0 Rookwortel zet de eter op het verkeerde been Vlees MARGOT 17 wat hij deze keer aan de haak heeft geslagen', lezen we op de kaart. Toch maar de gebakken sliptongetjes. Ze komen gedrieën op het bord met een schijfje citroen en een pittig stamp potje van spinazie. De twee bovenste visjes zijn spartelvers. Het sappige filetje springt als vanzelf van de graat. Bij het laatste tongetje gooi ik het vismes in de strijd. Het vlees is stug en blijft zitten. Een domper. Zeker voor ie mand die altijd het lekkerste hapje voor het laatst bewaart. Eetvriendin heeft geen last van besluiteloos heid. Kiest gelijk voor gamba's: gepeld, gema rineerd in een kruidige marinade en gegrild op een roergebakken bedje van venkel, bosuit jes en knoflook. Jammer dat bij het roosteren de marinade op de gamba's een beetje is ver schroeid. Gelukkig proeven we dat er niet aan af. De saus, die volgens de chef bereid is met een fond van gambaschalen, tomatenpuree, cayennepeper, citroensap en zeezout, smaakt wat flauwtjes. En de venkel ligt waarschijnlijk nog in de koeling. Wel vinden we wat stukjes paprika en prei tussen de gamba's. Ook bij haar ligt een schep van het stamppotje op het bord. Dat valt goed in de smaak. We gaan voor een traditionele crème brülée. Letterlijk betekent dit: gebrande room. Door suiker te branden op de romige custard, ont staat een knapperig laagje karamel. Dat ont breekt. Heeft de kok misschien zijn dag niet? „Sinds kort varen we een andere koers", zegt Eric. „Het hotel is tegenwoordig leading." Aha, het roergebakken bedje van venkel verliest het dus van het bedje van gestreken katoen. Nou, dan komen we de volgende keer gewoon sla pen. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit M Zelfs ik schrok van wat je allemaal bespaart als je een week geen vlees eet: onder meer zeven maanden douchewater en 114 kilometer autorijden Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Het is u vast niet ontgaan dat het nu de Na tionale Week Zonder Vlees is. Soms word ik een beetje iebel van al die themaweken, maar dit is een goed initiatief. Zelfs ik schrok van wat je allemaal bespaart als je een week geen vlees eet: onder meer zeven maanden douchewater en 114 kilometer autorij den; dat gaat dan om de C02-uitstoot. Nooit over nagedacht, dus die bewustwording alleen al is heel goed. Steeds meer mensen eten minder vlees. Wij ook. Gelukkig zijn er daardoor ook steeds meer leuke en smakelijke vegetarische gerechten, die hele maal niet moeilijk zijn. Vroeger aten we altijd een keer in de week vegetarisch. Mijn moeder had destijds - we hebben het over de jaren 70 -een kookboekje Eten van Moeder Aarde, waaruit ze veel recepten maakte. Die waren best tijdrovend en in de keuken van nu, waarin er steeds minder tijd is om een maaltijd te bereiden, passen ze niet meer zo. Ook staan in dit boek veel gerechten met peulvruchten, terwijl je, wanneer je vegetarisch wilt eten, daar niet altijd voor hoeft te kiezen. Mijn favoriet destijds was kaaskroketten met rijst. Ze kosten weliswaar wat meer tijd, maar dan heb je ook wat. Kook 300 gram rijst gaar en voeg er 4 eetlepels bloem, 200 gram belegen boerenkaas, zout, peper en 3 losgeklopte eieren aan toe. Laat opstijven in de koelkast. Vorm er dan met de hand kroketten van. Haal ze eerst door wat bloem, dan door een losgeklopt ei, dan door paneermeel en frituur ze op 180C. Eet ze met een groene salade. Overigens, een dag minder vlees per week be spaart ook al heel veel, dus is het een idee om daar eens mee te beginnen? SLIJKPLAAT Restaurant De Kromme Watergang bestaat 25 jaar. Dat wordt komende maan dag uitbundig gevierd met een feest in CineCityXL met 750 gas ten, optredens, drinken en na tuurlijk eten. Mocht je denken dat ze na al die jaren op hun lau weren rusten daar in Slijkplaat, niets is minder waar. Edwin en Blanche Vinke hebben twee Mi- chelinsterren, maar blijven zich vernieuwen en ontwikkelen. „We proberen hier in de keuken ook ons steentje bij te dragen aan een betere wereld en werken steeds minder met vlees en voornamelijk met producten uit de buurt. Want vaak is iets van dichtbij veel lekkerder", zegt Ed win Vinke. Neem bijvoorbeeld zijn rook wortel. „We waren aanvankelijk op zoek naar een vleesvervanger met een umamismaak en een vlezige structuur", legt Vinke uit. „Dus gingen we op zoek naar een groente die we zodanig kun nen bewerken dat er ook een goede bite is. Een soort van per ongeluk kwamen we na testen met kool, biet, knollen en uien uit bij de winterwortel, omdat die vanwege de vezelrijke struc tuur na drie dagen garing nog vlezig bleef. En hij ziet er ook nog eens uit als een worstje. Ik wil ze laten verpakken als een Bifi-worstje", zegt Vinke breed lachend. „Ze zijn ook te frituren, net als een frikandel." En inderdaad: je eet een wor tel, maar door de rooksmaak en de bereiding lijkt die op een worstje, ook qua structuur. „De knolselderij en biet werkten eve neens goed in de testen", zegt hij enthousiast. „Daar ga ik nog ver der mee aan de slag." Wordt ver volgd dus. zaterdag 10 maart 2018 GO En verder? Wat eten jullie toe? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Hij ziet eruit als een worst en smaakt als een worst, maar is een groente: de rookwortel van Edwin Vinke.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 53