T 16 WEE Liefst eten we vleesvrij in de Week Zonder Vlees. Maar vege tarisch moetje vaak bij het reserveren bestellen. Ook bij restaurant 't Veerhuis op Sint Philipsland. Daarom eten we daar een visje. ETEN'T VEERHUIS, SINT PHILIPSLAND Over het eten bij 't Veerhuis heb ben we het zo. Eerst de trip er heen. Net als je denkt dat je er bent, moet je nog zeven kilome ter. Over een kaarsrechte weg met weergaloze polderzichten, richting on dergaande zon. Eenmaal aan het Zijpe, op het uiterste eind van het schiereiland Sint Philips land, staan Hotel Oosterschelde Restaurant 't Veerhuis. Daar schuiven we aan voor de vis- specialiteitenavond. Me dunkt, met al dat zoute water rondom, zwemmen de vissen hier zo de pan in. We hadden ons erop verheugd: onbeperkt acht soorten vis van de bakplaat. Helaas. De plaat is naar de haaien. Daarover zijn we niet ingelicht. Rest ons niets anders dan te kiezen van de kaart. Die leest als een jongensboek. Met vis in de hoofdrol. Er komt ook een scène in voor over restauranteigenaar Eric Moerland. HET MENU Als klein jochie lapte hij autoruiten op het veer Anna Jacobapolder-Zijpe. Vier jaar nadat het pontje uit de vaart ging, kochten zijn ou ders het wachthuisje. De familie bouwde dat om tot restaurant met feestzaal, hotel en woonhuis. Vorig jaar vierden ze het 25-jarig jubileum. „Het is heerlijk om hier te mogen werken", vertelt Eric. „Ik ben zowat in het Zijpe geboren, op de hollestelle, de buiten dijkse schapendrinkplaats. Na een koksoplei ding en wat omzwervingen ben ik terugge keerd naar mijn roots." Onophoudelijk staren we over het water. Magnifiek. Nooit geweten dat hier zo'n drukke vaarroute ligt. ,,'s Zomers neem ik mijn gasten mee voor een tochtje op het oude veerpontje", zegt Eric later. „Kreeften vangen, oesters rapen, laten zien hoe zeekraal groeit op de schorren." Binnen is het minder spectacu lair: zwaar eiken lichtarmaturen, een Zaanse klok, rommelige plantenbakken met een en kele sanseveria. WAAR De smaakpapillen tintelen als gastvrouw Connie de voorgerechten serveert: huisge- maakte Zeeuwse vissoep en een Hollandse garnalencocktail. Tegenover me wordt druk gehengeld, op zoek naar de vis die de fond smaak moet geven. „Op de klassieke manier gekookt", legt chef Eric Moerland uit. „Ge trokken van tarbotgraten, wortel, prei en ge bonden met aardappelzetmeel. De vis gooien we er later bij." Een gulle hand was het van daag niet. Nee, dan de garnalencocktail. Dat is een berg Hollands genot. Een echte klassieker met de cocktailsaus op smaak gebracht met sherry. Zoals onze moeders het thuis ook de den. Lastig kiezen tussen kabeljauw, tong of slip tongetjes (met een p, omdat de tongetjes nogal eens door de mazen van het net slip pen). Een andere mogelijkheid is tongschar, de visvangst van de week. 'Onze kok gooit graag een hengeltje uit. Het is altijd spannend REKENING zaterdag 10 maart 2018 A Eigenaar Eric Moerland legt de laatste hand aan de sliptongetjes, foto's johan van der heijden Uitzicht is hier de grootste Elian van 't Westeinde En is dat zo? Bij 't Veerhuis staat vis centraal. Op de kaart staan warme en koude voorgerechten: ge gratineerde oes ters (13,50 euro), salade Ooster schelde (15,50). Het duurste visge recht op de regu liere kaart is zee tong (30 euro). Op visspecialiteiten- avonden (37,50) kies je uit acht soorten vis. Vleesliefhebbers kunnen onder an dere biefstuk van de haas (24,50) eten. Vegetarische gerechten alleen op afspraak. Zit je goed? 't Veerhuis Sint Philipsland Rijksweg 5 SINT PHILIPSLAND Jammer. Smaakt het voorgerecht? En het hoofdgerecht? 1 Zeeuwse vissoep 8,70 1 Hollandse garnalencocktail 12,70 1 gamba's, gegrild 24,50 1 sliptongetjes, gebakken 19,50 1 crème brülée 6,75 1 Sourcy blauw 2,00 1 droge witte wijn 3,85 2 thee 4,00 Totaal: 82,00 A Bij 't Veerhuis heb je een magnifiek uitzicht over de Oosterschelde.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 52