Toekomst kermis
Zierikzee nog ongewis
Schouwen-Duiveland gaat
voor 10 Blauwe Vlaggen
Familie Hoep is terug op hun oude stek in Bruinisse
7
Er werd geproost
en gepraat, er
bloeiden liefdes op
en er werden
tranen vergoten.
Café Petit is niet
meer, maar
binnenlopen bij het
nieuwe restaurant is
de moeite waard.
Iet niet veel meer dan zijn
brommertje streek Jeroen
Hoep vanuit hartje Ne
derland 36 jaar geleden in café Pe
tit in Bruinisse neer. Bijna drie de
cennia én vijf ondernemers later,
is het zoon Jeroen (22) die van zich
laat horen op het haast legendari
sche stekkie aan de Oudestraat in
Bru. Op de plek waar de familie
Hoep op Zeeuwse bodem wor
telde, opende Jeroen junior dit
weekend Petit Kitchen Bar.
In een pracht van een strak pand,
waar niets meer herinnert aan de
tijd dat Hoep senior - destijds 20
jaar oud - zijn plannen om te gaan
studeren afblies voor een sprong in
het diepe. Hij had een vakantie
baantje bij jeugdherberg de Stoof-
polder toen Café Petit leeg kwam te
staan. Zijn toenmalige baas kocht
het café op en vroeg Hoep het uit te
baten voor een periode van vijfjaar.
Hoep zei zijn studentenkamer op,
vroeg het meisje van zijn dromen
met hem mee te springen en ging
in Bruinisse aan de slag. Twee jaar
later draaide de boel zó goed dat Je
roen en Monique het café zelf kon
den kopen. Ze gingen niet meer
weg.
Het tweetal exploiteerde Café
Petit acht jaar lang. Daarna werd
de kroeg verpacht aan Heineken
en ging Hoep senior bij Geronimo
Leatherworks aan de slag, waar hij
nog altijd deel uitmaakt van de di
rectie. Toen Café Petit afgelopen
jaar leeg kwam te staan, bleek Je
roen junior net zo'n durfal als zijn
vader. „Natuurlijk heb ik er wel
wat nachten van wakker gelegen,
maar je krijgt maar één keer zo'n
kans. Ik dacht: die kan ik maar be
ter met beide handen aangrijpen."
Met chefkok Michael van der Kroft
en gastvrouw en sommelier Emy
Koster uit Wolphaartsdijk aan zijn
zijde, stortte hij zich op de grote
metamorfose van Café Petit tot
eenfine dining restaurant én wijn
bar. Dat leverde, naast veel lof, ook
gemor op. Café Petit is een naam
in het dorp en onbetwist middel
punt van de jaarlijkse Visserijda-
gen. „Daar gaan we gewoon mee
Met de Visserijdagen
worden we weer even
een ouderwetse
kroeg
door. Met de Visserijdagen wor
den we weer even een ouderwetse
kroeg. We halen alles leeg en feest-
dj Carlo, de vorige uitbater, komt
draaien. Café Petit is altijd een
hotspot geweest met de Visserijda
gen en dat moet zo blijven. Het is
voor Bruinisse de belangrijkste
week van het jaar."
Alle overige dagen kun je bij Pe
tit Kitchen Bar terecht voor een
hapje en een drankje. Met veel
streekproducten, bijna 25 wijnen
die per glas zijn te bestellen en een
hele reeks bijzondere gerechten.
Wie voor het maximale van 16 ge
rechtjes gaat, is zo een uurtje of
vier onder de pannen. „Je bent
hier echt een avondje weg. Dat is
ook ons doel", vertellen Van der
Kroft, Hoep en Koster. Dankzij de
open keuken en de nabijheid van
de koks die zelf uitserveren, heeft
het restaurant iets huiskamerach
tigs. „Het is een beleving. We ho
pen dat mensen blij de deur uit
zullen gaan."
