Carpaccio die geen
carpaccio mag heten
KOKEN
toeten
LEZEN
HEBBEN
uitspraak van Woody Allen: 'I love nature,
Ijust don't want toget any ofit on me' (ik
hou van de natuur, ik wil alleen niets
ervan op me hebben). Een andere grap
van Allen luidt: '1'm at two with nature',
wat vertaald betekent 'ik ben twee met
de natuur' (een spitsvondige variant op
'ik ben één met de natuur').
In de al eerder genoemde film Annie
Hall legt Woody Allen uit dat voor hem
de natuur vooral spinnen, slakken en
beestjes is, en grote vissen die kleine
vissen eten, dieren die andere dieren
verorberen. 'Por me, nature is like an enor-
mous restaurant', aldus Woody, een uit
spraak waar menig dichter het mee eens
zal zijn.
Elise: „Maar wel lek
ker! Dit mag eigenlijk
geen carpaccio heten, want we
bakken het vlees kort en snij
den het niet dun genoeg. Zelf
carpaccio maken is niet afge
zaagd als je er een originele
twist aan geeft, met bijvoor
beeld pistachepesto."
„Je kunt zó gemakkelijk zelf
pesto maken op zoveel manie
ren. Een zelfgemaakte pesto
maakt alles lekkerder."
Klopt. Het vlees zit tussen
de schouders van het rund.
Orthodoxe joden mogen geen
vlees van de achterbout eten,
vandaar die benaming."
Het boekTfie Plant Pharmacy
beschrijft hoe je twaalf maanden
lang profiteert van de heilzame
werking van planten en kruiden.
Botanische prints blijven nog wel
even hot. Deze porseleinen schaal
van HK Living (€11,95) is met de
hand beschilderd met varens.
Slakken
Voor vier
personen
24 slakken
(uit blik of via
kweker, inter
net of de
speciaalzaak)
4 el gesneden
bieslook
4 el gehakte
peterselie
4 tl knoflook,
gepureerd
4 tl gember,
gepureerd
4 mespuntjes
kerrie
4 scheutjes
pernod
4 scheutjes
sojasaus
4 dl room
4 dl kippen
bouillon
veel boter
Speciaal voor alle
natuurliefhebbers
vandaag een ge
recht met slakken,
een schotel van
kookheld Jon Sis
termans, opgete
kend door zijn
protégé Rik de
Jonge van restau
rant Madeleine in
Utrecht.
Breng de room en
bouillon aan de
kook in een steel
pan. Gooi er
steeds wat stuk
jes boter bij, ge
bruik een staaf
mixer tot een
dikke saus ont
staat. Pak een
andere steelpan,
doe hier de slak
ken in (zonder
huisje). Voeg de
pernod en soja
saus toe en breng
langzaam aan de
kook. Als de slak
ken warm zijn,
vocht afgieten en
de botersaus erbij
doen. Voeg de
overige ingrediën
ten toe (bieslook,
peterselie, kerrie,
knoflook, gem
ber). Breng aan de
kook, misschien
nog een snuf zout.
Direct serveren,
het liefst in de
natuur! Neem er
wat te drinken bij.
Nina (32) en Elise (33) runnen
samen chickslovefood.com.
Ze houden van gemakkelijke en
lekkere recepten die weinig
ingrediënten nodig hebben.
Carpaccio?
Afgezaagd hoor.
Wat hebben jullie toch met
pesto?
Diamanthaas? Is dat niet
hetzelfde als jodenhaas?
BEREIDING
Haal het vlees
45 minuten van
tevoren uit de
koeling en laat
op kamertem
peratuur komen.
Verwarm een
scheut olie in
een koekenpan,
laat goed heet
worden.
Bestrooi het
vlees met wat
peper en zout
en bak het in de
koekenpan aan
beide kanten
zo'n 15 secon
den in.
Haal het vlees
uit de pan en leg
het stuk in ijs-
water. Dep het
vlees droog met
keukenpapier en
rol in keuken
folie.
Leg het vlees
een half uur in
de vriezer.
Maak onder
tussen de pis
tachepesto door
een kleine hand
babyspinazie, de
pistachenoten,
de Parmezaanse
kaas en de
knoflook met
een flinke
scheut olie, een
snuf peper en
een snuf zout
fijn te malen in
een keuken
machine.
Haal de dia
manthaas uit de
vriezer en snijd
in zeer dunne
plakken.
Verdeel de
plakjes over
2 borden, leg de
overgebleven
spinazie hierop
en besprenkel
royaal met
pistachepesto.
Maak het
gerecht af met
de overgebleven
Parmezaanse
kaas en pis
tachenoten.
WG
magazine 53