers- dam wordt een hellingbaan aange legd en komen er invalide parkeer plaatsen. Omdat het om een ex treme sporten-strand gaat, werd eerst gedacht dat daar geen be hoefte aan was. Maar de praktijk blijkt anders. Het strandje van Ouwerkerk krijgt ook een upgrade, al pakt die 10.000 euro duurder uit dan be groot (dat was namelijk 20.000 euro). Daar komen onder andere een toiletvoorziening, fietsenstal ling, schanskorven en informatie borden te staan. woensdag 14 maart 2018 SD Cirkel is rond bij Bruus Café Petit Esme Soesman Bruinisse - Jeroen Hoep junior Deze zomer is er nog kermis in Zierikzee, maar of er in 2019 at tracties zullen zijn, is onbekend. Ton van den Nouweland Zierikzee Nu wappert de Blauwe Vlag nog maar op vier Schouwen- Duivelandse stranden. Als het aan het gemeentebestuur ligt, worden er straks tien Blauwe Vlaggen gehesen. Een aan vraag daartoe is gedaan. Esme Soesman Zierikzee Door de open keuken is er nauw contact tussen gasten en eigenaar Jeroen Hoep junior, chefkok Michael van der Kroft en gastvrouw en sommelier Emy Koster, foto ernesta verburg

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53