SHcssi-
aSHSSSSif
mpaSSS
ïïrrs: tove9e,ariër 9oede -
Na de kerst paar maandjes sporten is zó 2015
17
Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees,
om het belang van vegetarisch eten onder de aandacht
te brengen. Zeeuwse koks spelen daarop in. „Het is niet
zomaar wat kaas en groenten bij elkaar gooien."
elf is Marco Bastiaanse,
chef-kok van Badhotel
Domburg, geen vege-
tariër. „Maar ik eet wel
I regelmatig vegeta
risch. We kunnen niet met z'n al
len onbeperkt van de vleeshoop
blijven eten. Daarom kun je beter
twee of drie keer per week vlees of
vis eten, maar dan kwalitatief
goed, dan dat je zeven dagen per
week met de kiloknaller aan de
haal gaat."
Het Badhotel is een van de deel
nemers aan de Week Zonder
Vlees. Het heeft standaard al twee
voor- en twee hoofdgerechten
voor vegetariërs op de kaart staan.
„We willen toch aantonen dat je
ook zonder vlees of vis prima kunt
eten", zegt Bastiaanse. „Bij som
mige mensen zit nog steeds de ge
frituurde plak kaas in gedachten
als het vegetarische hoofdgerecht,
maar die tijd is toch wel geweest."
De vraag is groeiende, merkt de
chef-kok. „Daardoor worden onze
mogelijkheden ook wat groter. Je
wordt een beetje gedwongen om
anders tegen eten aan te kijken. Je
gaat andere ingrediënten en be
reidingen zoeken. Daardoor kom
je weer op nieuwe ideeën. Dat is
alleen maar goed, want zo ont
wikkel je je als kok verder."
Naast het Badhotel is ook Hof
aan Zee bij Dishoek betrokken bij
de Week Zonder Vlees, met speci
ale diners voor vegetariërs. De
menukaart bevat een aparte sectie
voor 'herbivoren'.
In Zeeuws-Vlaanderen is Res
taurant Het Stadhuis in Oostburg
een trouwe deelnemer aan de Ve
getarische Restaurantweek, die
onderdeel is geworden van de
Je wordt een beetje
gedwongen om
anders tegen eten
aan te kijken
Week Zonder Vlees. „We hebben
elke week een ander vegetarisch
menu en ook altijd wat losse ge
rechten", zegt uitbater Kees West-
veer. „En er zijn altijd vegetari
sche hamburgers. Die maak ik
zelf, van zilvervliesrijst en zwarte
bonen. Dat is ontzettend lekker."
Het Stadhuis is het enige
Zeeuws-Vlaamse etablissement
met het keurmerk van de Vegeta-
riërsbond. „Dat snap je eigenlijk
niet", zegt Westveer. „Iedereen
wil toch tegenwoordig gezond
eten. Het voordeel voor ons is dat
ze uit heel Zeeuws-Vlaanderen
hierheen komen, ook veel mensen
die graag vegetarisch eten hoewel
ze geen vegetariër zijn. We heb
ben een behoorlijke schare vaste
gasten."
Westveer noemt vegetarisch
koken een uitdaging. „Het vergt
wel veel creativiteit. Het is niet zo
maar wat kaas en groenten bij el
kaar gooien. Je moet er bijvoor
beeld ook op letten dat mensen
bepaalde voedingsstoffen binnen
krijgen. Ze zeggen altijd: je kunt
de kwaliteit van de kok herken
nen aan zijn vegetarische gerech
ten."
„Of ik zelf vegetariër ben? Hele
maal niet. Ik ben een echte carni
voor. Maar thuis eet ik regelmatig
vegetarisch, gewoon omdat het
lekker is. Het is gewoon een leuke
afwisseling."
