SHcssi- aSHSSSSif mpaSSS ïïrrs: tove9e,ariër 9oede - Na de kerst paar maandjes sporten is zó 2015 17 Vandaag begint de Nationale Week Zonder Vlees, om het belang van vegetarisch eten onder de aandacht te brengen. Zeeuwse koks spelen daarop in. „Het is niet zomaar wat kaas en groenten bij elkaar gooien." elf is Marco Bastiaanse, chef-kok van Badhotel Domburg, geen vege- tariër. „Maar ik eet wel I regelmatig vegeta risch. We kunnen niet met z'n al len onbeperkt van de vleeshoop blijven eten. Daarom kun je beter twee of drie keer per week vlees of vis eten, maar dan kwalitatief goed, dan dat je zeven dagen per week met de kiloknaller aan de haal gaat." Het Badhotel is een van de deel nemers aan de Week Zonder Vlees. Het heeft standaard al twee voor- en twee hoofdgerechten voor vegetariërs op de kaart staan. „We willen toch aantonen dat je ook zonder vlees of vis prima kunt eten", zegt Bastiaanse. „Bij som mige mensen zit nog steeds de ge frituurde plak kaas in gedachten als het vegetarische hoofdgerecht, maar die tijd is toch wel geweest." De vraag is groeiende, merkt de chef-kok. „Daardoor worden onze mogelijkheden ook wat groter. Je wordt een beetje gedwongen om anders tegen eten aan te kijken. Je gaat andere ingrediënten en be reidingen zoeken. Daardoor kom je weer op nieuwe ideeën. Dat is alleen maar goed, want zo ont wikkel je je als kok verder." Naast het Badhotel is ook Hof aan Zee bij Dishoek betrokken bij de Week Zonder Vlees, met speci ale diners voor vegetariërs. De menukaart bevat een aparte sectie voor 'herbivoren'. In Zeeuws-Vlaanderen is Res taurant Het Stadhuis in Oostburg een trouwe deelnemer aan de Ve getarische Restaurantweek, die onderdeel is geworden van de Je wordt een beetje gedwongen om anders tegen eten aan te kijken Week Zonder Vlees. „We hebben elke week een ander vegetarisch menu en ook altijd wat losse ge rechten", zegt uitbater Kees West- veer. „En er zijn altijd vegetari sche hamburgers. Die maak ik zelf, van zilvervliesrijst en zwarte bonen. Dat is ontzettend lekker." Het Stadhuis is het enige Zeeuws-Vlaamse etablissement met het keurmerk van de Vegeta- riërsbond. „Dat snap je eigenlijk niet", zegt Westveer. „Iedereen wil toch tegenwoordig gezond eten. Het voordeel voor ons is dat ze uit heel Zeeuws-Vlaanderen hierheen komen, ook veel mensen die graag vegetarisch eten hoewel ze geen vegetariër zijn. We heb ben een behoorlijke schare vaste gasten." Westveer noemt vegetarisch koken een uitdaging. „Het vergt wel veel creativiteit. Het is niet zo maar wat kaas en groenten bij el kaar gooien. Je moet er bijvoor beeld ook op letten dat mensen bepaalde voedingsstoffen binnen krijgen. Ze zeggen altijd: je kunt de kwaliteit van de kok herken nen aan zijn vegetarische gerech ten." „Of ik zelf vegetariër ben? Hele maal niet. Ik ben een echte carni voor. Maar thuis eet ik regelmatig vegetarisch, gewoon omdat het lekker is. Het is gewoon een leuke afwisseling." „Er is geen sprake meer van een hausse aan nieuwe aanmeldingen in januari", vertelt Marianne Fraanje van Fitland Goes. „Dit jaar begon voor ons, net als vorig jaar, rustig. We zien juist in februari meer inschrijvingen. Dan moet je denken aan enkele tientallen. Veel dames kiezen ervoor om te gaan boksen. Heren gaan voor cross boxing", vertelt Fraanje. En niet om er na een paar maanden alweer mee te stoppen. „Mensen zijn zich tegenwoordig veel meer dan vroeger bewust van hun gezondheid", vertelt Freya van Dijke van Futuro Fitness Terneu- zen. „Via sociale media worden ze dan ook plat gebombardeerd met berichten over waarom bewegen en sporten zo gezond is. Mensen wil len er goed uitzien, afvallen, er strakker uitzien. Dat is de belang rijkste reden dat mensen voortdu rend bewegen." Ook zij denkt dat de tijd voorbij is om na de Kerst massaal een paar maanden te gaan sporten. „Het gros van de mensen ziet sporten als een onderdeel van het leven", denkt Peter van de Zande, eigenaar/in structeur Sportworxs in Zierikzee. Let wel: daarvoor hoeven ze niet Er is geen echte piek meer van aanmeldingen naar een sportschool. Sommigen kiezen ervoor om zelf actief te gaan fietsen of te wandelen. Feit is dat mensen zich meer bewust worden hoe belangrijk bewegen voor de ge zondheid is. Dat zien we duidelijk terug. Nieuwe leden haken ook minder snel af, ze blijven langer." Sportworkxs geeft alleen groeps trainingen. „Dat helpt ook wel", denkt Van de Zande. „Mensen voe len zich al snel thuis in een groep met gelijkgestemden. Ze zien resul taat van het sporten en er is natuur lijk het sociale contact onderling. Ze geven dan minder snel op." Bij Optisport Health Club Vlis singen is januari nog wel iets druk ker, maar heel veel verschilt het niet meer met andere maanden, zegt Dion van Sluijs. „Er is geen echte piek meer van aanmeldingen. Men sen melden zich het hele jaar door aan. Niet alleen om af te vallen, mensen willen zich ook fitter voe len en zijn zich meer bewust van hoe belangrijk het is regelmatig te bewegen." maandag 5 maart 2018 Ook zonder vlees of vis kun j e lekker eten Rolf Bosboom Domburg - Marco Bastiaanse, chef-kok Het Badhotel GENOEG ZEEUWSE HOTSPOTS* De eerste editie van de Nationale Week Jn Nededand is veel aandacht voor minder vlees eten en zijn mensen steeds bewuster het méTop dat T Maar tegeliJ'kertiJd viel me op dat zowel vanuit de ovorhpiH oio KeilJK 9aan doen", zeqt Boerd^m dacht ik: waarom brenq ik dat niot m Er k n™ ot g ,K dat met op ganq?" maar dat het laatste iaar sprake is van stat Het RIVM publiceerde eind vorici laar voor zowel onze gezondheid als het milieu Jumbo op diverse pi^ttSSZL" ci. Ook scholen, waarondpr hot Qmt, i„, mond College in WssK^Sït a zeeland. „Voor mijn eiqen boek weestPDaaef taïër' b®n ik in Middelburg ge- Kun Je heel aoed m Zeeland terecht." De tijd dat je je na de kerst vol gevreten op een cross- of roei- trainer hijst, een paar maandjes fanatiek tekeer gaat en dan ermee stopt, lijkt definitief voor bij. Een rondgang langs Zeeuwse sportscholen laat een duidelijke omslag zien. Jeffrey Kutterink Vlissingen - Dion van Sluijs, Optisport Health Club Vlissingen Boksen, of cross boxing, is nu populair, foto martin sharrott

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 17