Van het oude Café Petit - in het
verleden onder meer ook slijterij
en snackbar - staan alleen de bui
ten- en dragende muren nog over
eind. Grote raampartijen geven
Petit Kitchen Bar een eigen
tijdse uitstraling. Maar ook het 200
jaar oude stukje muur in het wijn
bargedeelte is pronkstuk in het
pand. „Het zou zonde zijn alles
weg te halen. Dit pand vertelt een
verhaal."
Deze kermis werd in 2017 slecht be
zocht, meldt het gemeentebestuur.
„Dat zal deels komen omdat we op
het Havenplein geen grote ver-
maakzaken kunnen plaatsen en dat
het Havenpark als kermisterrein is
vervallen." B en W zien het nog
even aan, maar gaan over de kermis
van 2019 eens goed nadenken.
Op het Havenplein staan sinds de
herinrichting permanente terras
sen en het Havenpark is met veel
groen een echt parkje geworden.
Zaken die de gemeente zelf heeft
aangelegd. „Klopt", zegt burge
meester Gerard Rabelink. Hem is
ook bekend dat horeca en midden
stand niet staan te juichen bij de
kermis. „Daarom gaan we met hen
en met de kermismensen praten.
Wat ons betreft zijn daarbij alle op
ties open. Maar we gaan het in 2019
wel anders doen." Zelfs stoppen is
een mogelijkheid.
De kermis van Renesse wordt dit
jaar van 26 juli tot en met 1 augustus
gehouden. Die van Zierikzee duurt
van 3 tot en met 9 augustus.
Op zondag is de kermis dicht.
De Blauwe Vlag is een internatio
nale milieu-onderscheiding die
wordt toegekend aan stranden en
jachthavens die schoon en veilig
zijn. Wereldwijd gaat het om meer
dan 3500 plekken. In Zeeland dra
gen 19 jachthavens en 18 stranden
het eco-label. Schouwen-Duive
land verwacht dat aantal flink op
te krikken. Als het goed is, wappert
het blauwe dundoek straks bij tien
strandovergangen: drie aan het
strand van Westenschouwen (de
Punt, Rotonde en Speelduin), bij
de Wilhelminahoeve en de Jan van
Renesseweg en vijf langs de
Rampweg en op de Brouwers-
dam: de strandopgangen Kijk
duin, 't Klokje, Ellemeet, Scharen-
dijke en Brouwersdam 1.
AED's
Om de strandvoorzieningen ver
der te verbeteren zijn er AED's ge
regeld voor de drukste stranden en
wordt een tweede elektrische
strandrolstoel aangeschaft. Bij
Strandclub Zee aan de Brouwers-
dam wordt een hellingbaan aange
legd en komen er invalide parkeer
plaatsen. Omdat het om een ex
treme sporten-strand gaat, werd
eerst gedacht dat daar geen be
hoefte aan was. Maar de praktijk
blijkt anders.
Het strandje van Ouwerkerk
krijgt ook een upgrade, al pakt die
10.000 euro duurder uit dan be
groot (dat was namelijk 20.000
euro). Daar komen onder andere
een toiletvoorziening, fietsenstal
ling, schanskorven en informatie
borden te staan.
woensdag 14 maart 2018
SD
Cirkel is rond bij Bruus Café Petit
Esme Soesman
Bruinisse
- Jeroen Hoep junior
Deze zomer is er nog kermis in
Zierikzee, maar of er in 2019 at
tracties zullen zijn, is onbekend.
Ton van den Nouweland
Zierikzee
Nu wappert de Blauwe Vlag
nog maar op vier Schouwen-
Duivelandse stranden. Als het
aan het gemeentebestuur ligt,
worden er straks tien Blauwe
Vlaggen gehesen. Een aan
vraag daartoe is gedaan.
Esme Soesman
Zierikzee
Door de open keuken is er nauw contact tussen gasten en eigenaar Jeroen Hoep junior, chefkok Michael van der Kroft en gastvrouw en
sommelier Emy Koster, foto ernesta verburg