„Er is geen sprake meer van een
hausse aan nieuwe aanmeldingen
in januari", vertelt Marianne
Fraanje van Fitland Goes. „Dit jaar
begon voor ons, net als vorig jaar,
rustig. We zien juist in februari
meer inschrijvingen. Dan moet je
denken aan enkele tientallen. Veel
dames kiezen ervoor om te gaan
boksen. Heren gaan voor cross
boxing", vertelt Fraanje. En niet om
er na een paar maanden alweer mee
te stoppen.
„Mensen zijn zich tegenwoordig
veel meer dan vroeger bewust van
hun gezondheid", vertelt Freya van
Dijke van Futuro Fitness Terneu-
zen. „Via sociale media worden ze
dan ook plat gebombardeerd met
berichten over waarom bewegen en
sporten zo gezond is. Mensen wil
len er goed uitzien, afvallen, er
strakker uitzien. Dat is de belang
rijkste reden dat mensen voortdu
rend bewegen."
Ook zij denkt dat de tijd voorbij
is om na de Kerst massaal een paar
maanden te gaan sporten. „Het gros
van de mensen ziet sporten als een
onderdeel van het leven", denkt
Peter van de Zande, eigenaar/in
structeur Sportworxs in Zierikzee.
Let wel: daarvoor hoeven ze niet
Er is geen echte piek
meer van
aanmeldingen
naar een sportschool. Sommigen
kiezen ervoor om zelf actief te gaan
fietsen of te wandelen. Feit is dat
mensen zich meer bewust worden
hoe belangrijk bewegen voor de ge
zondheid is. Dat zien we duidelijk
terug. Nieuwe leden haken ook
minder snel af, ze blijven langer."
Sportworkxs geeft alleen groeps
trainingen. „Dat helpt ook wel",
denkt Van de Zande. „Mensen voe
len zich al snel thuis in een groep
met gelijkgestemden. Ze zien resul
taat van het sporten en er is natuur
lijk het sociale contact onderling.
Ze geven dan minder snel op."
Bij Optisport Health Club Vlis
singen is januari nog wel iets druk
ker, maar heel veel verschilt het niet
meer met andere maanden, zegt
Dion van Sluijs. „Er is geen echte
piek meer van aanmeldingen. Men
sen melden zich het hele jaar door
aan. Niet alleen om af te vallen,
mensen willen zich ook fitter voe
len en zijn zich meer bewust van
hoe belangrijk het is regelmatig te
bewegen."
maandag 5 maart 2018
Ook zonder
vlees of vis kun
j e lekker eten
Rolf Bosboom
Domburg
- Marco Bastiaanse, chef-kok
Het Badhotel
GENOEG ZEEUWSE HOTSPOTS*
De eerste editie van de Nationale Week
Jn Nededand is veel aandacht voor minder
vlees eten en zijn mensen steeds bewuster
het méTop dat T Maar tegeliJ'kertiJd viel
me op dat zowel vanuit de ovorhpiH oio
KeilJK 9aan doen", zeqt Boerd^m
dacht ik: waarom brenq ik dat niot m
Er k n™ ot g ,K dat met op ganq?"
maar dat het laatste iaar sprake is van stat
Het RIVM publiceerde eind vorici laar
voor zowel onze gezondheid als het milieu
Jumbo op diverse pi^ttSSZL"
ci. Ook scholen, waarondpr hot Qmt, i„,
mond College in WssK^Sït
a zeeland. „Voor mijn eiqen boek
weestPDaaef taïër' b®n ik in Middelburg ge-
Kun Je heel aoed m Zeeland terecht."
De tijd dat je je na de kerst vol
gevreten op een cross- of roei-
trainer hijst, een paar maandjes
fanatiek tekeer gaat en dan
ermee stopt, lijkt definitief voor
bij. Een rondgang langs
Zeeuwse sportscholen laat een
duidelijke omslag zien.
Jeffrey Kutterink
Vlissingen
- Dion van Sluijs, Optisport
Health Club Vlissingen
Boksen, of cross boxing, is nu
populair, foto martin sharrott