Carpaccio die geen carpaccio mag heten KOKEN toeten LEZEN HEBBEN uitspraak van Woody Allen: 'I love nature, Ijust don't want toget any ofit on me' (ik hou van de natuur, ik wil alleen niets ervan op me hebben). Een andere grap van Allen luidt: '1'm at two with nature', wat vertaald betekent 'ik ben twee met de natuur' (een spitsvondige variant op 'ik ben één met de natuur'). In de al eerder genoemde film Annie Hall legt Woody Allen uit dat voor hem de natuur vooral spinnen, slakken en beestjes is, en grote vissen die kleine vissen eten, dieren die andere dieren verorberen. 'Por me, nature is like an enor- mous restaurant', aldus Woody, een uit spraak waar menig dichter het mee eens zal zijn. Elise: „Maar wel lek ker! Dit mag eigenlijk geen carpaccio heten, want we bakken het vlees kort en snij den het niet dun genoeg. Zelf carpaccio maken is niet afge zaagd als je er een originele twist aan geeft, met bijvoor beeld pistachepesto." „Je kunt zó gemakkelijk zelf pesto maken op zoveel manie ren. Een zelfgemaakte pesto maakt alles lekkerder." Klopt. Het vlees zit tussen de schouders van het rund. Orthodoxe joden mogen geen vlees van de achterbout eten, vandaar die benaming." Het boekTfie Plant Pharmacy beschrijft hoe je twaalf maanden lang profiteert van de heilzame werking van planten en kruiden. Botanische prints blijven nog wel even hot. Deze porseleinen schaal van HK Living (€11,95) is met de hand beschilderd met varens. Slakken Voor vier personen 24 slakken (uit blik of via kweker, inter net of de speciaalzaak) 4 el gesneden bieslook 4 el gehakte peterselie 4 tl knoflook, gepureerd 4 tl gember, gepureerd 4 mespuntjes kerrie 4 scheutjes pernod 4 scheutjes sojasaus 4 dl room 4 dl kippen bouillon veel boter Speciaal voor alle natuurliefhebbers vandaag een ge recht met slakken, een schotel van kookheld Jon Sis termans, opgete kend door zijn protégé Rik de Jonge van restau rant Madeleine in Utrecht. Breng de room en bouillon aan de kook in een steel pan. Gooi er steeds wat stuk jes boter bij, ge bruik een staaf mixer tot een dikke saus ont staat. Pak een andere steelpan, doe hier de slak ken in (zonder huisje). Voeg de pernod en soja saus toe en breng langzaam aan de kook. Als de slak ken warm zijn, vocht afgieten en de botersaus erbij doen. Voeg de overige ingrediën ten toe (bieslook, peterselie, kerrie, knoflook, gem ber). Breng aan de kook, misschien nog een snuf zout. Direct serveren, het liefst in de natuur! Neem er wat te drinken bij. Nina (32) en Elise (33) runnen samen chickslovefood.com. Ze houden van gemakkelijke en lekkere recepten die weinig ingrediënten nodig hebben. Carpaccio? Afgezaagd hoor. Wat hebben jullie toch met pesto? Diamanthaas? Is dat niet hetzelfde als jodenhaas? BEREIDING Haal het vlees 45 minuten van tevoren uit de koeling en laat op kamertem peratuur komen. Verwarm een scheut olie in een koekenpan, laat goed heet worden. Bestrooi het vlees met wat peper en zout en bak het in de koekenpan aan beide kanten zo'n 15 secon den in. Haal het vlees uit de pan en leg het stuk in ijs- water. Dep het vlees droog met keukenpapier en rol in keuken folie. Leg het vlees een half uur in de vriezer. Maak onder tussen de pis tachepesto door een kleine hand babyspinazie, de pistachenoten, de Parmezaanse kaas en de knoflook met een flinke scheut olie, een snuf peper en een snuf zout fijn te malen in een keuken machine. Haal de dia manthaas uit de vriezer en snijd in zeer dunne plakken. Verdeel de plakjes over 2 borden, leg de overgebleven spinazie hierop en besprenkel royaal met pistachepesto. Maak het gerecht af met de overgebleven Parmezaanse kaas en pis tachenoten. WG magazine 53

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 117