T
16 WEE
Liefst eten we
vleesvrij in de
Week Zonder
Vlees. Maar vege
tarisch moetje
vaak bij het
reserveren
bestellen. Ook bij
restaurant 't
Veerhuis op Sint
Philipsland.
Daarom eten we
daar een visje.
ETEN'T VEERHUIS, SINT PHILIPSLAND
Over het eten bij 't Veerhuis heb
ben we het zo. Eerst de trip er
heen. Net als je denkt dat je er
bent, moet je nog zeven kilome
ter. Over een kaarsrechte weg
met weergaloze polderzichten, richting on
dergaande zon. Eenmaal aan het Zijpe, op het
uiterste eind van het schiereiland Sint Philips
land, staan Hotel Oosterschelde Restaurant
't Veerhuis. Daar schuiven we aan voor de vis-
specialiteitenavond. Me dunkt, met al dat
zoute water rondom, zwemmen de vissen hier
zo de pan in.
We hadden ons erop verheugd: onbeperkt
acht soorten vis van de bakplaat. Helaas. De
plaat is naar de haaien. Daarover zijn we niet
ingelicht. Rest ons niets anders dan te kiezen
van de kaart. Die leest als een jongensboek.
Met vis in de hoofdrol. Er komt ook een scène
in voor over restauranteigenaar Eric Moerland.
HET MENU
Als klein jochie lapte hij autoruiten op het
veer Anna Jacobapolder-Zijpe. Vier jaar nadat
het pontje uit de vaart ging, kochten zijn ou
ders het wachthuisje. De familie bouwde dat
om tot restaurant met feestzaal, hotel en
woonhuis. Vorig jaar vierden ze het 25-jarig
jubileum. „Het is heerlijk om hier te mogen
werken", vertelt Eric. „Ik ben zowat in het
Zijpe geboren, op de hollestelle, de buiten
dijkse schapendrinkplaats. Na een koksoplei
ding en wat omzwervingen ben ik terugge
keerd naar mijn roots."
Onophoudelijk staren we over het water.
Magnifiek. Nooit geweten dat hier zo'n
drukke vaarroute ligt. ,,'s Zomers neem ik
mijn gasten mee voor een tochtje op het oude
veerpontje", zegt Eric later. „Kreeften vangen,
oesters rapen, laten zien hoe zeekraal groeit op
de schorren." Binnen is het minder spectacu
lair: zwaar eiken lichtarmaturen, een Zaanse
klok, rommelige plantenbakken met een en
kele sanseveria.
WAAR
De smaakpapillen tintelen als gastvrouw
Connie de voorgerechten serveert: huisge-
maakte Zeeuwse vissoep en een Hollandse
garnalencocktail. Tegenover me wordt druk
gehengeld, op zoek naar de vis die de fond
smaak moet geven. „Op de klassieke manier
gekookt", legt chef Eric Moerland uit. „Ge
trokken van tarbotgraten, wortel, prei en ge
bonden met aardappelzetmeel. De vis gooien
we er later bij." Een gulle hand was het van
daag niet. Nee, dan de garnalencocktail. Dat is
een berg Hollands genot. Een echte klassieker
met de cocktailsaus op smaak gebracht met
sherry. Zoals onze moeders het thuis ook de
den.
Lastig kiezen tussen kabeljauw, tong of slip
tongetjes (met een p, omdat de tongetjes
nogal eens door de mazen van het net slip
pen). Een andere mogelijkheid is tongschar,
de visvangst van de week. 'Onze kok gooit
graag een hengeltje uit. Het is altijd spannend
REKENING
zaterdag 10 maart 2018
A Eigenaar Eric Moerland legt de laatste hand aan de sliptongetjes, foto's johan van der heijden
Uitzicht is hier de grootste
Elian van 't Westeinde
En is dat zo?
Bij 't Veerhuis
staat vis centraal.
Op de kaart staan
warme en koude
voorgerechten: ge
gratineerde oes
ters (13,50 euro),
salade Ooster
schelde (15,50).
Het duurste visge
recht op de regu
liere kaart is zee
tong (30 euro). Op
visspecialiteiten-
avonden (37,50)
kies je uit acht
soorten vis.
Vleesliefhebbers
kunnen onder an
dere biefstuk van
de haas (24,50)
eten. Vegetarische
gerechten alleen
op afspraak.
Zit je goed?
't Veerhuis
Sint Philipsland
Rijksweg 5
SINT PHILIPSLAND
Jammer. Smaakt het voorgerecht?
En het hoofdgerecht?
1 Zeeuwse vissoep 8,70
1 Hollandse garnalencocktail 12,70
1 gamba's, gegrild 24,50
1 sliptongetjes, gebakken 19,50
1 crème brülée 6,75
1 Sourcy blauw 2,00
1 droge witte wijn 3,85
2 thee 4,00
Totaal: 82,00
A Bij 't Veerhuis heb je een magnifiek uitzicht over de Oosterschelde.